Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2016 20:24 - Българските генерали
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4289 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 31.01.2016 20:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Третото българско царство съществува едва от 1878 г. Преди това ние не сме имали държава почти 500 години. Презтова време на османско владичество  другите държави напредват, оформят се, обединяват се, развиват се икономически, а ние стоим на едно място и изоставаме. Разбираемо е защо след 1878 г. тръгваме да се обединявам. След освобождението е подписан Сан Стефанския мирен договор, но веднага след това т.н." Велики сили" ни налагат Берлинския договор и с това редица ограничения. Те не искат да има силна България и изобщо голяма и силна държава на Балканския полуостров. В началото се оформя някакво държавно формирование, наречено"Източна Румелия". То е васалнона Османската империя и няма право да има армия и да води самостоятелна политика. Вместо столица има административен център- Пловдив. Откъснати са и други земи, населени с българи,които за по-дълги ппериоди са влизали в територията на България след 681 г., откогато сме на Балканския полуостров. Визирам западните покрайнини и част от Сърбия почти до Белград, Влашко( територия от Румъния, земите на север от р. Дунав, ограничени от р. Днестър( румънското черноморско крайбрежие и южно от р. Дунав), източна Тракия,намиораща се в момента в пределите на Турция и Гърция, излаза на Егейскоморе около Александруполис( Дедеагач на турски) и Кавала, Люлебургаз, Одрин. Нямам предвид Будапеща и Трансилвания, които за кратки периоди са били български. Изхождам от това в тези земи населението да е българско, макар че съседните ни държави направиха възможното да го промият и опитаха да заличат българското.  За да се премахне неспаведливостта от Берлинския договор се водиха четири войни за национално обединение: Сръбско-българската, като следствие от провъзгласяване на съединениетона България с Източна Румелия, Балканската, Междусъюзническата( наречена още "Втора балканска") и участието на България в Първата Световна война.  Във войните участваха много млади хора, загинаха герои. Из цяла България има паметници,паметни плочи и арки на загиналите във войните за национално обединение. Дори и аз имам загинал прадядо в Първата Световна война и е написано иметому на арката на входа на ловешкото село Казачево. Войните дадоха възможност да се прославят много генерали, ръководили операциите и сраженията( темите" Великите битки на българите","Основни събития от българската история").  Ще разгледам част от българските генерали, прославили България във войните на третото българско царство. До преди имахме следните генералски звания: " генерал- майор", " генерал-лекйтенант", "генерал-полковник" и " армайски генерал". Към момента званията на висшите офицери в българската армия са: " бригаден генерал", "генерал-майор","генерал-лейтенант" и"генерал". Със звание"генерал" може да бъде единствено Началникът на отбраната.  Ето списък на заслужилите генерали:
        
Владимир Минчев Вазов е български офицер (генерал-лейтенант). Той ръководи българските части по време на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война. Брат е на писателят Иван Вазов. Герой от Първата Световна война, признат от англичаните, които е победил. Според мен заслужава да бъде на едно от челните места.
             
Георги Минчов Вазов е български и руски офицер (генерал-лейтенант). Той е сред основните организатори на проруския преврат от 1886 г., целящ детронирането на княз Александър I Батенберг. По време на Балканската война командва Източния сектор при обсадата на Одрин, където е извършено настъплението, довело до превземането на града.
             
Иван Колев Стоянов, известен като Иван Колев, е български военен офицер (генерал-лейтенант), наричан бащата на българската конница. Знаем го като освободителят на Добруджа.
               
Пантелей Георгиев Киселов (още известен като победителят край Тутракан) е български офицер (генерал от пехотата), герой от отбраната на Видинската крепост през Сръбско-българската война (1885), от сраженията при Гечкинли и Селиолу в Балканската война (1912-1913), и от добруджанската кампания (1916), командир на 4-та пехотна дивизия (1914-1918).
                 Тодор Кантарджиев- участва в Люлебургаската, Бунархисарската  и Чаталджанската операции. Началник е на тиловото управление на Трета българска армия през Първата Световна война. Освобождава Добруджа от румънците.
               
Рачо Петров заема редица постове в българската армия.  Два пъти е министър-председател на България – първият път оглавява временното 21-во правителство от 25 януари 1901 г. до 4 март 1901 г., а вторият – 26-тото правителство от 19 май 1903 г. до 4 ноември 1906 г. По време на своята кариера той е смятан за особено близък с княз Фердинанд I. Заемал е длъжността"Началник на генералния щаб". 
                 Стефан Тошев е генерал от пехотата,
през Сръбско-българската война в 1885 година е командир на II дружина от III пехотен Бдински полк. В края на октомври на капитан Тошев е наредено да преведе частта си по направление от Брезник за Трън и да заеме село Филиповци. През междусъюзническата война вече е генерал.Участва и в Първата Световна война.
              
Владимир Стоянов Заимов е български офицер, генерал-полковник, военен деец. Участник във войните за национално обединение (1912-1918). По време на Втората световна война е против участието на България в Тристранния пакт. Работи като съветски шпионин в България, за което е осъден и разстрелян. Наскоро четох една книга за него. 
              Дамян Велчев Дамянов е български офицер (
генерал-полковник) и политик, един от ръководителите на Военния съюз и близък до групата „Звено“. Той взема участие заедно с Кимон Георгиев  в трите държавни преврата в България през първата половина на 20 век и през 1944 – 194
6 година е министър на войната.
              
Димитър Венедиков е роден в 1866 година в разложкото село Баня във видния български род Венедикови. Брат е на военния деец и историк Йордан Венедиков. Участва в Македоно-Одринското движение.
               
Никола Тодоров Жеков е български офицер (генерал от пехотата), министър на войната на България през 1915 година и главнокомандващ на действащата армия по време на участието на България в Първата световна война от 1915 до 1918 година. След детронирането на Александър Батенберг е разжалван, по-късно реабилитиран. Завършва Торинската генерал-щабна академия.
               Стефан Богданов- участва във всичките войни след освобождението. Заема различни командни длъжности. Ръководи отбраната на Каймакчалан.

               През Сръбско-българска война (1885) е командир на 5-та батарея на 2-ри артилерийски полк, на която длъжност е назначен на 1 ноември 1885 г. На 5 март 1886 година съгласно Височайши приказ по Българската армия №33 от 29 ноември 1885 година капитан Белов е награден с Военен орден „За храброст“ IV степен.На 30 май 1917 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1919 г. излиза в запас. Умира на 3 октомври 1931 г. в София.             
            
Велизар Лазаров е роден на 8 септември 1868 г. в Ловеч. Участва в като доброволец в Сръбско-българската война (1885). Постъпва във Военното училище (София) и го завършва през 1889 г. с военно звание подпоручик. Сражава се в Добруджа,като командва перви софийски полк. Генералско звание достига преаз 1920 г.
              Петър Марков е генерал от кавалерията. Бил е генерал-адютант на цар Фердинанд и пълномощен мионистър в Берлин.
              
Радко Русков Димитриев е български офицер, русофил, участник в борбите с русофобите през 1886-1887 и във войните за обединение на България от 1885 до 1913 година. Командва българските войски в сраженията при Бунархисар и Чаталджа. По време на продължителната си кариера на два пъти преминава на руска служба – веднъж след неуспеха на Деветоавгустовския преврат и, за втори път, след избухването на Първата световна война. Продължава да воюва в руската армия на Източния фронт и след като България влиза във войната на страната на Централните сили.
                В съвремиения живот не може да се помисли за териториално разширение и няма как да си присъединим териториите, които ни се полагат. Дори с включването ни към военнополитическия блак- НАТО и икономическата организация Европейски съюз обявяването на война на съседна държава е немислимо.Държавите, с които граничим с изключение не СЪрбия и измислената т.н." Бивша Югославска република Македония" са ни партньори  и съюзници. С Турция, Гърция и Румъния провеждаме съвместни учения. 
                Списъкът на българските генерали не свършва тук, но има още много.Не ме упреквайте, ако някой е пренебрегнат, а може да ми пишете като коментар или писмо.
       




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Българските генерали са достойни и ...
09.02.2016 22:23
Българските генерали са достойни и велики за разлика от българските политици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645138
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031