Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2016 21:41 - Амфитеатрите в България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3843 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 25.05.2016 21:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             България като страна с богата дългогодишна история има няколко запазени не напълно амфитеатри. По нашите земи са били гърците и римляните и затова има техни строежи. Амфитеатрите са характерни гръцки и римски строежи. В древен Рим на амфитеатрите са се провеждали зрелищни състезания, гладиаторски борби, борби с диви  животни, театрални представления.
Представлява елипсовидна арена оградена от стена - подиум, зад която стъпаловидно са разположени местата на зрителите. Римският амфитеатърът е бил без покрив, но покриван от опънато върху корабни мачти платно. Местата за зрители били поддържани от сложна система от стълбове и арки, а под арената се намирали клетките за животни. Почти всеки град през I-III в. в пределите на Римската империя е имал амфитеатър. Обикновено е бил разположен близо до центъра на града и е събирал много хора.              
       Най-големият и същевременно най-известен римски амфитеатър е Колизеума в Рим.  
Древен амфитеатър, построен от древните римляни, е голямо централно застроено пространство, заобиколено от възходящи места, и са били често използвани за спорта, като те сравняват по-тясно към съвременните стадиони открито. Те получиха това име, тъй като тяхната форма прилича на това на два театъра съединени. Модерните амфитеатри  по-обикновено се използват за прожектиране или концертни изпълнения и обикновено разполагат с по-традиционно театрален стил етап с публиката само от едната страна, обикновено на дъгата по-малко от един полукръг; по тези сравнения се приближаваме към облика на театър на древна Гърция, и са били по-често построени в цялата история като изпълнение пространства. Амфитеатри, създадени от човека, въпреки че там са и геоложки формации, се използват по същия начин, които са известни като естествени амфитеатри. Специални събития и игри бяха проведени в древния римски амфитеатри, като гладиаторски игри. Терминът произлиза от старогръцката amphi-, което означава "около" или "от двете страни" и thйātron, което означава "място за гледане". Най-ранните постоянни римски амфитеатри, един от които е построен в Помпей през  80 г. пр. Хр. В Римската империя, амфитеатри бяха почти квадратна или овална форма (името подсказва, че те са били мисли като наподобяващи две театри, свързани заедно, идва и името "amphi"-театър), формиране на пълен почти кръг или елипса, и са били използвани за спорт, игри и дисплеи. Амфитеатър също се различава от цирка или гръцки хиподрум, по това, че и двата от които са били използвани за колесницата състезания и надбягване с коне и са се формирали по-скоро като една много дълги, тесни обувки кон.
           В Елада най-известния амфитеатър е този в 
Делфи. Бил седалището на най-важния оракул в Древна Гърция, през чиято уста говорел самият бог Аполон. На седмия ден всеки месец една мъдра жрица-пития изпадала в транс и произнасяла своите загадъчни пророчества пред жреците, които повторно ги произнасяли като енигматични загадки, които могат да бъдат тълкувани по много начини. Хората чакали тук дни наред, с молители, дошли от цяла Гърция и отвъд нея. Селяни и световни водачи се съветвали с оракула, дарявайки животни, които да бъдат принесени в жертва и очакващи да получат отговорите на въпросите си, записани върху каменни плочки (много от които са оцелели). Все още мистерията отеква в Делфи. С ефектно местоположение между две розови скални фасади и на фона на скалистия връх Парнас, за него казват, че е основан от Зевс, водача на всички богове, който определя това място като центърът на вселената. Един камък, наречен "омфалос", все още бележи мястото, смятано от древните за пъпа на света, където жрицата сядала, за да получи прочутото пророчество. Над останките на основите на дорийския храм на Аполон все още стои добре запазен театър от ІV в.пр.Хр., някога мястото на прословутия Питийски фестивал, който, подобно на олимпийските игри, бил на всеки четири години. Нататък един път води към стадиона, най-добре запазения в цяла Гърция.
            В България  амфитеатрите са на следните места:
         -
София: археологическите разкопки са извършени благодарение на средствата, които „ФеърПлей Интернешънъл” АД инвестира в мащабния проект по реставрация, консервация и експонация на този уникален историческия паметник. Откритата находка, оценена от археолози и архитекти като уникална и сензационна, наложи да бъдат извършени конструктивни промени в архитектурните планове на хотел "Арена ди Сердика", за да могат днес гостите на хотела и посетителите му да се радват на безценните находки. В миналото Сердика е била столица на източната провинция Вътрешна Дакия - част от Великата римска империя. Представлявала е важен търговски и политически център, голям и добре развит град, построен по римски образец с широки каменни улици, форум, красиви храмове и внушителни сгради с великолепна украса.
       Арената на Сердика е дълга 60,5 м и широка 43 м. Амфитеатърът на Сердика обаче е единственият в света, събиращ в себе си римски театър и късноантичен амфитеатър на едно място и единствената по рода си обществена сграда на Балканите. Именно това прави обектът наистина уникален, а откритието му – сензационно. Факт е, че нито една столица, дори град в света, не може да се похвали с театър и амфитеатър заедно, при това в идеалния център. Неговото строителство започва при управлението на император Диоклециан и е завършено от император Константин Велики. 
     
         
амфитеатър Сердика

              - Пловдив:  разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 – 117), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Обявен е за археологически паметник в бр. 6 на Държавен вестник от 1995 г. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 г. от Археологически музей - Пловдив. Зрителната му част (театронът) е амфитеатрална и разделена на два ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор. Седалките са разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. Двата ранга са разделени с широка хоризонтална пътека (диазома). Откъм страната на сцената се издига двуетажна постройка, наречена скене (съблекалня за актьорите), със странични крила. Открити са надписи и изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на сградата. Античният театър побирал от 5 до 7 хиляди зрители.
          Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което останали 20 от общо 28 реда на амфитеатралния театрон. Тъй като скенето е било срутено до основи, то е било реставрирано след обстойни археологически проучвания. Днес античният театър е адаптиран към съвременния културен живот на града  и побира около пет хиляди зрители. Пловдивският амфитеатър е най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост.

амфитеатър Филипопол
       -Стара Загора: Официалното название на старозагорския амфитеатър е  "Античен форум Августа Траяна. Разположен е в самия център на град Стара Загора, зад Съдебната палата и Старият театър. Това е едно от най-монументалните съоръжения, изградени в Античния римски град Улпия Аугуста Траяна. Строен е по времето на император Траян( 98-117 г.). Античния форумен комплекс включва: западната порта на Августа Траяна, части от две стени на античния и средновековен град, площад със съхранен постамент за статуя на царския кон, амфитеатър, част от основна улица на древния град и южната фасада на градските бани. вана в града през вековете. Използва се за представления, културни и обществени мероприятия. 
            

 

амфитеатър Августа Траяна
               - Девня: Амфитеатърът "Марцианополис" в град Девня е разрабатен и проучен през 1958-1961г.  Намира се по пътя за ВИК в Девня. Запазен е главно в основи. Има неправилна елипсовидна форма и площ от около 4 000 кв.м. Голямата ос е ориентирана север-юг и има ширина 65 метра. Малката ос е ориентирана изток-запад и има ширина 58 метра. Каменните седалки са наредени в 12 стъполовидно разположени реда. Четиринадесет стълбищни пътеки разделят амфитеатъра на четиринадесет сектора. В 2 от секторите били вместени двата входа на амфитеатъра, оформени като арки. По време на разкопките е открита част от варовиков блок, подобен на тези, от които са изработени седалките, с гръцки надпис с името Александър. Това вероятно е името на богат марцианополски грaжданин, който купил правото да разполага с тази седалка. В него се провеждат гладиаторски борби и зрелищни представления.
              - Несебър: стар град с много църкви и обекти,включени в списъка за културно-историческо наследство.
Античният амфитеатър в Несебър се намира в непосредствена близост до пристанището. На сцената му често се изявяват както едни от най-добрите български естрадни и поп изпълнители, така и чуждестранни такива. Гърците  наричат Несебър Месамбрия и го превръщат в голям, добре укрепен град-държава с естествена защита откъм морето и сушата. За на е познат като Месемврия от още детските игри"Превземане на Месемврия". Тогава се изграждат водопровод и канализация, крепостни стени, амфитеатър, множество култови постройки. Несебърския амфитеатър е един от най-старите на територията на България.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Амфитеатрите са сложни инженер...
25.05.2016 21:53
Амфитеатрите са сложни инженерно-архитектурни съоръжения и е богатство, че у нас има такива.
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
30.05.2016 14:04
Добре е, когато се говори за археологически обекти, да се споменават имената на техните проучватели - една малка награда за техния труд, нерядко при лоши климатични условия.
Иначе статията е добре планирана и осъществена.
С благодарност
П и е р
цитирай
3. barin - Благодаря на kvg55 и Пиер, че четат, ...
30.05.2016 21:59
Благодаря на kvg55 и Пиер, че четат, харесват и коментират статията. Напълно съм съгласен, че трябва да се пишат имената на археолозите-проучватели за обектите.
цитирай
4. rosiela - Поздравления.
08.06.2016 22:45
Интересен материал.
И другите са смислени и опознавателни. Чета ви с удоволствие, малко сега се връщам да отбележа, макар не след всеки постинг, че е така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644442
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031