Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2019 21:12 - Старозаветният пророк св. Илия
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3406 Коментари: 8 Гласове:
49

Последна промяна: 11.08.2019 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      В Библията има две основни части- стар и нов завет. По-популярен за широката аудитория е Новият Завет. Старият завет е писан от пророците, а новият- от уччениците на Исус Христос. Сред пророците има много, живяли по различно време. За най-добър повечето изследователи и църковни дейци считат пророк Даниил. Той е най-известен, че е разтълкувал сънят на вавилонския цар Навуходоносор. Пророк Илия също е много добър, направил е много и обикновено го поставят на второ място. 
           Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари - Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор. Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24). Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.
image
      
                    За останалите трима зная, но не мисля, че превъзхождат св. Илия. Според църквата има трима или четирима, които нямат гроб на Земята: Енох, св. Илия, Исус Христос и една спорна личност- Василий Врач. Малко информация за Енох, който е живял много отдавна:

            Броят на хората по земята започнал да нараства и повечето от тях вършели лоши неща като Каин. Но един човек бил различен. Ето това е този човек, той се казвал Енох. Енох бил смел човек. Навсякъде около него хората вършели много лоши неща, но Енох продължавал да служи на Бога.

image

              Знаеш ли защо хората по онова време вършели толкова много лоши неща? Я помисли — кой накарал Адам и Ева да не послушат Бога и да ядат от плода, от който Бог казал да не ядат? Да, един зъл ангел. Библията го нарича Сатана. Той се опитва да накара всички да бъдат лоши. Един ден Йехова Бог поискал Енох да каже на хората нещо, което те не искали да чуят. То било следното: „Бог ще унищожи някой ден всички лоши хора.“ Хората сигурно много се ядосали като чули това. Може би дори се опитвали да убият Енох. Така че той трябвало да бъде много смел, за да каже на хората какво възнамерявал да направи Бог. Св. пророк Енох е седмият старозаветен патриарх преди потопа. Той доживял до 365 годишна възраст, за което разказва Книга Битие:
            "Иаред живя сто шестдесет и две години и роди Еноха. След Еноховото рождение Иаред живя осемстотин години и роди синове и дъщери. А всички дни Иаредови бяха деветстотин шестдесет и две години; и той умря. 
             Енох живя шестдесет и пет (165) години и роди Матусала. И откак роди Матусала, Енох ходи по Бога триста (200) години и роди синове и дъщери. А всички дни Енохови бяха триста шестдесет и пет години". (Бит 5:18-23
            "И ходи Енох по Бога, и изчезна, понеже Бог го взе", продължава разказът (Бит 5:24). За своята праведност Енох е бил взет жив на небето. До Христовото Възкресение те са били единствените хора, пребиваващи в Небесното Царство. Преди Великото Второ пришествие на Господа тези двама Божии свидетели ще дойдат отново на земята (Откр. 11:3-12). Това е намерило отражение в някои изображения на Страшния Съд. Според апокрифната Книга на Енох, той бил призован ог Господа на съда над падналите ангели. Енох ще да е живял някъде към началото на III хилядолетие. Тогава може би хората са живяли по над 100-200 г., но сега не може. Гилгамеш е другата силна личност по тези времена. Той е живял малко след Енох, някъде към XXVII-XXVI в. пр. Хр. Според една фрикция на църквата силните личности, които се прераждат рядко са няколко: Гилгамеш, Мойсей, Одисей, Исус Христос. Бялото братство поставят Петър Дънов( учителят Беинса Дуно) непосредствено до тях, дори на по-високо стъпало в стълбицата над Исус Христос. Аз обаче като говорих с една друга група към църквата стигнах до друг извод. Най-силните личности са удостоени да бъдат взети на Небето и да нямат гроб на Земята. Затова към тези поставям точно тримата( евентуално четирима). За единият-Енох писах малко. За Исус Христос- най-известната личност за църквата, стояща в основата на християнската религя не мисля, че мога да напиша нещо неизвестно. Имаше толкова беседи, срещи, филми, тълкувания на Библията. Четвъртият смятат, че е Василий Врач. За него настояват богомилите и техните последователи. Василий Врач е третата по значимост фигура в богомилското учения след Боян Мага и поп Богомил. Известен е с това, че е осъден на кладата и малко преди да го запалят казва, че ще бъде взет и няма да изгори. Действително той изчезва от кладата и което е интересно- на 11. ноември( 11-ти месец) 1111 г. в 11 ч.
и 11 мин.

  image
               "При все това и тази гледка не можа да го разколебае, нито огънят смекчи железния му дух, нито изпратените до него увещания на самодържеца го промениха.
И понеже се разнасяха много приказки и басните за него се носеха от уста на уста, палачите се уплашиха да не би по Божие опущение да стане някакво необикновено чудо и хора­та да видят нечестивеца да излиза невредим от огъня и да се яви после в някое многолюдно място, та по този начин ереста да стане по-страшна отпреди, хванаха го, вдигнаха го високо и го хвърлиха сред кладата заедно с дрехите и обувките."
               Интересен е пророк св. Илия. Той се отбелязва по н ов стил на 20 юли и по народната традиция на този ден не е препоръчително да се къпи човек в морето, защото то взема жертви. 
   
image
              По-известната икона на св. Илия- когато Бог го взема на Небето с огнена колесница. Им и още една:
image   
              На Илинден праязнуват пивоварите. Още за професионалните празници:
Блогът на barin :: Професионалните празници
              Всеки светец си има житие. Аз намирам за доста интересно житието на св. Илия:
           "Свети пророк Илия (3 Цар. 16:29; гл. 17-19) живял през времето на израилския  цар Ахав. Родил се в Галаадския град Тезвия [традиционно отъждествяван с местност на 13 километра северно от р. Явок, бел. ред.], поради което в Библията се нарича "Тезвитянин". Произлизал от свещеническото Аароново племе.
            Запазило се предание, че бащата на Илия имал за сина си странно видение. Той видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, бащата разказал за това видение на свещениците. Един от тях му казал: "Не бой се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му – угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи крепост Господня."
              Забравяйки безбройните благодеяния на Господа, израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостоен бил Ахав и жена му Иезавел. Те построили в Самария капище на езическия бог Ваал, като преследвали и избивали пророците и верните служители на Господа. Изпълнен с Дух Божий, Илия дошъл при нечестивия цар и му казал: "Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато не помоля Господа за това!". Вместо да се разкаят, Ахав и жена му искали да убият Илия. Но Господ спасил пророка от ръцете им и му казал: "Иди и се скрий при потока Хорат, близо до Йордан! Ще пиеш от водата на потока и Аз ще заповядам на враните да те хранят."
image
             Пророк Илия е взет на Небето от Господ с огнена колесница.
              Илия изпълнил заповяданото и живеел при потока. Враните вечер и сутрин му носели храна, защото Господ може и по чудесен начин да опази тия, които вярно Му служат и се надяват на Него.
              Между това думите на пророка се сбъднали: настанала страшна суша – ни дъжд, ни роса падали на земята. По целия Израил настъпил ужасен глад. От продължителното бездъждие изсъхнал и потокът, близо до който живеел Илия. Тогава Господ му казал: "Иди в Сарепта Сидонска! Там една вдовица ще те храни."
             Илия отишъл и на самите градски порти видял една жена, която събирала дърва. Тя била вдовица и имала един син. Илия поискал от нея вода и жената като оставила работата си, веднага отишла за вода. "Донеси ми и хляб, понеже съм гладен!" – казал й пророкът. "Господ ми е свидетел – казала жената, - че нямам хляб. Останало ми е шепа брашно в делвата и малко маслиново масло в гърнето. И ето, аз ще събера две – три дръвца, ще отида и ще приготвя това за себе си и за сина си, ще изядем това и ще умрем."
            - Не бой се! – казал пророкът. – Върви и направи, което казах, направи малка прясна пита за мене и ми донеси! А за себе си и сина си ще направиш после. Защото тъй говори Господ, Бог Израилев: брашното в делвата няма да се свърши и маслиновото масло в гърнето няма да намалее до оня ден, в който Господ ще даде дъжд на земята.
              Благочестивата жена повярвала на думите на пророка и от последния свой запас му изпекла хляб. И действително, през всичкото време на страшния глад брашното и маслото не свършвали у нея и тя хранела себе си, сина си и светия пророк, който останал да живее при нея. Не след много време синът на бедната вдовица ненадейно заболял и умрял. В своята голяма скръб майката казвала на пророка: "Защо си дошъл, човече Божи, да ме накажеш за греховете ми и да умориш сина ми?" Илия взел детето, сложил го на леглото си и започнал да моли Бога да му възвърне живота. Той му духнал три пъти и Господ чул молитвата на св. пророк и възвърнал живота на умрелия. "Виждаш, син ти е жив" – казал той на вдовицата, която радостно извикала: "Сега виждам, че ти си човек Божи и че словото Господне в твоите уста е истинско." Преданието говори, че възкресеното момче е бил същият пророк Йона, когото Господ по-късно пратил да проровядва в Ниневия.
              Сушата продължила вече три години и шест месеца. Израилтяните тежко страдали: всичко изсъхнало и нямало какво да ядат ни люде, ни добитък. Господ се съжалил над израилтяните и чул молитвите им, понеже във време на скръбта те познали суетността на идолите и се обърнали с молитва към Бога. В Своето милосърдие Господ заповядал на Илия да иде при Ахав и да му възвести за прекратяването на сушата. Илия изпълнил това.
                По пътя той срещнал Авдий, добър и благочестив царски служител, който някога спасил от гнева на Иезавел сто верни служители Господни. Авдий, по заповед на царя, търсил долина с потоци, където биха могли да пасат царските коне. "Извести на царя за моето пристигане" – казал му Илия. Но Авдий се изплашил от това поръчение. "По всички страни те търси царят – казал той на пророка, - и ако аз сега му кажа, че си дошъл, а Духът Господен изведнъж те вземе от тук, царят ще заповяда да ме убият." Но Илия обещал тоя ден да се яви при Ахав, и Авдий известил на царя, че Илия иде.

              Ахав посрещнал Илия и с гняв му казал: "Ти ли си, който смущаваш Израиля?" – "Не аз смущавам Израиля – спокойно отговорил Илия, - а ти и бащиният ти дом, понеже презряхте Господните заповеди и вървите по Вааловци. Заповядай на тоя народ да се събере на планината Кармил и нека дойдат там и пророците и жреците на Ваал, за да узнаят истинския Бог."
            Царят изпълнил желанието на Илия. Множество народ с жреците и пророците на Ваал се събрали на планината Кармил. Илия дошъл и им казал: "Още ли ще куцате на две колена? Ако Господ е Бог, вървете след Него! Ако ли Ваал – вървете след него!" Народът мълчал.
            "Аз съм тук едничък от пророците Божи – продължил Илия, - а Ваалови пророци са 450. Дайте две телета! Нека жреците приготвят жертва за Ваал, а аз ще приготвя жертва на Бога! И оногова ще признаем за истински Бог, който ще прати огън на жертвеника." Целият народ се съгласил на предложението на Илия. Лъжепророците взели теле, турили го на жертвеника и почнали да молят Ваала да прати онъг на жертвеника. Но напразно се молили те от сутрин до пладне, напразно викали: "Ваале, чуй ни!" – огън не паднал на жертвеника. "Викайта по-високо! – казвал им подегравателно Илия, - може би вашият бог спи или е зает с нещо." Вечерта, когато всички се убедили, че моленията към Ваал са напразни, Илия казал на лъжепророците: "Сега дайте на мене да приготвя моето жертвоприношение!" Той везл 12 камъни, по числото на Израилевите колена, и направил от тях жертвеник. Около жертвеника направил окоп, заклал теле и го положил върху дървета. "Сега – казал той на народа – донесете вода и я излейте върху жертвата." Това направили три пъти и то така, че и целият окоп около жертвеника се напълнил с вода. Тогава св. пророк дигнал очи към небето и казал: "Господи, Боже Авраамов, Исааков и Иаковов, чуй ме! Нека познае тоя народ, че Ти, Господи, си Бог и обръни към Себе Си сърцата на тия люде!" Веднага огън паднал върху жертвеника и запалил жертвата, камъните, дърветата и дори водата в окопа. Като видял това, народът паднал на земята и изповядал единия Бог. А Вааловите жреци и пророци били избити по заповед на Илия.
           След това Илия казал на царя: "Сега си иди у дома, за да не те настигне дъждът", а сам се изкачил на планината и дълго се молил. И веднага се дигнал вятър, небето се покрило с облаци и проливен дъжд паднал на изсъхналата земя. Трябвало да се очаква, че всички невярващи след това ще се обърнат към Бога с разкаяние. Но жестоката Иезавел не се смирила пред Господа. Обхваната от гняв, загдето нейните пророци били избити, тя се заканвала да убие Илия. Господ спасил пророка, който се оттеглил в Аравийската пустиня. Скърбейки за неверието и ожесточението на людете, Илия молил Бога да му прати смърт. Но Господ чрез поразителни личби доказал на пророка, че той никога не трябва да пада духом, а винаги твърдо да се уповава на всемогъщия и всеблаг Бог. Той пратил Своя ангел да храни пророка в пустинята. Веднъж, като се събудил, Илия намерил до възглавницата си хляб и стомна вода и бил подканен от ангела да яде и пие. Подкрепен от тая дивна храна, Илия тръгнал и след 40 дни дошъл в планината Хорив. Тук той се поселил в една пещера и не преставал да скърби за прегрешенията на Израиля.
             Веднъж чул глас Господен да го пита: "Защо си тук, Илия?" Пророкът отговорил: "Пламнах от ревност за Господа Бога Саваота, защото Израилевите синове оставиха Твоя завет, разрушиха Твоите жертвеници и меч убиха Твоите пророци. Само аз останах, но и моято душа търсят да вземат." Гласът Господен му казал: "Иди утре на планината. Господ ще мине покрай тебе."
              На другия ден Илия се изкачил на планината да очаква Господа. Изведнъж се дигнал страшен вятър, който тресял планината и събарял каменни скали. Но Господ не бил в тоя бурен вятър. След това настанал земетръс, но и в него не бил Господ. Светкавица разкъсвала облаците, но и в нея не бил Господ. Най-после повеял лъх на тих ветрец и в него Илия почувствал присъствието на Господа. Той си покрил главата, застанал пред своята пещера и Бог беседвал с него. Господ утешил скърбящия пророк, като му открил, че в Израиля има повече благочестиви люде, отколкото той мисли, защото 7000 мъже не са се поклонили на идолите. По повеля на Господа Илия си взел за ученик Елисей, който орял тогава на нивата си и оттогава вървял навсякъде след него".
              Друг въпрос е колко души са чували гласът господен? Няколко са" Ной, Мойсей, естествено Исус Христос, нали е божий син, пророк св. Илия. За други не се сещам. 
               Точните години на живот не са известни. Роден е някъде през X в. пр. Хр. Покровител е на кожари и кожухари. Живял е в древен Израел. Името му фигурира освен в Библията в Талмуда, Корана и Новия завет. Св. пророк Илия е основна фигура в християнството.
            Веднъж цар Ахаав и Илия се скарали така жестоко, че царят го нарекъл "свой враг", а Илия му отвърнал, че Господ ще го накаже за злите му деяния и изрекъл пророчество - че цялата държава ще отхвърли властта му и кучета ще разкъсат жена му Йезавел. Ахаав се разярил, и Илия трябвало да избяга от Израел. Скрил се при потока Херит, източно от Йордан, където бил хранен от врани. Потокът пресъхнал и Господ го изпратил в Сарепта Сидонска при една вдовица, която се погрижила за него, въпреки че тя и болният й син гладували. Когато синът й починал, Илия се помолил на Господ да го върне, и той отново оживял.
image
      
              У нас има много манастири, носещи името на св. пророк Илия. За това, че пророк Илия е възвестител на Христос, свидетелстват неговите чудеса. По време на сушата, изпратена заради греховете на цар Ахав и израилевия народ, той живее в дома на вдовицата от Сарепта Сидонска, която е езичница по произход. Това е предобраз на идването на Христос при погиващия народ на Израил – Той е отхвърлен от израилтяните, но приет от езичниците. Виждаме, че пророк Илия е извършил много чудеса. За канонизирането са достатъчни няколко само. 
image

             Плаковският манастир край Велико Търново носи името на пророк Илия.
             Според последователите на Петър Дънов именно техният учител е петият, който няма гроб на земята, но от църквата са категорични, че не е вярно. Дори мислят, че третото пришествие ще бъде слизане на Земята на Енох и св. Илия да покажат просветлението на хората и да пречистят планетата от злите сили. Преди Исус Христос има и други силни личности: Конфуций, 
Блогът на barin :: Учението на Конфуций 
Лао Дзъ, Буда, Заратустра и още. 
           Свети Илия си остава една значителна личност, живял в размирни времена за Израел и направил много за хората.  

 



Гласувай:
50



1. tonsun - Една малка добавка към поста ти с мои ...
12.08.2019 15:49
Една малка добавка към поста ти с мои снимки

http://alfa.kachi-snimka/images-2013/cqs1565607777o.JPG

Параклиса в местността над с. Гела, където се провежда ежегодното гайдарско надсвирване

http://alfa.kachi-snimka/images-2013/bfi1565608018q.JPG

Икона на пророка

http://alfa.kachi-snimka/images-2013/rgh1565608222y.JPG


Параклис, носещ името на пророк Илия в местността Еленско, Средногорието

http://alfa.kachi-snimka/images-2013/arx1565608662q.JPG

http://alfa.kachi-snimka/images-2013/opt1565608771l.JPG



цитирай
2. lexparsy - Пак ни захласна с добре поднесения ...
12.08.2019 21:54
Пак ни захласна с добре поднесения материал за св. Илия.
Благодарим за тази образователност и в историята и религията!
Почитания Иван!
Лекс
цитирай
3. barin - Благодаря, tonsun. Ще видя линк...
13.08.2019 12:12
Благодаря, tonsun. Ще видя линковете и снимките. Има много манастири и църкви, които носят името св. Илия.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Благодаря, Лекс. Има материали за ...
13.08.2019 12:13
Благодаря, Лекс. Има материали за четене. Свети Илия ми е интересна личност и го почитаме, защото баща ми беше Илия, а синът ми е Илиян.
Поздрави!
цитирай
5. ard - Здравей barin
13.08.2019 20:59
Няма ли някъде в нета по-нови снимки от Плаковския манастир?
Например дограмата на прозорците е нова, пластмасова е, и фасадата с новите прозорци изглежда другояче.
Също горната част на сградата е боядисана в бяло :)
Имам в телефона си снимки на този манастир от преди две години, току що направих сравнение.

Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Маги. Моите са от преди ...
13.08.2019 21:19
Здравей, Маги. Моите са от преди десетина години. Добре е, че са оправили манастира. Последно като ходих съседния манастир- Капиновския беше по-хубав и посещаем. Сигурно има по-нови снимки, но не съм ги видял.
Поздрави!
цитирай
7. peperutka - :-)))) това не е верно...Луцифер е Духовен /силен ,умен, и смел Учен...
19.08.2019 15:03
Знаеш ли защо хората по онова време вършели толкова много лоши неща?
Я помисли — кой накарал Адам и Ева да не послушат Бога и да ядат от плода,
от който Бог казал да не ядат?
Да, един зъл ангел. Библията го нарича Сатана.
цитирай
8. barin - Кое, Юлия. Според Библията нали ...
19.08.2019 15:08
Кое, Юлия. Според Библията нали Сатана, преобразен като змия изкушава Адам и Ева да ядат от забранения плод. Не знам защо хората вършели лоши неща, но може би обяснението е, че искат да научат нови неща и да се впуснат да опитат от всичко. Сега се е запазило у децата- обикновено са любознателни и опитват всичко с пипане, въпреки родителските забрани. Сега изгледователите също търсят новото навсякъде, а по този начин има прогрес и развитие. Поне моето обяснение е такова.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645025
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031