Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2016 21:59 - римските императори през II век
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5335 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 23.02.2016 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              Римските императори през I век са най-известни и затова ги пропускам. За тях има писано най-много. Правени са филми за Клавдий, Октавиан Август, Калигула, Цезар( който не е провъзгласен за император, но по начина на управление на държавата е такъв) и Комод( филма" Гладиатор") Римската империя е обширна и сред най-големите държави за времето си. Влиянието на Рим е било повсеместно и познатия за европейците и народите от близкия изток свят. В България има много голям интерес към римските монети. Те не са най-скъпите, но са най-търсените. Причини за това са тяхното изящество при изработка, особено на денарите и ранните антониани; римското влияние на Балканския полуостров. За дълго време българските земи са били римски провинции и има запазени редица крепости, пътища, акведукти и други стоителни съоръжения. През римско време градовете по сегашната ни територия са се развивали добре, а някои, като Абритус, Улпия Ескус, Марцианопол, Пауталия, Диоклецианопол са се развивали много успешно във всяком отношение. .Римската империя е изучавана и поради заслугите, които има във военното дело, правото, астрономията и останалите науки. Дори за Август наскоро гледах хубав много дълъг филм.  През II век управляват по-малко на брой императори. Към династията на Антонините, с която започвам хронологията спадат най-уважаваните римски императори: Траян и Адриан. През II век императорите си посочват наследник, който ще заеме трона. Римските императори от II век са способни и разширяват империята в много широки граници, особено на изток. Справят се методически със съпротивата на много противникови царе. Римската империя по тяхно време е просперираща.
   Нерва (96 – 98)- основава династията на Антонините. Наследява овакантения римски престол след убийството на Домициан. Управлява кратко-малко повече от година. По негово време са прекратени гоненията срещу християни и юдеи.
   Траян (98 – 117)-укрепва властта си, завладява земите северно от Дунав( Дакия), постига големи победи наг готите и по този повод строи градовете Никополис ад Исатрум и Никополис ад Нестум, строи 40-метрова колона в Рим( Траяновата колона),
намира повод за нахлуване в Армения, прогонват партското присъствие, атакува Партия, завладява областите Асирия, Месопотамия, Вавилония, превзема градовете Селевкия и Хатра, при което партският цар е принуден да избяга, оставяйки трона и семейството си в ръцете на нашественика, строи на българска територия Августа Траяна, Марцианопол и още крепости( виж Тема"Римските крепости на територията на България).След завладяване на даките и други територии Рим се обогатява с много съкровища. Това позволява в цялата империя да бъде изпълнена мащабна програма за обществено строителство, която се изразява в строеж на обществени сгради, пътища, акведукти, реконструкция и модернизиране на пристанища. В столицата е построен многоетажен универсален търговски център (Пазар на Траян), в който се помещавали различни магазини. След смъртта си великият император и пълководец е обожествен от Сената, който възприема обичая да приветства всеки следващ нов цезар с пожеланието „Да бъде по-щастлив от Август и по-добър от Траян.“ За много успешен преди Траян император се смята също и първият- Октавиан Август.
                снимка 1- Скулптура на император Траян
 

             Карта на Римската империя по време на нейното най-голямо разширение- 117 г. сл. Хр.
              Адриан (117 -138)-  роден в Италика, градче в Испания, в заможно семейство, но родителите му умират рано и той остава на десет години сирак. Син е на Публий Елий Адриан Афер и на Паулина Стара. Отгледан е от Траян, негов далечен роднина, който приживе вероятно не го посочва официално за свой наследник.  След смъртта на Траян е обявено, че е осиновен и назначен за негов приемник.  Горещата поддръжка от страна на армията, която го приветства като нов император, решава окончателно въпроса за престола. Обича мира и изкуството, проумява, че е трудно да се задържи огромната римска територия и спира разширението на изток. Строи много отбранителни съоръжения, градове, възпоменателни колони и др. Запазва целостта и територията на държавата и започва мащабно строителство. Заради такива като него е величеството на Рим през дълъг период.

image                         снимка 2- глава на Адриан
     Антоний Пий (138 – 161)-получава прякора"Благочестивия" заради ревностнотоси отношение към римските религиозни обичаи. Вътрешно укрепва Римската империя и запазва завладянотоот Траян и Адриан. Малко са документираните сведения за управлението му, поради липсата на важни събития. Осигурено е забележително спокойствие и просперитет през този период, наречен „Златния век на Рим“. Икономиката на провинциите е в подем, а населението се радва на дълготраен мир. В съгласие с традицията на сенатската летопис от епохата, биват възхвалявани добродетелите на императора, описва се неговият идеализиран характер като скромен, милосърден, благ и спокоен по природа. Антонин Пий е определян като „спасител на човечеството“ или „божество“. Антонин Пий се проявява като мъдър и безпристрастен държавник, водещ се от благородни принципи и загрижен за благото на хората; отличен администратор, той е сдържан в разходите и дарява дори личното си богатство за да подпомогне благоустройството на градовете и икономическото развитие на провинциите. През 148 г. римляните празнуват деветото столетие от основаването на град Рим. Във връзка с това са проведени тържества и спектакли. С намаляването на сребърното съдържание в монетите, временно са преодолени финансовите затруднения на империята.
 
image                 снимка 3- Денар на Антонин Пий

 

      Марк Аврелий (161 -180)-спада към един от петимата добри императори, известен е като императора-философ. Син е на претора Марк Аний Вер и Домиция Луцила. Осиновен от Антонин Пий и възпитаван отрано като престолонаследник. През това време наследяването на римдсския императорски престол не е било от сина, а императорът преживе определялкой ще го наследи и го подготвял за това. Още като млад е обявен за приемник. Марк Аврелий се намира при действащата Дунавска армия, която воюва с маркоманите, квадите и сарматите. Кампанията протича успешно и легионите навлизат в земите на варварите. Императорът възнамерява да основе две нови провинции отвъд Дунав – Маркомания и Сарматия (на територията на днешните Чехия и Словакия). Плановете за завоевания обаче са осуетени от внезапно започналите въстания в източните провинции. До 169 г. управлява съвместно с Луций Вер, а след 177- с Комод. Властването му съвпада с епохата наречена „Златен век“ на Римската империя, време когато държавата се намира във върха на своето могъщество и слава, но това също така е и времето когато започват да се появяват първите признаци на наближаващата криза. Казал е" Твоите мисли стават твой живот".

image             снимка 4- конна статуя на Марк Аврелий
      Луций Вер (присъединил се към империята) (161 – 169)-Въпреки че формално делял наравно властта с Аврелий, Вер не участвал активно  в управлението на империята. Отстъпвайки всички задължения и отговорности на своя съимператор, той прекарвал времето си в пируване, състезания и различни забавления, заобиколен от разкош, сред актьорска трупа и придворни фаворити. Луксозният живот който водел струвал твърде скъпо на държавата, а на него самия носела славата на- прахосник и безделник. Обградил се с много свои хора.  За да го избави от безпътния му начин на живот, Аврелий изпратил Вер на изток за да оглави кампанията срещу царство Партия, с което се води война за контрола над Армения (162-165 г.). Луций Вер оставил военните действия в ръцете на пълководците Авидий Касий и Стаций Приск, а той самият се отдал на разюздани развлечения в Антиохия. В това време римските легиони успешно овладяват Месопотамия. В тази война е унищожен град Селевкия на река Тигър и цялата  столица на Партите Ктезифон е изравнена със земята от военачалника Авидий Касий през 164 г. При изтеглянето си от Месопотамия обаче войските донасят със себе си заразна епидемия, която става причина за измирането на голяма част от населението на империята.  

           снимка 5- Луций Вер в профил
Комод (180 – 192)- Роден е през 161 година, син на Марк Аврелий, деен и силен човек. Не е правил никакви тайни заговори за да се възкачи на престола, а си поел трона на империята когато бил едва на 19 след което управлявал цели тринадесет години, но не съвсем успешно. Обичал гладиаторските борби и често сам е слизал на арената, но е бил император кален в битки и никой не се е бил здраво на арената. Комод се е преобличал за да не го разпознаят защото римското общество не е гледало с добро око на гладиаторите. Противно на днешните разбирания, гладиаторите в древния Рим са били смятани за най-ниската обществена прослойка. Комод се правел на гладиатор, участвал е в битките, но въобще не сигурно да е  убит на арената. Управлението му е белязано с честване на много празници, гладиаторски битки и разточителство. Може да се каже, че от него започва постепено да упада Рим. Залезът на Римската империя е далече. Той е отложен благодарение на няколко способни императори, които са управлявали след него, като Септимий Север и Константин Велики. 

image              снимка 6- възстановен образ на Комод
            През 138 г. има един Аелий, който е осиновен от Адриан и управлява няколко месеца. Той починал от свръх доза лекарство, което поел при произнасяне на една от първите си речи. 
  Пертинакс (193 – царува 87 дни)-по не напълно сигурни данни си е платил, за да стане император след смъртта на Комод.
Дидий Юлиан (193 – царува само 66 дни)
Клод Албин( 193- 195 носи титлата" Цезар", а 196-197" Август")
Песцений Нигер( 194 г. управлява източните провинции, докато не е победен от Септимий Север)
  Септимий Север (193 – 211)- влиза към следващата династия и група на императори. Предмет на разглеждане в някоя следваща тема. За него има какво да се напиши, има заслуги към Римската империя.
 




Гласувай:
9



1. kvg55 - За някои императори чувам за първи ...
25.02.2016 19:37
За някои императори чувам за първи път.
цитирай
2. barin - Императорите
25.02.2016 20:14
Тези са по-известни. През III век има толкова незнайни имена, че не бях ги запомнил всичките дори през годините, когато бях колекционер на монети.
цитирай
3. kvg55 - С разпада на империята започва и ...
25.02.2016 20:27
С разпада на империята започва и честата смяна на императорите.
цитирай
4. indiram - Здравей, Барин!
26.02.2016 12:23
Хубава статия! Поздравления!
Прави ми впечатление... осиновяването. И, възниква въпроса - Истина ли е това и доколко? Изглежда ми съмнително в хрониките, при много случаи, да се споменава осиновяване (и в други статии съм срещала това). Създадена е традиция ли? ... Сещам се за някои причини за осиновяване:
- Гейове (или кастрирани, или е нямало жени), та се налагало осиновяване на наследник (нали си посочвали наследник)?
- А, някои са имали син (синове), въпреки това са осиновили момче - Защо?
- Имали са дъщери, а са искали син и си осиновяват момче.

Другото нещо, което ме учудва е прическата на всичките императори - къдрокоси. А, по онуй време (древността), май перуките още не са били на мода. Брадите им - голобради или с бради (къдрави пак). Хрумва ми, обаче, че може би са имитирали (пък и внушавали на Света) за силата на Лъв (чрез гривата му), сиреч Слънцето, т.е. Величие...

Интересен материал! Има имена, които срещам за първи път и като географски понятия - напр. Маркомания.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645877
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031