Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2019 22:03 - Конфликтите на Балканския полуостров от древността до наши дни
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6397 Коментари: 27 Гласове:
42

Последна промяна: 29.01.2019 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Балканският полуостров е разположен в югоизточната част на Европа. Той е място, където според мнозина за първи път е населен континента Европа. Дори според гръцката легенда Европа  е дъщеря на финикийския цар Агенор, сестра на Кадъм. Според легендата, Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето, под вида на бял бик и я отнесъл на остров Крит. Там той се превърнал в прекрасен младеж и омаял Европа. Името Европа идва от Балканския полуостров. В древността Балканският полуостров е населяван от няколко високоразвити цивилизации. Те са оставили своя отпечатък до такава степен, че дълго сме се чудили на техните постройки и настрономически познания. Става въпрос за мегалитните съоръжения. Те са четири вида: долмени, кромлехи, менхири им скални ниши. Менхирите са стълбовидни каменни блокове, забити в земята без контакт помежду си. Те се срещат както индивидуално, така и в групи: редици (множество менхири, подредени в права линия), кромлехи (множество менхири, забити в кръг), решетки (множество менхири, подредени по възлите на двумерна решетка). Съществуват и комбинирани менхирни обекти – например редици и кромлех. Менхирът, който се издига край харманлийското село Овчарово, е единственият на територията на България, макар и подобни култови обекти да се срещат в цяла Европа и Близкия Изток. Височината му е 2,20 метра и представлява продълговат скален къс, забит в земята с дебелия си край.Намира се на едно високо място в единия край на селото. Имам снимка пред него. Нарича се " Чучул камък". Думата "менхир" произлиза от бретонския диалект на френския и означава "висок камък" ("мен" - "камък"; "хир" - "висок"). През последните години той привлича все по-голям туристически интерес. До момента не се знае точния брой на мегалитните съоръжения на територията на България,но са някъде към 100. Повечето от тях са концентрирани в Странджа, Сакар, Източни Родопи. Нищо не знае за тях. Забитите в земята монолитни скални блокове, групирани или сглобявани в странни съоръжения, са били изграждани от предците ни в продължение на близо четири хилядолетия. Подобни грамади, подредени от човешка ръка, има само в Европа и Азия. Най-старите са от ІV хилядолетие преди Хр. и се намират в Северозападна Европа. Описани са в темата:
Блогът на barin :: Мегалитни съоръжения
                  Конкретно за един от тях имам още писано:
  Блогът на barin :: Кромлехът при с. Долни Главанак
                   Мегалитните съоръжения са строени от две различни по периоди цивилизации, имащи промеждутък от около 500-600 години помежду си. Българските са от по-късни времена. За конфликтите по време на тези мегалитни цивилизации много преди да се появят градовете по черноморското крайбрежие не може да се каже нищо. Дори до преди тридесетина години никой не беше чувал за мегалитни съоръжения. Добре, че археолозите направиха много разкопки и изследвания, че да придобием някаква информация. Не трябва да се разглежда всичко от 681 г., тя е преходна и много преди нея Балканския полуостров е бил населен.
                      Първият град, възникнал на съвременната българска територия е Аполония. По-късно според легендата, че  на брега са се спасили много корабокрушенци моряци от бурното Черно море градът е преименуван на Созопол, което означава "град на спасението". Местните от Созопол, където има хора, които ме помнят знаят и може да потвърдят и допълнят написаното. За Созопол също имам подходяща тема:
Блогът на barin :: История на Созопол
                   Созопол е създаден от преселници гърци от Милет. Според написаното на една плоча"Анаксандър създаде град Аполония на мястото на старо селище". След Аполония милетските гърци се разселват на север и създават Одесос и Калатис. Основаването на Созопол се приема да е през 606 г. пр. Хр. Когато работих в Созопол през 1994 г. си спомням празниците по случай 2600 г. граг, които се честват три дена след празника"Св. Марина"- 17 юни. Наричат се още"Малката Аполония", за разлика от "Голямата Аполония", която е първите десет дена от септември и е свързана с театрални представления и концерти на открито в амфитеатъра. 
  image
                       Ако ви интересува къде има амфитеатри:
Блогът на barin :: Амфитеатрите в България
                    Около 80-90 години след основаването на Созопол гърците от Мегара създават малко по-на север Месемврия( Месембрия). След това те също по примера на милетските си събратя тръгват на север и основават Дионисопол и Калатис. Именнио оттук започват първите воернни сблъсъци. Силно са прреувеличени от историците, особено гръцките, че битките между Аполония и Месемврия са били ожесточени и кръвопролитни. Колко войници, годни да носят оръжире и да воюват са могли да изкарат два малки града?  Най-много няколко стотин. Близо до тези градове се основава Анхиало( Поморие). Тук се появява нов повод за продължаване на войните между Аполония и Месемврия- солните мини в Анхиало. Солниците са били от голямо значение и всеки е искал да ги владее. Това лято посетих минералните бани и  музея.

image
                      По-късно от изток идват персите, които са различни по произход и етнос от гърците и траките. Персийските царе Дарий и Ксеркс на два пъти нападат гръцките градове- държави. В античността гръцките градове държави са воювали помежду си. Основните са били Атина, Спарта и Коринт. Те саводили войни помежду си, а само при надвисналата опасност от Персия са се обединили. Войната между Атина и Спарта е известна в историята като Пелопонеска война(431-404 г. пр. Хр.) Пелопонеската война започва в края на управлението на Перикъл(495-429 г. пр. Хр.), изветно още като "Златен век за антична Атина". 
                  Преди Пелопонеската война има още една важна война- гръкоперсийските войни, които всъщност са две: 492-490 г. пр. Хр. и 480-479 г. пр. Хр. В тях са знаковите паметни победни за гърците битки при Саламин, Платея, Маратон, Един от гръцките герои е Темистокъл(524- 459 г. пр. Хр. В тази война се раждат много митове и приказки за гръцките герои. 
   image
    
                        Както се вижда първото сериозно нападение е от югоизток по море и суша. Както се вижда от картата по-долу разположението на Балканския полуостров е такова, че от изток е Черно море, от юг и запад също има водни басейни. 
.   image
                     Като се има предвид географското разположение се забелязват три посоки, откъдето може да дойдат опасности, застрашаващи балканските страни: югоизток през пролив Босфор; североизток от Азия и северозапад от Западна Европа. В стари времена от Западна Европа извън Римската империя не е могло да се случи никакво нападение от някой народ. Балканският полуостров дълги години е бил населяван от гърци и траки. Албанците и румънците може да се изкарват наследници съответно на илирите и даките, но това са били малобройни народи. За тракийските племана предоставям допълнителна информация:
Блогът на barin :: тракийските племена
                       Според мен първоначално противоречията идват от елинизирането на траките и разселването на гърците от Милет и Мегара. След това са персите и другите народи. Римляните идват на Балканския полуостров и оставят трайни следи. Те се е установяват още от началото на Римската империя при Октавиан Август( 27 г. пр. Хр.-  14г. сл. Хр.). Превземането на земите на траките и гърците не става изведнъж, а постепенно за повече от век. Римската империя създава градове, поправя крепостни стени, строи напоителнас система, оправя инфраструктурата. Римски пътища има на много места. Римската империя успява за дълги години да задържи Балканския полуостров под своя власт и да развие територията. От пребиваването и управлението на римляните има полза за бъдещите народи, включително и за нас. Римските императори особено през II в. са много успешни и са построили много пътища, крепости, минерални бани, мостове:
Блогът на barin :: римските пътища на територията на България
                  Може да се каже, че Римската империя добре е усвоила територията на Балканския полуостров. От нея обаче идват други проблеми: Римската империя е най-голямата сиа в района не само тук, но и в цяла Европа, че защо не и в познатия свят. След като със сила и договорки завладява нови територии и подчинява народите следва да стане ясно, че все някога тези народи ще се опитат да извоюват свободата си. През III в.  се сменят на престола много императори и дори вътрешните войни и опасения за някои императори са по-опасни от външните. Надигат се много народи, излизат на историческата сцена нови народи и обединения, които търсят слава и земя под Слънцето. Затова има чести набези от североизток предимно. За строителн ите възможности:
 Блогът на barin :: Римските мостове над река Дунав
                 Особено опасни са нападенията на гети, хуни, готи, скити и други азиатски народи. От изток идват и българите и дългогодишното съседство с гърците поражда много спорове и изостря противоречията. Изтоната Римска империя е познатата по-късно Византия. Тя е населена с гърци предимно и затова въпреки че се зоват "ромеи" българите си ги наричат"гърци". На запад с наша помоще се създава Сържия, а западно от нея на религиозен принцип се отделят хърватите. Сърбия винаги е била трета сила на Балканите след Византийската империя и Българското царство. Дори и при Неманя, Стефан Урош, Стефан Душан и Стефан Дечински не са били нещо повече от"трета цигулка" на Балканския полуостров. Със Сърбия има много войни, част от които са започнати по вмешаване на Византия. Знаем с какви методи действат коварните гърци. настройвали са срещу България много народи: печенеги, хазари, сърби, маджари и други. Целта е била да се отслаби България, за да не може нашата войска да навлиза дълбоко в Тракия. 
 image
    
                  Различията между българи, гърци и сърби с течение на времето стават по-големи. Противно на очакванията, че може да има смесване и ооправяне на отношенията това не става. Може би такива са били времената и е нямало как да се слея и заличат различията. От друга страна в България се вливат кумани, узи, алани, печенеги и още много народи, без това да дава голямо отражение.  Нова вълна на ескалиране на напрежението идва нан религиозна основа. След Схизмата през 1054 г. окончателно се разделят Католическата и Православната църква и хърватите поемат по пътя на католицизма. Отначало това не води до много войни. Засилва се напрежението при идване на монголци, татари, маджари, кумани, печенеги. Тези народи исдват от изток и настъпват към Европа. Те изповядват друга религия, различна от християнството и имат съвсем други представи за живота. Обикновено са на по-ниско равнище на живот и развитие. С тях по някакъв начин се оправяме, с някои по-късно и след по-продължителни борби. 
                      Нахлуванията на споменатите народи са съпроводени с много жертви, избивания, но са преходни. За тях Балканския полуостров се явява междуинна спирка и не е цел. През XIV в. идват други завоеватели- Османските турци. Османската империя действа по друг начин: настройва балканските държави, които и без това са раздробени и се мразят помежду си една срещи друга. Помагат на еднитер чрез тях да завладеят другите, а първите ги правят васали, сюзерени. Задължават ги впоследствие да изпращат под командването на султана войски за по-нататаъшни завоевателни походи. За Османската империя Балканския полуостров е цел и те идват тук, за да се укрепят. Едва след като се установят и елиминират съпротивата преминават по-нататък. Обикновено не бързат, а дори си попълват войската с еничари, наемани от завладяните държави: България, Сърбия, Молдова, Влашко, Босна и Херцеговина, Гърция. След завладяването на голяма част от Балканския полуостров се появява Албания. При нея освен Георги Кастриоти Скендербек няма други величави години и моменти. На фона на това желанията за обединение на Албания с Косово и половин Македония за създаване на Велика Албания изглеждат   смехотворни. Османската империя е мюсюлманска империя и тяхната религия е контрастна на християнската. Затова конфликтите във военно и политическо отношение с останалите държави ги има и са големи. При освободителното движение развитието е различно и държавите се освобождават по различно време и различен начин. 
                След освобождението на България през 1878 г. не н ие определяме границите си. На конгресите България не е поканена, защото реално тя не съществува, а се решава от други държави нейната съдба. Границите между балканските държави се определят несправедливо. Не е спазен принципът населението и етническата принадлежност да са ръководещи и определящи при оформянето награниците. Затова започват споровете. В новото време т.н."Велики сили" имат определено голяма вина за много войни. Първо е Сръбско-Българската война през 1885 г.. За интересуващите се от войните между България и Сърбия- систематизирани са:
 Блогът на barin :: Войните между България и Сърбия
                   Войните между Сърбия и България започват още при кан Пресиян. С гърците е ясно, че имаме стара вражда. Помагали сме им много, особено при втората обсада на Константинопол от Арабския халифат 717-718 г. и при потушаването на бунта на Тома Славянина от Омуртаг 822 г.
 Блогът на barin :: кан Тервел-спасителят на Европа
                   Между държавите в бивша Югославия омразата и нетърпимостта беше насаждана отвън, когато на Сърбия беше дадена ръководната роля. Хърватия и Словения, които вървяха най-добре не бяха съгласни и не одобряваха политиката. Румъния е изкуствено съдадена голяма държава, на която не ѝ се полага толкова голяма територия. С малко преувеличение може да се каже, че Румъния включва две български и една унгарска държави(Влашко,  Молдова и Трансилвания). При войните териториите бяха преразпределени и Югославия получи унгарска територия, България беше орязана от всички възможни страни( от изток, поради морската граница нямаше как). България представлява Добруджа, Мизия, Тракия и Македония. Коя област е изцяло в пределите на България? 
image
                Санстефанска България, за която може да мечтаем, макар че искаме по-голяма да е
                  За решаване териториалните спорове се водиха много войни. Балканските държави първо имаха Балканска война срещу Турция, после Втора Балканска война, както я наричат останалите държави. Ние я знаем като Междусъюзническата война. Веднага след нея с цел приобщаване и възстановяване на териториите държавите се включиха в Първата Световна война. Не е цел да преразказвам какво се случва при всичките войни, но не може да не подмина българския героизъм при Червената стена, Булаир, Одрин, Тутракан, Дойран, Лозенград, Крива паланка, Ангиста, Кресна и други.
                      Надежда има през Втората Световна война, но не сполучваме отново. Просто воюваме на грешната страна, но какво да правим ние българите, като германците  двата пъти обещават повече от противниците. 
                      След Втората Световна война открита война няма до 1995 г., когато се отделя Босна и Херцеговина от Югославия и се налага международните сили да се намесят. При съществуването на социалистическия строй има паритет: Гърция и Турция са към западните държави в НАТО, а България и  Румъния във Варшавския договор. В икономическо отношение се сформира Съвета за Икономическа Взаимопомощ(СИВ). Югославия беше по-особена дтржава- не беше прикрепена сляпо към социалистическите структури и търгуваше със западноевропейските страни и САЩ. Албания беше в пълна изолация и доколкото си спомням търгуваше основно с Китай и Югославия. Гърция и Турция имат наслоена вековна омраза. Още повече, че гърците се включиха заедно с Англия и Франция в опита да бъде потушена турската революция при Кемал Атаюрк. Отпреди те си бяха завзели много от островите в Егейско море, дори и тези, които са"Под носа" на Турция. При такова положение не може да се приложи Международното Морско право, определящо Териториалното море и използването му. През Първата Световна война Турция е победена, а Гърция, макар и победена в сраженията е на страната  на Антантата, която печели. След разпадането на социалистическия строй България и Румъния бяха приети в НАТО И Европейския съюз( ЕС). Хърватия и Словения- също. Македония направи постъпки, но има още много да мине и да се постарае, за да влезе. Ако си държат на традициите и спазват законите западноевропейските държави не трябва да омекват и да правят отстъпки на Македония или друга държава от Балканския полуостров. Казвам го не, че съм против членството им, а че трябва да се потрудят и да изпълнят изискванията, както направи България през 2004 и 2007 г. Предвид усложнената международна обстановка очаквам да се направи компромис за Македония. 
                     Балканският полуостров е гореща точка. От Балканския полуостров е тръгнала Първата Световна война с убийството на австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево. Имало е много войни и сблъсъци между етнически различните държави в региона. Напрежението обикновено не стихва. При отделянето на Косово имаше ного държави, които не я признаха по обясними причини. Смешно ми се стори една новина от бюлетина, че островната държава Палау малко след като признала Косово се отказала да я признае и скъсала дипломатическите отношения с нея. Не знам колко хора зная къде се намира Палау. Гърция има прекалено много претенции за името на Македония, защото накърнява нейната история и е има на област от античността, която е на друго място.  Турция се преориентира към Русия  и охлади отношенията си с много държави от НАТО. Албания е с Турция и против Гърция и Македония. Те предявяват претенции към западната част на Македония. България има най-много основания да предявява  териториални претенции към всички граничещи държави, изхождайки от историческата обстановка и миналото. За да има някоя държава претенции към територия от друга трябва да я владеела дълго време и да е населена с народ, близък до основния в държавата. Териториални спорове на Балканите има навсякъде и между всички съседи. Като сме стигали до Буда Пеща за кратко не означава, че трябва да си мечтаем отново да сме до там. Гласувай:
42
01. radostinalassa - Какъв произход по - точно ...
29.01.2019 22:07
имат персите?
цитирай
2. barin - Здравей, Радостина. Персите ми...
29.01.2019 22:16
Здравей, Радостина. Персите мисля, че са от средна Азия, някъде където е Иран. Те се обединяват с мидите, и още много племена. По произход мисля, че са индоевропейци. Достигат връх при цар Кир и Дарий I. В тях се вливат много народи, по-големи от които лидийците, завладяват Вавилон и други държави. С гърците не успяват, въпреки че идват с огромна по размер за времето си армия. Създават много голяма държава.
Поздрави!
цитирай
3. rosiela - А леля Ванга прогнозира друг развой на събитията.
29.01.2019 22:23
България ще си върне границите на Симеоновска България по мирен път. Аз това знам от нея и й вярвам.
цитирай
4. barin - Здравей, Роси. Иска ми се, но Сим...
29.01.2019 22:27
Здравей, Роси. Иска ми се, но Симеонова България е много голяма. Мисля, че ако по някакъв начин стане и други ще си поискат земите по време на най-голямото си величие и щ има кръвопролития. Например ако се обединим с Македония може да се уголеми територията ни, защото в Македония има българи и албанци, а сърбите са малко. Тя си е била неделима част от България още от Първото ни царство.
Поздрави!
цитирай
5. born - Предявяването на каквито и да било териториални претенции към която и да е балканска държава
29.01.2019 23:04
от страна на която и да било друга балканска държава през 21-ви век и в условията на ЕС е налудничава идея на фанатици-псевдопатриоти или болни мозъци.
цитирай
6. ganini - Всичко Мара втасала...
29.01.2019 23:19
Ако БГ имаше нормално развитие и нямаше толкова национални катастрофи последните 100 години, сега (с темпото от 1935- 1941г.) щеше да бъде един икономически тигър и македонците щяха да бъдат петимни- като ГеДеРманците- да се присъединят към нас! Но глупави политици и национални предатели видяха сметката на българското племе!
цитирай
7. staler - странно---аполония е първия град ...
30.01.2019 05:03
странно---аполония е първия град на територията на съвременна българия/създаден от гръцки колонизатори 606г пр.н.е. ,а от друга страна--анаксандър създал аполония на мястото на старо селище........тоест старото селище изглежда е някакси по късно създадено от аполония,която е първа/като създадена от древните грцки колонизатори,защото на колонизаторите това им е работата----да цивилизоват диви племена и крайбрежия.....още по странно варненският некропол с златните украшения предхожда по възраст егип цивилизация и нейните козари/разнородните семитски племена,в т.ч.и данайците,доказано явяващи се основна единица от дългия списък на баащите на наште колонизатори-древните грци./.....та с две думи----по полека с тая колонизация,щот май става дума за некво ъпдейтване по грцки тертип на некви по стари/от тех/ истории..
цитирай
8. barin - Здравей, Стефане. Вече е късно за ...
30.01.2019 06:12
Здравей, Стефане.Вече е късно за промяна на тероториите на държавите. По военен път не става, по мирен трябва, но не се вижда как. През XXI в. не може да има национализъм.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, ganini. Двете национални ...
30.01.2019 06:13
Здравей, ganini. Двете национални катастрофи ни върнаха много назад. Преди Втората Световна война темповете на икономическо развитие на България бяха такива, че бяхме изпреварили много европейски държави.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, staler. Наистина е така за ...
30.01.2019 06:18
Здравей, staler. Наистина е така за Аполония. Има сведение за старо селище на това място, а и на други също. От музея в Созополо ми казаха, че не е ясно точно какво е било преди Анаксандър( някъде го наричат Анаксимандър и дори една от главните им улици се казва така). За Пловдив също знам, че е стар град, горе долу по същото време възникнал. Варненския Халколитен некропол и културата Хаманджия в района на Дуранкулак са много по-стари, но не ги споменах, защото според мен по тяхно време Балканите не са били гореща точка на конфликти и напрежение. Имало е много свободни земи по- на запад.
Поздрави!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
30.01.2019 08:05
Хубав постинг си написал!
Вероятно си служил в Созопол? Да, точно си предал легендите
Но да ти кажа в тях има много несъответствия Гърци създали градовете по Черноморието ни?
Интересно, Защо, след като Лукул завзема Черноморието-Съвременник на Цезар е , Рим оставя полунезависимо ,тракийско царство в района, просъществувало близо век и половина?Къде са гърците? Каква е тази трасийска царица Лесескепра в Анхиало? Какви са тракийските могили там? Нали градът е гръцки, основан от Аполония!? Момент,уж аполонийски град, а точно аполонийски монети не се намират там?
В Анхиало видях и образно казано, спасих за музея, основа за статуя, с описание на тракийския град Анхиало ,с тракийските царе Ройметалк или Реметалк, Реоскопур и Котис Дори управителят на града е Ептайкет-трак
Има легенда, че когато са дошли гърците ,съществувала е крепост Местните хора посрещнали враждебно новодошлите Описани били като огромни на ръст-намерени са скелети , които дават ръст над два метра
Има и едно описание на Омир за сина на Анхиал от Троянската война Че направил пътешествие в Тъмното море , където живеят много нороди с друг език Разбирай един! За траки говори
Моят извод ,резултат на дълги наблюдения е, че гърците са дошли като търговци Никакви нови градове не са създали, имало ги е Дадени им са места за емпориони-пазари, където да търгуват Около тях са създали селища, където да отсядат, като дойдат със стоката
Много е героизирано и респективно - фалщифицирано това им присъствие тук! Дошли са с мир, иначе щели са да бъдат изхвърлени!
Как иначе ще се справят с враждебните гиганти, които заварили тук?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
12. анонимен - много е сложна Балканската история
30.01.2019 08:18
и моето мнение е,че тя не бива да се пише "национално", а нацяло - да бъде Балканска история.Това според мен е най . точно!
цитирай
13. kvg55 - barin,
30.01.2019 10:55
Да! Балканите - барутният погреб на Европа.
цитирай
14. born - Здравей, Стефане. Вече е късно за ...
30.01.2019 14:17
barin написа:
Здравей, Стефане.Вече е късно за промяна на тероториите на държавите. По военен път не става, по мирен трябва, но не се вижда как. През XXI в. не може да има национализъм.
Поздрави!

Не е зле национализмът да бъде запазен под формата на патриотизъм /умерен/, за да знаят поколенията чии потомци са, без да се изхвърлят много- много. Защото историята е свидетел на твърде много възходи и падения.
цитирай
15. didanov - здрасти барин
30.01.2019 16:08
забрави може би да споменеш, че Балканите винаги са били бурето с барут , което разпалва големите войни в Европа поради пресичащите се интереси на Великите сили. За това и никой е нямал интерес да има един Балкански съюз по подобие на ЕС, когато Димитров и Тито започват преговори за подобна държава (на равни начала между сърби и българи) зад гърба на Сталин първия заплаща с това с живота си, а на втория му се изпращат килъри.
Съгласен съм, че днес не би трябвало да се говори за войни за обединение на Балканите, но има реална опасност това да стане например опит за Велика Албания - Сърбия, България, Гърция и дори Румъния са доста отслабени военно и зависими икономически, както и ЕС като цяло и ако САЩ решат подобен развой едва ли някой ще може да ги спре. Още повече, че ще бъдат вероятно подкрепени от Турция с Ердоган, който има немалко апетити за наша територия. А Турция е сила с която всеки трябва да се съобразявана Балканите.
За бъдеще си пожелавам един обединен Балкански съюз, чиято политика е именно защитата на интересите на балканските народи експлоатацията и домогванията на големите държави и всеобщ просперитет в региона. Поздрави
цитирай
16. didanov - колкото до древната история
30.01.2019 17:17
по нашите земи, елинското присъствие след тъмните векове е предимно по крайбрежието - те никога не успяват да създадат някакво държавно обединение, най-много съюзи между различните пояси. Хинтерланда обаче се владеел през цялото време от тракийските племена, мисля че има само едно открито смесено селище на елини и траки във вътрешността на страната по поречието на Марица.
Ясно е ,че по времето на Троянснката война, черноморското крайбрежие е населено и има много градове, които са помагали и снабдявали троянците с провизии и воини. Освен това по това време района на Томи-Балчик-Варна е бил населяван от карите, един от участниците във войната на страната на Троя.
Според Ариан, ”земята около Карийското пристанище се нарича Кария”, описвайки обширната и сравнително ниска крайбрежна тераса разположена западно от Нос Шабла, голяма част от която е заета с останките на обширно антично селище и неговите некрополи. Това изяснява, че Кария (Caria) е древното име на тракийското крайбрежно селище, а Карон лимен (пристанище на Карите) е названието на неговоият порт.Голяма част от Карите към 11 век пр.Хр. (след Троянската война!) се изселва при мизите, фригите (бригите) и витините в Мала Азия. Приобщили останките от сродното им най-старо местно население което според Херодот има минойски произход те образуват там свое царство - Кария.
Какво се получава - карите са били по нашето Черноморие преди тъмните векове, след Троянската война голяма част се изселват в Азия Минор и създават област Кария. В Тази област се намира град Милет, който няколко века след Троянската война към 7 век пр.н.е. е в своето морско могъщество и СЛУЧАЙНО ОСНОВАВА колонии на Черно море като Аполония, Одесос,Томи горе долу пак там, където предците на милетците са живяли преди Троянската война. Странно нали?
цитирай
17. barin - Здравей, Адаш. Служил съм в Созопол ...
30.01.2019 19:35
Здравей, Адаш. Служил съм в Созопол три години след завършването на Морско училище.Затова ги зная легендите по тези земи и съм наясно с историята. Може би ако се бях задълбочил можеше да изкарам по-стари поводи за конфликти, но не са ясни народите и се размива във времето. Гърците типично като за техния нрав си приписват заслуги и геройски подвизи.
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей, sevt9. Може да се напише ...
30.01.2019 19:37
Здравей, sevt9. Може да се напише обща история, но трябва сериозно да си поговорят историците на Балканските страни. Изглежда всяка трябва да се съгласи на известни компримиси.
Поздрави!
цитирай
19. barin - Здравей, kvg55. Балканите са ко...
30.01.2019 19:38
Здравей, kvg55. Балканите са конфликтна точка и напрежението тук не стихва.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Здравей, Стефане. Има граница м...
30.01.2019 19:40
Здравей, Стефане. Има граница между национализъм и патриотизъм. Политиците и дипломатите трябва добре да спазват гранижцата между двете, за да не се създава допълнително усложнение.
Поздрави!
цитирай
21. barin - Здрасти, Диданов. Балканите са ...
30.01.2019 20:26
Здрасти, Диданов. Балканите са гореща зона, но аз само споменах с едно изречение. Иначе други решават съдбата на държавите, определят границите и решават човешките животи кой къде щем живее. Има опасност от една подкрепа на Турция, но САЩ сега се отдалечиха и влошиха отношенията. С Гърция също не са съвсем дружелюбни. Опитът на Георги Димитров и Тито не срещна разбиране, дори и от техния съюзник СССР. Като размислих противоречията, а след време и омразата между балканските държави идва от гръцкото поселение, но може и да е по-отдавна. Гърците като морски народ не са усвоили вътрешността на Балканския полуостров, а смо крайбрежието. Колониите по черноморието не мисля, че възникват случайно, а закономерно, като се има предвид, че милетските и мегарските гърци искат да овладеят нови земи и най-вече черноморското крайбрежие.
Поздрави!
цитирай
22. rosiela - Те сами ще дойдат, македонците. " А гърците, тези хитреци на Балканите",
30.01.2019 20:55
barin написа:
Здравей, Роси. Иска ми се, но Симеонова България е много голяма. Мисля, че ако по някакъв начин стане и други ще си поискат земите по време на най-голямото си величие и щ има кръвопролития. Например ако се обединим с Македония може да се уголеми територията ни, защото в Македония има българи и албанци, а сърбите са малко. Тя си е била неделима част от България още от Първото ни царство.
Поздрави!
казваше тя, " ке потънат". " Оти се косите зашто България не е до Бело море, то Бело море ке дойде до България".
Ако питаш за повече, ще ти напиша още, но да не прекалявам.
цитирай
23. barin - Може да напишеш, Роси. Като ходих до ...
30.01.2019 21:02
Може да напишеш, Роси. Като ходих до Рупите слушах филма, но е добре да ми се припомни казаното от Ванга. Не е прекаляване да се поднесе нещо ново.
Поздрави!
цитирай
24. lexparsy - Здравей Барде
30.01.2019 23:23
Пиша само за да те поздравя, защото си оставих четивото за времето на моето отдадено четене..
Сигурен съм че ще ми е от полза и ще ме размисли. И ще споделя и попитам :-)
За това ти благодаря предварително.
цитирай
25. barin - Здравей, Лекс. Ще ти е интересно. ...
31.01.2019 06:17
Здравей, Лекс. Ще ти е интересно. Изглежда като синтезиран обзор на събитията на Балканския полуостров. Всичко е през моя поглед, затова може да има различни мнения за причините.
Поздрави!
цитирай
26. rosiela - КАЗВАШЕ ОЩЕ, бАРИН,
31.01.2019 08:50
че Западните покрайнини в бивша Югославия също ще се присъединят към нас. Тук засега не го виждам, много от тях ни намират за наивни, особено като върнаха царя в управлението от БКП, много се присмиваха. По това време бях по тези места. Направо ни намираха " бугарите" за " будали". И излязоха прави.
цитирай
27. barin - Ще доживеем, ако ни е писано и ще в...
31.01.2019 14:49
Ще доживеем, ако ни е писано и ще видим, Роси дали ще стане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 2260028
Постинги: 374
Коментари: 5061
Гласове: 52087
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930