Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2015 22:27 - картите на Пири Рейс
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5009 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.11.2015 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           
По света съществуват много неразгадани случки и събития.  Една от многото загадки са картите на Пири Рейс. Първо кой е Пири Рейс? Известен турски мореплавател и картограф, участвал в много сражения. Издигнал се до звание"адмирал".  Рождената му дата не се знае точно. Роден е между 1465 и 1470 г. в Галиполи (Гелиболу), Турция, на полуостров Галиполи, пролива Дарданели). Приема се напоследък по най-новите сведения, които съм чел 1465 г. Истинското му име е Хаджи Мухиддѝн Пѝри ибн Хаджѝ Мехмѐд. Син е на Хаджи Али Мехмед от град Караман и племенник на известния османски мореплавател Кемал Реис. Рейс на турски означава адмирал. Известната негова карта на света, която буди интерес е от 1513 г. Наскоро и честваха 500-годишнина и остава загадъчна все още. Картата е нарисувана през 919 г. по ислямския календар хиджри, т.е. през 1513г.  според григорианския, от османския адмирал Пири Реис и се съхранява в Топкапъ Сарайъ в Истанбул. Картата на Пири Реис е историческо произведение и една от най-древните карти, но заедна с това съдържа детайли, непознати за европейците през 1500-та години. Картата е нарисувана през 1513г., но Антарктида е свръхточно очертана, въпреки че е открита едва през 1818 г. Южна Америка с начална точка Аржентина е нарисувана като продължение на територията на Антарктида. При поглед от космоса Аржентина се вижда с наклон 45 градуса надясно. Пири Рейс е отразил това абсолютно адекватно за разлика от някои съвременни карти, изобразяващи Аржентина във вертикална (грешна) позиция. Континентаът Америка е открит преди 21 години( 1492 г.- темата"Великите географски открития" за подробности) и няма как да се направи за такъв кратък срок точно очертание. Сигурен съм, че тогава, а и много по-късно е иомало места на континента, където европейци не са стъпвали. В континент, пълен с неизвестности няма как за такова кратко време да се проведат географски изследвания.В началото е имало конкистадорски походи с цел заграбване на богатства и територии.
            Картата е начертана с наклон от 22,5 градуса. С тази карта, състояща се от 16 части, Пири Реис доказва, че земята не е геоид, а има сложна сплесната форма.
Голяма част от островите в Атлантическия океан са начертани с голяма точност. Посочени са и звездните координати. На картата са изобразени океанските течения, припокриващи се с известните днес основни въздушни течения. Фолкландските острови например са открити през 1592 г., а на картата от 1513 г. ги има? Мислените линии за дължина и ширина, които ползваме в днешно време, за да определим координатите са известни като паралели и меридиани. Меридианите се съединяват при двата полюса. Вместо географски ширини и дължини в картите, които чертае Пири Реис използва различни линии за посока, които се съединяват в ключови точки.  Тези линии се наричат „линии на посока” или „румбови линии”. А ключовите точки, при които се съединяват тези линии символизират определени енергийни центрове на Земята. Фактът, че картата на Пири Реис съдържа много информация като координатни линии, топографски детайли и др. е въпрос, който вълнува изключително много съвременните картографи. Остава неясно откъде е имал всичката информация Пири Рейс?

карта на Пири Рейс  на Азия


карта на южния полюс
 
            Картите на Пири Рейс са били открити през 1929 г. в султанския дворец в Цариград. Те възбудила особен интерес у изследователите, но също и сред широката публика. Тази карта – на която в действителност е запазена само лявата половина – е нарисувана върху пергамент, а твърде обширният и подробен надпис върху нея я датира към месец мухарем от мохамеданската година 919, което отговаря на годината 1513 след Христа. Подписана е с името на турския адмирал Пири Ибн хаджи Мохамед, който е бил известен повече под името Пири Рейс. Интересът, който тази карта събужда главно в Турция и Америка, идва преди всичко от особено точното очертание на източния бряг от Северна и Южна Америка, необичайно за времето, когато картата е била начертана – по-малко от две десетилетия след първото пътешествие на Колумб и много дълго преди подробното изследване на континента. Освен това се оказва, че географското положение на отделните точки от американския континент е дадено на тази карта с невероятна точност. Европейската наука не в състояние да определи до края на 18 век.
            В стигналата до нас част от картата на Пири, която сигурно е представяла лявата половина или по-малка от половина част от цялата карта, могат да бъдат установени четири отделни карти със собствени мрежи, съединени в една. При това се вижда, че първоначалните части са били заснети при използване на сферична тригонометрия, като сглобяването им е станало твърде примитивно – с допускане на съществени грешки в мащаба, пропускане на липсващи части (откъс в южната част от американския континент) и без познаване на сферичната тригонометрия, при което се получават значителни грешки в разстоянието между източния бряг на Атлантическия океан (Европа и Африка) и западния бряг (Америка). Както е известно, съвременната наука твърде късно съумява да реши въпроса с изготвянето на точни географски карти. Затрудненията идват преди всичко поради липсата на точни инструменти за определяне на географската ширина и особено на географската дължина, с които тя разполага едва от края на 18 век. От друга страна проектирането на сферичната повърхност на земното кълбо върху плоскост изисква прилагането на сферичната тригонометрия, което от своя страна предполага познаването на точните величини на земния екватор и меридиан, с които тя също преди това не разполага. До неотдавна се смяташе, че за първи път сферичната тригонометрия е приложена от старогръцкия учен Хипарх през втори век сл. Хр., макар да има данни, че тя е била позната още на египтяните и халдейците, а Хипарх само я открива наново. Във всеки случай тя не се прилага на практика от античната картография, чийто главен представител, александрийският географ Клавдий Птолемей (~100-160 сл. Хр.) не я използва никъде при съставяне на своите карти. Трябва Пири Рейс отнякъде да е имал информация и да се е позовавал на стари карти. Христофор Колумб също е ходил в Ултима Туле (съвременна исландия) и от моряците е научил някои неща, а може би е взел стари географски карти. Дали Пири Рейс не е имал отнякъде информация и да е сглобил всичко.Аз не вярвам, защото с толкова подробни карти за света със средствата за картография през XVI в.не е можело да се начертаят толково точни крти. По това време не е бил изучен още света.Великите географски открития продължават много след 1513 г. Известни картографи от средновековието са: Петер Апиан, Абрахам Ортелиус, Себастиян Мюнстер, Оронс Финей, Герхарт Меркатор, а един от най-известните в античния свят е  Клавдий Птолемей. 
              Пири Рейс се издига до адмирал,но изоставя флота и се отдава на хобито си-картография.Живее до 89 годишна възраст, когато е публично обезглавен.
Отначало картите са предоставени за изследване на американския картограф Арлингтън Малери.  Той поставил всички географски координати, но не намерил истинските местоположения на обектите и поискал помощ от Уолтърс - американски флотски картограф.  Двамата успели след дълги проучвания да наложат картите към съвременния атлас.  Установило се, че старите карти са начертани изключително точно.
Реис е  изобразил не само Средиземно море и околностите на Мъртво море, но и западаното африканско крайбрежие, източното крайбрежие  на Южна Америка, Северна Америка, даже бреговата линия на Антарктида. На каратите се виждат и планинските вериги, върховете, островите, реките и равнините. Загадка е, че Антарктида е открита 300 години след създаването на картата на Реис, а на картата е точноочертана. На нея е изобразен незаледеният бряг. Контурът съвпада с резултата от сеизмичния профил, направен за първи път през 1949 година от шведско-британска експедиция. За Антарктида знаем, че за последно е била без ледена шапка някъде около 4400 г. пр. Хр.
След обстойни проучвания се установява, че те са смайващо точни и показват области, които  в онези дни още не са напълно проучени.  На картите се виждат планините на Антарктида, които са открити едва през 1952 година и то чрез ехолокация. По-рано съществуването им не е известно.
          Как може да са начертани всички области, за които не се знае, че съществуват през 1513 г.? Единия начин е да са нарисувани от горе отвъздуха. Летателните апарати не са още открити. Категорично не може картите да са фалшиви, защото са направени изследвания за датировката. Другия вариант е извънземна развита цивилизация да е помогнала. Ако приемем, че съществуват извънземни,кактонапоследък много изследователи и учени твърдят, то може да има по-развити във всяко отношение цивилизация, която да е посещавала Земята. Тогава възниква въпросът защо го е сторила? По-вероятно е третата теория, че в древността хората са имали някакви летателни апарати. На въпросите къде и как са се изгубили мога да кажа, че много библиотеки са изгоряли:Александрийската, в Ефес, Рим....В тях може да са се пазели книги с непознати към настоящия момент технологии( писал съм за багдадската батерия). Ако е имало някакви летателни апарати, те не са били за всички, а само за определен кръг от хора. На акртата са нанесени места, височини, очертания,които не са били известни дълги години по-късно. На континента Антарктида още има неизследвани области. 

image

Пири Рейс със своите прибори и карти
Крайбрежието на Антарктида без ледове би могло да бъде картографирано единствено през доледниковия период. В момента ледниците излизат далеч извън пределите на самата Антарктида и силно променят очертанията й. А контурите на повърхността на материка не биха могли да бъдат установени без специална съвременна апаратура. Какви измервателни прибори са притежавали древните създатели на карти? Може би сме попаднали на следите на изчезнала високотехнологична цивилизация? Ами ако става дума за потъналата Атлантида, описана от Платон? Тогава как е станало така, че тази могъща цивилизация не ни е оставила други свои материални следи? Необяснимо е къде изчезват във времетознанията на високоразвитата цивилизация.
           Предположение се основава върху теорията на Хапгуд за движението на подвижната земна черупка. Според него това движение може да бъде до голяма степен повлияно от промени в симетрията на отделни части от земното кълбо, причинени от натрупването на огромни количества лед върху южния континент и северната част на Скандинавския полуостров, чието разположение не е симетрично на полюса и тяхното натежаване в процеса на движението на Земята около нейната ос. Под действието на центробежната сила това огромно количество лед би могло постепенно да измести подвижната земна черупка на това място в посока към екватора, където обаче ледът започва да се топи и за известно време се установява равновесие. Макар Хапгуд да дава предимство на своята теория, той оставя открит въпроса за причината, довела до промяна в положението на полюсите спрямо земната черупка. През трите десетилетия, последвали излизането на неговата книга, спорът продължава, а теорията му не се взема предвид от изследователите. Причината за това не е само обстоятелството, че тя не изхожда от геофизиците. Както е известно, различните «гилдии» не са твърде благосклонни към външни лица, които се месят в заниманията им, въпреки че Хапгуд си е извоювал висока репутация не само като историк, а и на геофизик.
             
Самият Пири Рейс, в бележки на страничните полета написал, че картата е базирана на източници, някои от които били начертани от негови съвременници, а други се отнасят към по древни времена – около IV век пр. Хр. Единият от тези източници принадлежал на Александър Македонски, живял точно в тази епоха. Още по-смайващи се оказват резултатаите от изследванията на картографи от САЩ. Според тях, картата е нарисувана така, както би се виждала от космоса. Освен това, на нея са показани вътрешните райони на Антарктида, за които никой по това време не би могъл да знае. Показани са и планинските хребети, скрити под ледовете от хиляди години. Според обясненията негови източници са били ‘старите владетели на морето’ и , че ‘карти от този вид не притежава вече никой днес’. Признава, че е използвал 20 стари карти и 8 световни карти, начертани още по времето на Александър Македонски и на тях е бил изобразен целият населен свят.
      



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Барин!
28.11.2015 22:10
Гледах видео за картите на Пири Рейс - впечатляващи са.
Биографични данни - интересно!
Обезглавен - предполагам, че е метафора... на 89 години...
"Признава, че е използвал 20 стари карти и 8 световни карти, начертани още по времето на Александър Македонски и на тях е бил изобразен целият населен свят."
28 карти съпоставени ... Целият населен свят!
Феноменално!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3693469
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67411
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930