Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2019 22:24 - Кои са дванадесеттте апостоли?
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 10138 Коментари: 36 Гласове:
51

Последна промяна: 06.04.2019 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Исус Христос е имал много ученици. Само дванадесет от тях са удостоени с честта да бъдат апостоли. От учениците всички са записвали, но само четири евангелия са приети за основополагащи за християнството. Евангелистите са Марко, Лука, Йоан и Матей .Като се сравнят евангелията на четиримата се виждат различия по някои спорни въпроси. Не е вярно според мен, че те са само благодарение на неточните преписи и преводи. Сигурно има нещо скрито сред тях. 
            Матей пишеше на еврейска аудитория, и една от неговите цели беше да покаже с родословието на Исус и изпълнението на Старозаветните пророчества, че Той беше дългоочакваният Месия, и затова трябва да вярват в Него. Матей набляга върху това, че Исус е обещания Цар, „Давидовия Син”, който завинаги ще седи на престола на Израел (Матей 9:27; 21:9).
           Марко, братовчед на Варнава (Колосяни 4:10), беше очевидец на събитията в живота на Христос, както и приятел на апостол Петър. Марко писа за езическа аудитория, както се вижда от това, че не включва неща, които са важни за юдейските читатели (родословия, споровете на Христос с юдейските водачи по Негово време, честите препратки към Стария Завет и пр.). Марко подчертава Христос като страдащия Служител, Този, който дойде не за да Му служат, но да служи и даде живота си като откуп за мнозина (Марко 10:45).
image
      
               Евангелие на Марко
            Лука, „възлюбеният лекар” (Колосяни 4:14), евангелизатор и придружител на апостол Павел, написа евангелието на Лука и Деянията на апостолите. Лука е единственият езически автор в Новия Завет. Той дълго е бил приеман като старателен историк от тези, които използвали неговите писания в геологически и исторически изследвания. Като историк, той казва, че неговото намерение е да запише подреден разказ за живота на Христос, който да се основава на сведенията на очевидци (Лука 1:1-4). Понеже той пише конкретно в полза на Теофил, който очевидно бил грък с известно обществено положение, неговото евангелие е насочено към езическата аудитория, и намерението му е да покаже, че християнската вяра се основава върху исторически сигурни и достоверни събития. Лука често говори за Христос като „Човешкия Син”, като подчертава Неговото човешко естество, и споделя много подробности, които не се откриват в останалите евангелски разкази.
              Евангелието на Йоан, написано от апостол Йоан, се различава от останалите три евангелия и съдържа много богословско съдържание по отношение личността на Христос и смисъла на вярата. Матей, Марко и Лука се наричат „Синоптични евангелия”, заради техния сходен стил и съдържание, и понеже дават обзор на живота на Христос. Евангелието на Йоан не започва с раждането на Исус или със земното Му служение, но с дейността и характеристиките на Божия Син преди Той да стане човек (Йоан 1:14).
image
     Икона на Йоан Кръстител- втората по значимост личност в християнството.
         Евангелието на Йоан подчертава божествеността на Христос, както се вижда от неговата употреба на такива изрази като „Словото бе Бог” (Йоан 1:1), „Спасителя на света” (Йоан 4:42), „Божия Син” (използвано многократно) и „Господ и Бог” (Йоан 20:28). В евангелието на Йоан Исус потвърждава също Своята божественост с няколко твърдения „Аз Съм”; като най-забележителното от тях е Йоан 8:58, в което Той казва, че „…преди Авраам, Аз Съм” (сравнете с Изход 3:13-14). Но Йоан също подчертава факта на човешката природа на Исус, като желае да покаже заблудата на една религиозна секта от своето време, гностиците, които не вярвали в човешкото естество на Христос. Евангелието на Йоан споменава цялостната му цел да пише: „А Исус извърши пред учениците още много други знамения, които не са описани в тази книга. А това бе написано, за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и

като вярвате, да имате живот в Неговото име” (Йоан 20:30-31).
 
image
                 
             Ето кои са дванадесетте апостоли, изброени в Матей 10:2-4, „А ето имената на дванадесетте апостоли: първият - Симон, който се нарича Петър, и Андрей, неговият брат; Яков Зеведеев и Йоан, неговият брат; Филип и Вартоломей; Тома и Матей бирникът; Яков Алфеев и Тадей; Симон Ханаанец и Юда Искариотски, който Го предаде. Библията също изброява 12-те ученици / апостоли в Марк 3:16-19 и Лука 6:13-16. При съпоставка на трите пасажа се появяват няколко незначителни разлики в имената. Изглежда, че Тадей е бил известен още като „Юда, син на Яков” (Лука 6:16) и Тадей (Матей 10:3). Симон Зилот е също така известен като Симон, ханаанецът (Марк 3:18). Юда Искариотски, който предаде Исус, е бил заменен в дванадесетте апостоли от Матия (вж. Деяния 1:20-26). Някои библейски учители гледат на Матия като на „недействителен” член на 12 апостоли, и вместо това смятат, че апостол Павел е Божия избор на мястото на Юда Искариотски, като дванадесети апостол". 
                   Имената на апостолите са: Андрей, Яков, Петър, Симон, Йоан, Юда, син на Яков, Филип, Вартоломей( Натанаил), Тома, Юда Искариот, Матей, Яков. Забелязва се, че има двама с име Яков- Алфеев и Заведеев син, Юда и ако Петър е бил отначало Симон-  името се повтаря. Няма го Павел, а изследователите са на мнение, че Юда Искариот е на неговото място. Има и друго обяснение за липсата на Павел. Отначало той е бил Савел и е преследвал Исус Христос и неговите ученици. При една среща с Исус Христос на изток Савел го пропуска да избяга и става ревностен негов последовател. Имало е разговор между двамата. Петър и Павел са взаимно свързани, като единият проповядва на изток, другият на запад. Умират в един и същи ден и затова се празнуват на една дата. 

 image

              Дванадесетте апостоли са най-приближените на Исус Христос. Най-известната картина, на която са изобразени е тази на Леонардо Да Винчи.
 
image

             Картината на Леонардо Да Винчи е озаглавена"Тайната вечеря" и е рисувана около 1494-1495 г. Тя буди доста загадки , поради съмнението, че един от апостолите може да е Мария- Магдалена. Противниците на църквата и изследователите постоянно пишат, че Мария- Магдалена е била сред най-приближените на Исус Христос и дори има деца от него. Династията на Меровингите, управлявали на запад се смятат за преки Исусови наследници, защото според тях Мария-Магдалена е избягала при тях. Това е друга тема на разговор и поражда доста спорове и въпроси, на които няма отговор, а може би не искат да го дадат от Ватикана. 
               Исус Христос е безспорно съществувала личност, един от най-изгигнатите духове. Той е божий син и за да се зароди и възприеме неговото учение като религия трябва да се изчусти от всякакви пороци. Има много неща, които не съответстват на написаното в четирите евангелия. Според Библията, считана за най-голямата и продавана книга за вечни времена и отчитайки фактическите събития по това време излиза, че Исус Христос не е роден във Витлеем, не точно на Коледа и не в първата година. За някои от тези въпроси:
 
Блогът на barin :: Великден;
Блогът на barin :: Кога е роден Исус Христос?.
                   Излиза, че денят, в който е роден Исус Христос е  е 18-ти март 4 г. пр. Хр. Достигнал съм до това заключение, като се сравнят годините на засичане на Тиберий, Ирод и Пилат Понтийски; даровете, които влъхвите носят и периода, в който може да се намерят; 33-те години живот"Христова възраст"; преброяването на населението в римската област Юдея; зодия Риби и месеца след дъждовния, който в еврейския календар е Февруари. 
                 Записаното от дванадесетте апостоли е от голяма полза за религията, защото една нова религия не се утвърждава бързо. Можело е учението на Исус Христос да отиде в забрава, както се е случило с други учения.
image
           
                     Значение за налагането и утвърждаването на християнството има историческият факт, че Римската империя приема християнството за основна и единствено позволена религия. Това става при император Константин Велики( 306-337 г.) през 330 г. Римската империя дълги години е най-влиятелната държава в познатия свят и като приема християнството други държави я последват. След нейното разпадане значение има покръстването на Франкската империя и коронацията на Пипин Къси и Карл Велики при папата. Поенмането на защитата на папската държава спомага неимоверно много за утвърждаването на християнската религия. Не е място тук  да доказвам дали католическата и православната религия е по-правилна. Църквата трябва да се разбере и да предотврати почти хиледолетната вражда след Великата схизма през 1054 г. При всички положения разединението е изиграло отрицателна роля при защита на херистиянството и е време папата и вселенския патриарх да се съберят и обединят, но едва ли ще дочакам това да се случи.  Не виждам начин поне в близките десетилетия.
                   Тайната Вечеря се е състояла в сряда. Денят дсе нарича Велика сряда. На тайната вечеря Исус Хруистос предрича, че скоро ще бъде предаде. Наистина се случва така, че Юда Искариот( познат в България като Искариотски) става предател. Самото споменаване на името Юда Искариотски е станало синоним на предател." След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло." После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете." С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие. Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца."
                  
Дванадесетте апостоли, според един от популярните преводи на Евангелието на Матей са:

 

1. Симон, който се нарича Петър.

Какъвто е пламенен, великодушен и любящ, той е роден за водач.

2. Андрей, неговият брат. Той е представен на Исус от Йоан Кръстител ( Йоан 1:36-40), а после довежда и брат си Петър. Оттогава неговата работа е да води хора при Исус.

3. Яков Зеведеев, когото Ирод по-късно убива ( Деяния 12:2) - първият от дванадесетте, който умира като мъченик.

4. Йоан, неговият брат. Той също е син на Зеведей и е онзи ученик, когото Исус обича. Ние му дължим признателност заради четвъртото Евангелие, трите послания и Откровението.

5. Филип, жител на Витсаида, който довежда Натанаил при Исус. Той е различен от евангелиста Филип, споменат в Деяния на апостолите.

6. Вартоломей, смятан за Натанаил - израилтянинът, у когото Исус не Вижда никакво лукавство ( Йоан 1:47).

7. Тома, наречен също „Близнак“ и познат като „Тома неверни“. Неговите съмнения завършват с една величествена изповед към Исус ( Йоан 20:28).

8. Матей, бившият бирник, който е написал това Евангелие.

9. Яков Алфеев, който не е особено познат.

10. Леви, по фамилия Тадей, който също така е известен като Юда, синът на Яков ( Лука 6:16). Неговото единствено изказване, което е записано, се намира в Йоан 14:22.

11. Симон канаенецът, когото Лука нарича Зилот (6:15).

12 Юда Искариотски, който предава Исус.

По това време учениците на Христос са на около двадесет години. Благодарение на връзката си с Христос тези хора с различен произход и вероятно със средни способности придобиват истинско величие.

 image              Апостол Петър
                        Още имформация за дванадесетте апостоли:
             Андрей, предводител на апостолския корпус на Царството, беше роден в Капернаум. Той беше най-голямото дете в семейство с пет деца – освен брат си Симон той имаше и три сестри. Баща му, който по това време вече беше починал, беше бил партньор на Зеведей при сушенето на риба във Витсаида – риболовното пристанище на Капернаум. Когато Андрей стана апостол, той не беше женен и живееше със семейството на своя женен брат Симон Петър. Те и двамата бяха рибари и придружители на Яков и Йоан – синовете на Зеведей.

(1548.6) 139:12
               Икона на Андрей Първозвани( първи призован за апостол)
              През 26 година сл. Хр., когато Андрей беше избран за апостол, той беше на 33 години – с цяла година повече от Иисус; той беше най-големият сред апостолите. Андрей имаше прекрасно родословие и беше най-способният от дванадесетте апостоли. С изключение на ораторското изкуство, той по нищо не отстъпваше на своите другари. Иисус не даде на Андрей прякор, братски епитет. Но както апостолите скоро започнаха да наричат Иисус Учител, така по отношение на Андрей те започнаха да използват прякор, съответстващ на думата “Глава”.
                Яков беше по-големият от двамата синове на Зеведей, които Иисус кръсти “синовете на гръмотевицата”. Когато стана апостол, той беше на тридесет години. Беше женен, имаше четири деца и живееше редом със своите родители в предградията на Капернаум – Витсаида. Той беше рибар и заедно с по-младия си брат Йоан се занимаваше със своя занаят в партньорство с Андрей и Симон. Предимството на Яков и Йоан беше това, че те познаваха Иисус по-дълго от останалите апостоли.

(1552.6) 139:3.2 В характера на Яков се съчетаваха противоречиви черти; изглеждаше, че той притежава две природи, всяка от които се управляваше от силни чувства. С особена разгорещеност се отличаваше тогава, когато в пълна мяра се пробуждаше неговото негодувание. Достатъчно раздразнен от нещо, той демонстрираше избухлив нрав, но когато страстите утихваха, винаги се стремеше да намери предлог, опитвайки се да оправдае и извини своя гняв с това, че той е само проява на праведно негодувание. С изключение на тези периодически избухвания на гняв, личността на Яков в много отношения напомняше личността на Андрей. На него не му беше свойствено благоразумието на Андрей или разбирането на човешката природа, но той притежаваше доста голямо красноречие. След Петър, освен Матей, Яков беше най-добрият оратор сред апостолите.
               Когато Йоан стана апостол, той беше на двадесет и четири години и беше най-младият от дванадесетте апостола. Не беше женен и живееше с родителите си във Витсаида; занимаваше се с риболовство и със своя брат Яков се трудеха заедно с Андрей и Петър. И преди, и след това, когато Йоан стана апостол, той действаше като доверено лице на Иисус по отношение на неговото семейство и продължи да изпълнява тези задължения, докато беше жива Мария, майката на Иисус.

(1553.7) 139:4.2 Доколкото Йоан беше най-младият от апостолите и беше тясно свързан с Иисус и неговото семейство, той беше много скъп на Учителя. Но би било неправилно да се твърди, че той е бил “любимият ученик на Иисус”. Едва ли бихте могли да заподозрете толкова великодушна личност като Иисус в пристрастие – в това, че е обичал един от апостолите повече, отколкото другите. Фактът, че Йоан беше един от тримата лични помощника на Иисус, също спомагаше за формирането на тази погрешна представа, а да не говорим за това, че Йоан, както и неговият брат Яков, познаваше Иисус по-дълго от другите.
                Филип израсна в семейство със седем деца – три момчета и четири момичета. Той беше второто дете и след възкръсването на Иисус кръсти цялото си семейство, приемайки го в Царството. Неговите родители се занимаваха с риболов. Баща му се отличаваше с големи способности и дълбокомислие, но майка му произхождаше от крайно посредствено семейство. Филип не беше човек, от когото могат да се очакват велики дела, но беше способен до самозабрава да изпълнява дребни дела по велик начин. За всичките четири години само няколко пъти той не можа да осигури храна за всички присъстващи. Даже многото изключителни изисквания, произтичащи от техния начин на живот, рядко го сварваха неподготвен. Филип беше знаещ и умел управляващ на домакинската служба на апостолското семейство.
                Натанаил беше странният гений на апостолското семейство. Той се отличаваше с философска нагласа на ума и мечтателност, но това беше крайно практичен тип мечтател. Дълбоките философски размишления при него се сменяха с периоди на рядък и причудлив хумор; когато беше в подходящо настроение, беше може би най-добрият разказвач сред апостолите. Иисус много обичаше да слуша и сериозните, и шеговити разсъждения на Натанаил. Постепенно Натанаил започна по-сериозно да възприема Иисус и Царството, но той никога не се отнасяше сериозно към себе си.

(1558.6) 139:6.5 Всички апостоли обичаха и уважаваха Натанаил и той беше в превъзходни отношения с всички освен с Юда Искариот. Юда смяташе, че Натанаил недостатъчно сериозно се отнася към своите задължения на апостол, и веднъж се осмели тайно от другите да отиде при Иисус и да се оплаче от Натанаил. Иисус каза: “Юда, не отстъпвай, не се кичи със своето положение. Кой от нас има правото да съди своя брат? Волята на Отеца не е Неговите деца да се занимават в живота си само със сериозни дела. Позволи ми да повторя: аз дойдох за това, моите братя в плът да могат да получат повече радост, веселие и да живеят по-пълнокръвен живот. Затова върви, Юда, и изпълнявай добросъвестно това, което ти е поръчано, а на Натанаил, своя брат, позволи сам да се отчита пред Бога.” И паметта за това и за много други сходни случаи живя дълго в сърцето на Юда Искариот, заблуждаващ самия себе си.
              Тези шестима апостоли са избрани лично от Исус Христос, скед като се е уверил в тяхната преданост и качества. Следващите шест по-късно стават апостоли, след застъпничество от вече избраните. Това са:
               Матей, седмият апостол, беше избран от Андрей. Матей принадлежеше към семейство на събирачи на задължения или митари; самият той беше събирач на налози в своя роден град Капернаум. Беше на тридесет и една години, женен и с четири деца. Матей притежаваше неголямо състояние и беше единственият донякъде осигурен човек от целия апостолски корпус. Това беше предприемчив и контактен човек, надарен със способност да дружи и поддържа добри отношения с най-различни хора.

(1559.6) 139:7.2 Андрей назначи Матей за финансов представител на апостолите. В известен смисъл той беше финансов упълномощен и агент на апостолската организация. Добре се справяше с хората и беше прекрасен пропагандатор. Неговата личност зле се поддава на описание, но той беше крайно добросъвестен ученик и все повече вярваше в мисията на Иисус и в несъмнеността на Царството. Иисус не даде на Левий прякор, но приятелите му обикновено го наричаха “получаващият пари”.

(1559.7) 139:7.3 Силна черта на неговия характер беше безрезервната му преданост към общото дело. Това, че той, митарят, беше приет от Иисус и апостолите, служеше като причина за благодарност, изпълваща бившия събирач на налози. Но беше необходимо известно време преди останалите апостоли – особено Симон Зилот и Юда Искариот, да се примирят с присъствието на митар в своята среда. Слабост на Матей беше неговият късоглед и материалистичен възглед за живота. Но с времето той постигна огромен прогрес във всички тези отношения. Разбира с, на него му се налагаше да пропуска много от най-ценните периоди на обучението, защото задължението му беше да следи за попълването на хазната.
             Тома беше осмият апостол и беше избран от Филип. В последващите времена той стана известен като “Тома неверни”, но неговите приятели-апостоли едва ли го смятаха за непоправим скептик. Действително той притежаваше логичен и скептичен тип ум, но неговата храбра преданост не позволяваше на познаващите го отблизо хора да смятат Тома за банален скептик. От него са останали изразите" Тома Неверни" и  "Око да види, ръка да пипне". В организацията на дванадесетте апостола в задълженията на Тома влизаше съставянето на маршрути и ръководството на пътешественици и той беше умел управляващ работата и придвижванията на апостолския корпус. Той беше добър изпълнител, великолепен предприемач, но на него му пречеше променливото му настроение; днес той беше един човек, утре – друг. Когато Тома се присъедини към апостолите, беше склонен към меланхолия, но общуването с Иисус и другите апостоли в значителна степен го излекува от това болезнено потопяване в себе си. 

image

                  Близнаците Яков и Юда, синовете на Алфей, бяха рибари и живееха недалеч от Херес; Яков и Йоан Зеведееви ги избраха за девети и десети апостоли. Те бяха на по двадесет и шест години и бяха женени; Яков имаше три деца, а Юда – две. Яков и Юда, които наричаха също Тадей и Левей, нямаха нито силни, нито слаби страни. Прозвищата, дадени им от учените, бяха добродушно обозначение на посредствеността. Те бяха “най-малките от всички апостоли”. Знаеха това и не се разстройваха.

(1563.7) 139:9.6 Яков Алфеев особено обичаше Иисус заради неговата простота. Тези близнаци не можеха да постигнат разума на Иисус, но действително чувстваха, че са свързани със сърцето на Учителя с връзките на благожелателността. Те не притежаваха голям ум; при цялото уважение към тях можеха да бъдат наречени даже глупави, но в своята духовна същност притежаваха истински опит. Те вярваха в Иисус, бяха синове Божии и събратя в Царството.
                Близнаците служиха добросъвестно до самия край – до черните дни на съда, разпятието и отчаянието. В своите сърца те никога не губеха вяра в Иисус и (ако не се смята Йоан) първи повярваха във възкресението. Но те не можаха да разберат установяването на Царството. Скоро след като Учителят беше разпънат, те се върнаха към своите семейства и рибарски мрежи; техният труд беше завършен. Те не притежаваха способностите, необходими за по-сложни сражения в името на Царството. Но живееха и умряха със съзнанието за това, че бяха удостоени и благословени четири години с тясна и лична връзка със Сина Божий – пълновластния творец на Вселената.
                 Единадесетият апостол е Симон Зелот, избран от Петър.  Силната страна в характера на Симон беше неговата въодушевяваща преданост. Ако апостолите намираха мъж или жена, които се терзаеха от съмнения относно встъпването в Царството, те изпращаха Симон. Обикновено на този ентусиазиран защитник на спасението чрез вяра в Бога му трябваха не повече от петнадесет минути, за да разсее всички съмнения, да види раждането на новата душа в “сво бодата на вярата и радостта в спасението”.

(1565.1) 139:11.4 Огромна слабост на Симон беше неговата материалистична умствена нагласа. Той не можеше бързо да се превърне от еврейски националист в духовен интернационалист. Четири години бяха твърде кратък срок за такава интелектуална и емоционална трансформация, но Иисус винаги търпеливо се отнасяше към него.

(1565.2) 139:11.5 Най-много Симон се възхищаваше в Иисус на спокойствието на Учителя, на неговата увереност, издръжливост и непостижимо самообладание.
                Симон Зелот е най-малко познатият апостол и често при изброяване се забравя. 
             Дотук спирам, като пропускам предателят Юда Искариотски. 
               С това сведенията за апостолите не се изчерпват, но и без това темата стана доста дълга и ще бъде отекчително да прибавям нова информация.




Гласувай:
52



1. laval - Тайната вечеря
07.04.2019 08:27
съм я виждал на 2 пъти в Милано, Иване.
цитирай
2. barin - Не съм имал тази възможност, Лаз...
07.04.2019 09:03
Не съм имал тази възможност, Лазаре. Само на снимки.
цитирай
3. emelika - Заслужава си, в интерес на истината да споменем и неприетите евангелия
07.04.2019 10:38
Пето евангелие - Евангелие от Юда, открито през 1970-те години в египетска пещера. National Geographic обявява, че ръкописът е потвърден от карбоновото датиране, изучен и преведен от библейски учени. Една-трета от него липсва или е неясна. Ириней / втори век/ го цитира като изнамерена история на еретици и пише, че Юда Предателят познава Истината както никой друг и чрез него се осъществява тайнството на предателството, в следствие на която всичко на земята и на небето става объркано. Евангелието на Юда е гностическо - пътя към спасението е чрез тайни знания, дадени от Исус към близкия Му кръг. Спорът е около теорията, че Исус искал Юда да го предаде, за да се изпълни Неговия план. Но това противоречи на Новия завет, който представя Юда като предател. Евангелието на Юда, започва с думите: „Тайното писание на откровението, което Исус изрече в разговор с Юда Искариотски, по време на седмицата три дни преди празнуването на Пасха.” По-късно текста говори, че Исус казва на Юда „ти ще надминеш всички тях. Защото ти ще пожертваш човека, в който съм облечен.” - Евангелието на Юда е публикувано от Националното географско дружество, 2006.
Евангелие от Мария Магдалина е било написано в оригинал на гръцки някъде през II век. Двете запазени копия на гръцки са изключително фрагментирани. При археологическа експедиция в северен Египет е открит препис на евангелието на коптски език, по-пълен и по-добре запазен
Евангелие на Тома - Едно от произведенията, съставляващи т.нар. Библиотека от Наг Хамади - текстове, открити в Египет през 1945 г. Поддържа тези, различни от тези на християнската църква. Евангелието от Тома е изцяло запазено, датирано към 340 г., написано върху папирус на коптски език. Авторите твърдят, че са ученици на апостол Тома, който в текста е наречен Дидимос Юда Тома. Съдържа поучения и притчи от Иисус.
Евангелие от Филип - един от най-образованите ученици на Исус Христос. Датира от III век, но остава неизвестно на съвременните изследователи, докато не е открито през 1945 г. в Египет . Основна тема са таинствата.
Вечното евангелие.- Четвероевангелията имат времево ограничение. Новото евангелие е за Вечното Бажие Царство. Потвърждението муе в думите от Апокалипсиса: “... пеещи нова песен, която не всички разбират, за новото име на Христа...“
Какво е новото в Новото Евангелие? То е в изчистване на предишните евангелия от всяко упоменаване на зло, тъй като то няма да съществуна в божието царство, но без механичен пренос на останалото, Защото се променят смислите.


цитирай
4. lexparsy - Здравей Барин,
07.04.2019 12:01
с почитания и поздравления разбира се за труда ти да изследваш и изложиш този материал за Апостолите.
Толкова много асоциации, и въпроси най-вече, предизвика в мене че дълго се чудех какво и дали да коментирам.
Емелика пак не ме учуди как проницателно допълни и изказа една част от въпросите. Но и аз само ще намекна че каноните на църквата, най-вече католическата, но и православната, са изопачили голяма част не толкова от историята, но от контекста на писанията и тълкованията. Аз за укритите като неудобни да не говорим, че и за казуса на връзката Христос – Мария Магдалина... Безкрайна тема :-)
Разбира се че си записах материала ти за дочитане и справки. :-)
Благодарност и поздрави от мене.
цитирай
5. barin - Здравей, emelika. За евангелията ...
07.04.2019 12:52
Здравей, emelika. За евангелията има много още да се пише. Църквата по някакви трудно разбираеми причини и признаци е отсякла, че точно изброените четири са основополагащи. В тях изглежда пише за събитията около учението на Исус Христос по начин, допадащ на църквата. Чувал съм за евангелия на Юда, има и от други- общо мисля 11или дори повече на брой. Личността на Мария- Магдалена е очернена и трябва да се изчисти, но няма как. Нали Исус Христос трябва да бъде идеален, да обича всички еднакво, да няма деца и наследници, да не върши нередни неща. прекван е единствено за действията в храма срещу търговците. Евреите не са го приели, но това няма значение за разпространението на християнството. Евангелието на Филип е открито късно и си спомням, че преди няколко години имаше в медиите информация,но твърде оскъдна с няколко изречения, може би през 2015 г. по случай кръглата годишнина.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Лекс. Именно според мен от ...
07.04.2019 12:55
Здравей, Лекс. Именно според мен от църквата идва изопачаване на информацията в по-широк мащаб и представянето ѝ по удобен начин. Сигурен съм, че папите са скрили много от истината за живота на Исус Христос. Липсват много години, за които абсолютно нищо не се споменава.
Поздрави!
цитирай
7. nkf - Всъщност изобщо не е сигурно, че ...
07.04.2019 15:07
Всъщност изобщо не е сигурно, че Марк, Матей, Иван и Лука са писали четерите канонични евангелия, това е само предположение и нищо повече. Няма преки доказателства, които да потвърждават авторството на споменатите евангелисти. После, самите евангелски текстове не са писани по време, когато са ставали събитията описани в тях, а доста по-късно, с цели десетилетия по-късно. Ето защо, достоверността, особено що става въпрос за детейли, точни думи на този или онзи, на самия Исус, предадени в евангелията са в някаква степен съмнителни. Савел, познат като Павел от Тарс, не е никакъв апостол, а реалният създател на "християнството" такова, каквото го познаваме днес. Той, Савел не е познавал лично Исус; не е бил в обкръжението му; не е слушал проповедите му. И все пак, точно този типжа, пише съдържанието на ПОЛОВИНАТА /повтарям - ПОЛОВИНАТА/ Нов завет и на практика в своите "послания" казва в какво да се вярва и в какво не, кое е правилно и кое- не; какво уж бил казал Исус /въпреки че той лично никога не е чувал, какво е казал Исус/; той, Савел, урежда и самата църква като институция. Кой обаче е Савел? Евреинът-фарисей, гонител на християни, на когото по пътя за Дамаск му се явил Исус и той бил станал вярващ християнин! Само откровени дебили биха повярвали на подобни врели-некипели, ала-бала суеврия и нелепици. Савел не е никакъв апостол, а агент на синедреона, разпнал Исус. Меровингите едвали водят началото си от Исус, но Исус има скитски/тоест български/ произход, той не е евреин. Управляващите Израел стари царе също са били скити по произход, а не семити. Така че вероятно Исус наистина е бил с царска кръв и не е никак случайно, че на кръста му слагат табелка "Цар на юдейте". Подигравка, а? Явно са знаели много добре кого убиват. И така нататък, има много да се каже още.
цитирай
8. barin - Здравей, nkf. Благодаря за коме...
07.04.2019 15:24
Здравей, nkf. Благодаря за коментара. За хриситянството Петър и Павел имат решаваща роля. Евангелията са писани по-късно и ми се струва, че църквата е нагодила материала, за да бъде от полза за бъдещето на християнството. Исус съм сигурен, че не е роден в Назарет, а меровингите само казах, че се изкарват негови наследници. Може би по този начин искат да легитимират и усилят властта си, особено когато идва ред на борбата с каролингите. Евреите използват всеки удобен случай да се изкара , че са богоизбрания народ. От много време чета, че може би ако има богоизбран народ- това са българите. Евреите почиват на стара слава, че са най-умни и способни. Думите на Исус Христос не може да са записвани достоверно, след като евангелията са по-късни. Не съм сигурен точно кога са писани, но Новия завет е доста след разпятието.
Поздрави!
цитирай
9. nkf - Разбира се, много от нещата, върху ...
07.04.2019 15:46
Разбира се, много от нещата, върху които се основава християнската религия /било те свещени текстове, реликви, свети личности, правила и догми/, са късни въведения, нямащи общо с учението на Исус. Много неща са изопачени, а други измислени, или доизмислени доста след кръстното разпятие на Исус. Ще дам един прост пример: знае се, че императрица Елена /уж/ намерила кръста, на който бил разпнт Исус!!! Императрица Елена тъпче грешната земя цели триста години след Исус! Че какво ще да е туй дърво, от което е бил скован тоя "свят кръст", че не изгни за тия триста години и не се разпадна? После, персите били нападнали Ерусалим и отмъкнали - видетели- светия кръст! Че за какъв им е тоя кръст на персите? Те не са християни и за тях тези две греди нямат никаква стойност. Да не говорим, че за персите, особено за техните магове, владетели и изобщо за хората висшите им касти, еврейската религия, еврейските учения и произтичащите секти от тях са просто някакво невежество, примесенео тук-там с някакви смислени неща, които те така или иначе знаят и знаят дори много повече. Та за какво им е на персите тоя кръст? Никой уважаващ себе си персиец /а старите перси са апотеоз на арийския мироглед, морал и желязна наравственост/ няма да седне да "краде", още по-малко пък ще краде някакви ненужни греди. Туй само като илюстрация за суеврията и глупостите, поникнали здраво в християнството. После, идеята, че някой народ може да е "богоизбран" е сама по себе си нелепа и невъзможна. Богоизбрани народи няма, никога не е имало и няма и да има. Това, че евреите имат някакви фантазии и са се взели на сериозно не означава нещо. Богоизбраните са винаги единци, хероите, аскетите, светците. Винаги и само конкретни личности, а не безлики тълпи и маси, паплач. Колкото до евреите, това са извънкастови, чандала, но управлявани от скити. Каква слава могат да имат тия цигани евреите? Както и да е. Апропо, няма борба между Меровинги и Каролинги. Каролингите са майордоми, който подстрекавани от християнската
цитирай
10. nkf - църква извършват цареубийство на ...
07.04.2019 15:53
църква извършват цареубийство на законния владетел на франките, представител на законната, властваща по силата на царското право династия. Тъй, след успешният заговор и атентат, църква коронясва карл. Самоч е вече Карл не властва по царско право тъй да се каже най-общо, а по благословия и признание на църквата, сиреч той е подчинен на папата, защото от него иде легитимацията на властта на Карл. Иначе пред Меровингите, тъй като династията им е стара, папата просто един глава на култ и нищо повече, дулжи лоялност на върховния сюзерен - съответния меровингски владетел. Та, църквата се заниамва с унищожаване на старите предхристиянски династии и замяната им с назначени от нея "крале" и "царе". За две хиляди години, трябва да се признае, църквата успешно се е справила с унищожаването на истинските политически и духовни лидери на европейските народи.
цитирай
11. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
07.04.2019 19:42
Написал си чудесно, многопластово, повдигащо много въпроси за изкристализирането на Истината изследване.
Според моето скромно мнение и познания по темата, Исус е служител на Вечните Духовни Принципи и Закони на Бога, затова е Христос, сиреч проявление на Бога в Човек, чиято единствена мисия е да разкрие и покаже на практика на човешкия род какъв безграничен потенциал Бог е вложил в човеците, за да осъществяват Божият Промисъл на Земята.
За разлика от църквите, чиято основна цел е да влияят и да господстват, скривайки от подопечните си Основната Същност и Вечни Принципи на Знанието, Осъзнаването, Просветлението и Мъдростта, Христос опитва да разкрие пред човечеството точно тази Същност, за да го освободи от догмите и предразсъдъците, с които църквите го държат в подчинение и зависимост.
Именно затова е разпнат Христос, осъзналите Неговите Послания и Мъдрост са преследвани и избивани, а Истината завоалирана, изопачавана и деформирана според целите на църквите.
Чест и почитания за твоят полезен труд, Ванка!
цитирай
12. barin - Здравей, nkf. За църквата нещата, ...
07.04.2019 21:14
Здравей, nkf. За църквата нещата, които казваш са верни. Мога да се съглася с написаното от теб в коментарите. За написаното за св. Павел се консултирах с църковни източници и приех тази версия, макар и да има друга. Църквата е играла роля в развитието на живота на Земята. Затова написах, че учението на Исус Христос е можело да си замине, както много други. Църквата е определяла кое да бъде ерес и се е ръководила от интересите. Богоизбран народ не може да има. Издигнати личности винаги е имало, които тласкат тълпата и народа напред. Прието е да се казва и то с основание, че църквата е играла реакционна роля. Отначало християнството не е билоо такова, както през средните векове, когато насилствено са покръствани народите.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Здравей, Оги. На няколко пъти съм ...
07.04.2019 21:17
Здравей, Оги. На няколко пъти съм писал, че църквата е изопачила истините така, както е изгодно, за да може по-лесно да втълпява на народите коя е най-правилната религия. Покръстването е ставало с меч, особено в Новия свят. В темата отворих приказка по някои въпроси, но има още какво да се желае и направи.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Да споделя още, че от един сайт на ...
08.04.2019 06:10
Да споделя още, че от един сайт на духовенството имат следн9ите малки забележки към тмата:
1. Писал съм за по-популярната версия за апостол Павел- че е бил Савел и е повярвал след срещата му с Исус Христос. Трябвало е да запиша другата, че никога не е срещал Исус и е повярвал едва по-късно, като се е запознал с учението. Има го в коментара на nkf
2. Не приемат датата и годината на раждане на Христос- 18 март 4 г.пр.Хр. Аз дори съм пропуснал още едно доказателство- съвпада между планетите Юпитер и Венера на изток, когато са се наблюдавали една над друга е бил през пролетта на 4 г.пр.Хр.
3. Темата ми е станала много дълга и според тях може да омръзне при четене и читателите да не стигнат до края.
цитирай
15. get - - Наред с казаното от nkf - голяма частот което и аз споделям ЗА ВЯРНО! По основният ти ... ?
08.04.2019 23:02
... ВЪПРОС?

barin написа:

Исус Христос е имал много ученици. Само дванадесет от тях са удостоени с честта да бъдат апостоли.


За да си изясниш САМ - каква е причината тези същите 12-т да са ИСТИНСКИТЕ АПОСТОЛИ - без Шаул-Савел-Павел ... Припомни си, Кой е Йоан Кръстител? Какво става в река Йордан, тоест кога от Иисус същият става Кристос//Мешиах/Помазан?
... и да не досаждам - прочети Историята за МАГА Симон - в която се обяснява: Какво е искал този могъщ Маг, да му "продадат" апостолите? ... тоест какво Той не е притежавал - за разлика от Апостолите?

П.П.
То междувпрочем, и етимология(произход) на думата "А-постол" е с доста двусмислен произход ... и като имам предвид, вече коментираното от колегата nkf ... в смисъл "скити-царе"? - Може да се спори, дали "апостол" е както го превеждат от гръцки "пратеник" или по-близкото "разпространител" ... защото идва от коренова, която в съвременния български език се използва в "постеля", "стеля" и "разстилам" ... дала в старо-българския "посЪлати" ?

Повече по въпроса може да видите в реконстриу и значение на ПРОТО/ PIE root *stel-
... на Адрес:
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/stel-

Поздрав!
цитирай
16. barin - Здравей, Гете. От църквата ми пр...
09.04.2019 09:34
Здравей, Гете. От църквата ми припомниха да обърна внимание на някои от фактите, които поксочваш. За мага Симон не си спомням нищо, трябва да прочета. Благодаря ти, че четеш и забелязваш някои факти и препоръчваш да проета или корегирам по нещо от темите ми. Далеч съм от мисълта, че всичко съм написал перфектно. Винаги има какво да се желяе още. Точно за Павел-Савел има проблеми и не напълно вярно в Библията.
Поздрави!
цитирай
17. get - Здравей, Гете. От църквата ми пр...
09.04.2019 11:36
barin написа:
Здравей, Гете. От църквата ми припомниха да обърна внимание на някои от фактите, които поксочваш. За мага Симон не си спомням нищо, трябва да прочета. Благодаря ти, че четеш и забелязваш някои факти и препоръчваш да проета или корегирам по нещо от темите ми. Далеч съм от мисълта, че всичко съм написал перфектно. Винаги има какво да се желяе още. Точно за Павел-Савел има проблеми и не напълно вярно в Библията.
Поздрави!


От "ДЕЯНИЯ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ" гл.8-ма

"5. А Филип слезе в един самарийски град и проповядваше там Христа.
6. Народът единодушно внимаваше на това, що говореше Филип, понеже чуваше и гледаше, какви чудеса вършеше:
7. нечисти духове с голям вик излизаха от мнозина, които бяха хванати от тях, а мнозина разслабени и хроми се изцериха.
8. И голяма радост биде в оня град.
9. А в града имаше един човек, на име Симон, който преди това правеше магии и смайваше самарийския народ, говорейки за себе си, че е някой велик човек.
10. Него го слушаха всички, мало и голямо, и казваха: този е великата сила Божия.
11. А слушаха го затова, защото доста време бе ги смайвал с магиите си.
12. Но когато повярваха на Филипа, който благовестеше за царството Божие и за името на Иисуса Христа, кръщаваха се и мъже и жени.
13. Повярва и сам Симон и, след като се кръсти, не се отделяше от Филипа; и като гледаше големите чудеса и личби, що се вършеха, смайваше се.
14. Като чуха апостолите, които бяха в Иерусалим, че Самария е приела словото Божие, проводиха там Петра и Иоана,
15. които слязоха и се помолиха за тях, за да приемат Дух Светий.
16. (Защото Той не бе слязъл още нито върху едного от тях, а само бяха кръстени в името на Господа Иисуса.)
17. Тогава ВЪЗЛАГАХА ВЪРХУ ИМ РЪЦЕ, и те ПРИЕМАХА Духа Светаго.
18. А Симон, като видя, че Дух Светий се дава чрез възлагане ръцете апостолски, донесе им пари
19. и рече: дайте и мене тая власт, та, комуто възложа ръце, да приема Духа Светаго.
20. Но Петър му каза: среброто ти да погине заедно с тебе, задето си помислил, че с пари се добива дарът Божий.
21. Ти нямаш дял, ни жребие в тоя дар, защото сърцето ти не е право пред Бога.
22. И тъй, покай се за това си зломислие и помоли се Богу: може би, ще ти се прости помисълът на твоето сърце;
23. понеже те виждам изпълнен с люта жлъч и окован от неправда.
24. А Симон отговори и рече: помолете се вие Господу за мене, та дано ме не постигне нищо от това, що казахте. "

... същото тайнство "приемане благотворно вияние на Дух Божий - от вече КРЪСТЕНИ", тоест християни - го има описано при тайнствата на "бугрите" от Окситания - сегашна южна Франция?
цитирай
18. mihala - Здравей,
10.04.2019 18:44
Изчетох всичко с любопитство и имам едно предложение.Прочетете 4-те евангелия ,но едно подир друго отделните глави1-1;1;1; 2гл- 1;2;3;4; и т.н. Ще ми бъде интересно какво ще забележите. Всяка глава се допълва с предходното евангелие и се получава едно движение във времето и т.н. Павел е посетен от Дух Божий Исус Христос по пътя за Дамаск. Там видях домът, в който е отседнал. А главата на Йоан Кръстител е също в Дамаск. Не коментирам липсата на някои писания, но вярвам,че
нашите духовници имат в себеси Дух Свети и 17-те които са правили превода са се допълвали един друг от разстояние т.е. без да контактуват физически са дали един и същ превод. "Търсете и ще намерите, искайте и ще ви се даде", но материята не може да обясни това,което е от Духа . Вярата отваря очите на мнозина.
цитирай
19. mihala - Изчетох всичко с любопитство и имам ...
10.04.2019 18:48
mihala написа:
Изчетох всичко с любопитство и имам едно предложение.Прочетете 4-те евангелия ,но едно подир друго отделните глави1-1;1;1; 2гл- 1;2;3;4; и т.н. Ще ми бъде интересно какво ще забележите. Всяка глава се допълва с предходното евангелие и се получава едно движение във времето и т.н. Павел е посетен от Дух Божий Исус Христос по пътя за Дамаск. Там видях домът, в който е отседнал. А главата на Йоан Кръстител е също в Дамаск. Не коментирам липсата на някои писания, но вярвам,че
нашите духовници имат в себеси Дух Свети и 17-те които са правили превода са се допълвали един друг от разстояние т.е. без да контактуват физически са дали един и същ превод. "Търсете и ще намерите, искайте и ще ви се даде", но материята не може да обясни това,което е от Духа . Вярата отваря очите на мнозина.

Евангелията да се четат първите глави във всички, после вторите глави във всички и т.н.
цитирай
20. barin - Здравей, mihala. Интересно пре...
10.04.2019 21:15
Здравей, mihala. Интересно предложение ми правиш. Трябва да ги чета внимателно и да размисля. Подобна литература не се чета на един дъх. Не съм чел целите евангелия, а само отделни откъси. Последният път, когато се чете част от евангелието на Йоан беше на ежегодното празнуване на 26 март. През последните четири години има представител на църквата и той започва с някакъв текст, например молитва или част от евангелие по избор, а аз след него казвам няколко изречения за празника.
Поздрави!
цитирай
21. get - До 19. mihala - Уважаема приятелко, да ви попитам? За нещо, което за мен е ново и непознато.
11.04.2019 22:16
mihala написа:
mihala написа:
Изчетох всичко с любопитство и имам едно предложение.Прочетете 4-те евангелия ,но едно подир друго отделните глави1-1;1;1; 2гл- 1;2;3;4; и т.н. Ще ми бъде интересно какво ще забележите. Всяка глава се допълва с предходното евангелие и се получава едно движение във времето и т.н. Павел е посетен от Дух Божий Исус Христос по пътя за Дамаск. Там видях домът, в който е отседнал. А главата на Йоан Кръстител е също в Дамаск. Не коментирам липсата на някои писания, но вярвам,че
нашите духовници имат в себеси Дух Свети и 17-те които са правили превода са се допълвали един друг от разстояние т.е. без да контактуват физически са дали един и същ превод. "Търсете и ще намерите, искайте и ще ви се даде", но материята не може да обясни това,което е от Духа . Вярата отваря очите на мнозина.

Евангелията да се четат първите глави във всички, после вторите глави във всички и т.н.


От какъв източник, черпите категоричността в твърдението си, за СЕДЕМНАДЕСЕТТЕ ПРЕВОДАЧА, Осенени от Дух Божий при работата им по Евангелията ... и в кой век, според вашите проучвания, е станало това?

- С уважение!
цитирай
22. mihala - Изчетох всичко с любопитство и имам ...
12.04.2019 10:53
get написа:
mihala написа:
mihala написа:
Изчетох всичко с любопитство и имам едно предложение.Прочетете 4-те евангелия ,но едно подир друго отделните глави1-1;1;1; 2гл- 1;2;3;4; и т.н. Ще ми бъде интересно какво ще забележите. Всяка глава се допълва с предходното евангелие и се получава едно движение във времето и т.н. Павел е посетен от Дух Божий Исус Христос по пътя за Дамаск. Там видях домът, в който е отседнал. А главата на Йоан Кръстител е също в Дамаск. Не коментирам липсата на някои писания, но вярвам,че
нашите духовници имат в себеси Дух Свети и 17-те които са правили превода са се допълвали един друг от разстояние т.е. без да контактуват физически са дали един и същ превод. "Търсете и ще намерите, искайте и ще ви се даде", но материята не може да обясни това,което е от Духа . Вярата отваря очите на мнозина.

Евангелията да се четат първите глави във всички, после вторите глави във всички и т.н.


От какъв източник, черпите категоричността в твърдението си, за СЕДЕМНАДЕСЕТТЕ ПРЕВОДАЧА, Осенени от Дух Божий при работата им по Евангелията ... и в кой век, според вашите проучвания, е станало това?

- С уважение!


Не съм изследовател,но от многото богословски книги,които съм прочела знам.
https://www/search?client=opera&q=септуагинта+на+български&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
може да ви заинтересува нещо.
"о едно откритие в Палестина преди около петдесет години хвърли светлина по този въпрос. Екип, който изследвал пещери близо до западното крайбрежие на Мъртво море, открил части от древен пергамент с дванайсетте пророци (от Осия до Малахия), написан на гръцки. Тези писания били датирани между 50 г. пр.н.е. и 50 г. от н.е."https://wol/bg/wol/d/r46/lp-bl/2002686
Нашия превод е след този период.
http://www-patriarshia/index?file=official_documents.xml
https://sviatost/audio-bible
цитирай
23. get - Изчетох всичко с любопитство и имам ...
13.04.2019 12:36
mihala написа:
get написа:
mihala написа:
[quote=mihala]Изчетох всичко с любопитство и имам едно предложение.Прочетете 4-те евангелия ,но едно подир друго отделните глави1-1;1;1; 2гл- 1;2;3;4; и т.н. Ще ми бъде интересно какво ще забележите. Всяка глава се допълва с предходното евангелие и се получава едно движение във времето и т.н. ...


От какъв източник, черпите категоричността в твърдението си, за СЕДЕМНАДЕСЕТТЕ ПРЕВОДАЧА, Осенени от Дух Божий при работата им по Евангелията ... и в кой век, според вашите проучвания, е станало това?

- С уважение!

Не съм изследовател,но от многото богословски книги,които съм прочела знам.
https://www/search?client=opera&q=септуагинта+на+български&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
може да ви заинтересува нещо.


- Простете, но всичко което ми давате - като линкове(отправки)? Води към Септуагинта - а това на практика е Превода от иврит на гръцки, език, на Стар завет//Библия?

- Няма отношение към КОМЕНТИРАНИТЕ - Четири евангелия(Нов завет: Слово на Син Божий/(ивр.)Мешиаху=Помазаника=Кристос(гр.)) и техния превод от "седемнадесет преводачи споходени от Дух Божий" - както пояснявате вие?

- С уважение!
цитирай
24. occult4 - Абсолютен респект и поклон за този коментар, най-истинският от всичките, НАЙ !!!
27.08.2019 12:22
[quote=анонимен]Пето евангелие - Евангелие от Юда, открито през 1970-те години в египетска пещера. National Geographic обявява, че ръкописът е потвърден от карбоновото датиране, ......................

emelika, Искам от сърце и с голяма радост, да изкажа страхотното си задоволство и същевременно, очудване, към този АБСОЛЮТНО ВЕРЕН И УНИКАЛЕН КОМЕНТАР, как така още стои и не е махнат, мога само да гадая!!! Пиша набързо и обещавам да се върна с основен коментар!!! Браво респект и поклон за коментара!
цитирай
25. occult4 - N.B. Внимателно вникнете барин!!!
27.08.2019 12:39
barin написа:
Здравей, emelika. За евангелията има много още да се пише. Църквата по някакви трудно разбираеми причини и признаци е отсякла, че точно изброените четири са основополагащи. В тях изглежда пише за събитията около учението на Исус Христос по начин, допадащ на църквата. Чувал съм за евангелия на Юда, има и от други- общо мисля 11или дори повече на брой. Личността на Мария- Магдалена е очернена и трябва да се изчисти, но няма как. Нали Исус Христос трябва да бъде идеален, да обича всички еднакво, да няма деца и наследници, да не върши нередни неща. прекван е единствено за действията в храма срещу търговците. Евреите не са го приели, но това няма значение за разпространението на християнството. Евангелието на Филип е открито късно и си спомням, че преди няколко години имаше в медиите информация,но твърде оскъдна с няколко изречения, може би през 2015 г. по случай кръглата годишнина.
Поздрави!

барин, искам специално да ви подтикна, да се вслушате в коментара на емелика, хубаво да прозрете и осъзнаете Истината,/която между другото е, много омаскарена/, в коментара й. Това са нещата, колкото и да не ни харесва, това е истината!!! Играла е ножицата, не само на 1-я вселенски събор, а постоянно! Някакви си килимявки, които разделиха църквата, седнали да решават кои книги, ще са в библията и кои не, ами евангелието на Мария Магдалена, а жените последователки на Иисус, нищо, нищо, защото не им изнася!! А най-вече евангелието на Тома, един от най-видните ученици, заедно с ИЮда, което църквите нагло, коварно и безпрекословно махат, крият, даже унищожават донякъде!!! В това за мен наи-истинско евангелие/на Тома/, се запомнят едни от най-силните думи, като: ...... повдигнете камък и ще ме видите, отлюпете кора на дърво и ще ме намерите....!!! Само, че на ''светите'' църкви, НЕ ИМ ИЗНАСЯ, ЗАЩОТО НЯМА ДА СЕ КЪПАТ В СВОЯ РАЗКОШ И ДА СА НАЙ-БОГАТА ИНСТИТУЦИЯ НА СВЕТА!!! Казах всичко точно и ясно!!!
цитирай
26. barin - Здравей, occult4. Коментарът на ...
27.08.2019 14:01
Здравей, occult4. Коментарът на Емелика е много точен и хубав. Аз няма да го премахна, а досега съм изтрил само 3-4 коментара, откакто съм в блога. Трябва да се вникне по-задълбочено в евангелията, защото църквата преиначава много неща. С твоя коментар ме накара отново да се замисля, когато седна довечера на компютъра, преди да напиша замислената от няколко дена нова тема. Църквата решила да приеме само определени евангелия, макар че в неприетите може да има ценна информация.
Поздрави и добре дошъл отново!
цитирай
27. occult4 - ...Ще копирам коментарите ми от дискусия набързо,Извинете ако не съм редактирал!
30.08.2019 14:03
Малко съм объркан??? Мария Магдалена не е ли била блудница с нашенски думе проститутка?? какво целомъдрие? какви измишльотини пак?? След срещата и с Исус вече променя живота си!?? Писна ми да гледам шльоковиците на някви измислени режисьори!!!
Мария-Магдалена е направена от църквата блудница(проститутка) .Мисля, че наскоро Папата й даде "амнистия" за проституцията.Библията е 10% истина, в исторически план, като хора и събития.Другото са фалшиви новини като тия в нета.
Браво,абсолютно вярно,така е,даже библията е толко омаскарена,че не май къде,само,че доста са се потрудили и доста кръв е изстекла,за да може ''великата църква'', да СЕ НАЛОЖИ,да не говорим и за премахнатите жени,последователки,както и за всички други евангелия-трябва да са 13,а не са,защото на 1-я вселенски събор,група килимявки,супер грешни,са казали какво да има в библията и какво, не, това е пълна скръб и лицемерие,а също и да не говорим за МИЛИОНИТЕ ИЗБИТИ И ИЗГОРЕНИ НА КЛАДИ,ИСТИНСКИ ЧОВЕЦИ!!
Точно.
А всеки, който иска, може да види, включително и на икони, кой стои до Христос по време на разпъването му - майка му и Мария Магдалена. Никой друг. Това поне за мене говори достатъчно. Който има очи да види, който е загубен в превода да вярва на калимявките. Дори и безмълвни действията на човека - в случая Мария Магдалена - винаги говорят истината, за разлика от сплетните и клеветите на заблудените овци и кози.
Все пак,ще кажа на хората да се научат малко,какво я подмятате момичето,браво на нея,че не се води по общият поток и на облъченост даже. Та в началото на 1 вселенски събор,се събрали разни разпасани ояли се и изпедерастили килимявки и сега ,те види те ли,ще казват какво е библия и кои глави да са там и кои ,ще се премахнат,/защото не им изнася/,играла е ГОЛЯМА НОЖИЦА,МНОГО НЕЩА СА БИЛИ ТОТАЛНО ЗАЛИЧЕНИ И НЕ ПУСНАТИ В ПИСАНИЕТО! Христос е имал един мн.свят и приближен ученик на име Тома/неверни/,знаете ли,че неговото евангелие е тотално сгазено,а е бил най личният,вече го намериха има и превод!!! Евангелие от Юда Изкариотски,мн. е малко наистина,но с убииствен текст,Нешънал Джеографик го излъчи преди мн.години,дадоха го и превода-Естествено ватикана се намеси с гнусните си пипала/с абсолютното знание на източната православна църква/и заведе дело!!! Някой хора знаем защо и имаме повече инфо...,защото тази световна църква тотално,ще се разпадне,било западна или източна!!! СВ.Андрей прави много,като запазва истинските слова и пр.Първото християнство Гностицизма е за сега най-голямата ИСТИНА,А НЕ ТОВА,КОЕТО СЕ ПОДНАСЯ НА ХОРАТА!!! Да не говорим за липсващите доказани години на Йисус,бил е по малко в Индия,повече в Древен свещен Тибет,до ...знаете от историята в библията!!! Нора,когато се видим един ден в София,ще ти кажа и покажа неща по въпроса не намиращи се никъде!!! А да не говорим за чифута павел,дето е имал толко грехове ,и петър,тея 2 _та тотално променят Христовите думи,а единият е бил епилептик и му викали ето той вижда,а да простотията и неграмотността е била в своя връх!!! за това има доказателства,дълбоко криещи се от окото на всеки човек!!!!!!! Има един МНОГО ВЕЛИК ФИЛМ,ГЛЕДАЙТЕ ГО,ЗА ДА ВИДИТЕ НЕЩАТА,КАЗВА СЕ-/СТИГМАТА/!!! и ще сте ми благодарни!/и срещу този филм имаше заведено дело ,но го спряха естествено,който има очи да гледа,той,ще види!!!
цитирай
28. occult4 - !!! N.B.
30.08.2019 15:02
Един хубав цитат: -- Зад лицето на ангел наднича демон, и във всяка красива роза има червей!!!
Ето това са съвременните църкви, пълна трагедия, а БПЦ държи байряка в отбора на лъжците! За огромно съжаление живеем в свят, затънал в лъжа, където истината е очернена! Това важи за всички области на нашият живот!
цитирай
29. barin - Здравей, occult4. Коментарите ти ...
30.08.2019 16:32
Здравей, occult4. Коментарите ти са от полза. Дълбоко в себе си вярвам, че църквата е изчистила образът на Исус Христос, както и на основните персонажи. Според моето виждане и коментиране с представители от църквата"Св. Атанасий" във Варна и Духовно-просветния център към църквата"Св. Архангел Михаил" Мария Магдалена не е проститутка и блидница. Нейният образ трябва да се изчисти. Не съм сигурен, но пишеш, че папата я реабилитирал. В Библията има неточности и събития, които изненадващо не са описани на друго място. За някои от тях имам обяснение, като библейските напасти, затъмняването на небето и продължителните дъждове и суши. Основно си ги обяснявам с изригването на вулкана на остров Санторин мисля през 1486 г. и минаването на една комета приблизително по същото време съвсем близо да Земята. Най-добре се е виждала от Китай. По географските канали по телевизията съм гледал много филми за християнството.
Поздрави!
цитирай
30. occult4 - Ако....
31.08.2019 00:07
barin написа:
Здравей, occult4. Коментарите ти са от полза. Дълбоко в себе си вярвам, че църквата е изчистила образът на Исус Христос, както и на основните персонажи. ...............................
Поздрави!


Ако искаш знание, не го търси в никакъв случай при която и да било църква, източно православна или римо католическа, там е малко и задължително супер цензурирано, иначе, ще се разпадне моделът на световната църква, а той е даден, за морални, духовни и до някъде психологически норми, обществата да имат и вътрешни закони! Но това никак не означава, че това е истината, защото за някой посветени, там не Е!!! Гледайте /Стигмата/ там много неща, ще ви се разяснят, особено голямото омаскаряване на библията, колко и да не ми се иска да го казвам, е така, за огромно съжаление!!! Как попове, ще ти дадат знание и информация, ами абсурдно е, трагедия! Аз много години назад във времето исках да уча в семинарията, заради латинският, много ме караха, заради знанието ми, но когато си взех всички изпити, говорих и се изпуснах да кажа, че идвам тук, само и само заради да мога един ден, да мога да оборвам лаиците в черни дрехи, с техните камъни, по тяхната глава, е това ми костваше изхвърлянето ми, все пак какъв кеф, супер отлични оценки и грамоти, не вярваха, че от мен ,ще получат шамар! Говоря така, защото съм бил свидетел на ужасни неща желания на попове..,трагедия!!! Четете Енох, /защото е преведен/,гностици, езотерици и окултисти, ТЕ ИМАТ истинското знание, не се водете по казаното от хората, това било еди какво си, ами не,не е така,а е истинско знание,не цензурирани и пр.Сега още отричат липсващите години на Иисус,камо ли да признаят,че е бил в свят Тибет и региона!Канони,ами да уповават се на тях,иначе са гола вода,не им изнася,затова,имали канони,няма го знанието,камо ли от Иисус!!!
цитирай
31. occult4 - ?
01.09.2019 00:55
Здравей барин, прочете ли всичко, как ще реагираш, не те питам за мнение, защото каквото съм написал е самата истина, др. е прах в очите!!!??? успех.
цитирай
32. barin - Здраве, occult4. Енох съм го чел ...
01.09.2019 06:33
Здраве, occult4. Енох съм го чел преди няколко години, останалите не съм намерил, но ще ги потърся.
цитирай
33. occult4 - Ако искаш........
02.09.2019 23:39
Ако наистина искаш и търсиш знание, а не само информация, пиши ми на лични, ще ти кажа, къде и от къде, та да ти се завие свят, само ако си готов за шисша информация и знание, хубаво и внимателно помисли.....!!!???
...Нещата никога, не са такива, както изглеждат..., древна мъдрост!!!
цитирай
34. occult4 - Ако наистина искаш и търсиш знание, ...
02.09.2019 23:46
occult4 написа:
Ако наистина искаш и търсиш знание, а не само информация, пиши ми на лични, ще ти кажа, къде и от къде, та да ти се завие свят, само ако си готов за шисша информация и знание, хубаво и внимателно помисли.....!!!???
...Нещата никога, не са такива, както изглеждат..., древна мъдрост!!!

Забравих да попитам, гледа ли филма /Стигмата/, дето започва в един Бразилски град, Ново Оризонте..!!!??? с Гейбриъл Бърн от 1999г. https://www.imdb/title/tt0145531/
Намеи го в торентите свали и гледай, истината!
цитирай
35. barin - Не съм го гледал, occult4. Може да те ...
03.09.2019 05:57
Не съм го гледал, occult4. Може да те попитам за още информация, но не съм навлязал толкова дълбоко в нещата. Благдаря ти.
цитирай
36. occult4 - Забравих..........
03.09.2019 22:53
Забравих да добавя една твия ГРЕШКА, казваш.... Юда предателя, го пропускам и тн.,..........
барин, слушай сега, Юда е бил един от най езотеричните ученици, заедно с Тома, ето, водиш се по течението на общоприетото и това е кал в очите, Иисус много добре знае какво, ще напраи Юда и му ''позволява'' така да се каже, за да се изпулни неговото учение, което в последствие, бива супер омаскарено, за огромно съжаление! Юда не трябва да се пренебрегва и да се смята за негатичност, както лъжливата църква говори, ЗАПОНИ ТОВА ДОБРЕ, АКО ИСКАШ НАИСТИНА ДА ЗНАЕШ!!!!!!!!
цитирай
37. notfun - 22/ михала,скоро дадоха опровержение от Музея за тези "свитъци от Мъртво море: има 16 фалшификати му тях...
22.05.2021 21:30
https://wwwce/bg/news-more/svitycite-ot-myrtvo-more-kak-nai-cennite-eksponati-se-okazaha-falshifikat

Не съм изследовател,но от многото богословски книги,които съм прочела знам.
https://www/search?client=opera&q=септуагинта+на+български&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
може да ви заинтересува нещо.
"о едно откритие в Палестина преди около петдесет години хвърли светлина по този въпрос. Екип, който изследвал пещери близо до западното крайбрежие на Мъртво море, открил части от древен пергамент с дванайсетте пророци (от Осия до Малахия), написан на гръцки. Тези писания били датирани между 50 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644987
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031