Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2019 21:53 - Ролята на Димитър Общи за разбиването на Вътрешната Революционна Организация
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6346 Коментари: 13 Гласове:
52

Последна промяна: 07.03.2019 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                          Вътрешната Революционна Организация( ВРО) е създадена от Васил Левски. Идеята за национално самосъзнание и освобождение на България в пределите на територията, населена с българи идва от Паисий Хилендарски. След написването на "История славянобългарска" се говори за български народ, етнос и традиции, основани на базата на нашата стара история. Ние от Паисий Хилендарски научаваме за някои царе. Година по-рано Блазиус Клайнер също пише за историята на България. За тях двамата съм писал в няколко мои теми:
Блогът на barin :: Владетелите на България според Блазиус Клайнер и Паисий Хилендарски- сравнение;
Блогът на barin :: Личността на Блазиус Клайнер и неговата история за България I;
Блогът на barin :: Личността на Блазиус Клайнер и неговата история за България II.
                  Всички знаят кой е Отец Паисий, но за Блказиус Клайнер по-малко са чували. В темите има достатъчно информация за него. Напоследък се заговори и за още един историк, писал за старата българска история- Петър Богдан Бакшич.  Кратка информация за Петър Богдан Бакшич:
                   Богдан Бакшев
 (или Бакшич) е един от младите българи, започнали издигането си чрез образованието, давано от францисканския орден. На седемнайсетгодишна възраст той става монах, приема името Петър (в чест или на свети апостол Петър, или на покровителя си, хърватския мисионер и католически епископ в българските земи Петър Солинат) и заминава за Анкона в Италия, където първоначалното му обучение се превръща в задълбочено образование.

В този период католическата Църква обучава и други българи – софийският епископ Илия Маринов вече е преминал през юридическо образование в Римския университет, а връстникът на Петър Богдан – бъдещият епископ и австрийски барон Петър Парчевич – също следва юридически науки, отново в Рим.

През 1622-а Петър Богдан вече е свещеник. В следващите няколко години пътува между родния си град Чипровци и Италия. Последователно става ръководител на францисканците в България, получава синекурната титла Галиполски епископ (вероятно останала в католическата йерархия още от епохата на Четвъртия кръстоносен поход и превземането на Константинопол от въоръжените поклонници в началото на ХІІІ в.) и се издига до викарий на реално действащия Софийски католически епископ Илия Маринов. В края на 30-те години Петър Богдан (или Петър Деодат, защото „Деодат” е латинската версия на името „Богдан”) вече е написал първото от няколкото си съчинения, предназначени за прелатите от римската Курия. В началото на 40-те години той наследява софийската католическа епархия, а увеличаването на броя на католиците в Западна България става причина и за издигането му в ранг на архиепископ. Петър Богдан на практика вече е един от принцовете на Църквата. Вдъхновени от написаното от тримата много българи през XIX в. започват да осъзнават, че България трябва да се освободи от вековноито подтисничество и да поеме по своя независим път. Ясно е, че с добро не става, защото никой не се отказва доброволно от завладяните територии. На помощ отвън не може напълно да се разчита и за освобождението трябва да се погрижим сами.  Събитията се стичат така, че поредната Руско-турска война от 1877-1878 г, изиграва ролята на освободителна за България война. Взаимоотношенията между Руската имОсманската империи са такива, че войни има много между тях. Описани са в темата:
Блогът на barin :: Руско-турските въоръжени конфликти
                 Един от първите революционери е Георги Раковски. Той създава две български легии, като Васил Левски участва в тях.  Първата е създадена по време на Сръбско-турския конфликт от 1862 г.Втората е от 1867-1968 г. Много от участниците в нея сформират четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които навлизат в България през 1868 г.
Блогът на barin :: Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
                 Георги Раковски е и историк, но за някои кръгове не е изгодно да се споменава. За него:
Блогът на barin :: Раковски като историк
               Революционната дейност след 1867-1868 г. се преустройва и преминава в комитетска тактика. Васил Левски е инициатор и основен двигател на този процес.  Добре е да направите малка пауза, уважаеми читатели с песента на Епизод"Васил Левски и да продължите нататък. 
(1) Епизод - Левски - YouTube
                            Има личности и събития, които дори и сред най-големите патриоти разпалват полемика и спорове. Най-големият пример за това е Димитър Общи.   За повечето хора по света най-големите предатели са Юда, предал Исус Христос и Брут, предателя на Гай Юлий Цезар. За нас българите името на поп Кръстьо е синоним на предател. В църквата в Ловеч, където е бил свещеник поп Кръстьо са убедени в неговата невинност и призовават името на поп Кръстьо да се изчисти и реабилитира. След него като се каже предател може би изкача името на Димитър Общи. Той се появява късно в българската революционна борба. Идва направо на висок пост, като един от първите помощници на Васил Левски. Препоръчан е отвън и доколкото ми е известно Левски протаква документите му коккото може, защото не го одобрява. Известно е, че Димитър Общи не се разбирал с един друг предводител и деец на революционното освободително движение- Панайот Хитов( на снимката долу):
image  
                    Малко информация за Димитър Общи, тъй като за него се сещаме само от обирът на Турската хазна в Арабаконашкия проход при прехода за Орхание( сега Ботевград):
                  Истинското му име е Димитър Николов. Не се знае точната дата на раждането като има спорове и за годината. Смята се, че е роден около 1835 г. Самият той се определя по следния начин: "Мене ме викат Димитър Общий Македонски, българин от Дяково, Македония". Дяково в момента е град в Косово. Някои го смятат за "старосърбиянец", други - за македонец. Още на 12-годишна възраст бяга в Сърбия, където работи като слуга на "големи хора". Когато вече възмъжава, се мести във Влашко, след което за кратко отново се връща в Сърбия. Стоян Заимов го описва в книгата си "Миналото" като "среден ръст, със сила мъжка, на снага гиздав, с набити, яки и гъвкави мишци. Общи добре владее камата, а съвсем слабо науката". Има много спорове дали Димитър Общи е бил неграмотен, като в подкрепа на това мнение е определението, което Левски му дава - "безкнижен". Доброволец е в Първата българска легия в Белград (1862). След разтурянето на легията отива отново във Влашко. Участва в четата на Стоян войвода, а по-късно се присъединява и към четата на Панайот Хитов. През 1866 г. се прехвърля се в Италия като доброволец в отряда на Джузепе Гарибалди, откъдето има и грамота. След разпускане на доброволците се включва към Критското въстание (1866 – 1869). Оттам получава и гръцки документи, с които се движи впоследствие. През пролетта на 1870, Димитър Общи се поява отново при Панайот Хитов. След като не намерил топъл прием от Хитов, Общи отива в Букурещ и търси съдействие и помощ от Иван Кършовски. Кършовски му дава препоръчителни писма до Тодор Ковачев и Данаил Попов. Ковачев уведомява Хитов, че снабдил с пари Общи и го изпратил за България. Тя му изгражда и име сред българските революционери зад граница, което впоследствие му печели и доверието на организирания Български централен революционен комитет (БРЦК). Заедно с Ангел Кънчев е лично препоръчан от Любен Каравелов и изпратен от БРЦК за помощник на Васил Левски в организирането на революционни комитети. Идването  у в България е към 1871 г. Поради забавянето се включва по-късно.  
image

                 Левски обаче няма доверие на назначения му заместник. Общи се има славата на самонадеян, лекомислен, вироглав и недисциплиниран човек. Той иска да му бъде дадена свобода на действие и да бъде назначен за революционен апостол в Македония - нещо, на което получава отказ от Левски. По настояване на Ловешкия комитет обаче му се дава свобода на действие в района на Орхание (дн. Ботевград). Две черни петна има в краткия престой на Димитър Общи в България като помощник на Левски:  Едното е убийството на ловчанския дякон Паисий на 21 юли 1872 г. То е продиктувано от разрива между борците за църковната независимост и бунтвниците след създаването на Българската Екзархия през 1970г. Черковниците започват кампания, която проповядва сред народа да не бъдат слушани "лудите глави", проповядващи бунт и революция. Сред тях особено деен е дякон Паисий, който дори е обвинен като шпионин на турските власти (недоказано). Това обаче му издейства смъртна присъда от БРЦК, изпълнена от Димитър Общи. Много по-съществено е второто: Четата е съставена от Димитър Общи, Тодор Бръмбарът, Вълчо Станчев, Марин Станчев, Лечо Железарят, Петко Генков, Марин Павлов, Павел Лалов, Найден Крушоделецът, Стоян Пандурът, Лало Генчев, Вуко Цолев, Кольо Цвятков и Атанас Гложанеца (жители на Тетевен, с. Правец и с. Гложене). 
image
                 Турската пощенска кола, пътуваща от Орхание 
(днешен Ботевград) за София със събраните пари от данъци, е теглена от биволи и се охранява от няколко заптиета. В прохода Арабаконак тя е нападната и са взети около 125 000 гроша. В прохода Арабаконак на 22 септември 1872г. облечени като турски войници, хайдутите успяват да отмъкнат 125 хил. гроша от орханийската хазна. В комитета в Ловеч не стигат никакви пари. Само 35 лири (3500 гроша) от хазната стигат до Любен Каравелов и касата на БРЦК. Част от парите са раздадени на участниците в обира, част Общи задържа за себе си, други дава на ханджията в Правец и на местни чорбаджии. Голяма част от парите са заровени по пътя, тъй като обирджиите не са подготвени да пренесат голямата сума, която е предимно в торби с грошове с голяма тежест (общо 800 кг). Обирът е извършен, въпреки забраната на Васил Левски. Това означава, че Димитър Общи не се подчинява на непосредствения си началник във ВРО.  Именно след залавянето  му  идва и неговото предателство. Без да бъде подлаган на мъчения, Общи издава целите комитети в Орхание, Етрополе, Тетевен и Ловеч. Показанията му са толкова подробни, че предадените дейци са повече от 100, а осъдените са 62 - заточени впоследствие в Мала Азия. Паралелно с това османските власти научават за мащабите на българската революционна организация, както и за ролята на Левски и на Любен Каравелов. Каравелов бяга от Румъния, за да не бъде екстрадиран в Османската империя, но книжата на БРЦК попадат в ръцете на османците. Така те научават много за структурата на революционното движение и получават снимка на Левски, която бива размножена и предадена на заптиетата по българските земи.
image
 Димитър Общи( 1835-1873 г.)
                Самият Общи е осъден на смърт. Смята се, че подтикван от егото си, той е смятал, че ще може да си издейства транспортиране в Истанбул, където евентуално да се види дори и със султана, а оттам да привлече вниманието на Великите сили. Няма еднозначни доказателства за това обаче. "В софийския конак Димитър Общи извършва най-масовото предателство, на което е способен. Там …без да се даде да го мъчатъ, обадилъ имъ, че ще казва сичко кое знае. Този Димитъръ оказалъ на много лица, казвалъ, че имали големи планове, чи тiя пари бьiли обрали с целъ да купуватъ …оръжие…” пише съпругата на Сава Филаретов - Йорданка Филаретова, на Найден Геров през ноември същата .година. Благодарение на предателството 62 революционери са осъдени на заточение в Мала Азия.  
                 В крайна сметка на 19 декември 1872 г. присъдата на Общи е утвърдена от султана, но изпълнението й е забавено заради залавянето на Левски като се смята, че именно той е човекът, който потвърждава самоличността му. На 16 януари 1873 г. той е обесен край София. Така завършва неговият земен път. Димитър Общи извършва предателства, които не зная как може да бъдат отхвърлени и личността му няма да бъде изчистена. Затова като кажим Димитър Общи си спомняме за предател, който се е опитвал да спаси само себе си за сметка на общото дело. След неговото обесване е обесен и ръководителя Васил Левски. Комитетите са издадени от Димитър Общи и Вътрешната Революционна Организация, градена в продължение на години от Васил Левски и сподвижниците му рухва и е унищожена напълно. Комитетите, които са издадени престават да функционират. Следва забавяне на процеса на национално освобождение. Национално-освободителното движение не замира напълно. След три години през 1876 г. следва Априлското въстание и подвигът на Ботевата чета. Две героични събития в българската история, които намират отвук в чужбина.

            „Първото тревожно съобщение относно насилията в България, смятам, беше това, което прозвуча в „Дейли нюз“ на 23 юни (1876 година)…Ако не беше смелостта, решителността и способността на този единствен орган, много е вероятно даже до този момент да бяхме останали в тъмнина…". Г-н Скайлер докладва на 22 август пред американското правителство, че насилията на турците са напълно установени. Той продължава в същия дух, както следва: „Направи се обаче опит – и то не само от страна на турците – за тяхна защита и оневиняване, на почвата на предишни зверства, които, намекна се, са направени от българите. Много внимателно проучих тази точка и не можах да открия българите да са извършили насилия или зверства, или каквито и да са действия, които могат да бъдат наречени така. Напразно се опитвах да получа от турските длъжностни лица списък на такива насилия. Няма хладнокръвни убийства на турски жени и деца. Няма изнасилвания на мюсюлманки. Няма изтезания върху мюсюлмани. Няма нито едно турско село нападнато или изгорено .Няма нито една ограбена мюсюлманска къща. Няма нито една джамия осквернена или разрушена…“
               Личността на Димитър Общи е представена в киното. Преди няколко дена гледах един след друг филмите" Дякон Левски" и "Възвишение". Мисля, че нищо не е спестено, относно действията на Димитър Общи в краен ущърб на революционното движение и национално-освободителното движение на България.  За назначаването му а помощник на Апостола на свободата сигурно помага неговото участие в похода на Гарибалди в Италия и грамотата, която притежава от участието му, както и включването му в освободителните борби на съседните народи и в Първа Българска легия на Раковски. Образът му е описан и в литератърата- романът на Стефан Дичев" За свободата, Левски". За  другите държави може Димитър Общи да е допринесал с нещо, но за България си остава един отрицателен образ от освободителното движение.  И дума не може да става да се сравнява с Васил Левски с някакви качества и добродетели. 
              




Гласувай:
52



1. анонимен - Поздрави,
06.03.2019 22:19
за положения труд! Няма да коментирам по същество,защото не искам да влизам в спирала на спорове. Ако не си чел Данаил Юруков - прочети ,щом те интересува история.
цитирай
2. barin - Не си спомням да съм чел Даниел Юр...
06.03.2019 22:21
Не си спомням да съм чел Данаил Юруков, sevt9. Ще го потърся. Благодаря за подкрепата!
цитирай
3. kvg55 - barin,
07.03.2019 07:40
Действията на Общи по обира на пощата имат вредни последствия върху организацията и залавянето на Левски. Самият Левски не го е искал.
цитирай
4. barin - Така е, kvg55. Писал съм го, че Ле...
07.03.2019 07:54
Така е, kvg55. Писал съм го, че Левски е забавил включването му в организацията, колкото е могъл.
Поздрави!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
07.03.2019 09:17
Все пак Димитър Общи е професионален революционер! Където има въстание, той е там! Гарибалдиец е!
Левски грижовно ,бавно, упорито гради базата за бъдещето въстание! Димитър Общи няма търпение за това ,бърза, оттам идва разминаването между двамата
Левски бързо е разбрал, че не е подходящ за такава работа Общи!
Но вече е било късно!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
6. barin - Вярно е, Адаш. Затова Левски не о...
07.03.2019 09:38
Вярно е, Адаш. Затова Левски не одобрява Общи. Може би заради ичастието му на други места Димитър Общи е препоръчан. Той не познава дълбоко същността на българите и начинът им на действие.
Поздрави!
цитирай
7. katan - Димитър Общи
07.03.2019 16:06
за мен е една много противоречива личност.Антипод на Левски, който гради с толкова труд Организацията и Комитетите , Общи с едно прибързано и несъгласувано действие с Левски проваля всичко. Погубва и себе си, предава и погубва и ЛЕВСКИ.
цитирай
8. karpis - Бре то само да е тоя Общи....!
07.03.2019 18:41
Щом със сигурност не се знят къде са костите на Апостола,значи тая работа ще да е отдавна замислена и много гнила!Явно доста чорбаджита и обикновени мекерета са се полакомили за кинтите на Революцията,очистили са балъмите,дет са щели чистата и свята република,а тоя Общи просто е бил на точното място и време,та да опере пешкира,зарад всички!Видели са го що мяза и им послужил за изкупление!Щото Родината ни винаги и всякога е страдала от предатели и продажници,както и преди Освобождението,така и до ден днешен!
Поздрави!
цитирай
9. barin - дравей, karpis. За Димитър Общи ...
07.03.2019 20:10
дравей, karpis. За Димитър Общи реших да пиша, защото за някои народи може да е положителен, но на нас българите е провалил цялата организация в стремежа си да действа бързо и да изпъкне. Васил Левски е негова пълна противоположност. Предполагам, че го е знаел и преценил още от участието в Първа Българска легия на Раковски. Предатели винаги е имало. Виж колко крепости падат под византийска и османска власт след предателства.
Поздрави!
цитирай
10. get - До barin ? За да разберем, мястото и ролята на Димитър Общи ... би следвало да разширим ... ?
11.03.2019 11:21
... полето на изследването си?
barin написа:

Ролята на Димитър Общи за разбиването на Вътрешната Революционна Организация


Би следвало да потърсим информация за място и роля на "тройния агент" Теофан Райнов - в контекста на възникналото още от 30-те години на 19-ти век "революционно" движение ... с релации към "карбонари" Мадзини-Гарибалди и тяхната "Млада Италия" ... и вървейки по тези следи неминуемо ще стигнем до предобраза ... на Британското външно разузнаване в лицето още от времената и под ръководството на Уилям Пети, Лорд на Шелбърн ... и място роля на същите в тези процеси?
цитирай
11. barin - Здравей, Гете. Може да се разшири ...
11.03.2019 13:19
Здравей, Гете. Може да се разшири изследването, но нямах под ръка още материали. За Теофан Райнов съм чувал, но не си спомням нищо. Ще трябва да прочета още.
Поздрави!
цитирай
12. zaw12929 - Поздрави за стаТията!
12.03.2019 01:40
Поздрави за стаТията!
цитирай
13. barin - Благодаря ти, приятелю Зав!
12.03.2019 05:43
Благодаря ти, приятелю Зав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644289
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031