Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2018 22:16 - Заслугите на архитект Дабко Дабков за Варна
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8754 Коментари: 20 Гласове:
53

Последна промяна: 17.12.2018 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Съвременният облик на Варна може да се каже, че е основно след освобождението. За това заслуги имат много архитекти. Затова има Дом на архитекта в центъра на Варна, една от красивите сгради в града. Тя е архитектурен паметник. Намира се на улица "Мусала", близо до стария Полска център и клуба, където се събират привържениците на клуб Спартак. Сега е превърнато в ресторант. 
 image                     Заслугите на Дабко Дабков са големи за Варна и затова варненци са му направили статуя на една пейка, близо до центъра на главната улица.
                      
image
                  
                          Какво е направил Дабко Дабков за град Варна. Архитект Дабко Петров Дабков е българин, роден в Трявна на 21 януари 1875 г. Когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година, и в периода 1905–1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради.

                 В силния си творчески период след 1910 г., Дабков проектира останали емблематични до наши дни варненски сгради. Измежду тях, модерният кино-театър „Ранков“, доходните здания на ул. „Княз Борис I“ № 27 и 53, хотел „Лондон“ с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. „Мария-Луиза“ № 3 и 31. Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. „Преславска“ и Средното търговско училище — днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

                 Арх. Дабков е участник в Балканските войни. По време на Първата световна война достига до чин капитан. Награден е с редица ордени и военни отличия. Това, което впечатлява най-много, ако някой си направи труда да проследи целия му професионален път, е че твори в множество различни стилове – сецесион, барок, ар деко, неокласицизъм, необарок. Това обогатява самия град и говори за широката култура и огромното любопитство на архитекта към собствената му професия. Архитект Дабко Дабков не е единствен от творците, който да се изявява в няколко архитектурни стила. 
            Старите варненци го наричат"Създателя на Варна", както Антон Новак е "Създателя наМорсата градина" и на още няколко парка. Ето някои емблематични характерни сгради във Варна, проектирани и построени от него: 
       - аквариума, дом на архитекта, хотел Лондон, зоологическата градина, кино-театър Ранков, сградата на щаба на ВМС,  къщи на бул."Мария Луиза" и "Княз Борис", ВИНС, Македонския дом, Турската баня, хотел Мусала и други.       
                За Аквариума например, създаден по желание на Фердинанд, той получава помощ и вдъхновение от японския императорски двор. За да създаде хотел „Мусала“, прекарва един месец в САЩ, в проучване на знаменитата Flatiron Building на 5-то авеню. Методи Гандев – собственикът на хотел „Мусала“ – бил много впечатлен от сградата и искал във Варна да има умалено нейно копие. Търговската къща с изящен купол, която проектира за египетския търговец Абут Халбуни, по-късно се превръща в хотел „България“. Негово дело е и сградата на хана на Темелко Костов – играл важна роля в живота на града години наред, заради близостта си с гарата. В проектирания от Дабко Дабков хотел „Лондон“ пък е монтиран първият асансьор във Варна. Архитект Дабко Дабков е забравен и оставен встрани от комунистическия режим. Възобновен е интересът към него през последните години и може да се каже, че е реабилитиран. Засега той е първият и единствен  български архитект, почетен с паметник.Може да се каже, че Дабков е проектантът на Варна. През освобожедението има малко запазени сгради във Варна. Има други български градове и села, където може да се видят 250 годишни къщи и сгради:
                  Котел, Копривщица, Жеравна, Батак, Боженци, Ковачевица и други.
                Проектантът на стотици сгради във Варна, някои от които са се превърнали в емблематични за морския град е архитект Дабко Дабков. В неговият роден град Трявна не знам да е запазена къщата му, но има много интересни постройки и църкви. До преди няколко години всяка година посещавах Трявна. Тъй като участва в Балканските войни и в Първата световна и е израстнал по време на капитализма и монархията  преди смъртта си е обявен за враг на народа. 
Името му дълги години е забравено, докато преди месец във Варна не беше открит паметникът му. Скулптурата на Дабков, седнал на пейка пред една от своите сгради, веднага се превърна в любимо място за снимки. Интересно, че до пейката със скулптурата има разкопки от преди двадесет и пет- тридесет години, в които преди се влизаше- точно до бившия снекбар в града. 
                  

image
 












                      На снимката- Аквариума във Варна.
                      Аквариумът във Варна е създаден по идея на цар Фердинанд след негово посещение в Неаполската зоологическа градина. Изключително оригиналното решение на фасадата му съчетава баралефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. 
   
image
             Хотел Мусала
 се намира в град Варна, на 500 метра от катедралата. Разполага с общ салон. Сред забележителностите в близост са Варненската опера и сградата на община Варна. В съседство е хотел Лондон( на снимката по-долу).
       
image             
 
                    Архитектът е почетен и по друг начин. В кв. "Левски" има улица, именувана на негово име след подмяната на имената на улиците. 
                
image
                   
                    Снимка от улица"Архитект Дабко Дабков". Сигурен съм, че пдо преди двадесетина години малко хора са знаели кой е архитект Дабко Дабков и са се чудели защо има улица на негово име. Като варненец се заинтересувах и научих за него. На Седмицата на православната книга" преди около два месеца ми дадоха малка книжка за Варна, в която имаше статия за архитекта и неговите постройки и проекти. 
                  Още факти от живота на Дабков: б
ил е член на Ротари клуб, умира през 1945 г. във Варна. Животът и творчеството на архитект Дабко Дабков са събрани в книга, издадена през 2009 г. от Християн Облаков. Присъствах на представянето в тесен кръг на книгата му. 
                     
image
       
                Сградата на Софийската банка във Варна на улица"Велики Преслав", проектирана от архитект Дабков. Към момента сградата на Софийската банка не е в особено добро състояние. За децата най-голямо значение от неговите сгради безспорно има Зоопарка в Морската градина до спирка"Акациите"( на снимката). 
image             






                  В съвременния си вид 
Зоопаркът официално е открит през 1961 г. и за кратко време се превръща в любимо място на деца и възрастни.   Зоопарк Варна предлага на своите посетители жива експозиция на сегменти от животинския свят, представена от видове птици, хищници, тревопасни, примати и водоплаващи. 
                   Друга характерна сграда във Варна е Икономическия институт( ВИНС). Тя често служи за ориентир и всички в града я знаят. Външният вид на сградата на Икономическия институт многократно е променян и дори сега няма нищо общо с преди,
когато е живя
л Дабко Дабков. 
image
                 Положителното в градежа на архитект Дабко Дабков се усеща години след неговата смърт. Той е направил много за облика на град Варна.  Много от знаковите строителства са от него и са направени с вкус. Който харесва красивото няма как да отрече изяществото и архитектурата при строежите от Дабко Дабков. В архиитектурно отношение разбиращите ще оценят неговото майсторство и прецизност. Повечето от сградите, построено от него и сега ги има и служат за основни ориентири сред хората. 

 



Гласувай:
54



1. rosiela - Известен е и досега,
17.12.2018 22:20
много го тачат там и има защо.
цитирай
2. barin - Трябва да е вярно, Роси Той заслу...
17.12.2018 22:28
Трябва да е вярно, Роси Той заслужава обичта на варненци.!
цитирай
3. didanov - здрасти барин
17.12.2018 23:33
поздрави за темата, безброй пъти да съм минавал по главната без да забележа паметника на архитекта! Добре е да се помнят именно тези личности, които са допринесли за благото на родината. поздрави
цитирай
4. barin - Здравей, Диданов. Личностите, ...
18.12.2018 05:42
Здравей, Диданов. Личностите, допринесли за България трябва да ги почитаме. Преди години бяха други и доскоро имаше объркване. Идеята ми за архитекта дойде по време на откриването на Седмицата на православната книга тази година. Ходих и на предните три. В новото време личностите са малко.
Поздрави!
цитирай
5. kvg55 - barin,
18.12.2018 11:34
Във Варна съм бил два пъти и съм останал с впечатлението за красив град.
цитирай
6. nedovolen - Благословен да е архитект Дабко ...
18.12.2018 12:46
Благословен да е архитект Дабко Дабков . Завидни сгради е създал.
Ротари клуб говори нещо друго, но нейсе.
Варна по древност и история "съперничи" на Пловдив, по-важното е, че е в България.
цитирай
7. barin - Здсравей, kvg55. Варна е красив ...
18.12.2018 16:44
Здравей, kvg55. Варна е красив град, чувал съм го и от живеещи в други градове, дори в морския конкурент Бургас. Обаче и варненци признават, че бургаската морска градинае много добра.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Николай. Дабко Дабков е ...
18.12.2018 16:46
Здравей, Николай. Дабко Дабков е създал красиви сгради, които се гледат от много хора. Често съм виждал чужденци да се снимат до тях. Българското си е по-хубаво и аз често го натяквам на четящите блога.
Поздрави!
цитирай
9. seasons76 - Интересен постинг, Барин.
18.12.2018 18:38
Благодаря!
цитирай
10. barin - Здравей, seasons76. И за мен е до...
18.12.2018 20:54
Здравей, seasons76. И за мен е добре, че ти доставих интерес и ти беше приятно да прочетеш темата.
Поздрави!
цитирай
11. vesever - Иване, и аз ти благодаря за пости...
19.12.2018 11:27
Иване, и аз ти благодаря за постинга.
Познавам всички тези сгради във Варна, но не съм знаела кой ги е проектирал.
С децата сме се снимали често на тази пейка, но нямах идея чий е паметникът.
Поздрави и много вдъхновение ти желая през новата година!
цитирай
12. barin - Здравей, Веси. Има много сгради във ...
19.12.2018 12:18
Здравей, Веси. Има много сгради във Варна, които заслужават внимание. През последните седмици се заинтересувах коя от кого е. Използвам коментара да ти пожелая приятно посрещане на Коелда и Нова година. Не зная дали ще пусна нова тема за тази година.
Поздрави!
цитирай
13. olgam - Just wonderful to know something ...
20.12.2018 07:51
Just wonderful to know something about the city. Thank you for sharing )))
цитирай
14. natali60 - Здравей, barin!
20.12.2018 21:33
Чудесен постинг. Добре би било да се постави табелка до паметника с името на архитекта, така и гостите на града ще знаят на кого е.
цитирай
15. barin - Hello. Olgam. I am glad. that you a ...
21.12.2018 03:18
Hello. Olgam. I am glad . that you a interested about my themes.
Marry Christmass and happy New year!
цитирай
16. barin - Здравей, Натали. Мисля, че имаше ...
21.12.2018 03:20
Здравей, Натали. Мисля, че имаше табела, но много малка и не се забелязва. Повечето варненци вече знаят кой е архитект Дабко Дабков.
Поздрави!
цитирай
17. zax - Весело посрещане на празниците, а ...
22.12.2018 22:48
Весело посрещане на празниците, а за останалото... сме си избрали кой да го свърши. :)
цитирай
18. barin - Благодаря, zax. И на теб весело п...
23.12.2018 06:09
Благодаря, zax. И на теб весело посрещане на празниците!
цитирай
19. анонимен - за него
23.12.2018 07:34
Четох преди време от АнДари - едно симпатично семейство фотографи от Варна.Весели празници!
цитирай
20. barin - Здравей, sevt9. Не съм ги виждал ...
23.12.2018 08:17
Здравей, sevt9. Не съм ги виждал тези фотографии. Наскоро в Дом на архитекта имаше изложба и организаторите ми разказаха за архитект Дабко Дабков.
Весели празници!
цитирай
21. karpis - Изинявай!
29.12.2018 21:04
Вместо плюс от сайта изкараха,че гласувам с минус за публикацията!Оная ръчичка в червено моля да се зачете за ръчичка в зелено!
цитирай
22. barin - Здравей, karpis. Случва се поня...
29.12.2018 21:28
Здравей, karpis. Случва се понякога. Аз ще се направя, че не съм забелязал.
Ще ти отправя най-сърдечни пожелания за следващата година!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645121
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031