Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2018 21:43 - Лещите от Нимруд от преди 3000 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9684 Коментари: 22 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        По света има много неизяснени неща, за които не може да приложим достиженията на науката. Наричаме ги още загадки. Правени са опити за разрешаване на някои от тях, но има още много, които пораждат редица въпроси. Дали са съществували високоразвити цивилизации преди хилядим години, кой е помогнал за направата на монументите, строежа на пирамидите, как са построени мегалитните съоръжения и ред други. Някои вече са изяснени, за други съществуват по няколко теории, като всеки може да избира една от тях и да се опитва да я докаже. Аз се опитах да дам някакво обяснение на някои от загадките, които са се случили през времето. Ето къде може да видите моята позиция по въпроса и опитите за разяснение как са се случили:
 Блогът на barin :: Мегалитни съоръжения
Блогът на barin :: Тунгуски метеорит
                       За Тунгуския метеорит съм разгледал няколко варианта на случилото се и опитите за обяснение, като съм наблегнал на това какво е очаквано да се случи и какво няма в случай, че една теория се приеме.
   Блогът на barin :: Багдадската батерия
                      По значимост на намерените преди около 3000 г. лещи от Нимруд Багдадската батерия е със същата тежест като постижение на древните народи.
Блогът на barin :: цивилизациите по р. Инд
                         Културите на Мохенджо Даро и Харапа са отбелязани в поредицата за достиженията на древния свят. Сред 10-те фигурират със своята архитектура и организация. Те дават началото на индийската култура, въпреки че са отдалечени във времето от периода на разцвет при Ашока и Чандрагупта. Мохенджо Даро и Харапа дават начало на културата и именно от тях започва книгата на Джевахарлал Неру като държавник за историята на Индия.
Блогът на barin :: Загадката на Великденските острови
                     Тази загадка изглежда решена, като се вземе предвид изсичането нагорите и навлизане на океанска солена вода във почвата. С това почвата става неплодородна и земята не може да изхрани народа. Загадка обаче има: как са пренасяни и издигани огромните статуи, тежащи по няколко тона без повдигателни механизми, колело и животински впряг?
 Блогът на barin :: Бермудският триъгълник
http://barin.blog.bg/technology/2018/08/30/mehanizmyt-ot-antikitira.1625742
                       В последната посочена тема казах, че едва ли ще напиша тема за лещите от Нимруд, но прочетох някои неща и моиже да се изметна. Ето че темата за лещите от Нимруд ще я има, на само заради молбата от emelika.
                     Най-известните находки са лещата на Нимруд и антикитерският механизъм.

           Лещата на Нимруд, чиято възраст се оценява приблизително на 3000 години, е намерена по време на разкопки в древната асирийска столица. Според някои експерти тя е част от древен вавилонски телескоп. А това означава, че по онова време вавилонците са имали огромни познания по астрономия.
              Знаменитият антикитерски механизъм (200 г.пр.Хр.) е създаден, за да изчислява движението на Слънцето, Луната и планетите. За съжаление, хората могат само да се досещат за какво са били създадени много древни устройства и защо знанията за тях са изгубени. Той е бил действащ и е приложим само за определена геогрфска ширина.
                  
image

                          Нимруд се намира на 30 km северно от Мосул и на 5 km южно от Селамия в Ниневинската равнина, в северна Месопотамия. Той е бил главният град на Асирийската империя между 1250 – 610 г. пр.Хр. Градът се намира на стратегическа позиция – на 10 km от мястото, където река Тигър среща притока си Заб. Градът е разположен на площ от 360 хка. Развалините на града са намерени на по-малко от километър от днешния град Нуманея в провинция Ниневия, Ирак.  Градът е част от великата асирийска империя, а четири века по-късно става столица на Асирия при Ашур-нацир-апала II, смятан за най-великия ѝ владетел. Тогава градът е носел името Кахлу и е предтсвлявал цетъра на тогавашния свят. Всички древни сведения за него ни казват те Нимруд е бил процъфтяващ, с огромни дворци и градини, като дори е имал зоологическа градина. Великолепието му било толкова голямо, че му е заслужило място в Библията.

image

                     
Асирийският владетел Салманасар l (1274 – 1245 пр.Хр.) построил Нимруд по време на Средната Асирийска империя. Въпреки това, древният град Асур  остава столица на Асирия, както си е била от 3500 г. пр.Хр. Столица е на Асирийската империя по време на нейния разцвет. Много историци, вкл. изследователят Джулиан Джейнс, вярват, че библейският герой Нимрод (чието име е дадено далеч по-късно от арабите на града) е вдъхновен от делата на реално съществувалия асирийски владетел Тукулти-Нинутра l (1244 – 1207 г. пр.Хр.), син на Салманасар l, мощен завоевател. Други вярват, че името на града е получено от асирийския бог Нинутра, чието главно светилище е в Нимруд.Това е накратко справката и информацията за град Нимруд. 
              Обективът Нимруд е 3000-годишно парче скален кристал, открит от сър Джон Леард през 1850 г. в асирийския дворец Нимруд в съвременния Ирак. Обективът Нимруд (наричан още Леард) е направен от естествен скален кристал и е с леко овална форма. Бил е грубо потъмнял, може би на лапирашко колело. Той има фокусна точка около 11 сантиметра от плоската страна и фокусно разстояние от около 12 см. Това би го направило еквивалентно на 3 Ч лупа (в комбинация с друг обектив, може да се постигне много по-голямо увеличение). Повърхността на лещата има дванадесет кухини, които са били отворени по време на смилането, което би съдържало нафта или някаква друга течност, захваната в суровия кристал. От откритието си преди повече от век учени и историци са обсъдили употребата му, като някои предполагат, че е бил използван като лупа и други, които го поддържали, са изгарящи стъкла, използвани за стартиране на пожари чрез концентриране на слънчевата светлина. Историците са озадачени от познанията и изработката на лещите от Нимруд. За какво са служили е лесно да се досети човек- за увеличение и наблюдаване на обекти и подобряване на зрението.  италиански професор Джовани Петинато обаче предложи лещата да бъде използвана от древните асирийци като част от телескоп, което би обяснило как асирийците знаели толкова много за астрономията. Според конвенционалните перспективи, телескопът е изобретен от холандския спектакъл, Ханс Липсеши през 1608 г. и Галилей е първият, който го насочва към небето и го използва за изучаване на космоса. Но дори и самият Галилей отбелязал, че „древните“ са били наясно с телескопите много преди него. Докато лещите бяха наоколо пред обектива Нимруд, Петинато смята, че това е един от първите, които се използвани в телескоп.
Топ 10 Доказателства за развити ДРЕВНИ цивилизации
              Лещата от Нимруд са на 3000 години. В древността са били познати познавали вдлъбнатите огледала и с тяхна помощ биха могли да направят телескопи. Използвани са прим лъча на смъртта на Архимед:
Блогът на barin :: Лъчът на смъртта на Архимед
                  Възможно е древните българи и шумери да са броели за небесни тела не невидимите с просто око планети като Уран, Нептун и Плутон, а космическите станции на НЛО астронавтите разположени около Земята. Те биха се виждали с просто око, както се виждат спътниците, като движещи се звезди. По-късно тези станции са били оттеглени, но са останали в паметта на древните като планети. 

                 В тази връзка съществува древен индийски мит, че асурите демони построили три небесни града над Земята, в които имало и влизали и излизали от тях летящи колесници, но бог  Шива ги разрушил, като ги прострелял с една стрела. Небесните градове са космически градове, космически станции или големи базови космически кораби, а летящите колесници са малки космически кораби, които стоели на борда им, влизали и излизали от тях. Тези станции били поразени със стрела - ракета или някакво друго оръжие. Така че сведения за космически станции изкуствени спътници на Земята в древността има. Те, както разказват индийците, били унищожени при война между НЛО астронавтите, смятани за богове и демони от древните хора на Земята. Не винаги трябва да се търси извънземна намеса. Извънземните дори да съществуват не са виновни за повечето природни бедствия, неизяснени неща, феномени и други. Ние трябва по логичен път да търсим някакви обяснения и да анализираме случилото се.
                    image

                               За лещите в оптиката може да се каже следното; лъчът на светлината, който влиза в стъклото, ще се счупи и след преминаването на второто лице и навлизането във въздуха, то ще върне предишната стойност на ъгъла с малко отместване, което зависи от дебелината на стъклото. Но ако равнините на стъклото са под ъгъл една спрямо друга (например като призма), тогава лъчът, независимо от ъгъла му, след като попадне в дадено стъклено тяло, ще бъде пречупен и излезе на основата. Това правило, което позволява контролиране на светлинния поток, е основата на всички лещи. Струва си да се отбележи, че всички характеристики на лещите и оптичните инструменти, базирани на тях, се изучават от физиката.
image
  
                          Контактните лещи са малки прозрачни лещи, изработени от мек или твърди материали, които са предназначени задиректно носене на окото за корекция на зрението. Те са разработени от Леонардо да Винчи през 1508 г., но са направени едва през 1888 г. Лещите от Нимруд са най-старите, открити на Земята. Първоначално лещите се правели само от твърди материали, но с течение на времето се синтезират нови полимери, което прави възможно създаването на меки лещи, които почти не са чувствителни при ежедневна употреба. 
                Двадесет и третото древно изобретение, което е модерно за времето си и изглежда много изпреварило времето. "Контактни лещи
 - легендарният антрополог и психолог сър Джон Лейърд открива през 1850 г. в асирийския дворец на Нимруд на територията на днешен Ирак нещо, което шокира света - Лещите на Нимруд. Това са кристални пластинки на над 3000 г., които хората използвали, за да подобряват зрението си".
                   
image 
                   Контактните лещи, както очилата, коригират късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия. 
Около 20 процента от хората, нуждаещи се от корекция, избират лещите пред очилата.  Изобретения има навсякъде по света. Правени са от различни народи по различни краища, като е трудно да се каже кой народ е правил повече и по-използвани или по-полезни за в бъдеще открития в технологиите. Много неща са дошли от китайците, Близкия изток, Америка, египетската цивилизация. Българите също имат свой дял в науката и техниката. Лещите от Нимруд си остават едно от забележителните открития в света и е необяснимо как древните асирийци са достигнали дом това изобретение, сложно по характер и изпълнение. То е творение на античността, където има много развити в технологично отношение цивилизации.
                  Надявам се написаното и събраното, както и моите разсъждения да ви е харесало. 

                 



Гласувай:
51



1. radostinalassa - Може ли да попитам, как са се ...
07.09.2018 22:13
появили арабите? Откъде са се взели? Има ли исторически отговор на тоя въпрос?
И какво е значението на името траки?
цитирай
2. barin - Разбира се, може, Радостина. Ар...
07.09.2018 22:28
Разбира се, може, Радостина. Арабският халифат се появява някъде към началото на VII в. , т.е. малко преди Велика България на Кубрат. Те идват от Мохамед, но се разделят. Има една битка при Кербала 680 г., където Хюсеин пренася линията на управление. Араби и евреи идват от едно място, но се мразят. До преди Мохамед не съм срещал да се пише за араби. Изведнъж те завземат големи територии и за кратко стават водеща държава. Добре, че българите на два пъти ги побеждаваме: Кубрат при Кавказ и Тервел при Константинопол, която победа на 15 август чествахме, понеже е кръгла годишнина. Траките напоследък чета, че са българско племе, но мисля, че с това име се нарича населението по нашите земи и малко извън пределите на съвременна България. Те са елинизирани, после ромеизирани и когато Аспарух идва са намалели вследствие на това, че са участвали в много войни като наемници.
Поздрави!
цитирай
3. radostinalassa - Исках да попитам...
07.09.2018 22:36
по - точно от кои народи произхождат. Генетично араби и евреи имат един предшественик. Кой е той ? Траките са по - многобройни от всички след индусите. Били са 70 племена. Те не са изчезнали, нали?
цитирай
4. krassibg1 - Изчерпателна и интересна тема!
07.09.2018 23:21
Благодаря, Иван, за което!
цитирай
5. didanov - здравей барин
08.09.2018 00:18
повече от ясно, е че древните цивилизации вкл. и тракийската са имали познания на едно много високо ниво в много области. Аз ги свързвам с познанията на предшестващата хората раса на древните атланти или титани, тоест е имало някаква приемственост, като знанията с времето, катаклизмите и нравите са отдавна забравени и загубени. поздрави
цитирай
6. barin - Здравей, Радостина. Траките не са ...
08.09.2018 05:53
Здравей, Радостина. Траките не са изчезнали. Те съставляват част от народа на България и съседните ни страни. Били са разделени, а само Одриското царство се е издигнало и е било голямо и силно. Точно откъде произхождат араби и евреи не мога да кажа като народ. Те са семитски народи и произхождат от южната част на полуостров Арабия. Някъде оттам идват и османските турци през XIII в.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, Краси. Благодаря за ху...
08.09.2018 05:53
Здравей, Краси. Благодаря за хубавите думи. Аз съм доволен, че темата се харесва.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Диданов. Древните народи ...
08.09.2018 05:57
Здравей, Диданов. Древните народи съм забелязал, че се появяват по различни места, имат възход и западат. Следващите винаги вземат по нещо от предните. Има предаване на постиженията, но и повторно откриване на някои неща. Откриваме постоянно находки и се изненадваме от постиженията, които според нас са с примитивни средства, а често се оказва, че те са знаели нещо, което ние не познаваме.
Поздрави!
цитирай
9. kvg55 - barin,
08.09.2018 07:54
А защо да не се среща в природата естествено стъкло?
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
08.09.2018 08:36
Хубав, стойностен постинг!
Хареса ми!
Относно въпроса ти, има естествено стъкло, разбира се вулканичното И то е известнво преди изкуственото
Разбира се, всичко е минало през много технологични процеси, преди да се получи безцветното стъкло
Античните, на украшенията са обикновено сини, полупрозрачните имат жълтеникав оттенът, поради окисите съдържащи се в основния материал-пясъка

хубав ден!
цитирай
11. xubavka - Беше ми интересно!
08.09.2018 17:54
Благодаря ти! Постингът наистина е интересен.
Таня
цитирай
12. barin - Здравей, kvg55. Може би има есте...
09.09.2018 03:17
Здравей, kvg55. Мисля, че има естествено стъкло в природата, но е твърде малко. Не съм се запитвал.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Здравей, Адаш. Има естествено с...
09.09.2018 03:19
Здравей, Адаш. Има естествено стъкло, може би е по-рядко срещано. Мога да споделя, че имам полускъпоценни камъчета на висулки( около 140 на брой) и имам естествени стъкло сред тях, но оцветено в зелено, прозрачно.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Здравей, Таня. И на мен ми е приятно, ...
09.09.2018 03:23
Здравей, Таня. И на мен ми е приятно, когато харесват темите ми. Ти си редовна читателка на моите постинги.
Поздрави!
цитирай
15. milenavarbanova9 - Винаги пишеш интересно. Впечат...
12.09.2018 21:19
Винаги пишеш интересно.Впечатлена съм от тази статия,както и от предишните,които прпдължавам да чета,защото не бях влизала отдавна в блога.Всичко води към едно заключение - древните човешки цивилизации са произлезли от една велика прастара култура,чието име историците не искат да произнесат - Атлантида,Посейдония.Сърдечни поздрави и благодарност за искрените и топли думи:Милена
цитирай
16. barin - Благодаря, Милена. Интересни са ...
12.09.2018 21:42
Благодаря, Милена. Интересни са знанията на древните хора. Изумяваме се на много от тях, но за доста съм намерил реално обяснение. Мога още да споделя, че на 10 септември бях на откриването на седмицата на православната книга. Чух и осъзнах интересни неща, но и намерих над какво да се замисля за следваща тема.
Поздрави!
цитирай
17. zaw12929 - Подробен преглед на темите е пол...
15.09.2018 06:47
Подробен преглед на темите е полезен, както не е излишно те отново да се представят само с цел, по вече блогъри да се докосваме до истините на човечеството, които се нуждаят от доизясняване. Къде сме ние българите в развитието на света, на цивилизацията... интересно, полезно! Материалът препрочетох, коментарите също. Така съживяваме чувството за общата цел- да живеем по модерно, не с оръжията за войни, а с предметите, които променят правят човека по можещ, по уверен, по добър. Благодаря!

цитирай
18. barin - Благодаря, Зав. За съжаление по...
15.09.2018 06:58
Благодаря, Зав. За съжаление повечето открития и изобретения са използвани отначало за военни цели, а не за развитие и прогрес на човечеството. Има и такива, които са скрити, като тези на Айнщайн и Тесла, лекарството против СПИН и други.
Поздрави!
цитирай
19. emi1ts - Поздрави Иво!
19.09.2018 17:39
Интересни са сведенията за древните цивилизации - древни технологии, изобретения ,които много често са били забравяни и преоткривани отново. Безспорно особен интерес представляват загадките ,артефактите за които все още няма обяснение за предназначението или направата им и още много въпроси свързани с тях на които все още се търси отговор!Благодаря ти за интересната информация!Хубави септемврийски дни!
цитирай
20. barin - Здравей, Еми. Отдавна не съм пуб...
19.09.2018 18:21
Здравей, Еми. Отдавна не съм публикувал нещо ново, но може да е в духа на последните няколко теми. Утре ще се консултирам с една група, преди да пусна нещо ново, за да е по-пълна информацията. Древните цивилизации представляват интерес за мен.
Поздрави!
цитирай
21. emelika - Благодаря, barin
25.09.2018 19:06
Понякога закъснително, но те чета с интерес.
цитирай
22. barin - Благодаря, Елена. Сигурно си била ...
25.09.2018 20:38
Благодаря, Елена. Сигурно си била заета. Мисля, че се получи добра тема.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645991
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031