Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2016 21:27 - Дворците в Европа
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3901 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 15.01.2016 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
            Европа е населена от дълги години. На територията и са възниквали, развивали, разширявали и западали множество държави и цивилизации. България има трайно място в континента. За съжаление Османското робство е причина да имаме малко замъци. В Западна Европа и в някои страни от източна, като Полша има запазени замъци на средновековни владетели. Ето част от тях, които мисля, че са сред най-красивите и най-впечатлителните:
                 1. Замъкът Нойшванщайн( на немски-нова лебедова скала) е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, послужил като лого на анимационното студио на Уолт Дисни. Разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, замъкът се намира в местността Алгой, община Швангау, на 5 км от град Фюсен, който се намира на границата с австрийската провинция Тирол.
Вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер е възпят.                    

                 2. Изграждането на Версайския дворец било поръчано от краля през 1661 г. на архитект Луи льо Во като реставрация и разширение на по-стар, малък дворец. Работата на льо Во се базира на изцяло нов строителен и естетически подход, поради което още след началния етап сградата се превръща в сензация. Строежът обхваща три етапа. Втората фаза от строителството (надграждане) започва през 1668 г., при което се пристрояват нови сгради около тронната зала. Третата, последна кампания ангажира над 30 000 работници и занаятчии и продължава цяло десетилетие.След построяването му Луи XIV( краля -Слънце) се премества във Версай.
и

снимка 1- Версайски дворец
                3.
Известният с фонтаните си дворец Петерхоф, който е разположен западно от Санкт Петербург, е наричан още "Руският Версай", тъй като е построен по образ и подобие на Версай. Дворецът се намира край Финския залив и започва да бъде обитаван през 1723 г. от цар Петър Велики, който го използва като лятна резиденция. Разположен е на брега на Финския залив върху тераси, издигащи се една над друга. Според замисъла на Петър I главно украшение на Петерхоф е трябвало да станат фонтаните, които донасят световна слава на дворцовия комплекс и града. Главната архитектурна ценност на Петерхоф е Големият дворец, гледащ към морето. Там е бил и парадният вход в резиденцията. Известен е със своите фонтани.
             
    4.  Замъкът Уиндзор е огромна средновековна крепост, която и до ден днешен е един от символите на кралската власт във Великобритания. Замъкът е абсолютен рекордьор – своите 1000 стаи той се счита за най-стария и най-големия все още обитаван замък в света. Построен от Вилхелм Завоевателя през 11 век. Оттогава тук са живели осем последователни кралски династии. През 1916 г. крал Джордж V приема името на мястото от обич към него и за да отграничи кралската фамилия от нейните германски корени.
           5. Бъкингамският дворец е безспорният символ на монархическата власт в Обединеното кралство. Това е първият дом на кралско семейство и до ден днешен е официалната лондонска резиденция на Британските крале. Наричан още „работния” замък Бъкингамския дворец се използва предимно за приемане на държавни глави, за официални приеми и други важни поводи, обвързани с кралицата на Англия и нейното семейство. Бъкингамският дворец се отличава със своята импозантна архитектура в най-представителната част на Лондон – Уестминстър, където са едни от най-големите забележителности на английската столица.
снимка 2- Бъкингамския дворец   
                      

                      6. Замъкът Шонбрун( превежда се " Прекрасен кладенец")  е невероятен дворцов комплекс, с който Австрия се гордее пред света. Шонбрун е една от най-големите забележителности на Виена, а като такава той официално функционира от далечната 1860 година. Към комплекса на Шонбрун влизат невероятно красиви градини, най-старата зоологическа градина в света и още куп други интригуващи структури, които правят Шонбрун едно от неповторимите места в австрийската столица. Като един от най-добрите образци на архитектурните стилове рококо и барок, от 1996 година Шонбрун е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Дворецът и градините в Шонбрун отразяват вкуса, вижданията и интересите на Хабсбургите. Основите на замъка са положени през 1696 година, а целият комплекс е завършен през 1713 година.

image снимка 3- Шонбрун
                7. През средновековието Хлубока е последователно аристократична собственост и обект на кралската администрация. През 1562 г. княз Фердинанд I продава двореца заедно с правото на онаследяване на лордовете на Храдец, които доста променят замъка и го превръщат в невероятен пример за възрожденска архитектура. Около век по-късно Ян Адолф I от фамилията Шварценберг закупува Хлубока. В началото на XVIII век неговият внук - княз Адам, предприема ремонти по замъка и го преустройва изцяло в бароков стил, което днес го прави един от най-красивите и отлично запазени барокови замъци.
                
8.  Въпреки, че се нарича Дворец на дожите, палатът бил резиденция не само на държавния глава на венецианската република, но и на правителството. През XII в. започва основно преустройство на Двореца по нареждане на дожа Себастиано Дзиани. Разрушени са стените, засипани са рововете, съборени са кулите. Венецианците издигат ново здание, което с нищо не напомня крепост. Необходимостта от мощни укрепления отминава, защото републиката разполага със силен флот, а и морето е надеждна защита. В продължение на почти три века венецианските майстори създават един необикновен архитектурен паметник, който не може да се сравни с нищо, строено преди него. Дворецът на дожите е чудо на средновековното строително изкуство. Умът и сръчните ръце на поколения венецианци претворяват един архитектурен парадокс и тържествуват над конструктивната логика – над леки ажурни аркади те изграждат масивната част на палата. Като архитектурен стил дворецът е типичен представител на стила готика.
снимка 4- Дворец на дожите                  
                  9. Дворецът на румънската кралица Мария в Балчик. След Междусъюзническата война южна Добруджа преминава към Румъния. Румънската кралица Мария харесва мястото на новозавладяната територия и заповядва да и построят дворец. След 1940 г. територията се връща на България и от цялата работа печелим един дворец. Румънците може да се чувстват ощетени, но какво сме им виновни, че са завзели непринадлежащи никога към тяхната държава български територии. Мястото е много красиво с парк, разнообразни растения, зали, украсен трон. Ако не може да си позволите ходене из Европа може да посетите дворец в България.
            
10. Замъкът Бран е известен с граф Дракула – тираничния вампир, който живял в него. Едноименният герой на Брам Стокър донася голяма известност на реалната личност принц Влад Цепеш. Замъкът е построен през 1212 г. от рицарите на Тевтонския орден. Повечето хора вярват, че граф Дракула е живял там поради факта, че замъка има много подземия и тайни коридори, където един вампир лесно може да се скрие там. Всъщност принц Влад Цепеш не е живял там, а само е използвал тъмниците на двореца, по времето на османската обсада на Трансилвания. Славата му като граф Дракула идва и от факта, че жестоко се разправял с всички опитали да застрашат царуването му.     image  снимка 5- Хоелзалцбург в Австрия

               11. Замъкът Хоензалцбург е разположен на висок хълм в покрайнините на австрийския град Залцбург. Издига се най-голямата укрепена крепост в Европа Въприеман като символ на града и величествено доминиращ на фона на останалите средновековни постройки, крепостният замък Хоензалцбург съществува още от римски времена. През 1077 г. архиепископ Герхард фон Залцбург му придава облика, запазен и до днес, след него Конрад I продължава строежа по укреплението. До XVI в. територията на крепостта не спира да нараства, използва се като затвор и военно убежище, а от началото на XX в. функционира като музей, до който може да се стигне с 30-минутна разходка или със специално изграден лифт.   

                 12. Замъкът Лийдс е един от най-романтичните в Европа. Той е построен през IX в. в градчето Мейдстоун, графство Кент от саксонеца Етелбърт IV. Разположен върху два малки острова, съединени с езеро и заобиколен от прелестни градини и лозя, замъкът Лийдс е станал свидетел на множество драматични исторически събития по време на управлението на кралете Едуард I, Хенри V и Хенри VIII. През 1926 г. аристократката Олив Уилсън Филмър, известна като Лейди Бейли, купува замъка за 873 000 $, изцяло променя интериора му и от 1976 г. той отваря врати за посетители.
              13. Замъкът Айлийн Донан, Шотландия е най-известният шотландски замък. Построен е  насред езерото Лох Дюих и е познат по цял свят заради множеството филми, които са се снимали там (включително „Лох Нес“ от 1996 г.). Построен през 1220 г. като защитно укрепление срещу набезите на викингите, през 1719 г. той не успява да устои на нападенията на ирландските якобити и близо 200 г. съществува просто като призрачни развалини. През 1932 г. е реставриран и функционира като посетителски център, в който са отворени кафене и магазин за сувенири. 
               14. Край Варна се намира двореца- резиденция на българския цар Фердинанд Евксиноград. Известен е с разнообразните цветя, дървета, сгради. Най-силно впечатление и от трите досега посещения ми направи Огледалната стая. В нея се създава оптическа измама и огледален ефект  за предметите и картините. От двореца Евксиноград се открива чудесна морска гледка. На всеки кръгъл час бие камбаната. Може да отстъпва по красота на европейските замъци, но за България си е много красив и интересен. Редовно се посещава от туристически групи. До паркинга има магазин за вино от лозята на Евксиноград.  

image

 снимка 6- резиденцията Евксиноград

                       15. Лаво-Сент-Ан се намира близо до Рошфор, провинция Намюр във Валония, Белгия. Замъкът и ровът, пълен с вода като отбранително съоръжение, датират от 13-ти век, а през 17-ти век към комплекса са добавени разкошни апартаменти и нов портал в ренесансов стил. В 20-ти век в замъка са оформени 3 музея за посетители. Единият документира живота на лордовете на Лаво-Сент-Ан, живели в този замък, а другите два са посветени на трудния селски живот през 17-ти и 18-ти век в тази белгийска провинция. Замъкът е един от най-посещаваните в Белгия.
                16. Замъкът Вавел е най- прочутата емблема на  града. Той е бил използван от полските владетели като главна резиденция в периода  от 11 до 17 век. През 1609 година Вавел бил напълно опожарен и  го



Гласувай:
7



1. kvg55 - Когато ние тук сме живяли едва ли не в ...
16.01.2016 17:59
Когато ние тук сме живяли едва ли не в землянки, по известни причини, в Западна Европа са строени гигантски катедрали, а по-късно и великолепни дворци. Нашите най-стари запазени къщи са от ХІХ-ти век. Ние имахме къща, модерна за времето си, от 1852-ра година, която по причина незаинтересованост от отдела по културата към ОбНС се принудихме да развалим. И ще ни разправят, че игото не ни е навредило.
цитирай
2. barin - Старите сгради
16.01.2016 18:22
Срещал съм като съм обикалял стари къщи от XVIII в. -В Арбанаси, Копривщица и на други места. Османското робство е навредило много на българите. В темата" Изоставането на балканските страни" от 27.08 съм писал повече по въпроса. Има още дворци из Европа, но нямаше как да ги публикувам. Изглежда има ограничение в размера на материала.
цитирай
3. indiram - Здравей, Барин!
17.01.2016 20:28
"... За съжаление Османското робство е причина да имаме малко замъци. "
- Веднага ми идва наум, колко много са отивали на запад /да учат и да се развиват, и вероятно са оставали там/, а колко са останали да се сражават за Родината ни - избрали са си пътя - да се сражават...

Може би, И поради тази Причина, може да си нямаме такива високи Замъци, а си имаме здрави градежи, но за сметка на това, пък, имаме Висок борбен дух! (Какво са сградите, ако няма кой да ги обитава, или ако ги обитават ... зверове?)

Родителите ми искаха да следвам (уча) Архитектура или Право...
Аз, на своя глава, отидох във ВМЕИ"Вл.И.Ленин", сега ТУ (като Руски самолет).
...
Всичко, което е красиво, ме радва! Дали са "наши или патагонски" сгради - щом са красиви и здрави, Браво на строителите! - Браво и на теб, Барин, че ни ги показваш! (Помня, че си ни показвал и много други снимки!)
...
Четох (някъде) за моста на Дрин... и други пътни съоръжения ...
...
Ами, Агушевите конаци - където, май, са снимани филми...
Голямото не винаги е красиво! (за сградите, основно, казвам, макар, че и към други неща може да се отнесе)
...
Поздрави!
цитирай
4. barin - Отговор на Indiram
17.01.2016 20:48
Здравей, Indiram аз исках да покажа още 5-6 дворци, но не стигна мястото. Не винаги по-голямото е по-красиво и по-привлекателно. Затова включих българските дворци, които не отстъпват на западните. Ние нямаме такива големи замъци,но имаме сгради, правилно казваш"ако няма кой да ги обитава, или ако ги обитават ... зверове?)".В миналото сме имали красиви градове, още преди да се заселим на Балканския полуостров.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3648228
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031