Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2016 22:20 - България на бойното поле срещу запада
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4417 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 07.05.2016 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              България, откакто е на юг от река Дунав си има грижи повече с Византийската империя, отколкото със западноевропейските страни. Под понятието"Западноевропейски мстрани"разбирам тези, които са на запад от съвременните Полша, Словакия, Словения, Унгария. През по-голямата част от своето съществуване България е воювала с Византия и останалите съседни народи на Балканския полуостров. Между Западна Европа и България винаги е имало държави, които са възпрепятствали контактите между нас с тях. Когатосме били в Азия преди кан Аспарух не сме се сблъсквали с Европейските сили на запад.По време на Първото БЪлгарско царство( 681-1018 г.) на запад България е граничила с Аварския хаганат, мажджарите, Франкската империя, Великоморавия. По-късно възникват Сърбия и хърватска. През Второто Българско царство( 1185-1393/96 г.) на запад отбългарските предели са били маджарите, траснсилвания,Влашко,Сърбия, Хърватска, Босна, Австрия. Тези държави не може чужда войска да ги премине безпрепятствено и да нападне България. Друг е въпросът какво ще търси на Балканския полуостров и как ще се установи тук при наличието на две силни през по-големия период от време държави- България и Византия. 
              За сблъсъците между България ио Западна Европа разглеждам следните събития:
           При кан Омуртаг имаме две войни с франкската империя, управлявана от Людовик Благочестиви, наследник на Карл Велики; княз Борис I в съюз с Великоморавия води война срещу Немскотокралство и втори път в съюз с немците срещу Великоморавия; през 1205г. цар Калоян воюва с Латинската империя,през 1916 г. генерал Владимир Вазов се справя с англо-френско-сръбските войски. През Втората Световна война няма открити сблъсъци срещу западните сили, въпреки че обявяваме война на САЩ и Великобритания и те ни бомбардират.  Цар Симеон Велики води войни срещу Византия, маджарите, сърбите и хърватите. Той не се изправя срещу западните сили на франките и германците. 
                  Станаха пет срещите на бойното поле между българите и западноевропейските сили. Преди Дунавска България срещу западните обединени сили се е изправял Атила в битката при Каталунските полета 451 г.  Аз разглеждам самосъбитията, станали на бойното поле  при среща на Дунавска България срещу Западна Европа.
                 Започвам от първата среща. Преди кан Омуртаг кан Крум се среща с Карл Велики, император на Франкската империя, но не воюват,а си поделят западащия Аварски хаганат. Те няма за какво да воюват. Карл Велики иска да има силна държава между неговата империя и източната, а кан Крум си иска само земите,населени с българи. По това време ако съществуваше термина"Велики сили", то Византийска империя,
България и Франкската империя щяха да бъдат великите сили в Европа.  

       

миниатюра от Манасиевата хроника-документ, в който има писано за кан Омуртаг

                ЗЗапочналата административна реформа от кан Омуртаг( 814-831 г.)предизвиква остра реакция на славянските племена западно от р. Тимок. Тимочани, абодрити и браничевци се отцепват от българската държава. Заедно с други племена от течението на р. Тиса те търсят закрила от франкския император Людовик Благочестиви( 814-840 г.). На два пъти хан Омуртаг изпраща пратеници до наследника на Карл Велики Людовик Благочестиви, но получава уклончив отговор. Това довежда до военни действие по поречието на река Тиса.  Омуртаг, решил да изпрати пратеници до Франките, което е засвидетелствано от френския летописец Аинхард:
...Императорът изслушал българското пратеничество. То било дошло, за да установят границите и пределите между франки и българи... Когато пратениците на българския владетел му съобщии какво са направили, той отново пратил с писмо до императора онзи пратеник, молейки го незабавно да стане определяне на границите, или ако това не му е угодно, всеки да пази границите си и без мирен договор."
              
От отцепниците някои племена са върнати в пределите на България, а някой не са. На мястото на тези, които насилствено са върнати са заселени българи,а славянските племена от граничните области са ряазселени на друго място. Това е ход за заздравяване на българските позиции и населяване на спорните области с българи. Сменени са управниците- поставени са български боляри и по този начин са предотвратени по-нататъчни действия по нарушение на териториярта на България. По този начин ханът се е справил с вътрешния проблем. Описаните събития се протакват във времето от франкска страна и са станали по време на първата война между 826-828 г. Войната завършва с победа на българския боен дух над франките.
             Недоволни от загубата франките започват нови военни действия още през следващата 829 г. През 830 г. Омуртаг изпраща в Долна Панония 6-хилядна войска, предвождана от първородния му син Енравота. По пътя си присъединява дружините на белградския и браничевския бан, съответно 1700 и 1200 души. В района на Пеща нанася съкрушително поражение на франкската войска, която отново се предвожда от Лотар. Предводителят е пленен, а баща му – император Людовик Благочестиви, предлага огромен откуп за него, като същевременно се отказва от претенции към Долна Панония, която признава за българско владение. За тези събития научаваме доста от възпоменателен надпис в чест на зера-таркан Онегавон, който се удавил в Тиса. Освен това между двете държави се простирала обширна буферна зона, простираща се между реките Дунав и Тиса. Българите заели територията по лебия бряг на река Тиса. По-важното в случая е желанието на славянските племена да извоюват по-голяма автономност, а това е в разрез с политиката на централизация и приобщаване на славянските племена. И този път българите побеждават Франкската империя- една от най-силните държави през IX в. в Европа.Франките на два пъти протаквали мирните преговори и не бързали,но нашият владетел, колкото  търпелив и миролюбив да бил не ги изтраял. Още за кан Омуртаг на: http://barin.blog.bg/history/2015/04/08/delata-na-han-omurtag.1352813
              
През 853 г. немците нахлуват дълбоко е пределите на България. Княз Борис I ( 852-889 г.) се съюзява с Великоморавския княз Ростислав срещу Немското кралство, предвождано от крал Лудвиг II( 843-876 г.). 
             Княз Борис I започнал своето управление-в сложна система на международните отношения в Централна и Югоизточна Европа.През 853 г се провела първата война на княз Борис, която била неуспешна. В съюз с великоморавския княз Ростислав, той воювал срещу Немското кралство и билпобеден.По-късно губи и следващата война срещу хърватския княз Търпимир, както и войната заедно с Немското кралство срещу Великоморавия. Войната е краткотрайна и бързо губим, но запазваме цялостта на България като територия.               
            Когато през 1204 г. латинците превземат Константинопол, а не продължават, кактодекларират първоначално към божий гроб, те изглеждат непобедими. Целите в желязо и водени от гордия Балдуин, светът е в краката им. Или поне те си мислят така. Цар Калоян се слави със своя буен нрав, любовта си към битките и изключително острия си ум. Най-малкият от братята Асеневци е бесен на кръстоносците подложили на опустошение българските земи, през които са минали.
На 14 април 1205 г. Велики четвъртък Калоян удря рицарите по най-слабото им място - самоувереността.
        Рицарите, целите "облечени" в желязо, са непобедими на конете си. Никоя армия не може да ги спре в бой лице в лице. Затова Калоян прибягва до хитрост. Българският цар изпраща малка конница кумани( наши традиционни съюзници през средновековието) да дразни гордите рицари. След няколко  сражения куманите побягват към близката гора. При едно от фалшщивите нападения рицарите на един от графовете не издържа и тръгва безредно да преследва нахалните кумани. Така рицарите развалят строя си и бойните редици.  Увлечени от битката, рицарите тръгват към тях... фатална грешка. Когато попадат в ръцете на българите, милост няма. Рицарите са събаряни с куки и вериги от конете, а веднъж паднали на земята те са безпомощни под тежестта на доспехите. Малко рицари оцеляват след битката, а техния предводител Балдуин Фландърски е пленен и отведен в столицата Търновград.

         Победата на българите над смятаната дотогава за непобедима латинска войска е впечатляващо събитие в тогавашния свят. Вестта за разгрома на рицарите се разнася бързо в цяла Европа. Само една година след нейното създаване Латинската империя понася съкрушителен удар, който поставя началото на нейния край. В състава на противниоците участват рицари от повечето западноевропейски страни. Почти никой не се спасява и" Загива цвета на западното рицарство". За тази и следващата битка: http://barin.blog.bg/history/2015/07/23/velikite-bitki-na-bylgarite.1378425
                
Западноевропейските сили още веднъж изпитват силата на българите. През Първата Световна война при Дойран се състои една голяма битка. В нея участват Великобритания, Франция и Сърбия срещу България. Превъзхождат ни няколкократно по численост, да не говорим за въоръжение.
                  Дойранското езеро се намира на 390км. южно от София. Чисто географски то е от групата на Егейските езера, разположено е в югоизточна Македония, разделено е почти поравно между Република Македония и Република Гърция. По форма, езерото прилича на око. Ниските и хълмисти поля край Дойран са най-високият връх в историята на българската слава
.image


image
        дойранското езеро
image

                  Край Дойран, се е водила една наистина грандиозна битка в която смъртта са намерили много млади,  стари, но смели българи. Там, смъртта си е намерил поетът Димчо Дебелянов, който бил прострелян от войник - част от Ирландската пехота, докато се опитвал да вдигне своите братя на оръжие. Поредица от безкрайни, тежки сражения и то не срещу традиционните ни противници от Балканските войни, Сърбия или Гърция, освен тях там са били и световните сили - Франция, Англия, дори две руски бригади.
      Сраженията край Дойран, са били най-голямото предизвикателство, най-голямото усилие, което буквално се е изтискало от нашата малка страна изправена срещу армиите на тези световни колоси. Всички са мислили, че българската армия е обречена Та така на нареченият Македонски или Южен Фронт, срещу нас е действала над 350 хилядна армия, която накрая се срива до 6020 човека с 2000 оръдия и 3000 тежки картечници. През тези години, България мобилизирала 950 хилядна армия, което означава, че всеки четвърти българин бил войник. Германците ни снабдяват с провизии, както и с бетон и цимент за да изградим една отбранителна линия, стотици бетонни бункери под земята,които могат да поберат цялата дивизия и благодарение на тези бункери имаме малко жертви. Между 9 и 22 август 1916 г. се случва първият щурм, който бил ръководен от французите, като на мушка били позициите на двата полка - Пловдивски и Чепински, чийто щурм бил отбит със страшни загуби от френската страна, но за съжаление и нашите дават много убити. Отблъснали сме четири щурма. Битката я командва един от най-почитаните генерали- Владимир Вазов,брат на поета Иван Вазов и победителя от Одрин 1913 г.- Георги Вазов . За генерал Владимир Вазов още информация ще намерите тук:  http://barin.blog.bg/history/2016/01/31/bylgarskite-generali.1426459
                   Лошо, че след тази голяма победа на българското оръжие следва загуба във войната и загуба на територии. Все пак сме победили две т.н." Велики сили"- Англия и Франция
              Какво излиза, като се направи равносметката: четири победи и една загуба, постигнати през различно време при различно съотношение на силите,но винаги българската войска е по-малочислена. През различните периоди българската армия е показала висок дух и патриотизъм, защитила е отечеството си. Приятно ми е да пиша темата ден след Гергьовден- празник на българската армия и ден на храбростта. Западна Европа има щастието, че не сме имали с малки изключения общи граници и спорове за територии, иначе можеше резултатът да е с по-голямо изражение в наша полза. Това е юбилейната стотна тема в blog.bg. 
 



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Италианците, французите и герм...
07.05.2016 22:47
Италианците, французите и германците са извадили бон шанс, че Аспарух не се е установил по на запад.
цитирай
2. barin - Напълно си прав kvg55
07.05.2016 22:54
Абсолютно правилно. Далечното разстояние е причина да не сме се били често с тях, а с испанците-въобще.
цитирай
3. zaw12929 - Четох с гордостта на дедите ни и на ...
08.05.2016 07:06
Четох с гордостта на дедите ни и на моя дядо загинал в боевете от 1916 година. Поклон и слава!! Благодарност на Вас- трябва да се знае, да се казва и повтаря, че сме потомци на смели българи. Успех!
цитирай
4. barin - Здравей, zaw12929
08.05.2016 07:14
И аз имам дядо, загинал през 1916 г., има името му на арката на входа на с. Казачево, Ловешко. Потомци сме на силен народ, който е побеждавал наред. Поздрави!
цитирай
5. dinkov - Динков
13.05.2016 01:50
barin - през Средните векове центърът на тогавашния свят и цивилизация е бил столицата на Източната Римска империя и Балканите, а тъй наречените западни държави са доста недоразвити и изостанали във всяко едно отношение. Те стават "нещо" едвам след Великите географски открития, когато търговските пътища рязко изменят своите трасета, а и Балканите и Мала азия са вече завзети от Османлиите. Постингът ти ми хареса +1
Ицко
цитирай
6. barin - Благодаря, Ицко,
13.05.2016 05:41
Аз направих цялостен обзор на срещите ни със западните войски и тъй като те са били слабо развити, затова нормално печелим. Жалко, че Османската империя ни задържа за дълъг период.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647583
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031