Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2016 21:51 - Античния Одесос
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5215 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 22.03.2016 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Като варненец сметнах за необходимо да напиша за улиците на древния Одесос. Както знаем Варна е носила името Одесос от създаването си малко след установяване на българите на юг от р. Дунав. При идването на кан Аспарух градът не е влизал в пределите на новосъздадената държава, но знаем от летописите, че се  е казвал Одесос. В Одесос се сключва мирния договор между император Теодосий II и Атила през 447 г. На тракийските и колониалните римски монети се е изписвал"Одесейтон". При Аспарух край Варна, тогава Одесос има изграден вал, който наричаме Аспарухов. Не е напълно ясно, по-скоро-не дали Одесос е бил в пределите на България по това време. Със сигурност при управлението на кан Кардам( 777-802 г.) градът е влизал в територията на българската държава. Това се потвърждава от написаното от Теофан изповедник( тема" Теофан изповедник за българите").  Може би  още преди това Варна е български град и носи днешното си име. Споменава се, че кан Паган( 767-768 г.) "е убит от слугите си край Варна".
            
Административното му устройство, подобно на останалите древногръцки градове държави е демократично. Управлява се от Градски съвет (буле) и Народно събрание (демос). През първите два века от съществуването си, докъм средата на ІV в. пр. Хр. Одесос не е бил голямо селище, но е важно пристанище на западния бряг на Черно море. Разраства се благодарерние на корабоплаването и търговията към IV в. пр.Хр. Жителите му търгували с редица градове и острови на Гърция и Мала Азия, откъдето били внасяни луксозни стоки: рисувана керамика, злато, мрамор, а също амфори с вино и дървено масло, и др. Част от тези стоки ползвали за свои нужди, а останалата разменяли с тракийските племена от вътрешността на региона. От тях купували и изнасяли зърнени и месни храни, дървен материал и различни суровини за вътрешността.
           
Останките на големия античен град Одесос се намират под улиците и сградите на съвременна Варна. През VI в. пр.Хр. изселници от гръцката колония Милет, в Мала Азия, се установили на територията на тракийското племе кробизи и въздигнали свой град. При разкопките са открити мраморни украси от най-ранната сградата в Одесос - храма на Аполон, който бил върховно божество на града. За основаване на Одесос се смята малко по-късно от Аполония( тема" Историята на Созопол"), защото милетските гърци първо основават Аполония и след това отиват на север, където създават Одесос и Томи( днешния Констанца- пристанище на Румъния).  Някои приемат 572 г. пр.Хр. за година на основаванетона Одесос от мидийския цар Астиаг.
             Към края на 4 в.пр.Хр. Одесос бил включен в границите на империята на Александър Македонски, но през III в.пр.Хр. неговите жители успели да извоюват своята независимост( тема" Завоеванията на Александър Велики"). Благодарение на преуспяващата търговия гражданите на Одесос живеели богато. За това свидетелстават намерените красиви и скъпи чуждоземни редмети, както и статери (златни монети) и сребърни монети, сечени в одесоската монетарница.  Одесос сече собствени монети от IV до I в. пр. Хр.
                
image снимка 1- монета от Одесос - I в. пр. хр. с конник
        След I в.,сл. Хр. Одесос е завлядян от римляните. Той се превръща в един от най-значителните черноморски градове, с процъфтяваща култура и изкуство. От римския период са останали руините на огромни терми, които и днес могат да се видят близо до градския център на Варна. Градът запазил значението си и през първите столетия от разцвета на Византийската империя - от IV до VI в., когато се превърнал в голям християнски център - седалище на епископ. В началото на VII в. тук нахлули авари и славяни и опустошили Одесос напълно. Край неговите руини през VIII - IX в. възникнало малко българско селище, от което в XI век израстнала средновековната Варна. Нейното име идва от маловодната река Варна.
               
Древната история не дава сведения за коренните обитатели на този край преди идването на трако-илирийските племена. В по-късните исторически времена в изворите се срещат  кробизите – траки, които са населявали от брега на р. Камчия (Дичина) до Балчик (Дионисополис). Кробизите били варвари и живеели около древния Одесос край езерото на наколни жилища. Те се занимавали със скотовъдство и земеделие, не обичали морето. Затова били ограничени в своята външна дейност, не познавали търговията.


снимка 2- крепостната стена на Одесос
                 Почитани били бог Дарзалас, изобразяван полулегнал с рога на изобилието и Серапис( комбинация от Озирис и Апис-свещения бик у египтяните; приема чертите на няколко богове от античния свят).
               През I в.сл.Хр. е завладян от римляните. Секат се колониални римски монети от Антонин Пий( тема" Римските

императори от II в.") . Друго, с което може да се похвали Варна е най-старото обработено златно съкровище от Варненски Халколитен некропол( в Западна промишлена зона).

 
image    снимка 3- колониална римска монета от Одесос на император Гордиан III със Серапис
                       Във времето на постоянни варварски нашествия и непрестанни войни, когато забогатяващите градове са били лесна и желана плячка, от голямо значение е била тяхната защита. С тази цел, ако не целите селища, то поне най-важната им централна част, била ограждана с крепостни стени. Такива крепостни стени имала и Варна. Поради това, че запазени останки от тях няма, за наличието на крепостни стени можем да съдим единствено от записките на древните летописци. Най-ранни данни ни е оставил готския историк Йордан, който описал неуспеха на Филип II да превземе града през 341 г. пр. Хр. – жреците и местната управа излезли през градските порти и успели чрез преговори да сключат споразумение. През I в. пр. Хр., в похода на гетският цар Буребиста срещу понтийските градове сред най-пострадалите бил Одесос, а крепостните му стени били съборени. С възстановяването на града вероятно се е наложило и построяване на нови. Според един надпис от Одесос, в началото на I в. сл. Хр., по времето на император Тиберий, били направени поправки на крепостната стена. Укрепвания били правени и по-късно, когато Одесос станал административен център на квестура. В следствие на жестоките аварски нападения през VII в., аспаруховите българи най-вероятно са заварили  Одесос силно западнал с повредени или разрушени крепостни стени. Като техен заместител и за защита откъм морето те издигнали земен насип на юг от града, известен днес като Аспаруховия вал. С попадането на Варна във византийски ръце крепостните стени били отново възстановени.

image снимка 4-зала от историческия музей във Варна
                За историята на Одесос може да се научи от Историческия музей във Варна. Има подробно описана историята на Варна през всичките епохи, като се започне с най-старото златно намерено съкровище- от Варненския Халколитен некропол до наши дни. Има изложени много артефакти, предмети, накити, печати, оръдия на труда на древните хора. Емблематични за Варна са римските терми. Строени са къмкрая на II в. сл. Хр.Изградени са през Римската епоха, към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите. Според проучванията височината на сводестите конструкции е била над 20 м, а общата площ на съоръжението около 7000 кв. м. Баните са функционирали до края на III век. Те са имали важна социална функция в древния Одесос, който от 15 г. пр. Хр. е част от Римската империя в провинция Мизия, но запазва известна самостоятелност (правото да сече свои монети и да няма римски гарнизон). Като главно пристанище на провинция Мизия, градът е бил силно повлиян от римската култура, за което свидетелстват и термите. Намират се в югоизточната част на Варна в гръцката махала, кактоопще се нарича старата част на града. За посещение се влиза от към улица "Граф Игнатиев", а има малки терми към бул." Приморски". До римските терми е църквата "Св. Атанасий", в която може да се видят икони на св. Боян- Енравота( тема" Св. Боян- Енравота- княз български"), св. цар Борис и св. Тривелий Теоктист( хан Тервел), които рядко могат да се видят из цървите и манастирите.
image снимка 5- Римските терми във Варна
                    Що се отнася до улиците на античния Одесос- за жалост си изгубих една статия, където имаше писано по въпроса. Оскъдните археологически разкопки в гъсто населения днес район на стара Варна могат донякъде да очертаят мястото на римската крепостна стена. Запазени фрагменти от нея са открити по бул. „Приморски” срещу Аквариума, на ул. „М. Колони”, до църквата „Свети Никола”, до днешното заведение „Хепи” срещу магазин „Валентина” (в двора зад магазина е запазена крепостна кула), до Щаба на ВМС и на някои други места. В хотел"Golden tulip" има запазена гробнница от античния Одесос. Друга такава има в частен имот в местността" Акчилар", както и в близкото село Осеново. В по-късни времена част от стената, минаваща по бул. „Приморски” се е срутила и по сведения на братя Шкорпил останките й са се виждали под водата. С построяването на вълнолома, стръмния бряг се е заличил от образувалата се пясъчна ивица. Благодарение на братя Шкорпил, живяли във Варна след 1906 г. знаем много за стария град. Херман Шкорпил е бил уредник на историческия музей, а Карел Шкорпил- директор от 1906 до 1915 г. За тях зная покрай членството ми в дружество" Томаш Масарик" за българо- чешко- словашка дружба. Основата на стените (на около 3 метра под сегашното ниво) била от дребен камък, а по-нагоре били изградени от големи каменни блокове, наредени плътно един до друг. Височината им достигала до 8 метра, а дебелината от 1 до 3,5 на по-уязвимите места. Вероятно по крепостния зид е имало зъбери и бойници и пътека, по която да се движат войниците. На определени места са били четириъгълните бойни кули, които били по-високи и издадени напред. Само кулите около крепостните порти били шестоъгълни.
снимка 6-братя Шкорпил
                  Вероятно е в центъра на града, в района около Термите, да е имало акропол, но за такъв археологически данни няма. Не е известен и планът на улиците в стария Одесос. Според тогавашната практика всеки античен град е бил пресичан от две главни улици, следващи посоките на света, и наричани „Декаманус максимус” и „Кардо максимус”, а успоредните на тях улици образували кварталите. Там където се пресичали първите бил и градският площад – форумът. Няма единно мнение за това, до кога са се запазила римските крепостни стени. Сигурни сведения има до VІ в., но според различните изследователи, в един или друг вид те са били използвани до Х, XIV и XV в. Всички улици и постройки от античността са били в сегашната гръцка махала на град Варна, около д-р Шишковата градинка, римските терми и към жп гарата. От по-късен период има една запазена стара църква, намираща се зад управлението на полицията.
             Остана да напиша какво е било преди 572 г. пр. Хр.

             През желязната епоха (І хил. пр. Хр.),  траките вече се обособяват като отделен етнос. На малкия нос, където днес се намира морската гара, възниква рибарско селище. Предполага се, че неговите жители са били представители на тракийското племе корбизи. Доказателство за тяхната самобитна култура намираме в множество разкрити артефакти: керамични съдове, бронзови и железни фибули, ножове и бойни брадви и други. Археологическите находки доказват, че траките са поддържали активни връзки с древногръцките колонисти и с течение на вековете, все повече се приобщавали към старогръцка култура, като дори станали неин проводник сред своите сънародници от вътрешността на Балканския полуостров.
              Според ранни писмени сведения днешният град е наследник града-държава (полис) Одесос, основан от изселници от малоазийския град Милет през втората четвърт на VI век пр. Хр. (периодът на гръцката колонизация на Черноморското крайбрежие). Произходът на името на града "Одесос" (в превод – селище, разположено на вода, "Воден"), В централната част на градфа има малка улица" Воден". Най-вероятно полисът е бил изграден в близост или на мястото на по-древно (тракийско) селище. За значимо тракийско присъствие в района разбираме от сведенията, че има култ към тракийския бог Дарзалас.



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Барин!
23.03.2016 22:21
Варна, Одесос - за мен е загадка... щото няма (поне засега) други (известни) имена...

Поздрави!
цитирай
2. indiram - ...
24.03.2016 02:01
"В Одесос се сключва мирния договор между император Теодосий II и Атила през 447 г. На тракийските и колониалните римски монети се е изписвал"Одесейтон"." - малко раздвижване има тук...

През VI в. пр.Хр. изселници от гръцката колония Милет, в Мала Азия, се установили на територията на тракийското племе кробизи и въздигнали свой град
" - за първи път научавам за това племе - кробизи...
И, за Щкорпил - от тук ли иде Шкорпиловци - чувала съм за такова място, селище

А, че площад "Екзарх Йосиф" има 8 (осем) лъча (улици) - Гръцката махала,
а по ... по-нагоре, покрай реката, има подобно (колело) с колко лъча - сега не ми се отваря картата... ще видя... на сутринта...

Поздрави!

цитирай
3. barin - Здравей Indiram,
25.03.2016 21:19
За тези нещазная от практиката на колекционер на монети от 1992 до 2002 г. Село Шкорпиловци идва от братя Шкорпил. Намира се близо до плажа на Камчия,има широка плажна ивица. Единият брат е погребан в местност" Джанавара" край Варна, а другият- в Плиска.Те имат голяма заслуга за разкопаването на старата ни столица. Племето"Кробизи" го има, за него съм писал в тема"Тракийските племена", която си чела. Аз утре ще празнувам българския празник( традиция при мен от 1998 г.). Поздрави.
цитирай
4. indiram - Здравей, Барин!
26.03.2016 11:08
Честит празник! - 26 март

Да живее България!

Поздрави на всички Българи!
цитирай
5. barin - Благодаря, Indiram
27.03.2016 14:11
Благодаря, Indiram. Дано повече хора видят това, както и темата" 26март- начало на българската държава". Ако иска някой може да предложи по-подходяща дата и може да я обсъдим.
цитирай
6. indiram - Здравей, Барин!
28.03.2016 00:15
Колкото и да съм... Откачена, или Луда, ... 26 март ми се вижда добра и хубава дата за България... Ала, кой ме пита мене?! - Да чуят тебе ще е достатъчно!
Всъщност, ти си избрал датата, според изследванията си - Аз вярвам, че си се справил добре с проучванията!

Поздрави!
цитирай
7. kvg55 - Варна - един древен град с многов...
31.03.2016 23:57
Варна - един древен град с многовековна история.
цитирай
8. vled - Още нещо за Варна
05.12.2019 20:15
Попадам на вашия блог по друг повод и се зачетох за един от древните градове по българските земи – Одесос. Тъй като някои от нещата според мен не са верни ще си позволя да оставя мнение:

1. „Древната история не дава сведения за коренните обитатели на този край преди идването на трако-илирийските племена.”
„През желязната епоха (І хил. пр. Хр.), траките вече се обособяват като отделен етнос.”
………
Древната история не дава също сведения и за „идването на трако-илирийските племена”, но тази хипотеза продължава да се разнася като светата истина, макар че няма нито едно сведение, което да я потвърждава. Ето какво казва палеоархеологът Петър Детев, който въз основа на своите проучвания теренно на над 350 селищни могили сондажно и цялостно над 40 могили в басейна на река Марица е прозрял нещо, което и днес е непостижимо за много български археолози:
„Европа се е събудила след ледниковия се сън и е започнала да гради своята култура едва в третото хилядолетие пр. Христа. Но тук на Балканите знаем, че това чудо се е случило 4000 години по-рано. Така между разбиранията на Европа за начало на европейската култура и нашите артефакти зее 4000 годишна пропаст. ……..”
"Вярвам, че един ден българският народ ще се върне към корена си. Тези 7000 г. праистория са по-голямата, а може би и по-добрата част от неговото съществуване. Огромна част от него никога не е напускала тези земи, нито пък е пристигала в тях
цитирай
9. vled - И още
05.12.2019 20:28
Пишете:
„Според ранни писмени сведения днешният град е наследник града-държава (полис) Одесос, основан от изселници от малоазийския град Милет през втората четвърт на VI век пр. Хр. (периодът на гръцката колонизация на Черноморското крайбрежие).”
……….
Траките са местно коренно население, основало както града от който е разкрит само неговия некропол - Варненския халколитен некропол, така и днешния град Варна, който нарекли ОДЕСОС. Милетските гърци са основали днешния украински град Одеса, който е носел същото име - Одесос. Да напомня, че гърците са пришълци на Балканите. Това че траките не са писали не означава, че те нямат много по-древна история от тази на пришълците гърци.
Споменавате Созопол, основан като Аполония, но това също не е вярно. Този град също е основан в най-дълбоката древност от траките, които са го нарекли АГАЛИНА. Агалина е най-древният след Пулпудеева (Пловдив) град в земите на Древна Тракия. Аполония е само пристанището, което гърците са наели от местните траки и по късно населили терените около него.
………
Ето откъде идва името Варна:

Теофан Изповедник, византийски летописец и духовник пише следното:
„А българите, като видели това, започнали да ги преследват подире им и повечето погубили с меч, а мнозина наранили. И като ги преследвали чак до Дунава, преминали го и дошли при т.нар. Варна, близо до Одесос, и до тамошната земя.”

Споменатата в сведението Варна е също тракийско селище - днес в северните покрайнини на днешния град.
цитирай
10. barin - Здравейте, vled. Благодаря, че ме ...
05.12.2019 20:47
Здравейте, vled. Благодаря, че ме добави в"любими". За името на Варна има няколко версии. Имаме Варненски алколитен некропол, за който казват, че е от "прототраки". Искат да отделярт едните ни предци с името"прототраки", на другата част казват"прабългари". Имената на Одеса и Одесос си приличат и най-необичайно, но често срещано обяснение е, че като са открили останки от античен град при Одеса са мислили, че е изгубения някъде през VI в. Одесос. При Варна имаме аналогичен случай, както при Созопол- Анаксимандър( Анаксандър) основал град на мястото на друг по0стар град, датиран към 606 г.пр.Хр. Помня, че през 1994 г., когато работих в Созопол имаше празници"2600 г. град". При Варна имаме подобен случай, но старите години преди 572 г. пр. Хр. са умишлено забравени. Благодаря за корекцията. Когато писах тази тема някои неще още не ми бяха известни, а картата със старите улици на Одесос вече я бях изгубил. Тази година покрай подготовката ми за доклада на Варненска историческа конференция"България в световната история и цивилизации- дух и култура" и темата"Символите и гербът на Варна" намерих нова информация.
Поздрави!
цитирай
11. vled - Здравейте, барин,
07.12.2019 14:32
Нашата история е изключително трудна за изследване, защото никой от нашите предци – Траки, Славяни, Пра Българи, не са писали.
Не трябва обаче да мислим, че историята започва от там, откъдето гърците са започнали да пишат. „Основали” са си само пристанища по нашето крайбрежие и то винаги в близост до съществуващи тракийски селища или градове, нали смисълът е бил да търгуват с местното население?!?
Според Божидар Димитров Филип II Македонски е „основал” Филипополис през 4 век пр. Хр. Истината е, че Филип е владял града само около 20 години, но написаното име „Филипопол” е останало и се повтаря безкрайно през следващите столетия, та до днес. Всички други известни имена на града освен ПУЛПУДЕЕВА и Пловдив са чужди.
Пулпудеева е най-древният действащ град и е основан от траките много хилядолетия преди македонците да дойдат на Балканите. Това не е мое мнение, а мнение на археолога Петър Детев, който е правил разкопки в града на тепетата и проумял тези неща по-добре от всеки друг.
Трябва да уважаваме историята и предците си, защото простата логика гласи – „Ако не уважаваш себе си никой няма да те уважава”!
…….
Варна я очаква велико бъдеще, стига светът да научи къде е Люлката на европейската цивилизация. Засега това е почти неизвестно…
цитирай
12. kirilova - Здравей, barin
17.11.2021 17:53
В статията ти всичко е е изчерпателно. Факти,доказателства, всичко. Адмирации от мен.
цитирай
13. barin - Благодаря, Кирилива. Аз диори имах ...
17.11.2021 17:55
Благодаря, Кирилива. Аз диори имах карта на улиците на античния Одесос, но някъде изчезнаха. Лично съм ходил да гледам какво е останало от тях в Гръцката махала.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646367
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031