Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2015 21:39 - известните българи-част 1
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.11.2015 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Съгласно проведеното наскоро допитване и излъчения по телевизията финален кръг най-известните българи са:
  1. Васил Левски
  2. Петър Дънов- Беинса Дуно
  3. Хан Аспарух
  4.  Цар  Симеон I
  5. Христо Ботев
  6. Борис I
  7. Св. св. Константин-Кирил Философ и Методий
  8. Стефан Стамболов
  9. Иван Вазов
  10. Паисий Хилендарски
       Така изглежда класацията в окончателния си вид. Дали е справедлива? Безспорно още от малки ни учат за Васил Левски като идеализиран образ на революционер, отдал живота си за свободата на България. Той е обесен, което допълнително подсилва мнението, че е най-великия българин. От българска гледна точка това е вярно. Васил Левски се е отдал изцяло на идеята си за освобождение на България, без да иска по-нататъшно възмездие( висок пост). Васил Левски е проумял, че ние сами ще трябва да си извоюваме свободата. Казал е, че който ни освободи, той ще ни пороби. Цитират се и други негови думи, като" Чиста и свята република", " Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си". Неговия образ е обобщен, от него са се възхищавали дори турците. Съвсем заслужено според мен.

image
снимка 1-  Васил Левски
       На второ място малко изненадващое поставе Петър Дънов- учителя, защото той не е достатъчнио популярен в България, а повече знаят за него и го почитат в чужбина. Той е известен като Беинса Дуно. Провел е хиляди беседи, пртопшовядва е едно трудноразбираемо за времето си учение, като на първо място е постави любовта между хората. Живял е в XX- век, а според мен по това време има малко бележити личности по света, особено ако се сравни с предното столетие. Анализите посочват противоречиви изводи за неговото учение и дейността му изобщо, а съвременните му последователи го боготворят и поставят на по-високо стъпало от самия Исус Христос- основната фигура на религията ни. Няма съмнение, че Петър Дънов е бележита личност, каквато се ражда веднъж на около 1500 години, но подобни на него има в много държави по света в предходните.

image снимка 2- Петър Дънов
            Хан Аспарух е основоположникът на Дунавска България- единствената оцеляла България до наши дни. Както по света поставиха Джордж Вашингтон на първо място с обяснението, че ако не беше той нямаше да я има най-силната и влиятелна държава в света- Съединените американски щати. Ние българите казваме, че ако го нямаше хан Аспарух нямаше да я има българия. Освен, че е основал Дунавска България, той има големи заслуги за нейното издигане и утвърждаване на Балканския полуостров, като побеждава по два пъти Византия, Хазарите и печели малки сражения по границата с аварите. Не губи територия и добре, че има способен наследник- хан Тервел, който да изиграе решаваща роля в много по-нататъшни събития в региона. От петтимата братя само неговата държава оцелява. Мисля, че има по-заслужили български владетели за третото място.
 
image снимка 3- хан Аспарух
               Цар Симеон I - Велики- при него имаме златен век за България. Той учи в прочутата и най-престижна Магнаурска школа във Византия, вижда какъв е живота в империята и прави всичко възможно да издигне България до най-висока степен. Води много войни със съседите ни и провежда последователна и далновидна политика. Присъединява много територии, завладявеа Сърбия, като обсажда няколко пъти Константинопол. За неговата пообедна кампания от 917 г. е песента" Край Босфора". Губи само една война към края на живота си от Хърватия. Освен териториалните придобивки има и голям подем в културно отношение. Той полага усилия и създава условия за разпространение на кирилицата, написването на книги( Шестоднев, За буквите, Азбучна молитва). Предполага се, че Черноризец Храбър е псевдоним на цар Симеон Велики. По времето на Симеон I България е на три морета и в Европа, както и около сто години по-рано има три държави: Франкската империя, България и Византийската империя, а всички останали съществуват по волята на тези три и си плащат, за да не ги закачат. Не всички държави имат владетел, на който са прикачили епитета" Велики". На всичко отгоре цар Симеон е бил гласен за глава на българската православна църква и не е бил обучаван като престолонаследни- той е третия син на княз Борис I.
 
снимка 4- Симеон Велики
             Христо Ботев е поет-революционер, каквито има в Европа- Гарибалди, Петьофи. За България е свършил много, въпреки краткия си живот. Христо Ботев е възпят в народните песни, на него има паметници и улици във всички населени места из България. На 28 години той е израстнал за времето си и е пожертвал живота си за освобождението от турско владичество. Не вярвам да си е повявал сам, че с двеста и шест четници ще постигне целта си, но народът се оказал неподготвен, а Ботев е разчитал на подкрепление. Преди него същото се е случило с четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Винаги на 2-ри юни сирените вият в чест на Христо Ботев и падналите за свобода- неговата дата на гибелта. Ежегодно се праави поход по ботевия път от Козлодуй до вр. Околчица, който приключва на 2-ри юни. Стихотворенията му се изучават в училищата, а има и такива, които не ги е записвал. Мястото на Ботев е малко под реалното, което заслужава.
   
снимка 5- Христо Ботев
             В класацията следва княз Борис I. За него съм писал по-подробно в темите: "Покръстване на българите" и "Кирилицата". Накратко казано четири загубени войни без съществени териториални загуби струват по-малко от покръстването на българите и написването на кирилицата. Азбуката и религията са основни крепители на народността в съзнанието на хората и именно те са ни спасили, за да оцелеем след близо петвековно османско владичество. Княз Борис I е осигурил благоприятна обстановка за работа на св. св. Кирил и Методий и техните ученици. Бил е добър дипломат и политик, за разлика от много други( включително и съвртеменни с дипломи). Канонизиран е за светец от православната църква. По времето на княз Борис има голяма строителна дейност, макар че основния строител на крепости,  градове и пътища е хан Омуртаг( разгледан в тема 9).

снимка 6- княз Борис I
               Константин-Кирил- философ и Методий- и за тях има много писано от мен в темата" Кирилицата". Ще припомня само, че те съставят Глагол.ицата, а техните ученици Климент и Наум- Кирилицата. Наричат азбуката в чест на своя учител. Канонизирани са за светци( тема 26 от блога). Измислянето на азбука и налагането и е сложен процес, изискващ търпение, настойчивост и умение да убеждаваш масата. Св. св. Кирилк и Методий са учили в Магнаурската школа, получили са добро образувание и са се отказали от блестящи дипломатически кариери. Издигнали са се и са творили в полза на съставяне и разпространение на азбуката през целия си живот. Константин-Кирил Философ умира млад. Дали е можело да бъдат по-напред класирани- трудно, като се вземе предвид, че се дава преимущество на тези, които са се били за защита на интересите на България.

image снимка 7- Кирил и Методий            Стефан Стамболов е един от любимите ми държавници през новото време. От него трябва да вземат пример сегашните ни министри. Стефан Стамболов е водил българска политика, опълчвал се е на т.н." Велики сили". За двадесеттина години е водил политиката на България в първите години след освобождението на България.
        Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер,
журналист и поет. Апостол на Вътрешната революционна организация, през 1875 и 1876 година той участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 оглавява Регентството, което потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия и издига на престола княз Фердинанд. През 1887 е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 година. Основава и ръководи Народнолибералната партия до смъртта си. Стамболов е най-дълго управлявалият български премиер след Станко Тодоров и Тодор Живков. Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни. Умира посечен от предатели. Депутат е в първото, второто и четвъртото народно събрание, има заслуги за съставяне на Търновската конституция. 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3689301
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67408
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930