Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 21:50 - Енергийните места в България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7156 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 11.02.2016 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

               В България има много интересни обекти, които си заслужава да се посетят. Те са различни по своята същност. Някои са природни феномени, други са направени от човек.Много от интересните места в България представляват енергийни територии, свързани поо мистериозен начин с нещо неизвестно. Когато са били посещавани по-чувствителните хора са усещали някаква енергия и външно влияние.Мнозина са го описвали,а други не са могли да разберат какво е. Повечето от енергийните места в България спадат към светилищата. За тях съм писал на следните места отмоя blog:  http://barin.blog.bg/turizam/2015/04/21/megalitni-syoryjeniia.1355766; http://barin.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/09/14/krasotite-na-bylgariia.1391776;
          Едно от най-известните напоследък е светилището Белинташ до с. Мостово и махала Врата, Асеновградско. За него четете на:
http://barin.blog.bg/history/2016/01/19/svetilishteto-belintash.1423680
            Поставям гона първо място сред разгледаните.
           Други енергийни места:
         
Изключително интересно място в близост до брега на Черно море, недалеч от Приморско. Разположено е на полуостров. Древното тракийско светилище е особен енергиен център, но препоръчваме да се посещава през работните дни или извън активния сезон, тъй като има много туристи. Мястото е впечатляващо!

image
               Третото място е района около Седемте рилски езера. Това категорично е един от най-силните енергийни центрове не само в България, но и на Планетата. За съжаление през последните години тук е налице силно екологично и отчасти енергийно замърсяване, което е отражение на състоянието на България като цяло. Заблатяването на част от езерата е предречено от Учителя Петър Дънов(Беинса Дуно), като фаза за преминаване през трудни години, белязани от духовно падение. Разположени са над 2000 м.н.в. и представляват желано място за отдих и разходки в планината. Откакто има лифт са по-достъпни и се посещават много.
image

              Като четвърто поставям светилището Татул-гробът на тракийския певец Орфей. Намира се близо до с. Татул, чието име носи. Наблизо са тракийския град Перперикон и Харманкая. Непосредствено до което се намират добре запазените останки, датиращи от около VI в. пр.Хр. Според научните изследвания този древен култов център е бил място за жертвоприношения към бога на Слънцето, за което подсказва и формата на най-високата част от мегалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце. Най-особеното тук е, че пирамидата е насочена точно към Слънцето в дните на равноденствие. Тук не можем да не споменем връзката с близката пещера "Вулвата", чиито олтар-матка се "опложда" от слънчевия лъч единствено по време на есенното равноденствие, когато прониква докрай през тесния и процеп. Тези факти ни навеждат на мисълта за степента на развитие на цивилизациите живели преди нас по същите земи, където стъпваме и ние днес.
image
                 Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък. Намира се на около час и половина път от Белинташ. Наблизосе намира и Кръстова гора.
image
                Кръстова гора е място с голямовлияние.Казват, че трябва да се отиде там три пъти и да се преспи.В началотонаоткрито,но по-късно има построен хотел с места за спане. На Кръстов ден( ч14 септември) тук е пълно с хора. Идват за изцерение от различниболести. Според преданието:  През 1933 г. в село Борово пристигнал Йордан Стойчев Дрянков. Той е роден в село Ковачевица, Гоцеделчевско, и още от детинство се отличавал с голяма религиозност. Йордан се отказал от светски изгоди и земно благополучие, бил беден, извънредно скромен и честен човек, готов да понася всякакви унижения заради Христа. Понякога се държал странно и непонятно за околните, сякаш юродствал. Йорданчо, както го наричали всички, понякога получавал видения. За едно от тях ­ явяването на кръст на небето ­ известява цар Борис III, с когото се познавал лично.

След една нощ, прекарана на връх Кръстов, му била открита историята на мястото. На този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Но руският цар (не се сочи името му) научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: “Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго, освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви.” Пратениците изпълнили поръката на царя и султанът им дал искания кръст. Но майката на султана, като научила за това, му рекла: “Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти? Пусни потери да хванат пратениците и си го вземи.”

           Султанът изпратил хора, но те не могли да хванат пратениците, защото, като узнали, че ги търсят, не се върнали по пътя, по който дошли, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на връх Кръстов русите предали на монасите кръста и заминали за Русия, като мислели, може би, по-късно да дойдат и да го вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи, а монасите избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище. Йорданчо съобщил още, че му било казано да направи и постави висок метален кръст в знак на това, че там има частица от Кръста Господен.

          След случилото се в Борово Йордан Стойчев отново се явил при цар Борис III и му разказал всичко. По това време при царя се намирал запасният подполковник Величков, който заявил, че на него Бог му открил как трябва да изглежда металният кръст и къде да бъде отлят. Така било решено да се отлее 66-килограмов кръст, като разходите по изработването му били поделени между цар Борис III и подполковник Величков.

          На 1 май 1936 г. металният кръст е донесен от Йорданчо и подполковник Величков на връх Кръстов, където в присъствието на цялото село Борово е бетониран на източното възвишение на върха и осветен от свещеник Петър Василев Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се е намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода.

          Йордан Стойчев изчезва и около 1960 г. мъченически умира в Ловешкия лагер, като жив е закопан до главата в пръст. Животът му остава не-проучен и около него продължават да съществуват много неясноти и загадки.
             
Гроба на Св.Иван Рилски, заедно с Рилският манастир-най-големия в България. За тях: http://barin.blog.bg/history/2015/12/04/manastirite-v-bylgariia.1412375; http://barin.blog.bg/regionalni/2015/07/29/bylgarskite-svetii.1379983
          Само ще допълня, че на 4 км. източно от Рилския манастир се намира гробът на Св.Иван Рилски. До там се стига по хубав тесен път и кратко изкачване на пътека през гората, която води до параклиса. Точно до него има голям къс надвесена скала, която създава впечатлението, че ще се срути всеки момент.
image

                 Не може да не споменем Рупите и най-голямата пророчица на България баба Ванга. Храмът на пророчицата Ванга е в месността Рупите, под изгасналия вулкан - днес вр. Кожух, е неслучайно избрано и високоенергийно място. Именно тук Ванга черпи силите си и хората, посетили храма, ще усетят част от тази неверояна енергия. Водата тук е многогореща. Хребетът над храма (вр. Кожух) крие една голяма тайна.

image
               Откакто започна набиранетона средства и кампанията по възстановяване на Голямата Базилика и тя се превърна в свято за българитемясто.Мога да го разглеждам като такова, защотоза него има поверия. Комплексът представлява важен паметник на ранносредновековната българска култура от нейния християнския период (втората половина на 9-ти - средата на 11-ти век). На площ от над 20 декара., оградена и защитена с висока около 4м. каменна стена сбойници, се разполагат т. нар. Голяма базилика, Архиепископската резиденция, първият Български манастир. След покръстването на българите Голямата базилика е била главният храм на автокефалната българска архиепископия.
image
              Мадарското плато е място със силно влияние.За него: http://barin.blog.bg/history/2015/09/12/madarskiia-konnik.1391239. Като енергийномясто се разглежда цялото плато, където има скални пещери.
                Смея даа причисля към останалите и Кован кая, за което зная по-малко и единствено не съм посещавал. Намира се на 45 км. от Хасково и на 30 км.от Маджарово. Един от най-големите мегалитни тракийски култови комплекси, разположен в Източните Родопи е открит в местността Кован-кая до село Долно Черковище. Комплексът включва множество (над 100) изсечени в скала трапецовидни ниши и пещеровидна гробница. Предполага се че нишите са били използвани за поставяне на урните с праха на кремираните мъртъвци.             

image

             Интересно мегалитносъоръжение е Кромлеха при с. Долни Главанак, за който има много информация в: http://barin.blog.bg/turizam/2015/04/21/megalitni-syoryjeniia.1355766. Разгледал съм го като основен и най-добре обособен кромлех с тайнствено влияние.
image
           Последно искам да обърна внимание на Светилището на Афродита и нимфите до с. Каснаково, Хасковска област. Светилище на нимфите и Афродита. Тракийското светилището на нимфите и Афродита включва останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса. Това е единственият подобен обект в България. Разяснявам за нимфите:
           Нимфите са женски същества, покровителки на природата. Те могат да бъдат земни, морски или други нимфи. Отличават се със своята красота и хората са се отнасяли към тях със страхопочитание. Техен "приемник" в по-късния български фолклор са самодивите. Макар че Афродита е известна като гръцка богиня на любовта и красотата, е известно, че още преди гърците да дойдат на Балканския полуостров, траките са почитали някои от боговете, които по-късно намират място в гръцкия пантеон. Освен на любовта и красотата, Афродита е и богиня на плодородието, пролетта и живота.  Афродита се отъждествява с финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Подобно на тях, Афродита се явява със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки.

image                 Разбира се има още влиятелни високоенергийни места из България, но тук съм писал само за основните. Може да се изброят още стаята на Преподобна Стойна, някои манастири, светилището на Залмоксис до с. Стрелково, местността" Глухите камъни" и други. 
 



Гласувай:
7



1. mihala - Всички капища са енергийни, но Бог ...
12.02.2016 05:29
Всички капища са енергийни, но Бог не благоволява в тях.
цитирай
2. kvg55 - Чел съм за енегийните центрове, но с ...
17.02.2016 12:12
Чел съм за енегийните центрове, но с този постинг конкретно се запознах с имената и местонахождението им. Чел съм книги и известно време съм се занимавал с радиестезия, не съвсем сериозно. Оттам знам за геопатогенни зони - места, където има неблагоприятна за човека енергия.
цитирай
3. indiram - Здравей, Барин!
17.02.2016 22:21
Като ученичка на лагер на морето (Варна) ни водиха до Аладжа манастир - беше отдавна, но си спомням, че в скалите имаше изкопани ниши...
В легендите и преданията има много скрити послания (Защо на руския цар името не е казано, примерно)...
От твоите материали може да се научи много за Родината ни - България!
И, се сещам за Гиньо Ганев, който завършваше речите си с думите - Да живей България! - как ми дойде в мислите...
България ще живей! - защото има Българи!
Поздрави!
цитирай
4. elcho - Отдавна не съм попадал на толкова интересен постинг !
19.02.2016 13:25
Още Людмила Живкова , когато е посещавала Тибет там са и казали, че има 3 портала към " НЕЩОТО " и единият е в България, а именно в Странджа !
Браво ! Бих искал да продължиш с начинанието си ! Темата е много интересна !
цитирай
5. barin - Трите портала
19.02.2016 18:27
Здравей, Elcho, Чувал съм за трите портала- единият е на Мачо Пикчу, другият- в Тибет, а третият- в Странджа( сигурно местността Градището). От бялото братство оспорват това- мислят че третият е някъде в района на Седемте Рилски езера. Благодаря ти за подкрепата.
цитирай
6. elcho - Рилските езера
21.02.2016 19:26
Там има уникална енергия, но за портала той е в Странджа !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644384
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031