Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2016 16:36 - Битката при Наварин-1827 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7921 Коментари: 11 Гласове:
22

Последна промяна: 11.10.2016 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              
През 1821 г. гърците започват своята национално-освободителна война срещу турците. По-правилно е да се каже Османската империя. Гръцкото Национало-освободително въстание от 1821–1829 г. се представя като ожесточена безкомпромисна борба на гръцкия народ за неговото освобождение от османска власт и създаване на собствена национална държава. То започва като национална революция, която се превръща във война за независимост, а на моменти придобива елементи и на гражданска война. Събитието е не само локално гръцко, то раздвижва цялата източна половина на Балканите — замесват се съседните балкански народи. Става ясно, че е настъпило времето на освобождението на Балканския полуостров и възстановяване на независимостта на държавите. Османското владичество е продължително, за нас българите близо пет века. До голямо самостоятелно българско въстание не се стига по време на въстанието на Гърция. Събитие от такъв мащаб, естествено, не може да мине без намесата на Европа — демократична и консервативна, Русия и нейните западни партньори и конкуренти.Всички т.н."Велики сили" следят внимателно отблизо събитията на Балканския полуостров. Дават си сметка,че Османската империя се разпада. По-рано от нейна територия са отпаднали части от Австрия, Русия си е взела своето(http://barin.blog.bg/history/2016/03/14/rusko-turskite-vyoryjeni-konflikti.1437207).  Друга държава- Унгария е получила своята независимост. Европа преди няколко години е успяла да победи с общи усилия Наполеон Бонапарт и е страните-победители са наложили на Виенския коингрес нов световен ред(http://barin.blog.bg/politika/2015/07/13/noviia-svetoven-red.1376029). В първите относително мирни години в Европа след дългите войни на Наполеон и походите на Суворов( двама великолепни пълководци и военачалници) избухва гръцкото въстание. Към края на въстанието избухва поредния конфликт между Русия и Османската империя. Възползвайки се от тази  война гърците успяват да извоюват своята независимост.
              
През декември 1821 г. се свиква народно събрание в Гърция, което приема декларация за независимостта. Разбира се Османската империя не иска да чуе подобно нещо и не се съгласява. Започват военни действия между двете държави. Те и преди това нямат добри взаимоотношения, и как да имат, като Турция завзема  територии, населени от дълго време с гърци в Мала Азия и досега е на това място. Използвайки момента на създалата се обстановка гърците настъпват и водят  много сражения. Повечето от тях печелят.
През 1824-1825 г.гражданската война се разраства и обхваща по-големи територии от Османската империя. През 1827 г. в Лондон е приета конвенция в подкрепа на независимостта на Гърция. На 20 октомври 1827 г. съвместна британска, френска и руски ескадра под командването на британския вицеадмирал Едуард Кондрингтон навлиза в гръцки води и в четири часовата битка при Наварин, съюзниците разгромяват обединения турско-египетски флот. След морското сражение, френските войски дебаркират на брега и оказват помощта си за разгрома на османците.
image
Картина от Иван Айвазовски от 1846 г.на Наваринската битка
                  Наваринското сраженние е морско сражение по  време на освободителното движение на Гърция. То е едно от най-големите морски сражения през XIX век, състояло се на 8  октомври 1827 година в Наваринския залив на Йонийско море, край югозападното крайбрежие на Пелопонеския полуостров. От едната страна са обединените сили на Гърция, Англия, Франция и Русия, а от другата на помощ на турците идва Египет, който тогава е под турско влияние.

Сражението в Наваринския залив


Състав на силите:

 

 

            Съюзният флот се се състои от 27 кораба: 10 линейни кораба, 10 фрегати, 4 брига, 2 корвета и един тендер. Корабите били въоръжени общо със 1 300 оръдия. Макар и значително по-малобройни от противника, съюзния флот разполагал с по-модерни кораби и по-опитни екипажи. 

 

           Турско-египетският флот се състои от 88 морски съда: 3 линейни коръба, 17 фрегати, 30 корвети, 28 брига, 5 шхуни и 5 брандера. Въпреки наетите френски инструктури за обучението на египетските екипажи, бойната подготовка била на много ниско ниво. Туско-египетския флот разполагал с 2300 оръдия, като можел да разчита на подкрепана на намиращите се в Наваринския залив около 50 транспортни турски и египетски коръби, които имали по 10-20 оръдия.
Ход на битката:

 

            Битката се води между
Османската империя и Египет (тогава част от нея), от една страна, и обединените сили на Франция, Англия, Русия и Гърция от друга страна. Съюзните сили са под командването на английския вицеадмирал Едуард Кодрингтън, Анри де Рени води френските, Логин Петрович Гайден а  османските- от Ибрахим паша.
          Турско-египетския флот се намирал в залива подреден във формата на полумесец. Вицеадмирал сър Едуард Кодрингтън решил съюзния флот да навлезе в залива и да предаде ултиматум на турците, като се надявал да не се стигне до сражение. Бил изпратен вестоносец, който турците убили и подложили на обстрел френския флагмански кораб. След това бил изпратен и втори вестоносец за преговори, който също бил убит.

          Съюзният флот навлязал в залива в 2 килвателни колони( последователно подредени в строй бойни кораби) - дясната, състояща се от англо-френски кораби и лява, състояща се от руски кораби. Сражението продължило около 4 часа. Руския и английския флагмански кораби атакували египетския флагмански кораб и го потобили. В сражението били потопени около 60 кораба от турско-египетския флот и над 4000 загинали или ранени.
Резултати:
            Пълна победа за обединения флот, който не загубилнито един кораб, значително отслабване на турско-египетските сили. Турците и в други сражения по време на гръцкото въстание, в опитите си  да го потушат са прибягвали до помощта на Египет, който поради положениетоси спрямо"Високата порта" е длъжен да осигури военна помощ. 
 

Последици:
             Поражението на турско-египетския флот отслабило военните действия на Турция срещу гръцките въстаници. Последвала руско-турската война 1828-1829 г., която завършила с Одринския мирен договор, по силата на който Гърция получила автономия. През 1830г. Гърция получава пълна независимост и се възстановява като държава.
                По време на мирните преговори и обсъждане на границите на новата държава е имало обсъждане дали да се възстанови Византия, макар и не като империя, но не е било прието.  
                Самото място Наварин се наамира в Йонийско море, известно още на мореплавателите като"Малкия Бискай", поради големите вълни с кратък темп на повтаряемост, които често ги има. На това място са известни и други морски сражения от далечното минало. За гърците тази победа, макар и постигната с чужда помощ им повдига самочувствието и им вдъхва увереност, че може отново да имат независима държава. Гърция е стара държава и иска своята независимост.  Дали битката при Наварин е преломен момент в национално-освободителното въстание не може да се прецени. Самите гърци отдават по-голямо значение на тази морска победа. Обсъждал съм темата с гърци преди няколко години и съвсем наскоро отново с други хора. Те си придават по-голямо значение на победата, въпреки че има с какво да се гордеят. За нас, при подобен развой на събитията едва ли бихме се възвеличавали с постигната по такъв начин победа. Още повече, че след нея войната продължава още около две години. Може да се отбележи, че Гърция преди битката не съществува и съвсем закономерно търси и получава помощ от силните държави, защото е трудно да обучиш армия, флот и войници, когато нямаш собствена държава. 

image

Обявяване на въстанието за национално освобождение на Гърция 1821 г.
                     Гръцкото националноосвободително въстание обединява прогресивните сили на Балканите и изтъква техните общи интереси за извоюване на свободата. Още от самото начало в редовете на борците за свобода се бият представители на всички балкански народи, но най-голям е броят на българите. От всички краища на българските земи се стичат доброволци на юг, за да участват в сраженията срещу общия враг – Османската империя – с ясното съзнание, че така ще подпомогнат и собственото си отечество. Девизът на участниците от български произход в гръцкото въстание е „борба за вяра”, тъй като се надяват, че ще получат същото съчувствие и помощ от своята южна съседка, когато един ден въстане и българското население. Българи доброволци се стичат на помощ, за да може  да се отслаби колкото може повече Османската империя. На по-прозорливите от времето на гръцкото въстание им става ясно, че се вижда краят на подтисничеството.
               Към днешно време за българите и търците и гърците навяват лоши отминали спомени от недобросъвестно съседско отношение. За турците, поради различното вероизповедание е обяснимо, а за гърците обяснението за мен е манията за отминало величие и заграбване на по-голяма територия за сметка на съседите, основно България.

                        Освободителната борба в стара Гърция от 1821 насам срещу турците усложнила нещата. Царят се безпокоял от мислите за свобода и национален суверенитет - в никакъв случай той не бил готов да допусне подобно нещо сред поданиците си в епохата на феодална реставрация. От друга страна руснаците, които си търсят своето разширение за сметка на западащата Османска империя симпатизирали на братята си по вяра. Въстанието в Гърция отслабва значително османския противник. По-късно в Сръбско-турската войВна от 1877 г. Ще последва ново отслабване и намаляване на силата на Османската империя. В битката при Наварин през 1827 бойните кораби на Англия, Франция и Русия разбиват османската флота, а една нова офанзива на руснаците по Дунав принуждава окончателно турците да дадат свобода на Гърция през 1832 г. Окончателно военните действия приключват на 21 юли 1832 г.Като българин и православен би следвало да симпатизирам на гърците в освободителната им кауза. Въпреки всичко имам малки резерви, защото точно тази съседна държава ни е причинила не малко неприятности. От всичките ни съседи излиза, че няма един свестен, с който  да се разбираме. 
                     Морската битка при Наварин се е състояла преди няколко дена- на 8 октомври, 1827 г. Тя не е от най-известните световни морски битки. За Гърция през 1821-1832 г. са назряли условията, а при България е друго. Османската империя е държала много на България да не се откъсне от нея. Ако сравним владичеството как е протекло при нас и при южните ни съседи-има голяма разлика.  Гърция също като нас се освобождава с чужда помощ, но при нас благодарение на самоотвержените действия на опълченците войната се разраства на юг и обхваща голяма територия. За нашето освобождение заслугата на българите е голяма. При гърците пък имаме продължителни бойни действия за освобпждението на страната и възстановяване на независимостта.




Гласувай:
22



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Иване!
11.10.2016 23:17
Чудесен постинг, вярно и подробно отразяващ събитията, при който с усилията на цяла Европа и особено на Русия, Гърция се възстановява като държава на картата на света!
Хубаво споменаваш и делът на Българите в него!
Корпусът, Българският, е командван от генерал Иван Липранди Той е възхитен от Българите Казва за тях, че в боя нямат равни на себе си!
Дава прекрасна характеристика за Българите Освен ,че са добри войници, те са и много работливи! Най- добре обработените земи в империята са техни!

Но, интересите на великите сили, освен Турция да бъде притисната и поставена под контрол, диктуват да не се създаде силна нова държава в земите и на Европа Това отдалечава възстановяването на България във времето....
Незаслужено!
Ще се създаде изкуствената Румъния, Сърбия и едва накрая ,ще дойде и нашия ред!
Незаслужено, отново!Че сме последни! Но от съображения на великите!

Само ще допълня, че в Мала Азия живеят тогава и много Българи, чието преселение е факт след Междусъюзническата война
" Заслугата" е на подлите съюзници!
Гърците сами са си виновни за загубените територии там От лакомия!
Когато Турция, под натиск им отстъпва малоазийското крайбрежие, те почват война, за по-широка зона, почти до Анкара
И са разбити така, че се налага да ги спасяват, защото са пред капитулация и то пълна!
Много злини са ни причинили, заедно със сърби и румънци!

Спокойна нощ!
цитирай
2. didanov - здравей барин
11.10.2016 23:26
поздрави за постинга, успях да науча много нови неща. продължавай в същия дух
!
цитирай
3. barin - Благодаря на Лео за допълнителната ...
12.10.2016 19:11
Благодаря на Лео за допълнителната информация, която даде за тази битка и на didanоv. Към вас ако прибавя shtaparov и може би още един-двама сте най-добрите според мен в областта история. Ще има още интересни теми.
цитирай
4. zaw12929 - Гърция също като нас се освобождава ...
15.10.2016 14:24
Гърция също като нас се освобождава с чужда помощ, но при нас благодарение на самоотвержените действия на опълченците войната се разраства на юг и обхваща голяма територия. За нашето освобождение заслугата на българите е голяма
Интересен материал- Поздрав!
цитирай
5. barin - Здравей, zaw 12929, българският ...
15.10.2016 21:13
Здравей, zaw 12929, българският народ има по-големи заслуги от гръцкия в извоюването на независимостта. Благодаря за коментара и че харесваш моите теми. Ще опитам да разширя кръгозора и областите, в които пиша. Поздрави!
цитирай
6. indiram - Здравей, Барин!
21.10.2016 21:16
Хубав материал, Барин! - защото отваря много въпроси...
Например, както си разказал, че гърците (откога се наричат гърци - въпросче, ?) НЕ участват(ама, НЕ при тях/сега/ е ДА - защо ли?!), НЕ участват (чакали са НАГОТОВО да получат ЕЛЕФТЕРИА/ЕЛЕВТЕРИА/СВОБОДА ) в Освободителната за тях война и Голямото морско сражение - 4 часа продължило, а българи са участвали...
НАВАРИН! - НЕ Е В СВЕТОВНИТЕ БИТКИ! - Защо (ли)?!
Има много числа (за военно-морското въоръжение на участниците (двете страни) в битката... - От къде е сведението за Наваринската Битка...

Много въпроси зададох, а и още имам...
Все пак, аз не съм историк! - но ми се струва, че има много случаи в Историята, които в някои моменти не си пасват (са орезилени, имат измислици, дават наклон на мнение и разчитат на вярване/внушение, ...) в поднесените/написаните истории, ИЗОБЩО!

...
Поздрави!

Лефтеро / ЛеВтеро / РеВтеро / Рефтеро / ... - свободен, имащ свобода, неангажиран/без ангажименти, ...
... а на гр.език - основната/въпросната буква (В-Ф) се пише с (лат.) Y (И-грек) ===
AY - аВ, аФ
EY - еВ, еФ
...
цитирай
7. barin - Здравей, indiram. Разбира се, че ще ...
21.10.2016 21:37
Здравей, indiram. Разбира се, че ще получиш отговор на въпросите, доколкото зная. За битката при Наварин научих подробности при разговор с историци любители, като мен, мои приятели. Иначе в Морско училище и Академията не си спомням да съм учил за това сражение, което е едно от четирите големи, водени по време на освободителната за Гърция война. От тези четири гърците печелят трите, а турците останалото. Българите помагат във войната, защото се надяват и за тях положението да се облекчи, но не става така. След като се намесва Русия, като победителка във войната срещу Турция( Чела си темата за Руско-турските въоръжени конфликти) настоява за освобождение на териториите, като по този начин да отслаби Османската империя и при последващ конфликт да спечели още.
цитирай
8. barin - Продължение от предния коментар: ...
21.10.2016 21:43
Продължение от предния коментар: Сценарият, замислен от Русия се проваля, защото т.н."Велики сили" не искат Русия да владее Босфора и на балканите да има силна единна държава, още повече да се казва България. ( темата" Отношението на Великобритания към България"). Нещата са навързани и между повечето от моите теми има свързващи моменти. Темата е написана малко по поръчка на няколко човека, които искаха да напиша нещо за морска битка, тъй като съм морски офицер и за освобождението на Гърция, защото имат връзка с държавата, а други работят от години в Гърция. Нали знаеш, че понякога поръчковите работи не се получават, но при мен отзивите от хората, включително и от българите в Русия и САЩ са положителни и ме поощряват, както и редовните читатели на моите теми от блога.
Поздрави!
цитирай
9. jelezov - Гласувах положително. Приемам, с ...
05.11.2016 12:30
Гласувах положително. Приемам, с малки изключения, трактовката и отношението на автора към този отрязък от историята на балканскитe народи. Изключенията се съдържат в следните мисли: „Въпреки всичко имам малки резерви, защото точно тази съседна държава ни е причинила не малко неприятности. От всичките ни съседи излиза, че няма един свестен, с който да се разбираме.”
Осъзнатото приемане за истина съдържанието на последното съждение от цитата е симптом на националистическата идеология. Освобождаването от нея, като историческа отживелица, изискващо не малки интелектуални усилия и нравствени колизии, превръща индивида в патриот-интернационалист, който би перифразирал цитираното съждение примерно така: „ Всичките ни съседи са точно толкова свестни, колкото и ние българите, затова можем да се разбирамe и дори обичаме, да си помагаме, вместо да воюваме помежду си”.
цитирай
10. barin - Здравейте, jelezov,
05.11.2016 21:25
Приемам поправката и малката забележка. Аз обикновено пиша за България и понякога малко преувеличавам, но се стремя да показвам обективно историческата истина. Няма у мен натрупана омраза към някои съседни и други държави по света. Вярно, че в XXI в. не може да се говори за омраза, отмъщение и войни, особено в Европа. Благодаря за коментара и подкрепата.
цитирай
11. andromen - Впечатлен съм!
16.11.2016 14:41
Попълнихте част от белите ми петна на картата на Историята. Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644837
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031