Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 22:26 - Петър Димков-лечителят
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4486 Коментари: 9 Гласове:
11

Последна промяна: 06.06.2016 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              Една от известните бележити личности за България от новото време е Петър Димков. През новата епоха след освободителната война няма много бележити българи, оставили следа след себе си. Има такива, за които още на са изминали сто години, за да напуснат политиката и да влязат в историята. За Петър Димков също не са минали сто години от неговия живот, но може да се причисли спокойно сред бележитите личности за България. Той е живял един пълноценен ползотворен живот. Ако има прераждане със сигурност ще бъде на по-високо стъпало при по-добри условия.  За него само съм споменал в темата"Бележитите българия-част 2" от моя блог.  Идеята да пиша за него ми дойде от заданието в курса по английски език,където ни накараха да пишем за някоя известна личност, от която се възхищаваме и вземаме пример.  В България от миналото има много такива, но в настоящето е трудно да се намерят такива и няма богат избор. За политиците по-добре да не споменавам, защото каквото и да напиша и кажа винаги ще има несъгласни с моето мнение, което няма начин да не бъде пристрастно. 
              Накратко за Петър Димков: 
роден е на 19 декември 1886 г. в София. Баща му Иван Хаджидимов е свещеник от Горно Броди, който е син на Димко Хаджииванов и брат на Димо Хаджидимов. Майка му Екатерина Димкова е известна народна лечителка, сестра на Никола Димков, която му диктува рецепти за билколечение и от ранна възраст го запознава с народната медицина. Дарбата и увлечението за лечение ме наследил от майка си. Веднага след освобождението  на  България през 1878 година, осем години преди да се роди сина им Петър, семейството емигрира в София.През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. Запознава се с трудовете на Лев Толстой, които стават основа на мирогледа му. През време на ученето си, успоредно посещавал и лекции по медицина в Медицинския университет. Интересувал се е също от хомеопатия, посещавал лекции, беседи по Тибетска медицина. Там намерил и първите книги за ирисова диагностика на доктор Пекчели, която изключително много го заинтересувала и става след това негов начин за диагностициране. Запознал се и с книгата на  Платен за природосъобразен живот и лекуване, която става негова настолна книга. Считат го за основоположник на ирисовата диагностика. Представлява начин на определяне на здравословното състояние на човек чрез гледане на ириса на окото, защото на окото се отразяват всички болести. По състоянието на ириса разбираме какво е заболяването и как трябва да протече лечението.  Димков лекува с билки, които като се вземат нямат противопоказни действия, а всички лекарства оказват влияние върху някой орган. При използване на билки лечението е по-продължително, но по-сигурно.
          Петър Димков е бил много широко скроена личност, за него толерантността към всички раси, народи и религии е била еднаква. Изучил е „Корана“, учението на Хермес в Египет, на Тот, Заратустра, Буда, Християнството и е доказвал, че основата на всичко е едно, Истината е една, но в последствие много неща са изопачени. След това се запознава с учителя Петър Дънов и вижда, че и неговото учение, което е чистото християнско учение е толкова еднакво с това на Лев Толстой и всички останали. Той е казвал: „Какво е България – една мънинка страна, но е толкова особено място.
Орфей, богомилите, Петър Дънов – такива огромни всемирни учители са дошли.  След войните се установява като военнослужещ в София. Започва дейността си на народен лечител. През 1920 сключва брак. През 1925 служи в Бургас, където се включва в настаняването на тракийските бежанци. През 1927 служи в Свищов. По негова инициатива е прокаран казармен и градски водопровод. През 1931 г. е произведен в чин полковник. Назначен е за командир на 10-а Родопска дружина. Поставя началото на първия билков магазин в Асеновград. Като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. По-късно е на служба във Варна, където се включва активно в дейността на Военния съюз, организирал Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. Във Варна ръководи изграждането на Аспаруховия вал, построяването на Арката на VІІІ Приморски полк и построяването на парка – мавзолей „Владислав Варненчик“.
          През 1909 г. се връща в България, а събитията в политическия живот назряват. Предстоят 3 войни – Първата световна, Балканската и Междусъюзническата. Той участва в трите и е ранен осем пъти. Награден е с  редица ордени за храброст.
        Заслугите му обаче не се изчерпват само с фронта. Емблематични за Варна места като Арката на „8-ми приморски полк”, Аспаруховият вал, Варненската филхармония, Паркът-мавзолей „Владислав Варненчик” са построени с участие на военни част под негово ръководство.  Освен паметника на Димков в знак на признателност  във Варна срещу „Арката” на бул"8-ми приморски полк" не зная да има друг.След 1934 г.Петър Димков става неудобен за цар Борис III и е пенсиониран. През социализма лидерите не са го долюбвали,но са ходили и са се срещали с него. Дали случайно умира четири месеца след Людмила Живкова? Едва ли- тогава той е на 95 години-преклонна възраст. Само търсещите евтини сензации журналисти, които искат да направят впечатление могат да си вярват в това. На кого от социалистическите водачи би пречил 95-годишен старец?
          В края на военната си кариера през 1936 г. той е с чин полковник и славата му на лечител вече се носи. Димков е единствения офицер, чиято рота остава незасегната от върлуващата на фронта холера. Задължава войниците си да пият преварена вода и да приемат под негово ръководство комбинации от чесън, лимонтозу и чайове.

Петър Димков    
                      Народният лечител Петър Димков, остава известен за поколенията само с името "Лечителят"завинаги ще остане в сърцата на хората, потърсили помощта му и намерили изцеление от неговата ръка. Участва във всички войни за обединението на България и е раняван 8 пъти. Още тогава открива способностите си да лекува - спасява голяма част от поразените от холера войници. Лечителят формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина:
            1. Лекуването да става с естествени природни средства.
        2.
Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот.
         3. Лечението да е индивидуално - според болестта и човека.
        4. Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм.
        5. Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му.
       6. В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства - компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури.

           
image
Петър Димков и учението му прославиха страната
                   Има двама сина и една дъщеря.  Внукът му Петър Димков е доктор.
              "Ако има светец на ХХ век, това е татко, споделя художничката Лили Димкова на чаша зелен чай в бащиния си дом на улица „Златовръх" 47 в "Лозенец" пред очите на потретите на „Богомилите”".Лили Димкова е второто дете на Лечителя. 
            
Петър Димков е бил близък с цар Борис III, Любомир Лулчев, Петър Динов- Учителя.   За да събере средства за построяване на мавзолей на загиналите европейци и крал Владислав в битката за Варна, Димков пише писма до чуждестранни легации и до папата. За 10 месеца той свършва това, което мнозина не правят за цял живот.  В деня на откриването на откриването на мавзолея на полския крал Владислав III Ягело( познат ни като Владислав Варненчик) присъства цялото царско семейство и чуждестранни делегации от Унгария и Полша. Има четири издадени книги за билките и лечебните методи: " Хигиена и лекуване на душата"; " Защита: освобождаване, предпазване и защита отенергийна намеса и от черна магия";" Молитвеник". Четвъртата "Феноменът Димков в 150 златни рецепти" е писана за него. Освен тези книги има още няколко, написани за него от Магдалена Асенова, Яков Янакиев, Еленка Тодорова и други.    
           
Хиляди българи са били изцелени от вълшебните рецепти на Петър Димков, една от легендите на народната медицина у нас. Ето неговите десет съвета  за вечно здраве:   

 

1. Изграждайте живота си “съответно” на средата, в която го осъществявате, като изключвате притеснителни “разминавания” между вашия тип витални реакции и околната среда. Всяко несъответствие “хаби” живота!
2. Утвърдете отрано най-подходящия за вас ритъм на живот. Подходящ е всеки ритъм, който разпределя натовареността равномерно в повтарящи се количества и интервали. Това създава пожизнен витален тренинг.
3. Изразходвайте всекидневно определено количество енергия за движение – бягане, гимнастика, ходене. Движението е живот, застоят – смърт.
4. Горните три условия обуславят четвъртото: гледайте на живота доброжелателно, ведро, избягвайте всякакви потискащи емоциите „попарват”, износват, убиват организма (духа).
5. Усмихвайте се! Усмивката е здравословна – тя не само изразява здравето, но го прави.
6. Не прекалявайте в нищо и никога! Не преяждайте – това е прекаляване с ядене (преумора на цялото тяло в излишно храносмилане, което убива); не прекалявайте дори с труда – преумората също е „неизлечима”. И обратно, не се отдавайте на свръхленост – това е “прекаляване” с бездействието.
7. Правете добро! Това е призванието ви. Притичвайте се на помощ на всекиго, защото така помагате на себе си да се възвисите в самочувствието си на човек.
8. Бъдете любознателни! Любознателността е движение на духа, несравнимо здравословно! Интересувайте се от живота – главното Условие да останете в него.
9. Не се бойте от болести! Това е задължително условие да не боледувате.
10. Живейте и помагайте на всички да живеят добротворно!

         Рецептата на дъщеря му-художничката Лили Димкова, която  споделя със всеки е: „от сутрин до вечер благодаря за всичко“, казва дъщерята на прочутия лечител Петър Димков. Художничката ни споделя тайната си за младия дух и енергията, която излъчва. „Правете поне по 10 дълбоки вдишвания три пъти на ден преди хранене. Негови публикации има и в чужбина. Заслугата му е в усъвършенстване на народната медицина и систематизиране на знанията на българите до момента. Дългогодишния му опит доказва ефективността на методите за лечение.

 
image

народния лечител Петър Димков
               Според Петър Димков е необходимо да се отиде на лекар, когато:
- безпричинна слабост, отпадане и бърза загуба на тегло;
- раничка в устата, на езика или на устната, която не оздравява въпреки лечението;
- всяка буца или раничка по лицето и тялото, която не зараства за 15-30 дни или повече, а дори се увеличава, независимо от приложеното лечение;
- необяснимо разстройство в храносмилателната система, придружено с губене на тегло, бледност, повръщане, диария и др. ;
- всяко образувание на гърдите на жена и течение от зърното, без да е бременна или кърмачка - всяко отделяне на кръв у жената извън периода на менструацията или след пределната възраст за нея.

imageедна от неговите книги
             В заключение ще кажя, че има още една причина да пиша за Лечителя Петър Димков- той е бил близък приятел с дядо ми по майчина линия, когато семейството са живяли в София, а дори и по-късно, когато се връщат отново във Велики Преслав. Аз не съм сварил жив този дядо, но съм съпричастен с половината част от рода си. Дори на курса по английски език, който карам в момента за домашно имах да си избера една личност, която ме вдъхновява и ѝ се възхищавам. Без колебание избрах да пиша за Петър Димков, а по-късно ми дойде идеята и тук да направя поредната си публикация. Възможно е да я прочете някой, чийто живот е свързан с Петър Димков, както се случи, когато писах за Поп Йовчо от Трявна. На Петър Димков според класацията за значението на българите, оставили следа в развитието и историята на България Петър Димков е класиран на 67-момясто.Може би, защото за него се знае по-малко и е нова личност на XX век е толкова назад. Да не забравяме, че България има над 150 известни личности, които заслужават да се почитат и да има паметници на тях. 



Гласувай:
11



1. arhivar - Поздравления за хубавия материал. ...
07.06.2016 11:39
Поздравления за хубавия материал. За Димков трябва да се пише...
цитирай
2. barin - За Димков или добро, или нищо. Не ...
07.06.2016 19:21
За Димков или добро, или нищо. Не видях написано за него в блога. Благодаря, arhivar.
цитирай
3. rosiela - Поздравления.
08.06.2016 22:42
Хубав материал. Един човек, който е слагал хартия в пробилите обувки, вместо да взима пари от бедните, не може да си го обясни всеки егоист в днешно време.
Той спаси Людмила Живкова след първата катастрофа.
Не знаех, че цар Борис Трети да го е недолюбвал.
На 6 декември зная, че е роден, може би по нов стил.
цитирай
4. barin - Вярно е, Rosiella, че е роден на 6-ти ...
08.06.2016 23:16
Вярно е, Rosiella, че е роден на 6-ти декември,но по стар стил Цар Борис III отначало е бил в добри отношения с него,но към края са се развалили по политически причини може би. Сигурно не съм писал, че не е вземал пари за лекуване, а не като сегашните ясновидци и лечители, които искат по 50-100 лева и процента на успеваемост е нисък.Поздрави!
цитирай
5. rosiela - Не ги подценявай,
08.06.2016 23:42
повече искат.
цитирай
6. bls - Аз също ще напиша нещо за него, той е Лечителя...
10.06.2016 11:23
barin написа:
За Димков или добро, или нищо. Не видях написано за него в блога. Благодаря, arhivar.

цитирай
7. zaw12929 - Автор сте на интересни, сериозни ...
21.06.2016 13:53
Автор сте на интересни, сериозни материали ... За това е Интернет!
цитирай
8. germ12 - Germ12
21.05.2022 21:18
Интересна и полезна информация.Благодаря :)
цитирай
9. barin - Здравей, germ12. Написах темата, ...
21.05.2022 21:50
Здравей, germ12. Написах темата, защото мои роднини са били в приятелски отношения с Петър Димков. Част от написаното е по спомени.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644161
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031