Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2016 22:56 - Наследниците на Ной
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6222 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 06.01.2016 06:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Знаем от библията и от още много книги, че около 6000 г. се е случил библейския потоп. От него е оцелял само Ной. От сътворението на света до потопа са изминали само около 1600 г. Засичане на годините има на няколко места, включително и в българската история( при кан Омуртаг-Чаталарския надпис). Наследниците на Ной са трима синове: Хам, Сем и Яфет. Те от своя страна имат по няколко сина и от тях се извлича началото на старитенароди. Всички те са описани в библията.
         
След смъртта на Енох( един от тримата, които са взети на небето и нямат гроб на Земята) живял още един човек, който бил различен от останалите. Той се казвал Ной и със семейството си се опитвал да върши онова, което е правилно в Божиите очи. Когато решил да унищожи злите хора на земята, Бог искал да запази Ной и животните. Затова казал на Ной да построи ковчег, или огромен правоъгълен плавателен съд. В него Ной и семейството му, заедно с много животински видове, щели да бъдат запазени живи по време на наближаващия целосветски Потоп. Ной послушал Бога. През десетилетията, в които строял ковчега, той бил също „проповедник на праведността“. (2 Петър 2:5) Той предупреждавал хората за предстоящия Потоп, но те не му обръщали внимание. Накрая дошло времето Ной, семейството му и животните да влязат в ковчега. Бог затворил вратата и завалял силен дъжд. Поройният дъжд се изливал върху земята четирийсет дни и четирийсет нощи и накрая тя цялата била покрита с вода. Злите хора били унищожени. Няколко месеца след това водите спаднали и ковчегът заседнал на една планина. Всички излезли от ковчега, след като били прекарали в него цяла година. Изпълнен с благодарност към Йехова, Ной му принесъл една жертва, в отговор на което Бог уверил него и семейството му, че никога повече няма да нанася върху земята потоп, който да унищожи всичко живо. Като доказателство за това Йехова дал дъгата, която щяла да напомня на хората за неговото утешително обещание.Повечето от потомците на Адам и Ева отхвърлили управлението на Йехова. Но имало и изключения, като първият, който застанал на страната на Йехова, бил Авел. По–късно това направили и Енох и Ной, за които в Библията се казва, че ходели с Бога, тоест живеели по угоден на Йехова начин. (Битие 5:22; 6:9) Голяма част от библейското повествование се съсредоточава върху живота на мъже и жени, които също избрали Бога за свой владетел. Наследниците на Авраам и Сара са проследени до Ной. Има ги в книгата" Библейски сказания" на Косидовски.
              Представям потомството на Ной според написаното в битие 10:

 

- Яфетови синове: Гомер, Магог, Мадай, Яван, Тувал, Мосох и Тирас.

 

Гомерови синове: Асханаз, Рифат и Тогарма.

 

 - Яванови синове: Елисей, Тарсис, Китим и Доданим.

 

 От тях се разделиха островите на народите, в техните земи, всеки според езика си, според племето си, в народите си.

 

- Хамови синове: Хус, Мицраим, Фут и Ханаан.

 

- Хусови синове: Сева, Евила, Савта, Раама и Савтека; а Раамови синове: Шева и Дедан.

 

- Хус роди и Нимрод. Той пръв стана силен на земята.

 

- Той беше голям ловец пред Господа; затова се казва: Като Нимрод, голям ловец пред Господа.

 

 Първо той царува над Вавилон, Ерех, Акад и Халне, в Сенаарската земя.

 

 От тази земя излезе и отиде в Асирия, и съгради Ниневия, Роовот-Ир, Халах

 

- Ресен между Ниневия и Халах (който е големият град).

 

- Мицраим роди Лудим, Анамим, Леавим, Нафтухим,
- Патрусим, Каслухим (от които произлязоха филистимците) и Кафторим.

 

 Ханаан роди: първородния си син Сидон, после Хет,

 

- йевусейците, аморейците, гергесейците,
- евейците, арукейците, асенейците,

 

- арвадците, цемарейците и аматейците; и след това ханаанските племена се пръснаха.

 Територията на ханаанците беше от Сидон, като се отива за Герар, до Газа и като се отива за Содом и Гомор, Адма и Цевоим, до Лаша.

 Тези са Хамовите синове в земите си, в народите си, според племената си, според езиците си.

 Родиха се също така деца на Сем, баща на всички Еверовци и по-стар брат на Яфет.

- Семови синове: Елам, Асур, Арфаксад, Луд и Арам.

- Арамови синове: Уз, Ул, Гетер и Маш.

- Арфаксад роди Сала, а Сала роди Евер.

На Евер се родиха двама сина; името на единия беше Фалек, защото по негово време бе разпределена земята; а името на брат му беше Йоктан.

- Йоктан роди Алмодад, Шалеф, Хацармавет, Ярах,
- Адорам, Узал, Дикла,
Овал, Авимаил, Шева,
Офир, Евил и Йовав; всички те бяха Йоктанови синове.

Техните заселища бяха от Меша, като се отива за Сефар, източната планина.

 Тези са Симовите синове в земите си според племената си, според езиците си, според народите си.

           Тези са племената на Ноевите синове според поколенията им, в народите им; и от тях се пръснаха народите по земята след потопа.
           
За някои народи зная следното наследяване и проследяване на произзхода им от наследниците на Ной:  хазарите са потомци на сина на Гомер- Тогарма; Сем е родоначалник на семитските народи. Семитски народи освен евреите са арамеи и еламити. Семитскитеезици е по-различно понятие, тъй като към тях се причислява египетския. Египтяните водят началото си от Хам .Зиези, който се приема за родоначалник на българите е най-малкия син на Сем, внук на Ной. Траколозите го тълкуварт по друг начин, че няма нищо общо с библията и Ной, а е тракиец. Името му означава "светъл",а може би и"Свита". Според „Анонимния Римски хронограф” (354 г.) за родоначалник на българите е посочен Зиези, който е пряк потомък на Сем. На някои източници не трябва да се вярва, защото българите категорично не са семити. Разбира се наследниците на Сем не са само посочените по-горе народи.  Там е работата, че в библията не се споменава за никакъв Зиези.Срещалсъм изразът"Зиези, от който са българите".Може би с арийците и терминът"Ари"може да се внесе яснота по въпроса. От Яфет произточат предимно индоевропейските народи. Оттукследва, че ако българите са библейски народ, както през последните години се разисква трябва да сме от Яфет, а не от Сем. Арабите също са от Сем. Те са още по-стари- от наложницата на Авраам Агар се ражда син Исмаил, който като порасват синовете на Авраам от Сара  е прогонен заедно с майка си в пустинята Беершеб. Арабите извличат началото си от Исмаил, а евреите-от Исак.  Легендите гласят, че ощеоттогава е започнала непоносимостта между евреи и араби. Филистимците са палестинците.       
           Отново се връщам към написаното в битието:

        „Иафетови синове...” Тъй като Иафет, съдейки от предходния контекст, бил не най-големия, а обратното–
най-малкия син на Ной, то битиеписецът, започвайки своята таблица на народите от неговото потомство, имал, очевидно, не хронологична, а някаква друга цел. По всяка вероятност онази същата, която посочвало и предходното пророчество на Ной за блестящата съдба на Иафетовото потомство, на което се предричало и количественото надмощие и качественото преимущество над всички потомци на децата на другите родоначалници на следпотопното човечество. Потомците на Гомер са Кимврите(кимерийците) и тевтонците. От Магог произхождат скитите, а според някои и арменците.  Мадай- перси и индийци, а може би древните арийци също. Иаван- гърци, йонийци и всички гръцки и предгръцки народи. Тувалспоред Херодот са иверийци и колхидци, а съседниоте им Мешех- лидийци и мидийци. Тирас-името ни отвежда към траки,пеласги, тиванци и финикийци. Аскеназ  есин на Гомер- определят го за германците. Евреите така наричат германските земи. Рифат-отъждествява се с патлагонийците( за които не бях чувал доскоро), живели са северно от Каспийско  море. Тогарма-по-вероятния от Магог родоначалник на арменците. Даданим- от името ако се съди- дарданейци или троянци. Тарсис- с името Тарс са наричали отдалечена финикийска колония, не достатъчно изяснена.

       Хамови синове:” Хам е назован тук като родоначалник на четирите основни раси, произлезли от неговите синове и населяващи земите на южна Азия и горното течение на река Нилв Африка. Хуш или Куш- с това име са наричали етиопците. На мен ми звучи като кушани, но по- вероятно ми се вижда да са етиопците. Така сочат и древните ръкописи. Мацраим народи, населявали Арабския полуостров, гранични на Египет. Фут- либийците. Ханаан-ясно е, че са ханаанците- коренното населения на богоизбраната за евреите ханаанска земя. Сева( Шеба)-йеменци и населението в южната част на арабския полуостров. Хавила-търсят се в района на двуречието- един от несемитските народи там. Севта-част от Етиопия, която се е наричала Астабар. Раама- хушите,заемали райони в Арабия до Киликия. Следва Нимрод, който има много потомци и е по-дълго за обяснение. Неправилно според мен Нимрод е отъждествяван със Саргон. Те живежя в съвсем различни епохи
        Потомците на Сем са семитскитенароди в страната Уц, Месопотамия и обетованата земя. За евреи, арамейци и ефталити вече писах. Луд-Лидия със столица Сарди, Арфаксад- халдейци, Асур-името подсказва- асирийци, Елам-сузианци. Уц, Хул, Гетер и Маш са Арамови синове. Те дават началото на вавилонци, палестинци, царство Мари и други народи. 
       



Гласувай:
8



1. indiram - Здравей, Барин!
06.01.2016 23:49
Библията е интересна книга, която трябва да се чете много много внимателно, даже осторожно, както е по руски. Имам си наум да прочета и Корана, и други...
Библията казва, каквото казва, а ние - дано да разберем.
Оцелял само Ной и семейството му. Следователно, са говорили на един език. Откъде се взеха, тогава, толкова много езици? И, народи?!
(Може би от някой клон се е пръкнало хитро поколение?)
Смятам, че в Писанията - Библия, Коран, Митологии, Индо-Китайски и други Азиатски епоси, Индиански и Африкански и каквито и да са Приказки от цялата Земя - има отговори или поне упътвания, но по силите ли е на един човек (едно поколение) да се запознае с цялата Вселена...
И, другаде казах, и тук пак ще го кажа, че според една легенда (скандинавска) Ной имал 4 сина, а 4-ия се казвал Бит (бил изгонен от баща си Ной) и се появил някъде на север (Ирландия или Исландия), а за тримата - Хам, Сим и Иафет (или, Хам, Сем и Яфет) се знае, че хванали в три различни посоки - другите три основни посоки. Следователно: Библията казва 3-ма, мита допълва за 4-ия.
И, как пък точно с вино се опи Бащата, а не с ракия или водка, или уиски, или бира?
...
Значи, ако преди въпросния ПОтОП (каква симетрична дума /фигура, как е на другите езици симетрията) е имало много народи, от тях са се предали в ген (в поколения) вероятно три (ако жените на синовете не са били сестри ) плюс гена на Ной и гена на Жена му (чрез синовете им) - от тук нататък да смятаме... Много ще има да смятаме, нали? Можем само да се радваме на очевидното - спасили са се осемте (4 двойки) в ковчега.
...
Следователно, ще можем ли да разберем поне, от кой син на Ной сме потекло...
Сърбите имат дума... Битник.
От Йордан отиваме на Иван/Йоан - Честити да са и да бъдат!
...
Поздрави!
цитирай
2. andri - Библията "говори" едно, историята и археологията - друго.
07.01.2016 01:49
Археологията говори че на планетата Земя е имало 6 потопа. (Имам някъде материала, дано се сетя къде е). Библията засяга едва последния потоп. Динозаврите са унищожени при третия потоп. Тогава е имало човеци, такива каквито са и днес с тази разлика че, дрехите им били по-различни. Някъде в блога на (dalida) има нещо писано по тази тема - за древните, антични хора. На Земята винаги е имало живот, независимо от природните условия и потопи (наводнения), хората в началото са живеели в най-високите планини (заради потопите), после (хилядолетия под ред) слизали все по- ниско и по-ниско и така....до 5-тото хилядолетие пр.хр. когато земите в планината Памир се изляли хиляди тонове вода, месеци наред валяло без да спре, без слънце, денят и нощта били еднакво светли. Това какво ви говори? Сега единствено на Аляска и Сев. полюс има бели нощи, денят продължава 3 месеца и слънцето не залязва изобщо. После 3 месеца само нощ, без слънце и светлина. Там е така.
цитирай
3. indiram - :-))) Здравей, Барин! - и с днешна дата
07.01.2016 12:36
Честит имен ден, Иван!
Живи и здрави!
цитирай
4. barin - За трите коментара наведнъж
07.01.2016 21:16
Аз не съм чел цялата библия, само отделни части,съкратен вариант и коментари. Имало е няколко потопа, но библейския е този е Ной. Малко след като публикувах темата видях постинга на dalida, който днес ще го чета по-подробно. Библията е писана от евреи или други, живели в еврейската държава. Затова има писано подробно за евреите. Многото езици се появяват по-късно при Вавилонската кула, когато хората не се подчиняват на Бог и той им смесва езиците, за да не могат лесно да си комуникират. Предишните хора са преживявали катаклизми, връщали са се повторно в пещери Благодаря за поздрава за имения ден, нали съм Иван и че коментирате темата, за да изясним някои събития от развитието на света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646254
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031