Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2015 22:15 - Гробниците в България-част 1
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 2956 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 23.12.2015 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            В България, както видяхте в предишните публикации има много римски пътища, крепости, минерални извори, разнообразен релеф и славна история. Точен ни е календарът, силни са ни били царете, интересна ни е била историята, силни личности са били възрожденците и борците за свобода и независимост. Много на брой са крепостите и гробниците на нашата територия. Нормално е при наличието на живот по българските сегашни земи да има направени гробници. През последните двадесетина години се откриха нови гробници. Заслугата е на Николай Овчаров, покойния Георги Китов, Бони Петрунова, Даниела Агре и още много археолози. Преди това също сме имали археолози, но не сабили толкова мащабни откритията.Гробниците на българска територия са от различно време и от различни народи.      
          Един от най-често дискутираните въпроси в науката е появата, датирането и развитието на мегалитната култура на древна Тракия. Приема се, че мегалитите на Балканския полуостров и на Егейските острови са използвани от края на бронзовата епоха (14-13 в.пр. Хр.) до 6 в.пр. Хр. принадлежат на този период.  В темата ми"Мегалитните съоръжения" има още информация за мегалитните съоръжения и за това как и от кого са направени. Интерес предизвикват скалните гробници. Най-често те се срещат в Източните Родопи по течението на р. Арда. Те са издълбани в монолитните скали. Входовете им винаги са обърнати към слънцето, а камерите им са четвъртити. Най-интригуващи сред тях са камерите с горен отвор на камерата. Такива се намират само в България. Тези гробници безусловно предоставят храмове  за по-сложни обредни практики. Такива функции на хранилища-олтари на свещени предмети и свети места на Великата богиня-майка (слънчево ктонични), са известни от специални помещения в светилища, но описани за Елада, Тракия и Мала Азия. Повечето гробници в България са тракийски, но има и римски, на гетите, бесите. Най-ранните са на цивилизациите, построили мегалитните съоръжения и комплекси. От гробниците най-голям интерес предизвикват тези в долината на тракийските царе край Казанлък, до  с. Татул( гроба на Орфей), в комплексите Старосел и Свещари. Някои са включени в движението" Сто национални обекта", а други в " 50-те малко известни обекта в България". 
            
Предоставям кратка информация за повечето гробници в България:
     1. Тракийската гробница в Казанлък, известна като Казанлъшката гробница, е открита през 19 април 1944 г. от войници, копаещи окоп и попаднали на иззидана каменна стена, която разбили и навлезли в нисък, тесен коридор. Две години по-късно гробницата е вградена в специална защитна постройка, която години по-късно е преустроена и осигурена с нужните условия за предпазване на стенописите. С цел тяхното съхранение, достъпът до нея е силно ограничен, а за туристите било изградено точно копие в близост до оригиналната гробница.
      2. Демир баба теке е малък мавзолей (тюрбе), характерен за османската архитектура. Той се намира в близост до село Свещари, Община Исперих. Счита се, че в тюрбето се намира гробът на Демир баба - алевийския светец от 16 век. Около тюрбето се оформя култов комплекс, наречен теке, важно място в което заема свещеният извор. Гробът на Демир баба е разположен в средата на седмоъгълното помещение, ориентиран е с главата на югозапад и има дължина 3,74 м. Демир баба теке е сред популярните алевски светилища, използвани и в наши дни.

image
        3. Александровската гробница е открита през 2000 г. край село Александрово, област Хасково. Гробницата датира от IV век пр.Хр. и е принадлежала на знатен аристократ или тракийски цар. Тя е едно от най-значимите открития на археологията в България, като най-запазени от нея са стенописите, които са уникални по рода си. От 2009 г. близо до гробницата е изграден Музеят на тракийското изкуство, в който е направено копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала.
      4. Свещарската гробница се намира край село Свещари, на 42 км от Разград. Тя представлява царска тракийско-елинистична гробница, датираща от III век пр. Хр. Смята се, че в нея е погребан гетският владетел Дромихет. Гробницата и намерените около нея 26 запазени могили са обявени за археологически резерват.
     5. Голяма Косматка представлява тракийска могила, намираща се до град Шипка. Там са открити едни от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийския цар Севт III, погребан със своя кон. Могилата е изградена през V век пр. Хр. и се състои от 3 камери и коридор с обща дължина 26 м. Прави впечатление и ритуално погребаната пред фасадата детайлна бронзова глава от статуята на Севт III. Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

         
      
6. Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро. Разкопките на това място продължават 10 години, като са открити 294 гроба, в някои от които са намерени човешки скелети, предмети, златни предмети и накити. Това откритие не е със стойност само за България, но и за цял свят - смята се, че това е най-старото технологично обработено злато в света. Част от намерените предмети и скелети са изложени в Археологическия музей на Варна.
       7. Жаба могила е тракийска могила край град Стрелча от V-IV век пр.н.е. В нея вероятно е бил погребан тракийски цар от племето беси. Тя е една от най-големите тракийски могили в България. Висока е над 20 м, а диаметърът и е 80-90 м. Установено е, че на върха е съществувала неголяма сграда, вероятно светилище. За наличието и се съди по откритите фрагменти от фигури на овни. В северозападния край на насипа е открита и каменна плоча със силно изтрито изображение на лъв. Местното население я нарича Жаба могила.
       8. Куполната гробница Пропада е великолепен образец на тракийската култова архитектура. Намира се на 3 км северозападно от Малко Търново, на върха на невисок хълм, даващ началото на некропол от 40 могили. Разкрита е през 1979 г. Kуполната гробница в с вероятна датировка V – III век пр. Хр. и притежава характерната архитектура на тракийските култови сгради под могилен насип. Проучените в местността могили показват много добре оформени гробове от типа циста, познат от І век пр.Хр. Стените са облицовани с каменни плочи, които са използвани и за покритието на съоръженията.


      9. Силистренската гробница е сред най-известните творения на античната цивилизация. Смята се за един от най-красивите и ценни художествени и архитектурни паметници на късноантичната епоха у нас. Гробницата се състои от правоъгълна камера като вътре има изобразени геометрични фигури, образи на хора и животни, семейна двойка и прислугата и. Според историци и археолози това е била гробницата на виден римлянин, езичник, като за положението му в обществото се съди както по богатата украса, така и по изобразената грамота, връчена му от императора.
        10. Мезекската гробница се намира източно от село Мезек на хълма Мелтепе. Тя е една от най-колосалните тракийски гробници в България. Има куполна форма от микенски тип. Счита се, че датира от периода III - IV век преди Христа и е запазена е изцяло в оригиналния си вид. Нейните находки са големи количества предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика. Също са открити белези от шест погребения, като в предвери
ето е имало останки от погребана жена.
image
        11. Скалната гробница Фурнаджика се намира в Източните Родопи, в Област Хасково. Смята се, че именно нейната форма е дала името на местността. Различава се от другите подобни гробници по това, че има допълнително полукръгово оформление на скалата над входа. В района над гробницата има намерени останки от тракийско светилище.
         12. Тракийската гробница Момина могила е разположена на територията на с. Братя Даскалови, Старозагорско и е намерена през 2008 г. Гробницата води началото си от 4-3 век преди Христа. Изградена е от големи каменни блокове. Състои се от коридор и камера - 3,20 м.
         13. Хисарска семейна гробница е разположена извън крепостните стени на град Хисаря. Гробницата е изградена през втората половина на IV век. На територията на община Хисаря са открити общо 3 гробници, но тази е с най-красива и интересна архитектура. Погребалната камера е правоъгълно помещение. В стените са изградени шест ниши с ритуално значение. Смята се, че гробницата е предназначена за семейството на знатен робовладелец.

        14. На около 3 км от Мадарския конник е открита раннохристянска скална гробница. Намира се в местността Кирека, гр. Каспичан. Гробницата е изцяло вкопана в скалата. Била е използвана много време. Има сведения, че датира от IV-V век, защото носи всички белези на трако-римските некрополни съоръжения. Други пък предполагат, че това е гробницата на княз Борис Михаил. 
         
15. През 1963 г. край родопското село Беден е намерен гроб с няколко интересни предмета. Малко по-късно са открити още четири гроба и става ясно, че са част от късноантичен некропол. След изследвания е установено, че погребенията дават сведения за живота и обичаите на тракийските племена по време на римската епоха. В некропола са открити най-различни съдове - купи, чаши, гърнета и други, които са имитация на римската керамика.
           16. Долменът при село Плевун в Родопите се намира в района на Ивайловград. Представлява тракийска гробница, датираща от 5-1 век пр.н.е. Построен е от поставени вертикално гнайсове и плочи. Общата дължина е 7,5 м. Съставен е от коридор, предгробна камера, предверие и гробна камера. Гробницата бива ограбена още в древността.
          17. Могиланската могила представлява полуразрушен насип, който се намира в град Враца. При разкопки през 1965- 1966 г. са намерени 3 гроба, като единия от тях е бил ограбен. Във вторият гроб са намерени 2 коня впрегнати в колесница, 1 кон отделно и скелет на младо момиче, най-вероятно прислужница, която е погребана със своя господар.
        18. Ранната тракийска гробница се намира край село Бродилово, област Бургас. Според археолози датира от 4 век пр.н.е. Открита е през 2008 г. и се счита, че е принадлежала на богат династ, който е контролирал рудата в Странджа. Гробницата е била изключително скъпа за времето си.
          До тук завършва първата част от тема. На мен гробниците не ми изглеждат еднакви. Не съм ходил само на гробниците под номера 7, 12, 15, 17 и 18.
 



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wasp - Поздравления
29.12.2015 18:06
за постинга и положения труд!

Весели празници!
цитирай
2. barin - благодаря
30.12.2015 03:23
Благодаря, wasp, и аз ти желая весели празници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646507
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031