Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2018 22:29 - Ритоните- изящни антични съдове.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8543 Коментари: 13 Гласове:
47


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       
                  Антични съдове има много, най-различни изработки. Правили са ги траки, гърци, перси други източни цивилизации. По своята красота  се отличават с изящестната  си изработка. Ценителите на красотата може да ги видят по музеите. Едни от най-популярните и известни на масовите читатели са ритоните.   image   Сребърен ритон с позлата с протоме на бягащ лъв-грифон. II-I в. пр.Хр. Експонат на НИМ

                Ритоните са ритуален съд със специални функции, използван при различни ритуали като например възлиянието. Ритоните са широко разпространени в Персия, а по-късно са пренесени сред народите на Балканите и Кавказ. Ритоните се правят от череп или рог на животно, глина или скъпоценни метали. Името ритон идва от древността. За много хора е познато покрай песните на дует Ритон от 80-те, 90-те години, че и по-късно и от вкусните шоколадови бонбони. 
               Ритоните са антични съдове, които представляват извит като фуния съд с отвор и завършващ отдолу с някакво митологично същество или герой. Всички са виждали ритони по изложенията в историческите музеи из цяла България. 
                 Според тълковния речник " Ритонът е ритуален съд със специални функции, използван при различни ритуали като например възлиянието.".
                  Ритоните могат да завършват формата си с грифон, кентавър, Херкулес или друг известен митологичен герой, пегас, някакво животно, почитано по тези места или свързано с нещо.
 
              Ритоните са антични глинени или металени съдове, които са били използвани за култови потреби и за пиене на вино. Със специфична форма-обикновено извит рог завършващ с глава или предна част на животно. Бил украсяван с рисувани, релефни или гравирани изображения. Ритонът няма поставка и не може да се закрепва като обикновена чаша. Най-често има малък отвор в долната част откъдето изтича тънка струйка от течността след като се отдръпне запушващия я пръст. Разпространен в Предна и Мала Азия, Гърция, Тракия, Скития и Южна Италия. В Тракия Ритонът изместил рога и широко навлязъл в бита и култовите обреди. Именно тук той намерил най-голямо разпространение и приложение. В съкровищата, намерени по българските земи и свързани с населението, живялои по тези места или формирало българския етнос има много ритони. За съкровищата: 

                   
Блогът на barin :: Съкровищата на България                                                              

  image


                           Панагюрското златно съкровище, където ритонът е с глава на козел
                Сред намерените предмети от съкровището от Борово има няколко ритона: 1. Ритонът с протоме на бик е изработен от сребро с позлата, височина 16,5 сантиметра и диаметър на устието 9 сантиметра. Ритонът е покрит с хоризонтални канелюри. Главата на бика има строго изражение, а краката са подгънати, като между тях е монтиран отвора за течността.

2. Ритонът с протоме на кон е изработен от сребро с позлата, с височина 20,2 сантиметра и диаметър на устието 10,46 сантиметра. Ритонът е от типа дълъг рог и завършва с протоме на кон-еднорог, който е представен реалистично. Между краката му е монтиран отвор за течността. Устието е украсено с перли, а шията е покрита с фриз от бръшлянови клонки. Те се срещат в предната част където кичури от плодове рамкират птичка. Отделно отлетия елегантен златен фриз е припоен допълнително.

3. Ритонът с протоме на сфинкс е изработен от сребро с позлата, височина 16,5 сантиметра и диаметър на устието 9 сантиметра. Ритонът завършва с отделно изработено протоме на изящен крилат сфинкс - глава на жена с тяло на лъв. Косите на жената са събрани в кок привързани с две панделки. Продупчените уши маркират липсващите обеци, а шият обхваща огърлица от мъниста и листовидни висулки. Гръдната част на сфинкса по персийски маниер е покрита с пера. Перата са грижливо изчукани, а крилата са допълнително припоени.
            Протоме се нарича предната част на ритона.
             
image
            На снимката се виждат ритоните
                  За ритоните гледам само къде се срещат в съкровищата в България.
                 В Рогозенското съкровище има други съдове за пиене на вино, но не и ритони.  image
                         



















               Ритон с глава на елен            


image

Амфора-ритон от Панагюрското залтно съкровище
               Намерен ритон има и в съкрвището от с. Вазово, разградско. 
image
 Ритон от колекцията на Божков.
                  Колекцията на Божков" "Тракия и древния свят" беше показвана в много градове из България. Появиха се най-различни коментари и брожения дали тя е законна или не. По този въпрос не вземам отношение. В нея имаше много ритони, амфори, фиали, скифоси, кани и други антични съдове. Изложбата включва близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове и е декларирана в Националния исторически музей, а в момента ние извършваме идентификацията и регистрацията. Една голяма част от предметите в колекцията, не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил. Действително, някои предмети са купени в България от други колекционери. Но основната маса от тях са закупени по западноевропейски и американски аукциони, където вече са били изнесени предмети в миналото, дори още от стара буржоазна България или пък - още по време на османското робство". Все пак колекцията е декларирана и е сбирка от част от съкровищата, намерени по българските земи. Мисля, че малко държави може да се похвалят с толкова много златни и сребърни съкровища, като България. По нашите земи са живели много народи и всеки е оставил по нещо.  
                     
Най-старото златно съкровище в света е намерено не в Шумер, не в Египет, нито пък в предколумбова Америка, а в България, в един енеолитен некропол, открит до град Варна през 1972 г. Съкровището има изключителна стойност, защото учените го датират от VI хил пр.н.е. Това сензационно откритие изправя науката пред нови въпроси относно древните цивилизации, обитавали българските земи преди траките. Варненското съкровище и до днес привлича вниманието на учени от цял свят.  До момента от некропола са проучени 294 гроба, в които са открити над 3000 златни предмета. Находките впечатляват с изключителното си многообразие - над 38 вида, тежащи общо над 6 килограма. Освен златни, са открити и много медни и кремъчни предмети, изделия от камък и сребро и много глинени съдове. Днес находките от некропола са изложени в Археологическия музей във Варна, а заради изключителната си ценност и интереса, който предизвикват, често гостуват в музеи в страната и чужбина.
image
Ритон от Тракия от V в. пр. Хр. на търг в Мюнхен

                   "
Може да се спори кой е измислил съдовете за пиене – гърците или траките, сигурно е обаче, че нашите предци са ги използвали повече. Вълчитрънското съкровище е най-голямото златно съкровище в древния свят. То е изработено преди около 32 столетия от чисто, самородно злато, тежи 12 килограма и половина, използвано е както за ритуални, така и за битови нужди. Най-големият му съд е кантарасовиден, служел е за смесване на виното, тежи 4,5 килограма и побира повече от 10 литра. Един странен съд му партнира. Той се състои от три листовидни легенчета, свързани с тръбички, които ги превръщат в скачени съдове. Вероятно във всяко от тях е наливана определена течност, която се е смесвала с другите две и така през главната тръбичка е наливана в големия съд. Няма никакво съмнение каква е била основната течност - това е гъстото и силно тракийско вино. Дали останалите са вода и някакви подобрители с определен аромат, можем само да гадаем. С голям черпак са загребвали от кантарасовидния съд и са наливали в три малко чашки с по една дръжка. Има две други важни особености, свързани със съкровището. Едната произтича от материала – златото е най-проводимият метал. В момента на изливането той отнема топлината и течността става ледено студена. Жреците или просто домакините са смайвали гостите си с чудодейното въздействие на жълтия метал. Гостите или участниците в церемониите са били изумявани и от друго. Виночерпците безпогрешно са разбирали кога чашите са оставали празни и са бързали да ги напълнят - ексцентрично разположените дръжки са измествали центъра на тежестта, съдчетата, останали без течност, са полягали по масите и за посветените е било ясно, че трябва отново да бъдат напълнени.

Други съдове, свързани също с пиене на вино или специфични религиозни излияния, са фиалите и ритоните. Тракийските фиали са от сребро, само по изключение са изработвани от злато или бронз. Имат форма на различни по височина и диаметър чаши без дръжки, но винаги с една вдлъбнатина в средата отдолу, която наподобява пъп и затова се нарича умбо или омфалос. Тя служи, за ад бъде удобно поставен в нея един от пръстите. По стените на някои от фиалите има изображения предимно от растителни и геометрични орнаменти, по-рядко глави на хора или животни и само по изключение фигурални сцени. Най-ранните ритони са прости животински рогове, откъдето идва и името им. Като са отрязвали върховете им древните, а в някои райони и съвременни, хора са ги превръщали в чаши. Постепенно по подобие на естествените, са започнали да изработват подобни съдове, отначало от глина, а впоследствие и от метал. Тракийските ритони са от злато или сребро, имат висока художествена и научна стойност най-вече заради това, че са с форма на животински тела или глави, а стените им са покрити с атрактивни изображения. Виното е изтичало от малък отвор в устата на изобразеното животно, между краката му или от другаде в долния край на рога. Точният начин на пиене е показан върху няколко сцени. Във високо вдигнатата дясна ръка пиещият държи ритон, от отвора на който във фиалата изтича течността."
                                                                       археолог Георги Китов
                
image
 Ритон с глава на кон от съкровището от русенското с. Борово
                      Античните съкровеища са представлявали интерес за много мои приятели. Забелязвал съм, че всеки ги гледа с възхищение и, след като разбере, че са от българските земи му става приятно и изпитва чувство нагордост. В древни времена злато е имало повече, като не е било толкова ценно, както сега. Има държави в Южна Америка, които са имали много злато и не са го ценяли. За тях са написани много книги, създадени филми и легендаризирани. Мисля, че всичко там е силно преувеличено, но достатъчно убедително, че да тръгнат множество търсачи на Елдорадо. По българските земи съкровищата са достатъчно.



Гласувай:
47



1. kvg55 - barin,
02.04.2018 11:13
Наистина красиви съдове. Невероятно въображение са имали древните майстори.
цитирай
2. barin - Здравей, kvg55. Дори и в наши дни се ...
02.04.2018 11:20
Здравей, kvg55. Дори и в наши дни се изумяваме от достиженията и знанията на древните народи. Майстори са били тези, които са изработили античните съдове.
Поздрави!
цитирай
3. donchevav - Изящество, функционалност, ра...
02.04.2018 11:53
Изящество, функционалност, разточителство на скъпоценни материали и въображение - и съзнанието, че и на амфори сме първи:)))
Прочетох с интерес. Красива приказка - и историческа истина, доказана с данни и артефакти. Благодаря ти, Иване! Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Вени. Интересни са ант...
02.04.2018 11:58
Здравей, Вени. Интересни са античните предмети. От малък се интересувам от старините ни. По музеите редовно ги разглеждам с интерес. Като отида в някой град първо питам в музея има ли нещо ново, на което да акцентирам при посещението. Златото и среброто блести по витрините.
Поздрави!
цитирай
5. get - - Ако КОРИГИРАШ ТОВА ? - статията и за ритоните ще бъде перфектна ... тъй като ... ?
02.04.2018 12:24
barin написа:

Ритоните са ритуален съд със специални функции, използван при различни ритуали като например възлиянието. Ритоните са широко разпространени в Персия, а по-късно са пренесени сред народите на Балканите и Кавказ. Ритоните се правят от череп или рог на животно, глина или скъпоценни метали. Името ритон идва от древността. За много хора е познато покрай песните на дует Ритон от 80-те, 90-те години, че и по-късно и от вкусните шоколадови бонбони.


... тъй като ... ?
- Ритона, като форма на съд в керамично-приложното изкуство се ПОЯВЯВА - още през епохата на НЕО-ЛИТА!
- Нео-лита идва да каже(НОВО-КАМЕННА) и ВРЕМЕВО отговаря на 7-мото и 4-то хил. пр. Хр. - поне тук от Балкани!
- По отношение на РИТОН-ите ... може да се говории И ТО МНОГО ПО-РАНО от "ирано-ахеменедските" образци - от които СПОРЕД НАШИТЕ "родолюбиви" историци ИДВАЛА КУЛТУРАТА НА РИТОН(а) приношението ... при "тракийците" - какво имам В ПРЕДВИД?
- Ритона като ритуално-религиозна форма за преливане - се среща тук на Балкани от време на МИКЕНци ... по-рано от тях при Крито-Минойци ... където този съд със специфична форма е разчетен, като "*kera(h)a" по Вентрис-Чадуик ... относно ЕТИМОЛОГИЯ В ИМЕТО на Същия - може да много да се коментира-спори ... за мен(?) това е най-вече пред-образ за СЪЩЕСТВУВАЩАТА И В МОМЕНТА В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК дума(дублет) КОР(ен)-РОГ(к) !

- Отделно И МНОГО ПО-РАНО съдът с ритуални функция РИТОН//РОГон ... се среща в една култура - установено че започва от устието на река Дунав и достигаща до Триполе в съвременна Украйна! При същата имаме такива съдове(ритони) но изготвяни от глина!
- По отношение на тази култура Триполье-Кукутени ... е специфично, че попада и съвпада с Ареала на Балкано-Карпатската металлургическа провинция ... в която имаме разпространение МЕТАЛА ДОБИВАН от "траките"(траки в кавички - защото ТЕ ОЩЕ НЕ СА НАРЕЧЕНИ траки а са прото-европейци/балкански (!) от МЕДНОТО НАХОДИЩЕ до Стара загора!!!

- Това накратко Барин ... привет от мен!

П.П.
Апропо! - щях да пропусна ВЕРОЯТНО ВААЖНОТО ДОПЪЛНЕНИЕ - във връзка етимология в думата РИТОН?
- Думата я има в ДВЕ ПРОИЗНОШЕНИЯ - Рея(от там и архаичната ни дума звучаща: РУЕН (за вино)//Лея в съвременният български език?
- Думата е свързана с агрегатните състояния на ВОДАТА? Течно и Газообразно?
- Коментирам само първата-"течната част" - в индо-европейските езици попадащи в "сатемната група" - произношението на думата се е запазило като "РЕЙ"(в частност и в езика - "старо-гръцки")!
- Интересното е че, ЛАТИНСКАТА ЗАЕМКА в съвременият английски език ЗВУЧИ: "libation" - със смътен смисъл "свещено проливане"?
- А инак точната им за българското ЛЕЯ е "pour" - за което те нямат обяснение ... пък на българския е по-лея?
... съзнавайки повърхностността на коментара ми - Само в заключение допълвам, че ...?
- Че в PIE: * phLEW(глагол) ... от който са произлезли латинско-гръцките коренови РЕЙ/У ... от там името на река РЕЙН ... но инак в по-натъшното си развитие към време на "класически гръцки" думата им първоначално звучала като РЕУ - преминава в ЛЕУ ... както е в античните им лоции НАРИЧАНИ Пери+(п)ЛЕУС ... втората част "(п)ЛЕУС" - е синонимна на съвременната българска за "ПЛ(а/у)Ва" - в заключение - сами си (на)правете изводите :))?
цитирай
6. barin - Благодаря, Гете. Твоето мнение ...
02.04.2018 14:23
Благодаря, Гете. Твоето мнение означава много. Доказал си се в блога. По-обстойния поглед върху етимологията на думата Ритон ще доведе до тези заключения. Не съм се задълбочавал за връзката на думата Ритон с други думи от различните езици.
Поздрави!
цитирай
7. get - - Ето още "малко" коментари на английски по отношение на етимология Лея-Рея-Рой(а) ... и т. н. ... ?
02.04.2018 20:24
barin написа:
Благодаря, Гете. Твоето мнение означава много. Доказал си се в блога. По-обстойния поглед върху етимологията на думата Ритон ще доведе до тези заключения. Не съм се задълбочавал за връзката на думата Ритон с други думи от различните езици.
Поздрави!


... даващо смисловото ни в значението на Р/Л/ИТОн ?
1.
Rhea - is indeed Greek, most ancient etymologists derive Rhea ('Ρέα) by metathesis from έρα "ground",but a tradition embodied in Plato and in Chrysippus connected the word with "ῥέω" (rheo), "flow", "discharge", which is what LSJ supports. Alternatively, the name Rhea may be connected with words for the pomegranate, ... later ... (РОЯ от ПЧЕЛЕН РОЙ !). Mythographer Karl Kerenyi suggested that the consonance might ultimately derive from a deeper, pre-Indo-European language layer: indeed the sign combination ro-ja, which is someone with great power, is attested in Linear A.
The name of the bird species rhea is derived from the goddess name Rhea.
2.
РЕЙН - Rhine – STRYMоN - The river's name comes from Thracian Strymоn, derived from IE *Sru- "stream(поток, тека, струя)", akin(близък) to English STREAM, Old Irish sruaimm "river", Polish strumien "stream", Lithuanian straumuoe "fast stream", Greek reuma "stream", Albanian rryme "water flow", shri "rain".
The name Strymоn, was a hydronym in ancient Greek mythology, referring to a mythical Thracian king that was drowned in the river. Strymоn was also used as a personal name in various regions of Ancient Greece during the 3rd century B.C.
3.
PeriPLUS – Etymology: the Latinization of the Greek word periplous, contracted from ... periploos), is "a sailing-around." Both segments, peri- and -PLOUS, were independently productive: the ancient Greek speaker understood the word in its literal sense; however, it developed a few specialized meanings, one of which became a standard term in the ancient navigation of Phoenicians, Greeks, and Romans. – Wikipedia
цитирай
8. zaw12929 - Благодаря, за възможността да ги ...
05.04.2018 23:51
Благодаря, за възможността да ги разгледам!
Живот и здраве с усмивки!
цитирай
9. litatru - Хареса ми!
06.04.2018 19:20
Хубав Великден, Бари! :)
цитирай
10. barin - Весели празници, zaw12929.
06.04.2018 21:56
Весели празници, zaw12929.
цитирай
11. barin - Честит празник, litatru. За теб и ...
06.04.2018 21:57
Честит празник, litatru. За теб и имен ден, нали си Величка.
цитирай
12. bven - Светли Христови празници!
08.04.2018 20:12
Чудесен пост и тема!
цитирай
13. barin - Благодаря за правилната оценка, ...
08.04.2018 20:30
Благодаря за правилната оценка, bven.
Весели празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647894
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031