Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2016 21:58 - Как е повлияла Русия на България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5047 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 16.04.2016 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             България и Русия имат отдавна много общи неща в исторически план. Като се започне от създаването на Киевска Рус, където българите имат пръст. По информация от много източници Шамбат Кий е създал град Киев, който носи неговото име и Киевска Рус като първата руска държава. Тя е била съсед дългигодини на Волжка България. За взаимоотношенията между двете държави по-добре прочетете моята тема: http://barin.blog.bg/history/2015/06/09/voljka-bylgariia-sreshtu-kievska-rus.1367669
              От написаното в нея се вижда какви са били взаимоотношенията между двата съседа в Азия през годините. Смея да твърдя, че взаимоотношенията между България и Византия са били като цяло значително по-добри. Само обърнете внимание колко са войните между Волжка България и Киевска Рус и между Дунавска България и Византийската империя. Може да си направите равносметка.  Още от IX век започват взаимоотношенията между руснаци и българи. През 969 г. киевският княз Светослав, който е син на княгиня Олга напада Дунавска България. На българския престол е цар Петър I. Княгиня Олга преди се възприемаше като Хелга-от викингски произход, кактое при първите князе от династията на Рюриците.По-новите проучвания сочат, че е твърде вероятно  тя да е от владетелския български род "Дуло". Предполага се, че  е дъщеря на княз Владимир Расате, който е снет от престола и ослепен от княз Борис I, заради опитите да възвърне езичеството. Възможна е още една причина за снемането му от престола- приготовленията за военни действия, които не се харесват на баща му- княз Борис I, но за това са смътни догатките. Знаем, че още през 893 г.  със встъпването  на престола княз бсе още Симеон I започва военни действия срещу Византия, прекратени поради нахлуването от северозапад на  маджарите и стигането им зад Дунава. Още за цар Симеон: http://barin.blog.bg/history/2015/10/05/zlatniia-vek-na-bylgariia.1397057
                 
По-късно не са засвидетелствани връзкимежду Дунавска и Волжка Българии.Вярно, че винаги е ималодуржави между тях и разстояниетое достаголямо, но така или иначе нещо е пречело за осъществяване на чести контакти между двете български държави. Като се има предвид, че между тях през цялото време се е намирала Киевска Рус може да се предположи къде е причината. Освен Киевска Рус на пътя между двете дуржави са се установявали печенеги, кумани, узи и други, но те са били нетрайни държавни образувания. Киевска Рус винаги е съществувала и е воювала основно с Волжка България.
                   Като навлиза в Дунавска България киевския княз Светослав превзема столицата Преслав.Води военни действия с Йоан Цимисхи-византийския император и е изгонен от столицата ни. Йоан Цимисхи обаче забравя да се върне обратно веднага. Той има договорни отношения с цар Петър I, но не ги спазва, защото обвинява цар Петър, че е пропуснал през територията на българското царство маджарите, които нападат империята. Обвиненията са, че българският цар нер се е противопоставил на нашествието. Йоан Цимисхи отвежда като пленници българския цар Борис II и брат му Роман в Константинопол.  
                     След покръстването на Киевска Рус
българо-руските взаимоотношение тръгват в по-добра насока.Подобряване има и при управлението на Иван Асен II. В Русия навлизат български книги. През 1413- 1420 г. Григорий Цамблак, който е българин  е киевски митрополит. Вртеменно се подобряват българо-руските отношения, взаимно си помагаме и сме добре. Руският цар Иван Грозни превзема Волжка България. Погрешно се смяташе,че тази държава престава да съществува след монголските нападения от изток. Нещо повече- тя печели голяма победа над непобедимите монголци на Чингиз хан: http://barin.blog.bg/history/2015/06/13/ovneshkata-bitka-1223-godina.1368733
              
  Цар Иван Грозни се титулува" Цар на руси и българи" Той е избил много хора от Волжка България и е причинил много злини на българите. Незнайнозащо у нас след паданетопод османско владичество се насажда мнението, че " Дядо Иван" ще ни освободи. За евентуален освободител се взема поробителя на другата България. Русия и Османската империя водят много войни:
                   http://barin.blog.bg/history/2016/03/14/rusko-turskite-vyoryjeni-konflikti.1437207
             В тези многобройни военни конфликти у нас се таи надеждата да получим независимост. Нормално е да се очаква поробителя да отслаби силите си, да започне да губи територии, че да дойде и нашият ред. След битката при Виена 1683 г. Османската империя започва постепенно да отслабва и да се освобождават една по една държавите. Първи са най-отдалечените, защото при тях властта на турците е по-слаба. Руско-турските конфликти не довеждат донищо по-добро за България до1877-1878 г. В поредната война между Русия и Османската империя България получава своята независимост.  Затова войната е наречена"Освободителна". От нея и резултатите ѝ произтичаше признателността на българите и обичта към руския народ.
             Възниква друг въпрос: Дали ако бяхме разположени примерно между Австрия и Германия Русия щеше да дойде да ни освободи? Моято тговор е"не". Русия си гледаше интересите и искаше да овладее Босфора и Дарданелите и затова мина през България. По време на социализма ни беше втълпявано, че руския народ ни е освободил и трябва да го почитаме. Дори ни беше сменен произхода-славянски. Като се вгледаш във външния вид на българите и останалите славянски народи се забелязва голяма разлика. Малко са руси и синеоки като мен, каквито са славяните( по изследване около 1/6 от българското население). 
                  По-късно произходът на българите в Русия също  беше сменен и волжките българи станаха на татари, чуваши, дагестанци. Само не трябваше да са българи. Дори Русия не признаваше всичко, което сме им дали- писменост, религия, държавност, цивилизовали сме ги.Има много интересни сравнения на живота във Волжка България и Киевска Рус. В моята тема има писано по въпроса. След освождението ни от Османско владичество Русия се меси в живота и политиката на България. Има обяснение за тези  действия отруска страна: те ни дадоха свободата и имат право; Източна Румелия е останала под турска власт; до 1908 г. България не е призната от т.н." Велики сили"( винаги по този начин пиша за тях. Ние българите сме признателен народ и дългопасзим спомена за освобождението ни с помощта на руснаците.Въпре ки това Васил Левски е казал, че който ни освободи,той ще ни зароби. Той през цялото си време е искал сами да си получим свободата.
               След 1883 г. България и Русия прекъсват дипломатическите си отношения.Русия си изтегля своите офицери и в Сръбско-Българската война командват капитаните. Затова войната е известна още като "победата на капитаните над генералите". По време на Първата световна война с Русия сме противници. Когато бях ученик не съм учил за Тутраканската епопея:   
http://barin.blog.bg/history/2015/07/23/velikite-bitki-na-bylgarite.1378425     По-късно някъде през 2006-2007 г. за първи път ходих на мемориала9 на снимката).

               По време на войната  нанасяме сериозни поражения на руснаците. Българите преследват румънците чак до Букурещ и по пътя си побеждават руснаците. Нонали не трябва да бием"Големия брат" и затова не се приказваше за тези български военни успехи. Хората от Добруджа винаги са знаели за победите на българското оръжие в битките срещу руснаците. Разбира се по време на Първата Световна война, когато сме отпротивоборстващите военно-политически блокове сблъсъка между двете държави е неизбежен. След Първата Световна война отношенията между България и СССР са влошени отначало. По-късносе възстановяватнормалните дипломатически отношения. През Втората Световна война отново сме на различни позиции от противосточщите блокове. България се присъединява към оста Рим-Берлин-Токио, поради по-големите обещания за възвръщане на законно принадлежащите ни земи. 
               След Втората Световна война България влиза в Съвета за икономическа взаимопомощ( СИВ) и Варшавския договор и външната ни политика е изцяло ориентирана към Съветския съюз и останалите социалистически страни. Мога още да споделя, че към 1939 г. е най-високия ни стандарт на живот, който така ине успяваме да го достигнем. Тук може повече информация да се получи отследната моя тема:  http://barin.blog.bg/history/2015/08/27/izostavaneto-na-balkanskite-strani.1387113.
           Отначало имаме полза от взаимоотношенията, но СССР ни използваше и купуваше някои български стоки на много ниски цени, като розовото масло. По-късно социалистическиястрой отстъпи на капиталистическия и България се ориентира към други военно и политически съюзи.От 2004 г. сме член на Северно-атлантическия съюз( НАТО),а от 2007 г.- на Европейския съюз( ЕС). Като  член на НАТО и ЕС ние поемаме определени търговкски и политически задължения. Това води до отдръпване на управниците ни от Русия. Всички тези неща са свързани с политиката и аз не вземам отношение към случващото се.Само мога да допълня, че от СССР видяхме лошо, но и имаше и добро, а от САЩ- почти не се забелязва доброто. Все пак България като европейска държава не може да стои настрани от политическите и икономическите блокове и съюзи. Сред българите повече са русофилите, отколккото русофобите.  В крайна сметка сами може след като сте прочели постинга да си направите изводите как се отразиха на България отношенията с Русия.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - http://getmans1.blog.bg/politika/2016/03/06/quot-hem-iskat-da-te-osvobodiat-hem-da-te-pobediat-quot-i-s-.1435299
14.04.2016 22:36
Според това което учехме за ПСВ излиза, че с руснаците не сме се били а сме се побратимявали.
Мен друго ми прави впечатление, много неща излизат по медии и сайтове за онова време и въобще за обвързаността ни с Русия/СССР и мастити учени историци писали учебници и книги нищо не опровергават. Защо ли?
Във „Фактор“ върви цяла поредица а коментарите само от любопитни и любознателни като нас.

Колкото до ползата която сме имали от СССР пак във Фактор Антон Тодоров излиза с документи. Много наивно ми се струва, щото ни се втълпяваше, че ако не е била „братската помощ“още сме щели да орем нивичките си с Белчо и Сивушка.

Аз даже мисля, че повече сме загубили защото живяхме в един пашкул и дори не бяхме в час със света на техниката и науката, че и общественото развитие и култура.
цитирай
2. barin - Здравей getmans1, от написаното ...
14.04.2016 22:45
Здравей getmans1, от написаното съм показал повечето вреди,отколкото ползи. Светът напредваше,а ние стояхме на едно място"Мога още да споделя, че към 1939 г. е най-високия ни стандарт на живот, който така и не успяваме да го достигнем". През дълги периоди от време Волжка България е била по-развита от Киевска Рус. Благодаря за отзива и коментара по темата. Всичко добро ти желая.
цитирай
3. zaw12929 - ПО ГОЛЯМА ЛЪЖА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ: ...
14.04.2016 23:12
ПО ГОЛЯМА ЛЪЖА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ: ОСВЕН ОТ ПЪЛНА ЗАБЛУДА
"че към 1939 г. е най-високия ни стандарт на живот, който така и не успяваме да го достигнем" И ТОЙ СЕ СЪСТОЙ ВЪВ:
- 40 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е НЕГРАМОТНО
- ДРУГИ 40% СА УЧИЛИ ДО 4 КЛАС/ ЧЕТВЪРТО ОТДЕЛЕНИЕ/
- ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ СЕЛСКИТЕ КЪЩИ СА КИРПИЧНИ КОПТОРИ
- СЕЛОТО ОБРАБОТВА НИВИТЕ С ДЪРВЕНО РАЛО, ТЕГЛЕНО ОТ КРАВИ, ХОДЯТ ЛЯТОТО БОСИ, А ЗИМАТА СЪС СВИНСКИ ЦЪРВУЛИ
- В ДРЕБНИТЕ ФАБРИКИ РАБОТНИЦИТЕ ХОДЯТ С НАЛЪМИ, ПОЛУЧАВАТ МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ
- ДО 1939Г. В БЪЛГАРИЯ СА СЪЗДАДЕНИ ДВА ФИЛМА, А КЪМ 1989 ГОДИШНО СЕ СНИМАТ НАД 100 ФИЛМА ГОДИШНО, БЪЛГАРИЯ Е В ПЪРВИТЕ 20 СТРАНИ ПО ТЕМПОВЕ НА РАЗВИТИЕ, ЕЕ СТРАНАТА С НАЙ МНОГО ВИСШИСТИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО; НАПЪЛНО Е ОБНОВЕН ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА СЕЛАТА И СА ПОСТРОЕНИ МОДЕРНИ ЖИЛИЩНИ РАЙОНИ В ГРАДОВЕТЕ, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е УЕДРЕНО, БЪЛГАРИЯ ИМА МОДЕРНА ИНДУСТРИЯ, ЗА КАКВАТО ДНЕС НЕ МОЖЕМ И ДА МЕЧТАЕМ НО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПИШАТ ШЕДЬОВРИ НА ЛЪЖАТА, ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ КОЛОНИАЛНОТО НИ ПОЛОЖЕНИЕ
СТИГА ИЗЛИШНИ УНИЖЕНИЯ!!!! НАРОДА НИ ТРУДОЛЮБИВ, ДОКАРАН ОТ ИДИОТИ ДО ОГЛУПЯВАНЕ НЕ ГО ЗАСЛУЖАВА........................ ПО ЗЛЕ НЕ СМЕ БИЛИ ОТ ДНЕС И НЕ НИ Е БИЛА 1939 НАЙ ДОБРОТО , НЕДОСТИЖИМО , ОСВЕН АКО СЕ ПРАВИМ НА ЛУДИ ЗА ИНВАЛИДНА ПЕНСИЯ... БРАВО!!!
цитирай
4. kvg55 - Отношенията между държавите не...
14.04.2016 23:24
Отношенията между държавите несъмнено оказват влияние върху развитието им в бъдеще. Знаем как се развиха Византийската империя, Османската империя, Третият райх, Съветската империя след отношенията им с българската държава. Това се потвърждава и от развитието на САЩ и ЕС.
цитирай
5. blackpredator - да добавя за най-високия ни стандарт на живот през 1939
15.04.2016 00:00
„... 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот ...”

Изказване на народния представител Серафим Георгиев пред Народното събрание, 12 март 1940 г.
цитирай
6. sestra - Да добавя и аз за високия стандарт през 1939 г.
15.04.2016 00:10
Във всяко село има построено читалище и функционира земеделска кооперация, а банките кредитират безлихвено и с други облекчаващи механизми тези кооперации. Циганските семейства представляват грубо сметнато около 10-15 процента от населението на градовете и селата и живеят в хармония с българските си сънародници. Нека отбележим също и че предприемчивостта на българите не допуска и днес помисли за крупни фабрики и заводи, понеже една държава трябва да си има приоритети, а приоритетите тук са природа, природа и природа. А също и история, история и история.
цитирай
7. podvodni - Авторе, в историята не съществува ...
15.04.2016 21:38
Авторе, в историята не съществува "АКО". ! В този ред на мисли, България се намира на Балканският полуастров , а не между Германия и Австрия ! Това първо !
Второ- онова дето уж го е"казал " Левски всъщност е творение на един блогер наименуващ се Чергар.
Трето- по една или друга причина благодарение на Русия, България отново става държава след близо 500 гжзшшно отцъствие от политическата карта на света.
Четвърто- Благодарение на СССР (Сталин), България успява не само да си запази довоенната територия, но и да остане цяла. Защото според плана на Чърчил, България, като съюзник на Германия е трябвало да бъде разделена на 4 части присъедини към всяка една от съседките ни. И след доста преговори Чърчил предоставя на Сталин прословутата салфетка с предложение за влияния.
А през социализма месечното ни потребление на газ струваше вагон с кетчуп. Също така получавахме нефт за жълти копейки и имахме изключителните права за продажбата му на световният пазар.
И пр. и пр.
А що се отнася до "Волжка България" - наименование по съвременна трактовка истината е че там религия е била ислямът (и днес в Татарстан повече от половината население изповядва ислям) и съвсем резонно е било Източно-православна Рус (която е по същество друго българско държавно образование) да има търкания с ислямска България.
цитирай
8. barin - Здравей, zaw12929. Може би не си ...
15.04.2016 21:43
Здравей, zaw12929. Може би не си разбрал правилно написаното относно стандарта на България през 1939г. или по-вероятно аз да не съм го написал достатъчно ясно и точно. През 1939г. България е пред Гърция, Финландия, Полша и още много държави в Европа.Към 1999 г., 60години по-късно сме на опашката.Дори албанските реотани ни позастигнаха. България се развива след 1939 г., но имам предвид, че с бавни темпове.Били сме почти на нивото на Холандия и Белгия.Ние с тях и без да сме повлияни от социализма и СССР нямаше как да се мерим. Причините: Холандия и Белгия имат колонии по това време, а оттам и ресурси, суровини,работна сила и богатства; Имат добри съседи( Германия и Франция), които не са като българските съседи; за полезните изкопаеми и земни богатства не съм съвсем сигурен, мисля за българските да напиша отделна тема. Сравнявам къде сме били в Европа и къде сме сега, като за изоставането ни не е виновен само социалистическия строй и СССР. Благодаря за коментара,приятелю, че успях да уточня някои неточности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645130
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031