Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 21:53 - Завоеванията на Александър Велики
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3537 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 18.12.2015 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                     Александър Македонски е един от най-известните и знаменити пълководци от античността. Той завладява голяма част от Балканския полуостров и предприема дълъг поход към владенията на основния противник на гръцките градове-държави- Персийската империя. Тя се простира на огромна територия, включваща северна Африка, близкия и средния изток и на север земите на скити, сармати, кушани, парти. Преди това от създаването си е увеличавала непрекъснато своята територия. Най- известните и владетели са Кир((559-530 г. пр. Хр.) и Дарий I(521-486 г. пр. Хр.). След тях Персийската империя губи войните срещу гръцките градове, които за първи път се обединяват, за да се противопоставят на силния си съперник и успяват да победят при Платея( 489 г.пр.Хр.), Маратон( 490 г.пр.Хр.) и морската битка при Саламин( 490 г.пр.Хр.). При всичките легендарни сражения гръцката армия печели, но силата на Персийската империя не е чак толкова отслабена. Един век по-късно тя все още е една от най-силните и обширни държави. Нейното устройство е много добре организирано чрез сатрапи, които управляват различните области. Често за сатрап е назначаван победеният владетел, както е случая с цар Крез от Лидийската държава. Персия е държавата на четирите реки: Тигър, Ефрат, Амударя и Сърдаря. Персия е и държавата с четири столици: Персеполис, Суза, Вавилон и Екбатана. На изток от нея е Индия, която малко след Александър Макадонски се обединява и преживява най-силния си период при Чандрагупта(340-298 г.пр.Хр.) и Ашока( 274-232 г.пр.Хр.).             Александър III Македонски или Александър Велики е владетел на Древна Македония, управлявал от 336 пр.Хр. до смъртта си през 323 пр. Хр. Един от най-успешните пълководци в историята, той ръководи завладяването на градовете на Древна Гърция още при управлението на баща си, Филип II. В рамките на 12 години той завладява Персийското царство, Египет и множество по-малки държави в Близкия Изток. При смъртта му през 323 пр.н.е. държавата се е простирала от от Гърция до днешните Афганистан, Пакистан и Индия, а на север включвала териториите на Узбекистан, Таджикистан.
            Александър Македонски е роден през 356 г.пр.Хр. в град Пела( а може и да не е там,а някъде на българска територия, защото античната област Македония е стигала почти до Филипопол- Пловдив и оттам е започвала другата област- Тракия). Ако се спрем на пътуването на Филип с войската си до Солун, описано в началото на Александрия. Приемаме, че той е живял според историците в Пела, която е само на 40 км. от Солун, то тогава е нямало да дава наставления на съпругата си Олимпиада. Можел е поне през няколко дни да прескача от Солун до Пела. 40 км. се изминават за един ден път с добър кон, или със смяната на няколко, което не би било голям проблем за един цар от ранга на Филип
. Възкачва се млад на престола- само на 20 години и за 12 години завладява почти целия познат свят. Дотогава не е имало по-голяма територия на една държава при никой владетел. Затова и за неговите подвизи и бойни успехи е наречен Велики( Мега Александрос на гръцки). На млади години Александър е обучаван от самия Аристотел- един от най-големите учени-философи-енциклопедисти в античността.  През 339 пр.н.е. Филип се жени за пети пореден път за Клеопатра от Македония (различна е от египетските владетелки Клеопатра,както и от сестрата на Александър, която също се е казвала Клеопатра). Тъй като майка на Александър, Олимпия е родом от Епир, а мащехата му Клеопатра е истинска македонка, това води до спор за наследяването на престола от Александър. Скоро след като Александър се скарва с баща си по този повод, двамата се помиряват и Александър се завръща у дома. Александър се възкачва на престола след убийството на Филип през 336 г.пр.Хр. Той наследява добре подготвена армия, завещана му от баща му от ветерани, участници в непрекъснати войни. Филип Македонски(359-336 г.пр.Хр.) води много войни и покорява повечето балкански държави и градове. След 356 г. пр. Хр. Филип II е укрепил властта си в Македония и по северната граница и започва експанзия на юг и изток към егейска Тракия и централна Гърция. След покоряването на атинската колония Амфипол на Халкедическия полуостров, македонският цар придобива контрола над златните мини там - важен източник на доходи за македонската държава. След това той продължава настъплението срещу атинските колонии по северното егейско крайбрежие, превзема Филипи и обсажда Абдера. В една от битките Филип губи едното си око.
          През 353 г. пр. Хр. Филип започва т.нар. Трета свещена война в Тесалия. Конфликтът продължава с променлив превес на силите и с много жертви и от двате страни. През 352 г. пр. Хр. фокидските войски са победени и Филип затвърждава властта си над Тесалия. С това македонският цар придобива неимоверен престиж в елинския свят. После завладява Оринтското царство, град Пулпудева( Пловдив, където имаше спор дали да има негов паметник или не) и още градове. Потушава няколко бунта. След смъртта му Александър Велики продължава започнатото дело.Срещазатруднения на няколко места, като например островния град Тир. Като завладяваТракия затвърждава границата по река Дунав. 
          През  334 г.пр.Хр.Александър минава през Хелеспонтс 30000пехотинци и 5000 конници. На азиатския бряг вижда Гордиевия възел, които според поверието който дго развърже ще властва над света. Александър Македонски го разсича с меча си. Първата му битка е при Гранник, където персийската войска се предвожда от гръцкия наемик Мемнон. Известните му битки са при Гранник, Иса, Гавгамела, Хидасп.
       След победата при Граник Александър Македонски тръгва на юг по малоазийското крайбрежие на Егейско море. Гръцките градове го приветстват като победител. Единствените  градове, които оказват кратка съпротива са  Милет и Халикарнас. След ожесточен щурм двата града са превзети от македонците.В края 334 пр.н.е. и началото на 333 пр.н.е. Александър завладява голяма част от Мала Азия. По същото време персийския цар Дарий ІІІ събира и подготвя голяма армия. Персийската войска според различни източниц е наброявала между 150000 и 180000 души, т.е.превъзхождала е няколкократно по численост войската на Александър. В средата на 333 пр.н.е. той потегля с нея в Северна Сирия за среща с Александър. Срещата между двете армии става през есента на 333 пр.н.е. при град Иса. Битката завършва с победа за Александър. Дарий ІІІ избягва, а Александър Македонски взема голяма плячка - целия богат персийски лагер с походния дворец на Дарий. Сред пленниците е майката, жената и двете дъщери на Дарий III. В резултат на тази победа финикийските градове признават властта на Александър.  След поражението и изгубването на семейството си Дарий III започва преговори за мир с Александър. Персийският цар отстъпва цялата персийска територия до Ефрат, голяма неустойка, вечен съюз на Александър и една от дъщерите си за жена на македонския цар. Парменион посъветва да приеме тези условия и да се откажат от свързания с голям риск по-нататъшен поход на изток. Но младият цар отказва. По време на преговорите Александър за пръв път заявил намерението си да завоюва цялата персийска държава. След превземането на Тир и източното крайбрежие на Средиземно море, Александър Македонски тръгнал към Египет.
           В 332 пр.н.е. персийският сатрап на Египет тържествено посреща и прeдава властта и хазната в ръцете на Александър Велики. Малко преди пътуването си до Сива, през същата 332 пр.н.е. в делтата на Нил, той основава град Александрия, който става най-големия икономически, културен и политически център на Източното Средиземноморие. През пролетта на 331 пр.н.е. започва вторият етап от завоевателния поход. Александър тръгва от Египет на североизток в Азия по посока към Северна Месопотамия. Войската на Александър Македонски преминава реките Ефрат и Тигър, и през есента 331 пр.н.е. в равнината до селцето Гавгамела се състои решителната битка. Войската на персийския цар Дарий е разбита, а самият той избягва. Въпреки че македонската конница изминава 80 км през нощта, не успява да го залови. В битката при Гавгамела персийската империя губи главните си военни сили. Цар Дарий II, който е на персийския престол от 338 г.пр.Хр. избягва от бойното поле и е убит от сатрапите, като Бес претендира за законен наследник. Александър Велики отмъщава за убийството на Дарий и мпреследва във вътрешността на Азия Бес, докато го убива. С това той става притежател на всички територии на Персийската империя. Във войската му са заражда бунт и той убива своя най-добър военачалник Парменион. .  В желанието си да се сближи с местната аристокрация Александър се оженил за Роксана, дъщерята на най-силния от бактрийските управници Оксиарт. В движението си на изток Александър строи градове-крепости, в които оставя македонски гарнизони. Гръко-македонските войски завземат Хиркания, Партия, Ария, Дрангиана и Арахозия. През пролетта на 329 пр.н.е. Александър се прехвърлил през планината Хиндукуш и пристъпил към завоюването на Бактрия и Согдиана, най-силните и независими източни сатрапии. Среща трудности с непокорните държави, но успява да наложи своята власт над  Бактрия( за която се предполага, че е от българските държави) и Согдиана, които се намират по реките Амударя и Сърдаря. На брега на река Окс( Амударя) създава град Александрия.
       Взема еднолично решение да нахлуе в Индия през 327 г.пр.Хр. Решителната битка е при река Хидасп  с индийския цар Пор.  Александър основава два града - Никея (град на победата и Буцефалия - на името на неговия кон Буцефал), след което тръгва по-нататък на изток. Армията се приближила до река Хифазис, и тук войските на Александър въстават и отказват да продължат по-нататък.Александър е принуден да прекрати похода. Завръща се преа Суза във Вавилон. Заема се с укрепване на огромната държава. През 323 пр.н.е., Александър пристига във Вавилон, разположен приблизително в центъра на неговата империя. Този най-голям древноизточен град той прави своя столица. През лятото на същата година по време на пир Александър се почувства зле и след няколко дни умира на 33 годишна възраст. Смъртта му си остава загадка,предполага се, че е умрял от треска или малария във Вавилон. Не се знае точнотомясто на гробът му.
          снимка 1- най-популярното изображение на Александър Велики
           На много места е основавал градове, които е наричал Александрия( повече от двадесет са),  но сега се е запазило голямото египетско пристанище Александрия в делтата на река Нил. В крайна сметка най-важният резултат от Александровите завоевания е, че създават близък досег между гръцката и средноизточната цивилизация, от което и двете култури се обогатяват. По времето на Александър и непосредствено след него гръцката култура прониква бързо в Иран, Месопотамия, Сирия, Юдея и Египет; преди него тя също е навлизала в тези райони, но много бавно. Говори се за гръко-бактрийска култура и държава. Освен това Александър разпространява гръцкото влияние в Индия и Средна Азия, където то изобщо не е достигало преди него. Но това културно влияние в никакъв случай не е едностранно. По времето на елинизма (столетията непосредствено след Александър) източните идеи — по-конкретно религиозните — навлизат в гръцкия свят. И тъкмо тази елинистична култура — предимно гръцка, но със силен източен привкус — в края на краищата достига Рим.   Един от най-известните римски владетели Гай Юлий Цезар( 1000-44 г.пр.Хр.) непрекъснато се е сравнявал и е вземал пример от него, като е казвал" На 33 г. Александър е завладял света, а аз още не съм се укрепил на властта на Рим".
image           снимка 2- град Александрия в Египет
             Значението на похода на Александър Велики за народите в западна и средна Азия е голямо- има обмен на стоки, опит, национални традиции. След смъртта му империята е разделена на четири части и скоро запада.Наследниците му основават държави, някои от които се запазват за по-дълъг период, но не са силни и централизирани. Наследяват го Лизимах, Селевк, Антиох и Птолемей. Българските земи остават в пределите на държавата на Лизимах.В Азия тачат четири пълководци най-много: Александър, Махмуд Газневи, Чингиз хан и Тимур. За нас първият е най-популярен, защото тръгва от нашите земи и е европеец .Вторият е най-неизвестен, но той за тридесет години около 1000 г.сл.Хр. прави много походи, завладява част от Индия и побеждава два арабски халифа във времето на тяхното най-голямо величие. Най-голяма територия е притежавал третият, а най-големи жестокости и убийства-четвъртият. За Александър Македонски са писали няколко български писатели: Яна Язова, Фани Мутафчиева, Слава Севрюкова.
       „Александър не е глупав. Макар да е „покровителстван от Боговете“, знае: не трябва да умира ей тъй, с лека ръка, най-силният владетел на света… Не бива да се проваля грандиозното му дело. Виждам го – все отпред е. Предвожда войската. Сърцато я вдъхновява. Духът му сякаш се храни с предизвикателства и опасности. Войната за него е начин на живот. Той е таранът на своята армия. Храбро се хвърля в най-остри рисковани схватки. С невероятен късмет е. Неведнъж го раняват… Но, виждам, лично не сразява никого. В плътен обръч край него е желязната му царска гвардия. Непробиваема защита. Затова няма пряк досег с противника. Вярно, „участва“ на предния фланг във всички битки, извисявайки морала на войската си, но е изключително усърдно охраняван.". На този цитат не вярвам, защото Александър Велики има пряко съприкосновение с притивниците си.

    снимка 3- скулптура на Александър Македонски от музея в Атина
       Все пак да се тръгне към непознатото с неголяма армия през планини,пустини и гъсти непроходими гори е авантюра за един младеж. Има сведения, че Александър Велики е посещавал светилището Белинташ в Родопите, близо до с. Мостово, Асеновградско, както и че се е срещал с известни гадатели и ясновидци.
 



Гласувай:
6



1. germantiger - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОСТИНГА, достатъчно инфо и леко се чете
19.08.2015 12:17
Цитата на финала в постинга е лъжа, невежество или просто манипулация... защо, зщото:

- Александър има "пряк досег" с противника и това засвидетелствано в извори

- не само поради десетките рани по тялото му

- не само поради лидирането на кавалерийски атаки

- не само поради участието му в ршителния "пункт" на боя

- и не само поради личния му пробив в крепост, когато е сам сред противника, притиснат, почти загубил съзнание преди неговите да се включат - всичко това е в извори

Моя постинг с "нетипично", а специфично инфо за Александър Велики:

http://germantiger.blog/history/2011/07/04/za-sparotok-i-dolsineia-aleksandyr-veliki.776052
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645743
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031