Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2019 22:24 - Хипотетично сравнение между Атила и Чингис хан
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 12445 Коментари: 34 Гласове:
40

Последна промяна: 25.01.2019 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Едни от най-великите пълководци и управници са Атила и Чингис хан. Те са от ралични епохи. Атила е от средата на V в. , Чингис хан- почти осем века по-късно. По-точно Атила управлява от 434 г. заедно с по-големия си брат Бледа сле дсмъртта на чичо си Руа( Ругава). Двамата са синове на Мундзук. През 444 г. Бледа умира и Атила остава едноличен управник на хунския съюз. Атила умира през 453 г., отровен от една от жените си Илдико. Смъртта му е вдъхновила великия италиански композитор Джузепе Верди( 1813-1901 г.) да напише операта Атила. През живота си Атила е покорил много народи. Той наследява хунския съюз и успява да го направи първостепенна сила в Европа. Съгласно изследванията го причисляват към рода Дуло, управлявал България, Киевска Рус и Маджарите по-късно. атова дали Атила е Авитохол или не- ако се приеме, че годините на Атила са изтеглени назад преди раждането, за да се изтъкне неговия мистичен и божествен проиход излиза, че Атила е Авитохол от именика. А може да се разтълкува и по друг начин- Авитохол е един 300-годишен период от нашата история от преди идването ни на Балканския полуостров, който започва през 153 г. и точно пасва на годината на смътртта му- 453.
                    Как е иглеждал Атила може само да предполагаме. За европейците той е бил представен като възможно  най-страшен с прекалено голямо преувеличение. Нормално е, след като е покорил много племена и народи.На два пъти нахлува на Балканите, като обсажда Константинопол. Първият път императорът на Източната Римска империя плаща голям откуп и се задължава да дава ежегоден данък. Вторият път данъка е увеличен. западната Римска империя също си пати от Атила. В Европа го наричат"Бич Божий". 
               Въпросът с родословието на Атила е един от най-слабо проучените.
Причината за това несъмнено е в прокараната още през ХVІІІ в. и ХІХ в. в историческата наука германофилска теза, че хуните са разнопосочни банди, без общо командване, без държавен ред и не знаели как се превземат крепости с машини. Те нямали стратегия, а само атакували за плячка. Някои учени дори не се посвениха да обвинят византийския историк от V в. Приск Панийски в лъжа, защото бил написал, че хуните атакували гр. Наисос (Ниш) през 447 г. с таркани и костенурки. Що се отнася до въпросa за изследване на династия при хуните, той дори не е поставян на дневен ред, независимо, че още през VІ в. готският историк Йордан пише, че дори в ранният си период към 375 г. били под властта на един владетел (Баламер, Баламбер)...
image
                
                      Снимките, които давам на Атила ще са ралични, защото няма как да се установи неговия вид. За това как е изглеждал съдим по описанията, основно на чуждите народи, а те са наблегнали на неговите отрицателни черти.
image

              С идването си на власт Атила въвлича народа си в дългогодишна война, с която променя завинаги историята на Европа и света. За две десетилетия той създава огромна империя, простираща се от днешна Франция до Казахстан. Почитан почти като божество приживе, Атила се превръща в легендарна фигура след смъртта си. Той става прототип на много средновековни и съвременни романи, а името му, макар че хуните нямали писменост, се помни и до днес. На страната на Атила се бият много народи, които по негова воля съществуват, като си плащат за това. През 44https://debati.bg/wp-content/uploads/2017/11/photo-420x420.jpg7 г.,Атила като едноличен хан на хуните предприел нови, по-амбициозни, по-зловещи, по-изпепеляващи нападения срещу Източната Римска империя. Хуните нахлули през Балканите в Гърция, а римляните успели да ги спрат чак при Термопилите. Двете страни подписали нов мирен договор, с много по-сурови условия за римляните. Най-забележителната битка, с която свързваме Атила е тази при Каталунските полета. Тя е най-кръвопролитната до момента. На страната на Атила се бият много народи, а срещу него са римляни, вестготи, франки и алани. Всички свободни народи се съюзяват, загърбвайки противоречията в интерес на общото дело- да бъдат спряни по някакъв начин хуните на Атила. Във филма"Атила-вожд на хуните" са показани някои моменти от живота и съдбата на Атила и Аеций, с който се познават от престоя на Атила в Рим. Атила не загинал, както се полага не един велик военен лидер. Дори докато се биел за римската принцеса Хонория, ханът решил да си вземе още една жена – млада и красива, на име Илдико. По това време той планирал да удари Римската империя и да си върне за загубата две години по-рано. Атила оставил огромна територия като наследство, но неговите синове не успяли да я задържат задълго. Неговата империя се разпаднала, а много народи си върнали свободата. Хан Аспарух  е далечен потомък на рода на Атила, получил прякор Атилкесе. 
                   
    През 448 година набезите на Атила  престават, след като е сключен мир с император Теодосий II, който се задължава да плаща годишен данък на хуните. През 451 година Атила насочва конницата си към Галия, като си поставя за цел да разгроми вестготите. Войските му разграбват редица селища в Галия и обсаждат град Аврелиан (днешният Орлеан). Атила обаче е принуден да вдигне обсадата, когато научава, че на помощ на обсадените пристигат римски и съюзнически легиони, командвани от “последният римлянин”, както ще го нарекат по-късно – Флавий Аеций (Флавий Аеций се ражда през 390 година в Дуростор, днешна Силистра и е смятан от историците за последния голям военачалник на Западната римска империя). Наричат го още"Последният римлянин". Двете армии се срещат на Каталунските полета. Атила получава възможността да избере мястото, където да даде решителна битка на обединените армии на доскорошните противници – Римската империя и предводителят на вестготите Теодерих I. Изборът пада на Мариакската равнина, близо до съвременния град Троа, където конницата му разполага с удобно за маневриране място.   Точната дата и точното място, на което се провежда сражението, не са напълно известни. Повечето историци приемат предположението на британския си колега Джон Бъри, който изказва тезата, че битката се е състояла на 20 юни 451 година. За мястото на провеждането му се съди от описанията на единствения източник – историкът Йорданес, живял през VI век, който твърди, че армиите се срещат на Каталунските полета (campis Catalaunicis). Но в хрониките на Йорданес Каталаунските полета са описани с размер от над 150 000 крачки, което на практика означава, че Каталунските полета всъщност са цялата съвременна провинция Шампан. Други източници посочват по-точно мястото на битката – на север от днешния град Троа.     
                 Атила разделя силите си на три части - център и две крила. Той застава начело на тежката хунска кавалерия в центъра. Конницата и пехотата на остготите, водени от Валамир, Теодемир и Видемар заемат левия фланг, а на десния се построяват командваните от Ардарих пехотинци, сборна войска от съюзниците на хуните скири, бастарни, херули, руги, анти, алемани, тюринги, бургунди и т.н. Центъра и левия фланг на Атила са предимно кавалерия, пехотата заема десния фланг.
                Флавий Аеций подрежда по подобен начин войските си, като водещ при него е принципът за етническата принадлежност на воините. На десния фланг поставя Теодерих и сина му Торизмунд с техните вестготи. Там е и конницата им. Аеций поема личното командване на левия фланг, който се разполага на пресечена хълмиста местност. Под неговото командване са гало-римските му легиони, военните колонисти от Арморика (полуостров Бретан), саксонко и бургундско опълчение, франкска пехота, оглавявана от Меровей. Визиготите във формированията на левия фланг изиграват ролята по-скоро на примамка за атакуващите, защото Аеций постоянно се съмнява в лоялността на доскорошните си врагове. В центъра на съюзническата коалиция застава аланската конница на Сангибан - заклети врагове на хуните. Тилът на конницата се подсигурява от тежка пехота и френско опълчение.        
                    Битката е кръвопролитна. Според написаното за нея Атила се допитал до ясновидеца си какъв ще бъде изхода на битката. Всеки известен пълководец е имал свой ясновидец. Когато му предсказали равна битка, а единия противников цар ще бъде убит той се впуснал в битката. Теодорих умира на бойното поле, стъпкан от конниците, а Атила изтегля войската си, за да минимизира загубите и да съхрани силите си. Става му ясно, че не може да спечели битката при Каталунските полета, а на Флавий Аеций- че не може да си позволи да го преследва до пълно унищожение. 
   
image                  
                  Дотук за Атила, който внедрява нови елементи във воденето на война. Той успявяа да обедини много различни народи под единно командване. Постига гръмки победи и лесно громи противниците си. При него се забелязва новост в тактиката на водене на война: действа решително, стремително и с маневри осигурява превъзходство. Хунските народи са конни и са отлични стрелци и ездачи. Управлявал е голяма територия със сила и съобразителност.image
 карта на разширението на хунското обединение при Атила
                   Чингис хан е монголски военачалник и велик пълководец. През 1206 г. той успява да обедини народа си и да застане начело. Всички признават властта му. За кратко време успява да покори съседните народи. Чингис хан управлява от 1206 до 1227 г. Когато вема властта и побеждава съперниците си през 1206 г. не е в първа младост. Той завладява огромна територия в Азия, простираща се от Тихия океан до Урал и от Северния ледовит океан до Каспийско море. Преди да завземе властта и да стане върховен предводител на монголците Чингис хан се е наричал Темучин. а него, както и за Атила има филм"Монголец", който обхваща началните му тежки години до вземането на властта и допитването до ясновидеца си каква е съдбата му.
image
            Чингис хан спечелил на своя страна племената на Онгутите, чиито земи се простирали край Великата китайска стена, построена години по-рано като защита срещу хуните. След това предприел тежка и продължителна кампания в Северен Китай, като през 1214 г. обсадил Ханбалик (днешен Пекин). Нападенията срещу непокорените племена отвели войниците му до границите на империя, наречена Хорезъм, съсредоточена в Персия и Афганистан и управлявана от султан Ала ад-Дин Мохамед. В последвалата четиригодишна кампания Чингис хан превърнал монголските си орди в още по-свирепи завоеватели. За Чингис хан също нямаме точни сведения как е изглеждал. Затова и тук снимките ще са както при Атила.
image


               Подробно ще опиша единствената негова битка, която е загубил.  На 31 май 1223 г. руските и половските( куманските) войски са напълно разбити от Чингиз хан и Субедей при река Калка. Киевска Рус престава да съществува. Пътят на непобедимите дотогава монголци към Волжка България,  а оттам и към Европа  е отворен. По това време в Европа има много държави, които са разпокъсани и никой не се съобразява със съседите си, а гледа само да увеличи своята територия. На престола на Волжка България е Габдула Челбир( 1178-1225 г.). Срещата на двете войски става при Самарская Лука. Българската войска нанася първото поражение на монголците през есента на 1223 г.  В битката не участва Чингиз хан, а монголската войска е предвождана от най-добрия им пълководец Субедей. Цялата монголска армия е пленена и избита. За откуп монголците предлагат по един овен за всеки техен пленник, а за предводителя българския хан поискал десет, защото бил" особено глупав". В битката Субедей пада от коня, като конят му е ранен и при падането извиква отстъпление. Всички се подчиняват безпрекословно и така битката е загубена. В историята битката при Самарская Лука е останала известна като" Овнешката битка".  След нея монголците опитват още веднъж да завладеят коравата държава, но успяват само да намалят територията и. Към края на управлението на Чингиз хан( 1206-1227г.) монголците успяват да постигнат един малък успех срещу Волжка България, но нашата държава оцелява. По времето на хан Габдула Челбир( 1178-1225 г.) Волжка България е била сред най-големите държави в средна Азия. Тя е осъществявала контрол върху търговията между Европа и далечния изток. През нея е минавал северния път на коприната. Тя пречела на пътя на монголците, които преди две десетилетия са се обединили под ръководството на Чингиз хан( 1206-1227 г).  Чингис хан завладява почти целия Китай меркатите, тангутите, Хорезм. С Хорезм войната продължава по-дълго, но техния султан е силен и не се предава лесно. 
                  Чингис хан е роден вероятно през 1162 г. в планинската област Бурхан Халдун. Той застава начело на монголския народ, когато е на 44 години.  Първите, с които се справя са най-големите му врагове: найманите на запад, меркитите на север, тангутите на юг, Дзин и татарите на изток. По-късно след 1220 г. завладява Персия, Армения, побеждава руснаците при река Калка. Губи единствено от Волжка България в описаната по-горе битка. В състава на армията му има различни националности и интересно, че иповядват различни религии. Може би за Чингис хан не е било еажно как ще наричат върховния Бог. По-важно е да се кланят на самия него и да плащат годишните задължения по договорите, наложени със сила.Неговите внуци се оказват способни пълководци и превземат нови земи в различни краища. След Чингис хан никога монголците не са обединяват отново и държавата им постепенно апада. През Социалистическо време ако не беше Съветския съюз да пази нейната граница Китай можеше да я завладее, защото я смята за изконна своя територия.  За Чингис хан спирам дотук.
image
              карта на империята на Чингис хан
                   Накрая остана да направя паралел във времето между двамата пълководци:
                   При двамата войската е многонационална разнородна, но под единно командване; двамата въвеждат новости във воденето нан военни действия; при тях военните походи почти не спират и са продължителни на големи разстояния; двамата имат една загубена битка и не знам точния брой на спечелените; двамата са погребани по идентичен начин- носачите на ковчега са били само четирима и след като са го положили на земята и заровили са убити, за да не разберат победените народи  и да осквернят гроба им; началото на техния живот е различно, като Чингис хан е имал по-тежко детство; за двамата има много написано и са чести литературни, музикални и филмови персонажи; Чингис хан е познавал тактиката на Атила и я е използвал при необходимост; Чингис хан и Атила идват от Азия и както много други владетели се насочват към Европа; при двата случая държавата им бързо се издига и раширява, но при Атила по-бързо се разпада, докато при Чингис хан имаме кратковременно отстъпление и после отново възход, но при няколко владетеля в различни посоки; двамата са изиграли решаваща роля за народа си и са дали отражение върху световната история; и на двамата територията е оромна по площ. Кой е бил по-добър военачалник е трудно да се каже- времената са били различни.
                  




Гласувай:
41



1. germantiger - първо ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТЕМАТА и труда ти, както винаги в твоя стил и маниер
26.01.2019 00:26
типично за мен ще маркирам само НЕСЪГЛАСИЕТО МИ

няма как да не приема целия ти труд и инфото в постинга, което е факт

отново споменавам, че ще предложа само разликите:

- пишеш, че "съгласно изследванията го причисляват към рода Дуло"

това не е вярно - според различни изследвания го "определят" какъв ли не

по-надолу самия ти си споменакл, че произхода му е въпрос труднен за изследване и без особен успех - следователно никакво "приисляване" и "зачисляване" особено към рода Дуло с лекота няма

- на какво основание определяш фактите, че атила не се е проявил в превземане на фортификация дълговременна да я наречем като гермаофилска теза, чел съм немалко за атила и не съм видял германец да го пише като банда или банди ?!

- атака с таркани и костенурки е... примитивна, ако това е "обсаден парк"... във всеки случай не можеш да разчиташ на сериозни успехи

логично конните хуни, които са рейдирали не са били майстори на фортификация или нейното превземане и разрушаване
цитирай
2. germantiger - +
26.01.2019 00:38
в битката при калон/халон/каталунските полета има детайли които не си споменал, а те са емблематични

написал си, явно според авторите които си чел (?), че атила се изтегля за да съхрани войските си

баталия не започваш с мисъл за отстъпление и съхранение, както казваш боя е кървав, а атила:

- АТИЛА ОТЛАГА БИТКАТА ПОРАДИ НЕУВЕРЕНОСТ ДО ОБЯД

- СРАЖЕНМИЕТО ЗА ПОЧВА НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ХЪЛМ И НЕГОВИЯ СКЛОН

- БАТАЛИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДО НАСТЪПВАНЕ НА НОЩА

- ВЕСТГОТИТЕ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ АЛАНИТЕ И ВЪПРЕКИ СМЪРТТА НА КРАЛЯ ИМ С ЯРОСТ АТАКУВАТ ПУНКТА КЪДЕТО Е БИЛ АТИЛА

- ЕДВА НЕ УБИВАТ АТИЛА СЛЕД КАТО ПЪРВО РАЗБИВАТ ОСТГОТИТЕ И ТОГАВА НАПАДАТ ХУНИТЕ

- АТИЛА БЯГА В СВОЯ ЛАГЕР

- АТИЛА Е БИЛ ТОЛКОВА ОТЧАЯН, ЧЕ ЗЬАПОВЯДАЛ В ЛАГЕРА ДА БЪДЕ ИЗДИГНАТА КЛАДА И АКО ВРАГА НАВЛЕЗЕ ЯВНО ДА СЕ ВЪЗКАЧИ И ИЗГОРИ В НЕЯ
цитирай
3. stih - Атила и Чингис хан!
26.01.2019 00:40
Прочетох с интерес и се изгубих в тези далечни светове на завоевания и героика...
Толкова факти, снимки, карти – систматизирано и убедително поднесени!
Прекланям се пред ерудицията и труда ти, Барин!
Моите почитания!
цитирай
4. germantiger - финално
26.01.2019 00:43
няколко детайли

- не само живота на атила е бил в опасност

вечерта след победата в която пада Теодорих, то принц Торисмунд същата вечер в тъмнината се натъква на хуни край лагера и е ранен, свален от коня, спасява се

след победата от рисмките войки се отделят вестготите и салическите франки, което и спасява атила от това да бъде блокиран окончателно в лагера му

......

влажния климат в западна европа и ГОРИТЕ ТОГАВА ТАМ ПОРЕЧАТ ХУНИТЕ ДА ПОЗЛВАТ КОМПОЗИТНИЯ ЛЪК, ТОЙ НЕ Е ОСОБЕНО ЕФЕКТИВЕН В ЦЕНТРАЛНА И ЗАПАДНА ЕВРОПА

от друга страна градовете тогава не са били много, а и са били в немалкас тепен обезлюдени поради болести и войни, така-че липсата на обсаден парк при хуните не е била фундаментална пречка, а обсадните машини на атила са били правени от вероятно римски дезертьори

...

твърди се, че хунските коне били полезни в близък бой като нанасяли удари с копита и хапели със зъби (?)

10 000 "кавалеристи" са "туман", били са в началото набирани от хунските племена, дали този туман кореспондира с руската дума за мъгла - туман не съм се интересувал

версия, че атила умира от неовладян кръвоизли от носа на около 47 години
цитирай
5. petkodox - Друго общо е, че и двамата са изпо...
26.01.2019 01:20
Друго общо е, че и двамата са изповядвали една религия - тенгриянството. А разликата е, че Атила е последния владетел, докато Чингиз - първия.
цитирай
6. barin - Здравей, Тигре. Няма как човек да е ...
26.01.2019 06:01
Здравей, Тигре. Няма как човек да е напълно съгласен с написаното. Ралични хора сме- различни мнения имаме. Всеки е чел различна литература и има пропуски. За битката при Каталунскита потела има много написано. . Тя е централна битка в Европа. Предишната от такова мащабно значение за бъдещето е тази при Кана на Ханибал. Атила е интересна личност, както и Чингис хан. Затоваа си позволих да направя времеви паралел между двамата. По едно време материалът стана много и съкратих някои неща. Не описах подробно кое нападение след кое е , но такава е целта на темата ми- да ги съпоставя. Склонен съм, както винаги да приема факта, че има несъгласие, защото може да съм пропуснал някои източници, а и няма как да изчета всичко. Това правят хора от научните среди, които се борят чрез дисертация за научна степен.Когато има въможност и се добера до източник от време, близко до случилото се вземам написаното в него като вярно, стига да не е от летописец от една от двете страни и да има интерес да не се представи по правилния начин, както правярт византийците често спрямо българите. Благодаря за коментарите.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, Ели. В този случай малко ...
26.01.2019 06:04
Здравей, Ели. В този случай малко съкратих, защото и се видя много написаното. Удовлертворение за мен е различни хора да четат и одобряват написаното.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Благодаря за допълнението, pet...
26.01.2019 06:05
Благодаря за допълнението, petkodox. Атила е в края на хунския съюз, а от Чингис хан започва възхода на Монголия. Иначе действията са сходни.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Освен написаното има и още неща, ...
26.01.2019 06:09
Освен написаното има и още неща, които ще допълня тук: Атила започва от по-западни територии, отколкото Чингис хан. Затова той стига по-навътре в Европа, докато Чингис хан стига почти до източния край на Азия. Двамата водят разнородни по състав войски, но при Атила Хунския съюз е временно обединение, апочнало преди него и достигнало всвяо връх през 451 г. при битката при Каталунските полета. Именно атова отделих повече място за нея. При Чингис хан, както писах преди две седмици територията се разширява след 1227 г., но не от един наследник, а от няколко негови внуци.
цитирай
10. iliyanv - Толкова тъпотии за Атила и то на едно място! Браво!!!
26.01.2019 10:01
Иска се специален талант, божа дарба. Което си го можеш - можеш. Е, трябва обаче да призная, че Петко Тенгрианчето те засенчва в некои отношения.
цитирай
11. bojo12345 - Много ти благодаря за този въпрос, Барин!
26.01.2019 10:17
Много може да се каже и коментира, но на първо четене ето какво намерих:
"По-късно Кан Атила все пак достига стените на Рим. Ето какво пише по този повод историкът Мурад Аджи в книгата “Полынь Половецкого поля”:
“Вече е почти забравено, че римският папа Лъв I в 452 година застанал на коене пред господаря на степните народи Атила, молейки го да пощади Рим. За цялата история на Римокатолическата църква никой друг римски папа не е падал на колене пред никого. Но не молбата на първожреца спряла пълководеца, а кръстът, появил се за пръв път в ръцете на папата. Това бил Тенгрианският кръст! Именно той спасил Рим. Разбира се, всичко това е неприятно да се напомня на онези, които не искат да помнят.” Сигурно на великите европейци не е приятно и да се напомня, че “победителят”, Император Валентиниан I дал дъщеря си Хонория за жена на “победения” Атила."/Ангел Грънчаров/
Аеций - роден в Дуросторум, България , първоначално е бил в лагера на хуните, ако не се лъжа, още като дете и са приятели с Атила. Познавал е живота,нравите и езика им и затова впоследствие е избран да води битката срещу своя другар от детинство.
Поздрави за темата!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
26.01.2019 11:43
Хубава тема!
Чингиз хан е доказателство ,откъде идва хан и дали Българските владетели са ханове!?
Разликата е очевадна!
При нас титлата предшества името, както е в Рим, ИРИ и в Европа! Което несъмнено ни поставя в Европа! Второ, пише се с "К" и при сляятото писане разчитането и е най-вероятно-канас у биги-Княз от бога Биг на украински си е бог!
Ясно е и княз откъде произхожда!
А хан също произхожда от тази титла, а не обратно Чингиз хан е късен, шест века след Аспарух!!Няма как тази титла да я вземем от него!

Еций е роден в нашите земи- в днешна СИЛИСТРА! Неправилно го пишат Аеций Ае комбинация в латинския се произнася като "Е" Както е при Цезар!

Атила е със спорен произход Да, твърди се ,че е Българин? Унгарците твърдят ,че е техен? Българи и унгарци дълго действат съвместно! От Атила, до падането на ПБЦ! С малки изключения при Симеон Велики, който ги преселва от делтата на Дунав в Онгурия, чието има приема и държавата им!Заради нападения в гръб, инспирирани от ромеите Последвани от разгромна тяхна загуба и изселване в северозападните покрайнини на България-далече от Преслав,когото застрашават при нападенията си! После продължават съвместните действия Унгарците участват при разгромните за ИРИ битки край Анхило и после при подстъпите към Цариград! Разгромни за ромеите!
Името Атила е разпространено и при тях- много повече отколкото при нас! При нас е рядкост, но го има! Може и да сме родственици, това генетиците могат да кажат, но вероятно процентите Атила да е Българин или маджар са равни!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
13. lexparsy - Пак изказвам голяма благодарност за труда ти Барин
26.01.2019 12:32
  Прочетох и пак научих нови и интересни факти, както и от коментарите.
И аз имам свои тези, но проблема е че за някои неща подхождаме по-скоро интуитивно и понякога и вменено от наложените ни изкуствено исторически тълкования, и то със столетия.
  Не искам да се правя на ловец на исторически вещици, но честно казано не ми се вярва да има толкова малко летописи и артефакти за тези времена. Това ме навежда на мисълта че голяма част са унищожени или укрити тенденциозно с цел... ясно каква!

  Интуитивно Атила се доближава асоциативно до Авитохол, след който прото-българската „държавност“ се разпада. А тя според легендите е била обединение на седем племена, като първото е било кръвната линия на хана. А Чингис Хан е един от този разделен род, който със същите военни и тактически прийоми се опитва да повтори подвига на праотците си.
  За изгубената битка при опита да превземе Волжска България има легенда че се е съветвал с гадателите си и даже е имал видение на Богинята Майка, която му забранила да посяга над собствения си род и вяра. За това не е присъствал на битката, която се е водела само фиктивно заради честта на войнството.

  Но относно целта ти да съпоставиш Атила и Чингис Хан пак фиктивно ще се престоря на страна в тезата, че съдбата и живота на много исторически личности буквално се дублира. Нали двама руски математици бяха го доказали с една схема на много личности и факти, които буквално са прекопирани като шаблон в различни времеви периоди. Скоро пак четох за фрапиращите аналогии, (даже и в цифри на години) в живота на Наполеон и Хитлер.
  За това има две тези. Едната конспиративно предполага мултиплициране на историята с цел удължаването и манипулативно. А втората по-логична за възприемане е че Живота в „Матрицата“ ни просто се преповтаря циклично. Ами ще се пошегувам че май и на нея не и стига вече въображение и компютърна памет и ресурси :-))))

Пак благодаря че размисляш и вдъхновяваш хората да търсят истината!
цитирай
14. merlin68 - По отношение на хуните и Атила преди ...
26.01.2019 13:12
По отношение на хуните и Атила преди 5-6 години писах няколко постинга и доста дълго де рових в материалите за тях. Има много писания за хуните, но са малко сведенията които са безспорни. А безспорни са свидетелствата на съвременниците им, и особено на тези от тях имащи пряки контакти с хуните. Безспорно най-ценните сведения в този смисъл ни оставя Приск, който участва в делетация изпратена от Рим и се среща лично с Атила, а също така пътува дълго през Хунската империя.
Липсват каквито и да било данни, че хуните са чужд за Европа народ нахлул от Азия. Но за сметка на това, има ясни и достоверни сведения, че хуните са племе обитавало степите северно от Черно море (днешна Украйна). Там през 2 век, Птоломей позиционира малкото племе хуни. Скитско племе сродно с алани, роксолани, готи и прочие скити.
Приск, също така дава ясни сведения за религията на хуните, която няма нищо общо с тенгрианството, да не говорим за "Тенгрианският кръст" споменат в един от коментарите:). Та, като оставим бръщолевенията на някои коментиращи, научени от четене на безкрайни бози, представяни като история, то хуните, както и всички обитатели на херодотовата Европейска сарматия почитат тракийския бог Арес. Приск детайлно обяснява, как Атила става собственик на меча на Арес, което му и дава правото да обедини и властва над всички скитски племена. Също така Приск казва, че Атила под своята власт е обединил почти цяла Скития, нещо което не е постигал нито един скитски владетел преди него, което ще рече, че империята му не е възникнала от нищото, а почива на много по-стари държавни формирования в Източна Европа. Хуните не са азиатски монголи, тюрки или китайци, те са източно-европейски народ, наши презци. Хуните са част от окрадената и изгубена история на Източна Европа, заедно с готите.
За Чингиз хан не мога да кажа нищо, освен, че в Монголия до 20 век никой не бе чувал за него. Както и факта, че Монголия е най-рядко населената страна в света.
цитирай
15. rosiela - Поздравления, Барин.
26.01.2019 13:18
Впечатляващо интересен материал.
цитирай
16. barin - Здравей, Илияне. Не чувства ли, че ...
26.01.2019 13:59
Здравей, Илияне. Не чувства ли, че прекаляваш. А винаги отговарям и не трия коментарите, но Атила го има. За него може много да се пише, а аз се ограничих само с някои неща, неписани в пртедишните ми теми.
цитирай
17. barin - Здравей, Божо. За папата е вярно, че ...
26.01.2019 14:06
Здравей, Божо. За папата е вярно, че няма друг случай да е молил някой на колене. За изследователите остава загадка как Атила, който не е християнин се е съгласил. Иглежда даровете са бии достатъчни, за да бъде отклонен похода.
За Аеций се знае, че е от българските земи, което е още един повод да кажем, че тук се е родил голям пълководец.
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей, Лекс. Добре си дошъл да ...
26.01.2019 14:09
Здравей, Лекс. Добре си дошъл да четеш и коментираш. Атила наистина на много хора навява асоциации с Авитохол. Затова изказах предположение, че са една и съща личност или край на един успешен 300-годишен период. Има легенди и за двамата. Всеки си е имал гадатели и ясновидци, до които се е допитвал, но после водачът е преценявал дали да се вслуша в съвета.
Поздрави!
цитирай
19. barin - Здравей, Адаш. Атила принадлежи и ...
26.01.2019 14:16
Здравей, Адаш. Атила принадлежи и на унгарците, освен на нас. В Унгария се среща име Атила, в България наскоро срещнах момченце от съседния клас на моя син с име Атила. Дори се шегувах с родителите при един от разговорите да не би да е предвиден за велик пълководец, който ще завладее света. Между българи и маджари ням исторически наслоена омраза и враждебни отношения. Воюваме при цар Симеон Велики и на няколко пъти през Второто Българско царство заради спорните области Белград и Браничево. Титлата окончателно се убедих, че за нашите владетели трябва да е княз, а не хан, кхан, канас-сюбиги и други. Само че от просветата контрират и не въприемат. Има и други случаи историята да се повтаря, освен с цитирания в твоя коментар Наполеон Бонапарт- Адолф Хитлер. Дори при тях просветените твърдят, че Наполеон е имал три задачи, като едната е била да обедини Европа. Не мога да се съглася, защото с война и завладяване на държавите трайно обединение не може да има. Има много сходства в действията на Атила и Чингис хан.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Здравей, Мерлине. Интересно пише ...
26.01.2019 14:20
Здравей, Мерлине. Интересно пише Приск за хуните, но съм чел само цитати в историческите книги. Помня, че ги имаше в учебниците. Хуните са отдавна, а при Атила достигат своя апогей. След това се разпада хунския съюз. По-интересно е преди Атила, защото са малко източниците и може би както пишеш сарматите да са действително хуни. Историята на Източна Европа е променена, но всичко ще си дойде на мястото. През последните години много хора се занимават с търсене на историческите истини.
Поздрави!
цитирай
21. barin - Благодаря, Роси. Мисля, че и този ...
26.01.2019 14:21
Благодаря, Роси. Мисля, че и този път се получи сполучлива тема.
Поздрави!
цитирай
22. merlin68 - В книгата си "Готска истор...
26.01.2019 17:12
В книгата си "Готска история" от която са запазени само фрагменти, Приск разказва за дипломатическата мисия до Атила в която участва. Описва столицата на хуните, където е и най-големият от дворците на Атила. А дворецът е изцяло изработен от дърво, много майсторски направен и с великолепни дърворезби. Приск също така разказва как пред двореца на Онегесии (вторият по ранг след Атила), се среща с един знатен хун, който го заговорил на чист гръцки за негово удивление. Оказало се, че хунът, всъщност е пленен ромей, който по своя воля е решил да остане с хуните и благодарение на изявите си в боевете се е издигнал сред тях. Фактът, че Приск взима един ромей за хун, ясно говори, че хуните не са се отличавали визуално от римляните. Едва ли Приск би сбъркал монгол с ромей, нали?
Ето нещо интересно и за погребалните обичаи на хуни, траки и славяни
Йордан през VІ век позовавайки се на разказа на Приск описва погребението на Атила. Ето как според него е оплакан Атила:
"Тогава следвайки своя обичай, те отскубват част от косите си и нанасят по лицата си дълбоки рани, за да бъде оплакан превъзходният войн, не с женски вопли и сълзи, а с кръвта на мъжете."
Забележи, че в България още се използва израза - "Скубя си косите", днес по-скоро в комичен аспект, но в недалечното минало като израз на голяма мъка.
Трупът на Атила е поставен в копринена шатра сред полето и около него отбрани хунски войни провеждат военни игри. Този обичай се практикува векове преди хуните в Тракия, а също така и векове след това сред славяните.
"След като бил оплакан по този начин, те устроили върху могилата му "страва", (така те сами наричат това), съпровождайки я с грамадно пиршество."
Този обичай, същи се е практикувал в Тракия, практикува се и векове по-късно сред славяните.
цитирай
23. vmir - Респект за трудната и интересна тема!
26.01.2019 19:51
Има едно логично обяснение на загадката защо Атила се вслушва в горещата молба на папа Лъв. Не са подаръците, които в очите на непредубедените най-вероятно са изглеждали откуп, а не жест на признание. Но роденият да покорява е жизнено заинтересован от признание, нали така? Логично е Атила да оцени най-високо възможността подаръците да изглеждат признание, а не откуп пред разбойник. От друга страна, жизнено важно за папата е не просто да спаси Рим как да е (например с приемане религията на завоевателя), а да го спаси по възможно най-богоугоден начин... Как?

Като направи предложение, на което Атила не може да откаже (моля да не се търси връзка с Дон Корлеоне). То е приблизително следното: "Аз, като върховен Божи наместник на Земята ще повтарям от най-високия амвон на църквата, която представлявам, че Ти, Атила си БИЧ БОЖИЙ, пратеник на всемогъщия Бог да вразуми самозабравилите се и поддали се на поквара и пороци свои чада, губещи вяра в своя Бог."

Е, може ли Атила да откаже възможността Църквата да го възвеличи в ранг на Божие възмездие и всемогъщество? Вместо да го анатемосат или проклинат в името Божие дори част от неговите съюзници? Да получи отсрочка за справяне с епидемията, върлуваща в този момент в част от армията му? Да подсили изтощената си армия, вместо да я хвърли в битка с неясен изход? Е, Бог наистина си е свършил работата в полза на Рим, защото прибира при себе си Атила още на следващата година - преди Атила да се върне в Рим с оздравялата си и подсилена армия...

А онези, които не знаят тези подробности, остават с впечатлението, че папата е успял да убеди Атила НИКОГА да не посяга на Рим, защото там е върховното Божие представителство, което Атила е чувствал чрез силата на Божието всемогъщество, а определението "Бич Божий" е излизало от устите на хората спонтанно, без да са го чули от никого до момента.

цитирай
24. bven - Привет, барин!
26.01.2019 19:54
Хубави "успоредни животописи" правиш на двама велики пълководци. Според мен ролята на Атила за световната история е по-голяма, освен това бита и борбите на хуните са близки до българските. Една от причините за Каталунската битка е целта му да премахне една империя, основана на експлоатация, богатство и разгулен живот - нещо непознато в българската държавна уредба. В изследванията на Боно Шкодров много добре се разискват тези исторически данни - препоръчвам на интересуващите се да прочетат материалите му.
Хубава вечер!
цитирай
25. barin - Здравей, Мерлине. Много благодаря ...
26.01.2019 20:28
Здравей, Мерлине. Много благодаря за подробната информация, която предостави не само на мен, а и на останалите читатели. Не съм чел Приск, но ще се заинтересувам. Интересно е погребението на Атила, като съм чел материали, които се разминават, че са го носили четирима, че целият народ се е събрали, и други. Изразът "Скубя си косите' знам, че е стар, но не предполагах, че идва оттук.
Поздрави!
цитирай
26. barin - Здравей, vmir. Интересно обясн...
26.01.2019 20:36
Здравей, vmir. Интересно обяснение за постъпките на Римския папа и Атила. Признанието и издигането в ранг е от значение, за да не изглеждат неговите войски като нецивилизовани варвари и диваци в очите на хората. Могъществото на Атила е голямо и за епохата си той е най-силен. Както и Чингис хан осем века по-късно. Затова избрах малко нетрадиционно сравнение между двамата. От една група, след като четоха темата ми ме увериха, че досега такова нещо между Атила и Чингис хан не е правено. Атила завладява голяма част от познатия свят и всички се събират срещу него.
Поздрави!
цитирай
27. barin - Задравей, Татяна. Ще прочета из...
26.01.2019 20:39
Задравей, Татяна. Ще прочета изследванията на Боно Шкодрев. За световната история като че ли надделява мнението на хората, че Атила има по-голямо значение. Поне за българите е така, защото те са влизали в хунския съюз. Монголо-татарите идват около петнадесетина години в България. Първото им появяване е за кратко, защото цар Иван Асен II ги побеждава в последната си година на управлението( 1241). За тази битка не се споменава в учебниците по история, но със сигурност я е имало.
Поздрави!
цитирай
28. vmir - 26. barin, Вярно, не ми беше минавало през ум, че от сравнение между двамата може да излезе нещо интересно.
26.01.2019 22:27
А, къде повече или по-малко, мнозина свързват българите и с двамата. Например, с паметникът на Аспарух в Стрелча, направен от братския монголски народ срещу скромно българско заплащане. Поне за мен, Атила печели категорично от сравнението. Дори само с това, че докато Чингиз хан е печелил респект с добре подредени планини от отрязани човешки глави, Атила е успял да назначи духовния водач на враговете си за свой PR, и да превърне църквата му в своя PR агенция.

Поздрави и приятна вечер!
цитирай
29. barin - Нарочно не дадох заключение, vmir. ...
26.01.2019 22:35
Нарочно не дадох заключение, vmir. Оставих читателите да си кажат мнението.
Приятна вечер!
цитирай
30. iliyanv - Ауу, колко си бил обидчив. Вместо да се засягаш на чест,
27.01.2019 08:41
виж какво ти е писал в коментарите си merlin68 и го сравни с твоя поп-фолк.
цитирай
31. bojo12345 - на 12: Флавий Аеций (на латински: Flavius Aëtius) е добило популярност ,Леоне и все още се пише така.
27.01.2019 11:58
Преди години излезе и един роман - Аеций, последният римлянин, не помня автора. Но това не е важното. Важно е да се изясняват фактите без емоции и обиди, а коректно и в колегиален стил.
Темата за Атила е добра. Токораз Исто има два романа за Атила - Тохол и Атила. Който се интересува от история, може да им обърне внимание.
Още веднъж поздрави за темата и на участниците!
цитирай
32. petkodox - Тракийският бог Арес не е нещо др...
27.01.2019 13:44
Тракийският бог Арес не е нещо друго, а тенгрианския алп Мар. Арес са го кръстили гърците.
цитирай
33. barin - За името дали е Аеций или Еций зависи ...
27.01.2019 14:55
За името дали е Аеций или Еций зависи от транскрибцията как го чува автора. Зависи и от това на съоответния език как се четат буквите. При превод ако някой народ не произнасят някои букви, например гърците нямат "ж,ш,ч,щ.
цитирай
34. merlin68 - Тракийският бог Арес не е нещо др...
27.01.2019 18:13
petkodox написа:
Тракийският бог Арес не е нещо друго, а тенгрианския алп Мар. Арес са го кръстили гърците.


Тракийският бог Арес (Ярей, Ярс) името му в наши дни звучи така - Ярост. Арес няма нищо общо с Тенгри и прочие таласъм, несъществували по времето на Троянската война в която Арес е едно от действащите лица. Арес влиза в гръцкия пантеон, но той е недолюбван от гърците. Те имат богиня на войната и тя се нарича Атина, за гърците Арес е олицетворение на ужаса. Арес е единственият бог от гръцкия пантеон на когото гърците не строят храмове. Точно наобратно е при скитите и съответно хуните като част от скитите. Херодот ни казва
Херодот ІV-59: "Скитите нямат обичай да издигат кумири, олтари и храмове на боговете, освен на Арес. На него те строят светилища."
Името Арес не е измислено от гърците, а директно взаимствано от траките, може би леко изкълчено. Същият Херодот преди 2500 години пише, че скитите почитат същете богове като гърците но с техни си имена Хестия (под името Табити), Зевс (Папей), Гея (Апи), Аполон (Хойтосир), Афродита (Аргимпаса), Посейдон (Тагимасад) и Арес под името Арес.
А твоите твърдения, че Арес е тенгрианския апп Мар, на какво се основават, а?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645331
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031