Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2016 22:29 - Учението на Конфуций
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5020 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 30.03.2016 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Конфуций е китайски мислител и философ, основоположник на учението конфуцианство. Неговото учение е повлияло върху живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам. Той е една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия. На китайски език иметому се произнася Кун Фудзъ( учителя Кун). Той е роден през 551 г. пр.Хр. на 28 септември. По нашият календар е зодия везни.  Живее до 479 г. пр. Хр. През същата година се състои битката при Платея между гърци и перси. Сред 100-те най-известни дейци по света Конфуций( с това име е известен в Европа) е класиран на 5-то място. За китайците той е на първо място, а за нас първи естествено е Исус Христос. На второ място е поставен един напълно неизвестен за мен, а може би и за мнозина-Сикиамуни. Като се има предвид, че класацията е от 70-те години и е направена от американец може да се обясни този факт. Четох  една книга преди много години, според която на първо място е Джордж Вашингтон!
           
Конфуций е един от най-великите философи в света и създател на китайското конфуцианско учение. През повече от 2000 години, конфуцийските идеи  се проявяват не само в областта на политиката, икономиката, културата, но и в действията и морала на всички китайци. Дори и някои чуждестранни учени считат, че конфуцианските идеи са религиозните идеи на Китай. Фактически, конфуцианското учене е само едно от различните учения в древен Китай, то е едно от философските течения, а не е религия.Конфуцианските идеи оказват голямо влияние не само на китайската култура, но и на някои азиатски страни. Понастоящем, китайските емигранти се разпространяват из целия свят, може да се каже, че идеите на Конфуций  влияят не само в Китай и азиатските страни, а из целия свят-там, където има китайци.                

снимка 1- Конфуций
          Кратка информация за живота на Конфуций:
            Роден е в източната част на Китай, провинция Шънду.
От рано сключеният си брак той имал една дъщеря и един син, когото надживял. През 517 г. предприел пътешествие до Ло-янг, от което се върнал след една година. После в продължение на четиринадесет години се посветил на „учението“ — занимавал се с изучаване на китайската древност и с просветителска дейност, която скоро му донесла почит, тъй като в Китай от край време духовните люде се ползвали с особено уважение. Съществуват предположения, че по-късно е бил министър на правосъдието, но загубил поста си в резултат на интриги, поради което бил принуден да напусне родината си. За него отново започнал живот на странстващ учител. През следващите четиринадесет години той бил из съседните ленни владения, обкръжен от група постоянно сменящи се ученици. Едва на шестдесет и осем годишна възраст той се завърнал отново в Лу, където скоро починал в примирение. Неговият авторитет и слава още приживе били изключителни.. Негов учител е Лао Дзъ- друг известен китайски философ и мъдрец от древността.
          Учениците и последователите на Конфуций, докато е жив  наброяват към 3000. Неговите идеи и въобще учението му се възприема от Китай и дълго време е в основата на схващанията за живота на управляващите династии. То се налага като ооснова през II в. пр.Хр., когато Китай става обединена силна водеща държава в региона. Дори според китайските схващания- в целия познат свят. Според мисленето на китайците един е императора на света- китайския. Китай е център на света и техният император е с най-голяма власт, а всички останали владетели са по-ниско поставени и при посещение в Китай при императора трябва да правят коутоу( дълбок поклон, като челото опира о земята) в знак на почит. Конфуцианството е широкообхватно учение за познанието и света. 
            
Защо Конфуцианството винаги е начело във феодалното китайско общество? Този въпрос може да се обясни по следния начин:  учението на Конфуций отговаря на интересите на властващите и е от полза за обществената стабилност и за стимулиране на общественото развитие. Конфуций счита, че ако подчинените не слушат управляващите или син не почита баща си-това е голямо престъпление. Според неговата теория, владетелите трябва добре да управляват държавата, а обикновените хора трябва да са верни на управителите си. Един човек има различни статути, обаче, независимо, дали е син или баща, господар или подчинен, всички трябва да зачитат този принцип, само тогава държавата е стабилна и животът на хората е спокоен. Ето неговите 40 най-известни мъдрости, цитирани от" Уикицитат":

Ако с добро накажеш враговете, с какво ще наградиш приятелите си?!

Благородният човек предявява претенции към себе си, обикновеният – към другите.

Блажен е този, който нищо не знае, той не рискува да остане неразбран.

В древността хората учили, за да се самоусъвършенстват. Днес – за да смаят другите.

В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си.

В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни.

Да изпращаш хората на война без обучение, означава да ги предаваш.

Да признаеш за своите недостатъци, когато те упрекват – това е скромност; да ги разкриеш пред приятели – това е простодушие и доверчивост, а да ги показваш пред всички – това е горделивост.

Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си.

Да се пребориш с лошите навици е по-лесно днес, отколкото утре.

Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три.

Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си.

Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си.

Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове.

Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.

Който не вижда далечната опасност, го заплашва близка беда.

Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава.

Който постига новото, грижейки се за старото, той може да бъде учител.

Мъдрият човек не прави на друг това, което не желае да му бъде сторено на него.

Мълчанието е верен приятел, който никога няма да те предаде.

Най-голямата грешка е да не поправяш старата си грешка.

Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите.

Не убивай комар с меч.

Нещата имат корени и клони, делата имат край и начало. Когато знаеш кое стои отпред и кое следва, ще се приближиш до верния път.

От сина на небето (императора – бел.цит.) чак до простолюдието само усъвършенстването на личността може да придобие на всекиго здрав корен.

Позорно е да се държиш приятелски с човек, комуто тайно завиждаш.

Покоят е благоденствие.

Проклятие е да живееш в интересни времена.

Простият се оплаква, че хората не го познават, а мъдрецът – че той не познава хората.

Работѝ върху пречистването на мислите си! Ако нямаш лоши мисли, няма да имаш лоши постъпки.

Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение.

Стрелбата с лък ни учи как трябва да търсим истината. Когато стрелецът не улучи, не обвинява другите, а търси вината в себе си.

Това, което е трудно да се направи, трябва да се прави с голяма настойчивост.

Този, който говори красиво и притежава привлекателна външност, рядко е наистина човечен.

Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път.

Трудно ще срещнеш човек, който отдал три години на учението, да не желае да заеме висок пост.

Узнаеш ли в какво трябва да пребиваваш, ще се утвърдиш. Утвърдиш ли се, после ще можеш да бъдеш спокоен. Станеш ли спокоен, после ще можеш да живееш в мир. Заживееш ли в мир, вече ще имаш възможност да обмисляш. А щом започнеш да обмисляш, вече ще можеш да постигаш.

Човекът е човек, когато е закусил.

Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.

Продавачът на идоли не се кланя на боговете – той знае от какво са направени.
               Нека всеки сам разтълкува написаното и помисли доколко може да се приложи в по-нататъшното време.
             Някои факти от живота на велиокия за китайците мислител и философ:
              На тригодишна възраст е загубил баща си, проявявал е необикновено послушание към майка си и уважително отношение към по-възрастните. След завършване на образованието си Конфуций постъпва на държавна служба. Той заема дълги години второстепенни длъжности, от които учениците му го съветват да се откаже.  Казват, че като дете Конфуций обичал да поставя ритуални вази на масата за жертвоприношения. На деветнайсет годишна възраст, той се оженил за младо момиче на име Чи между мъж и жена; Чуан, което родило първото му дете, сина му Кон Ли  през следващата година. Конфуций работил като пастир, чиновник и счетоводител. Когато бил на 23, майка му починала и той влязъл в тригодишен официален траур.Едва когато навършва 44 години, Конфуций е назначен от княза за управител на резиденцията, а по-късно за върховен съдия с правото да променя старите закони и да въвежда нови. Той става втори по значение и власт човек в княжеството Лу. Това открива обширно поле за дейността на философа. Умира на 73-годишна възраст в 479 г. преди Христа. Конфуций приема, че държавата е едно голямо сплотено семейство. Членовете на държавата свързани един с друг така здраво и многостранно, както и членовете на семейството, където всичко се гради на уважението, предаността, доверието и отговорността на един към друг. Според Мислите, на шейсет и осем годишна възраст Конфуций се върнал у дома и прекарал последните години от живота си в обучение на ученици и предаване на старите мъдрости чрез пет книги, наречени " Петте класики". На основата на традицията той извежда и нормите на авторитета като основа на нормативността в държавата. Конфуций определя пет вида отношения между хората: между мъж и жена; между баща и син; между братя; между различни семейства; между владетел и поданици.
              


снимка 2- институт"Конфуций"във Великотърновския университет" Св. св. Кирил и Методий"
                 
На вниманието на читателите- 20 цитата на Конфуций:
  1. Всичко крие красота, но не всеки го вижда.
2. Пренебрежението е нощта на ума, но нощ без луна и звезди.
3. Няма значение, колко бавно се движите, стига да не спирате.
4. Най-големият ни триумф не е в това никога да не падаме, а в способността да се изправяме след това.
5. Надменният намира това, което търси в себе си, а скромният – в другите.
6. Ученето без влагането на ясна мисъл и загуба на усилия; мисленето без учене е опасно.
7. Компенсирайте нараняването със справедливост и добротата с доброта.
8. Предпазливите рядко допускат грешки.
9. Висшестоящият е скромен в думите си и силен в действията.
10. Излишно е да се говори за нещата, които са направени, както е излишно и да се обвиняваме за минали действия.
11. Добродетелите никога не остават сами. Този, който ги има, ще е заобиколен от много хора.
12. Не правете на другите това, което не искате да сторят на вас.
13. Истинското знание е да държите н това, което знаете, но и да признаете, когато не знаете нещо.
14. Купа ориз за ядене, вода за пиене и ръка, която да подложа под главата си – това са нещата, които ме радват. Богатството и отличията придобити с неправда не са от тях.
15. Без запознаване с правилата за благоприличие, не е възможно да се гради характер.
16. Ще чуя и ще забравя. Ще видя и ще запомня. Ще го направя и ще разбера.
17. Когато във вас се надигне гняв, помислете за последствията.
18. Никога не давайте меч на човек, който не може да танцува.
19. Уважавайте себе си и другите ще ви уважават.

20. Мъдрост, състрадание и кураж трябва да са трите универсални морални качества на човека.            Още мисли за различните работи от Конфуций:    

1. За мечтите
Когато е очевидно, че мечтите ти са недостижими, не сменяй мечтите си, а подхода си.
2. За промяната
Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите.
3. За ученето
В древността хората учили, за да се самоусъвършенстват. Днес - за да смаят другите.
4. За развитието
Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава.
5. За постоянството
Няма значение, колко бавно се движите, стига да не спирате.
6. За разума
       - човекът има три пътя, за да постъпва разумно: първият, най-благородният – размишлението, вторият, най-лекият – подражанието, третият, най-горчивият – на опитът.
        - истинското знание е да държите на това, което знаете, но и да признаете, когато не знаете нещо.
7. За различията
Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове.
8. За лицемерието
Срамно е да се държиш приятелски с човек, комуто тайно завиждаш.
9. За другите
      - благородният човек живее в съгласие с другите хора, но не се води по тях; обикновеният човек следва другите хора, но не живее в съгласие с тях.
         - мъдрият не прави на другите това, което не би желал да направят нему.
10. За борбеността
Най-големият ти триумф не е в това никога да не паднеш, а да се изправяш всеки път, когато паднеш.
11. За красотата
Всичко крие красота, но не всеки я вижда.
12. За добродетелите
Възвишеният човек знае кое е добро; посредственият знае какво носи печалба.
13. За личностната промяна
Да се преборим с лошите навици е по-лесно днес, отколкото утре.
14. За успеха
Във всички неща успехът зависи от предварителната подготовка; без нея неуспехът е сигурен.
15. За работата
Избери работа, която харесваш и няма да ти се наложи да работиш и един ден през живота си.
16. За обещанията
Обмисли вярно и възможно ли е това, което обещаваш, защото обещанието е дълг.
17. За говоренето
Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.
18. За мислите
Работи върху пречистването на мислите си! Ако нямаш лоши мисли, няма да имаш лоши постъпки.
19. За гнева
       -когато във вас се надигне гняв, помислете за последствията.
      -излишно е да се говори за нещата, които са направени, както е излишно и да се обвиняваме за минали действия.
20. За живота
    - как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е живота.
    - животът наистина е лесен, но ние настояваме да го направим сложен.


 孔子-по този начин се изписва името на Кун Фудзъ( Конфуций) на традиционен китайски език.
             За европейцитеучението на учителя Конфуций остава не напълно разбираемо, но за Китай той е основен мислител. Затова е класиран на първо място. За епохата си и региона учението е актуално и дава основните насоки на Китайската империя за дълговреме, почти до установяване на комунистическия режи
м на Мао Дзе Дун.  За Конфуций има издадена книга"Добрият път". 
             С учението си Конфуций се стреми да посочи пътя към спасението от моралното и политическо блато на своето време. Път, но накъде? Вероятно към една друга, по-добра духовна позиция и по такъв начин — към по-поносими условия на живот. Той изхождал от примера на древността такава, каквато е представена в устните и писмени предания. Затова пътят към по-светлото бъдеще за него минава през традицията на древността. Това е „Добрият път“, който за жалост бил заличен и по които отново смело поемал той и неговите привърженици. За Конфуций това е единствено възможният и правилен път. Следователно човек трябва да познава духовната традиция на древността, за да го открие. Познаването на тази традиция е предмет на неговото неуморно „учение“; да разбираш духовното съдържание на древността и да следваш неговата позиция — това е „Добрият път“. Но и двете неща означават формиране на характер; именно това се превръща в най-важната практическа цел на Конфуций.




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Барин!
30.03.2016 23:51
Казах ти, че не гласувам, докато не прочета, но в този случай, гласувах в аванс...
Извода е ясен - материала ти за Конфуций - пак си хванал следа...

"На китайски език иметому се произнася Кун Фудзъ( учителя Кун). Той е роден през 551 г. пр.Хр. на 28 септември. " - Ако това е вярно, много неща ще се окажат вярни!

По-дълбоко е! (реплика от филм, именно, в този момент, додето пиша)

Поздрави!

ПС: Като открадна време, ще дойда да прочета цялото!
цитирай
2. gmihov - ЗА МЪДРОСТТА.
31.03.2016 01:34
1. МЪДРОСТТА ИДВА СЪС СЪЩНОСТТА НА ВЕЧНОСТТА, НА БАЗАТА НА КОЕТО НЯМА НАЧАЛО И КРАЙ.
2. ВЪЗМОЖНОСТТИТЕ НА ХОРАТА СА ОГРАНИЧЕНИ. НА ТАЗИ БАЗА ТОЙ ИСТИНИ ЗА ЗАБЛУДИ ПРИЕМА И ЗАБЛУДИ ЗА ИСТИНИ ЗАЩИТАВА.
3. ТРУДНА Е СЪДБАТА НА ЧОВЕКА, КОЙТО, ПРИ ТОТАЛНА ЧОВЕШКА ЗАБЛУДА ДО ИСТИНА СТИГНАЛ И САМ СРУЩУ ВСИЧИКИ С НЕЯ Е ЗАСТАНАЛ. ВСЕКИ ЗА ЛУД ГО ОБЯВЯВА И ЖАЛ КЪМ НЕГО НЕ ПРОЯВЯВА.
4. ВСЯКА ОБЕКТИВНА ИСТИНА НЯМА НАЧАЛО И КРАЙ. НА ТАЗИ БАЗА И КЪМ НАЙ ЗНАЧИМИТЕ ОТКРИТЯ НЕЩО МОЖЕ ДА СЕ ПРИБАВИ , ОТ ЗАБЛУДИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА СЕ ИЗБАВИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И КЪМ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ФИЗИЧНИ ЗАКОНИ, ДО КОИТО Е ДОСТИГНАЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО,
5. ПОРАДИ СЛОЖНОСТТА НА БИТИЕТО И В КОЯТО ВСИЧИКО Е ВЗАИМНО ОБВЪРЗАНО, ТРУДНО Е ЧОВЕШКАТА МИСЪЛ ЗА ВСЯКА РЕАЛНОСТ НАПЪЛНО ДА Я ОТРАЗЯВА, КОГАТО ИСТНАТА С ДУМИ И ЧИСЛА ИЗРАЗЯВА.
6 .В БИТИЕТО ВСИЧИКО ОТ ВЕЧНОТО , БЕЗНАЧАЛНО И БЕЗКРАЙНО ТРИЕДИНСТВО, СЪСТОЯЩО СЕ ОТ :ПРОСТНРАНСТВО-МАТЕРИЯ- ДВИЖЕНИЕ ПРОИЗТИЧА. И В НЕГО ТО СЕ ВТИЧА.КОЙТО ТОВА НЕ ВИЖДА СЪЩНОСТТА НА ВЕЧНОСТТА, КАТО БОГ И ПРИРОДА НЕ ВИЖДА
7. ВСИЧКО ВЪВ ВСЕМИРА НЕПРЕКЪСДНАТО СЕ ПРОМЕНЯ. НО! ТОВА ПРИРОДАТА НА ЖИВОТА, В Т.Ч. И НА ЧОВЕКА НЕ ПРОМЕНЯ.
8. БЕЗ АГРЕСИВНОСТ- ЖИВОТ , ЖИВОТ ДА УНИЩОЖАВА , ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА И ВЪВ ВСЕМИРА НЯМА. И НЕ МОЖЕ ДА ИМА.
9. ИСТИНИТЕ СА В РЕАЛНОСТИТЕ. ЗАБЛУДИТЕ СА В МИСЪЛТА. НОЙТО ИСКА ИСТИНА ДА УЗНАЕ НУЖНО Е С КОНКРЕТНАТА РЕАЛНОСТ ДОБРЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ.
10.ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЕЧЕН МИР И БЛАГОДЕНСТВИЕ ЖЕЛАЕ. ТОВА РАЕАЛНОСТ ДА СТАНЕ, НУЖНО Е ЧОВЕЧЕСТВОТО СОБСТВЕНАТА СИ СЪЩНОСТ ДОБРЕ ДА ОПОЗНАЕ, КАТО ПЛОД ОТ СЪЩНОСТТА НА НА ВЕЧНОСТТА И НА АЗИ БАЗА ПОВЕДЕНИЕТО И ДЕЙСТВИЯТА СИ ДА ПРОМЕНИ, КАТО СЪС СЪЩНОСТТА НА вЕЧНОСТТА СЕ СЪОБРАЗИ И НОВ МОРАЛ ЧОВЕШКИ СИ ИЗГРАДИ, БЕЗ ПРЕСТЪПНИЦИ И КРАДЦИ ,В ЖИВОТА И ВЛАСТТА, БЕЗ АЛЧНОСТ И ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ ИИМАНЕ, КАКВОТОВ ГРОБ НЕ СЕ НОСИ.
11. БОГ-ПРИРОДАТА ВСИЧО НА ЧОВЕКА БЕЗ ПАРИ ДАВА. ЧОВЕКЪТ ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ И ИМАНЕ ТОВА НАРУШАВА. ДАДЕНОТО ОТ БОГА ЗА СОБСТВЕНОСТ ОБЯВЯВА . ТАКА В БЛАТОТО НА ЗЛОТО ПОПАДА И ЧОВЕК, ЧОВЕК ДА УБИВА ЗА ИМАНЕ ПРОДЪЛЖАВА.
/ ПРОДЪЛЖЕ.
цитирай
3. dalida - Не убивай комар с меч..../цитат от вашата статия
31.03.2016 10:20
затова нашия народ казва: наведена глава - меч не я сече!
Но, с "наведената глава" всеки могъщ си прави каквото иска.

и когато човек има цел и я следва неотлъчно, методите за постигане на тази цел нямат особено значение. Както казват някои - на война постъпваш като на война - всичко е позволено...не знам чия е тази мисъл, но май излиза че е прав,тоз който я е казал.

Поздрави за статията!
цитирай
4. paulbjork - Благодарности на Автора!
31.03.2016 11:11
Беше ми изключително приятно да прочета написаното!
цитирай
5. barin - Благодаря за коментарите
31.03.2016 22:01
Благодаря на четиримата потребители за добрите думи и че харесахте темата ми.Аз обикновено, както Indiram и някои други знаят пиша за България и за славната ни стара история, но не е излишно да напиша нещо по-различно.
цитирай
6. kvg55 - Учението на Конфуций е оказало з...
01.04.2016 00:14
Учението на Конфуций е оказало значително влияние върху мисленето на китайците. Макар че е имало периоди на оспорване, то постоянно се възражда.
цитирай
7. indiram - Здравей, Барин!
09.04.2016 20:54
... Изчислих (пресметнах, 49 плюс 21, равно на 70), че Конфуций е живял 70 г. (от 551 - 479 пр.н.е.)
А, по-надолу прочетох, че живял 73...
Забелязах, че има 2 пъти по 14 години (а 14 е равно на 2 по 7)...
1 година, странствал - напуснал Родината (кЪде ли е ходил, бил) - идва ми наум, онази приказка, че Никой не е станал пророк в собствената си страна!

Изобщо, много въпроси към изследователите, поставя материалът (статията) ти! Поздравления, Барин!

Как е изписано на китайски името му? - Браво и за тази ти хрумка!

"14. Купа ориз за ядене, вода за пиене и ръка, която да подложа под главата си – това са нещата, които ме радват. Богатството и отличията придобити с неправда не са от тях." - цитат от по-горе (от статията)
...
Поздрави!

И, ако пак открадна време, ще прочета и следващите ти статии (разгледах ги набързо)... :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645664
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031