Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2019 21:31 - Видовете дъбове, разпространени в България
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 13489 Коментари: 28 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Аз от малък се научих да разпознавам дърветата. Заслугата за това е на дядо ми от Ловеч, чиито три имена сега нося. Направи ми впечатление едно здраво яко дърво- дъбът. Останало ми е от детството в съзнанието, че дъбът е здраво и голямо дърво. Действително дъбовете живеят много, растат бавно, в което се убедих още веднъж миналата година. Короната на дъб, раснал правилно в гора е хубава с кръгла форма и клоните са разположени от всички страни. По листата едва ли някой може да сбърка дъба с някое друго горско дърво. Освен в горите дъбове растат и в някои планински градове в парковете. Като малък ме учиха, че има три вида дъб, които растат в България и се срещат в Ловешката и Троянската област, където често съм ходил: цер, граница( ударението е на буквата"и") и благун. По-късно разбрах, че има други видове. Допитах се до естествознатели, служители в природонаучни музеи и работещи в разсадниците и излезе, че има още видове дъбове, които се срещат в България.
image       
                   Лист от дъб
                   Дъбовете са горски дървета, едни от най-разпространените в българските гори. Информаци за дъба и класификация:

            Дъбовете се отнасят към едноименния род Quercus от сем. Букови (Fagaceae). За нашите условия те са листопадни (с изключение на пърнара) еднодомни дървета. Мъжките цветове са групирани поединично в дълги ресовидни съцветия. Женските са дребни, единични или на групи от 2 до 5, също образуващи съцветие реса. Съцветията се развиват през пролетта върху ми налогодишните клонки. Мъжките и женските цветове са от 4 до 7 - делни (най-често 6 - делни). Мъжките са зеленикави. Тичинките са от 4 до 12. Женските цветове са също зелени, Стълбчетата на близалцата са плоски (по 3), обикновено почти сраснали. Плодът е твърд, неразпуклив и се нарича жълъд. В основата си е обвит от паничковидно образувание - купула. Формата и има голямо значение при определянето на видовете от този род. 
image
          
               В народното творчество дъбът се счита за дълготраен, често свързан с мъдрост и издръжливост. И за добра причина. Животът на дъба е до 5 века, въпреки че в историята има екземпляри, които живеят повече от 1000 години. Дъбът е широколистно дърво. Размерът на дъба е впечатляващ. Средната му височина е около 35 метра, въпреки че понякога се срещат и 60-те гиганти. Дебелината на дъба също може да бъде доста впечатляваща. Стълбът на дъба е средно около 1,5 м в диаметър, покрит с тъмна кора, петна с пукнатини, извит и набръчкан. Формата на листа от дърво зависи от вида на дъба. Дъбовите листа могат да бъдат издълбани, зъбни, зъбни и други. Клони от дъб косвено, извити. Тази извивка се дължи на факта, че дъбът е много отзивчив към слънчевите лъчи. Когато растат, издънките се простират до светлината и затова променят посоката си в зависимост от сезона, времето и времето на деня. 
image
                Един дъб от района на Варненския Делфинариум, сниман в началото на ноември.
                Дъбът, като всяко растение цъфти. Цветовете му на са като на пллодните дървета, че да се открояват и забелязват, но ги има.  Дъбът цъфти  в късна пролет. Дъбките са малки и зелени, незабележими сред листата. Мъжките цветя се състоят само от тичинки, женски цветя - от пестик. Мъжки цветя се събират в съцветия, подобни на обеци. Жените са на къси дръжки, приличат на зелени зърна с червен връх. От женски цветя от дъб растат жълъди.
                    
image
                    Снимка на цъфнал дъб
                   Латинското име за дъб се корени на древния келтски език: quer- "червено" и cuez- "дърво". Дъбът се нарича „Червеното дърво“ от келтите за дърво, а може би и за млади червени листа.

Древните славяни са издълбали статуите на Перун от дъб, затова в Русия се е наричало „перуново дърво“. Старите дъбове в Русия не бяха отсечени, те се страхуваха да ядосат боговете. 

                  В нашата страна естествено (без човешка  намесата) в горите растат 7 вида от род Дъб (Quercus). Първо ще разгледаме петте широко разпространени в страната вида, а накрая ще кажем и няколко думи за двата по-редки.

И така, да започваме:

Цер (Quercus cerris)

            Най-лесно от всички се отличава Церът (Quercus cerris), който има три ясни отличителни белега:

I. Калпачето (купулата) на жълъдите му е покрита с шиловидно източени разперени люспи - при другите видове люспите върху купулата са много по-къси и не са шиловидни:

Купулата (калпачето) на жълъдите е покрита с шиловидни, разперени люспи при Цера (Quercus cerris):

image

II. Кората е дълбоко напукана и в дъното на пукнатините червеникава - при другите видове кората не е червеникава в дъното на пукнатините:

Кора на Цер - виждат се червеникавите пукнатини:

image

III. Пъпките на Цера (Quercus cerris) са заобиколени с шиловидни люспи - при другите видове Дъб пъпките са без такива люспи:

Пъпки на Цер покрити с трайни шиловидни люспи:

image

 

                 Аз като малък различавах дъбът- цер по по-широките листа, в сравнение с граница и благун.  Благун (Quercus frainetto)

             Отличителен белег за Благуна (Quercus frainetto) са листата, които при него са най-широки в горната третина (при другите дъбове са най-широки в средната си част), дълги от 10 до 18 cm (при другите видове са по-къси), събрани в розетка на върха на клонката (при другите са разположени по дължината на клонките), имат над 8 странични жилки (при другите са по-малко) и в основата си са уховидни.

Лист на Благуна (Quercus frainetto):

image Космат (Бял) дъб (Quercus pubescens)

При Косматия дъб (Quercus pubescens) младите (едногодишните) клонки са гъсто покрити с власинки, съответно младите клонки при близките видове са голи - без власинки.

Едногодишна клонка на Космат дъб (Quercus pubescens) покрита с власинки:

image Зимен дъб (Quercus petraea)

         При Зимения дъб (Quercus petraea) младите (едногодишните) клонки са голи, по което се различава от разгледания горе Космат дъб

Гола (без власинки) едногодишна клонка на Зимен дъб (Quercus petraea):

image

             От другия близък вид - Летния дъб (Quercus robur), който ще разгледаме по-долу, Зимения дъб (Quercus petraea) се отличава по това, че жълъдите му са без дръжки (приседнали са).

Жълъд на Зимен дъб (Quercus petraea), който е приседнал (няма дръжка) върху клонката:

image

 

Летен дъб (Quercus robur)                 "През 2011г. ще се навършат 1666г. от израстването на фиданката от вида летен дъб (Quercus robur) в центъра на днешното село Гранит, Старозагорско. Дървото е най-старото дърво в България и най-старото живо широколистно дърво в Европа. Преклонната възраст на дъба е доказана научно през март 1982 година чрез Преслеров свредел и е установено, че рожденната година е 345 г. от нашата ера. На какво ли не е бил свидетел "Старият дъб", както галено го наричат местните... Дъбът е висок 23.40 метра, дебелината на ствола му е 2,38 м, обиколката на стъблото - 7.46 м (на височина от земята 1,30 м), а хоризонталната проекция на короната му покрива 1017.36 кв.м. Летният дъб е обявен за защитен обект "Вековно дърво" през 1967 годинасъс заповед на Министерството на горите и горската промишленост. Записан е в Държавния регистър за природните забележителности под номер 388. За съжаление вековете, замърсяването на въздуха и човешката дейност са оставили следите си върху това величествено дърво. От огромната, прекрасна, зелена корона през 1969 година се счупва най-големият клон от северната страна. През 1983г. е направено укрепване на хоризонталните клони с дървена конструкция, по-късно заменена със стоманена. В последните години процесът на съхнене на дървото се засилва. Добре, че мястото е оградено и за дървото се полагат грижи." Като ученик учих, че най-старото дърво в България е Байкушевата мура, но по-късно стана ясно, че Гранитския дъб е по-стар с около 315 г. Той е от времето на римския императов Константин II.  Намира се в двора на църквата в селото. 
image

          При Летния дъб (Quercus robur) женските цветове и плодовете са разположени на дълги дръжки.

Жълъди на Летен дъб (Quercus robur) разположени върху дълга дръжка:

image

Женски цвят на Летен дъб (Quercus robur) разположен върху дръжка:

image Пърнар (Quercus coccifera)

          Пърнарът (Quercus coccifera) е единствения вечнозелен български дъб. Най-отличителни са листата му, които освен, че са вечнозелени (не опадват есента), са твърди, лъскави, по ръба с твърди, остри и силно бодливи осилчета. При пърнара листата се отличават много от останалите видове дъбове, освен, че не опадват през зимата и най-лесно се различава от останалите видове дъбове. 

Лист на Пърнар (Quercus coccifera):

image

Освен описаните в България естествено разпространен е още Странджанския дъб (Quercus hartwissiana), рядко срещащ се само в Странджа. При него плодовете са разположени на дълга дръжка, както Летния дъб, но за разлика от него листата му са на дълги дръжки, докато при Летния са без дръжки. 
image         
                 Има още един вид дъб-  Тракийски, който е умиращ, защото са останали само единични екземпляри в Родопите. По муисъла той е ендемит-среща се само в отделен ареал. По света има още видове дъбове, но не са тема на разглеждане. 
                 Две стари легендиза дъба: 
              Дъбът е почитан у много народи като свещенно дърво. Той често бил улучван от мълния и за това в античността вярвали, че е обиталище на бога на мълнията и небесната шир – гръцкия Зевс, римския Юпитер, старогерманския Донар, скандинавския Тор, славянския Перун. Венците от дъбови клонки са символ на силата и властта и били отличителен белег на мн ого владетели. Дъбовите листа се използват и в хералдиката при гербове на различни държави. Ювелирите на волжките българи са известни с летите сребърни женски накити под формата на жълъди. Най-старото дърво в България е от типа летен дъб и се намира в с. Гранит, Старозагорско. Възрастта му се изчислява на около 1650 г., обиколката на ствола е 7,45 м, височината – 23,4 м, а площта, която  покрива короната му – 1017 кв. м.

                  Вековен дъб от Врачанско

                "Според българската народна вяра дъбът е единственото дърво, което може да замести храма.

 

             Някога в селищата, които не са имали още черква, хората се черкували, даже венчавали, под стари дъбови дървета. Най-важните обреди ставали под тях, и досега там се правят курбаните. Тия дъбови дървета дотолкова били почитани и уважавани, че ги считали за свещени и ги използвали за религиозно лекуване. По време на суша под тях се молели за дъжд. Бъдникът, който гори цяла нощ на Бъдни вечер, винаги е дъбово дърво - по него гадаят за идващата година, а пепелта се използва с предпазваща цел срещу зли сили.  На Игнажден полазникът влиза в къщата с дъбова пръчка, клончета или просто с шепа шумки. Бухалката, с която селянката пере, непременно трябва да бъде дъбова. Кобилицата, която играе важна роля в много от обичаите и обредите, може да бъде само от дъб или от явор."
image
                    Вековен дъб от Силистренско

                  Дърветата имат своята символика. За дъба: 
              Дъб – подпомага свободната воля и вземането на самостоятелни решения, засилва интуицията и връзката с душата. Дъбът е свещено дърво в културите на много народи. Символизира  майката-земя. В Древна Гърция е дървото на Зевс. Според преданието в античния град Додона в Епир се намирал оракул сред дъбова горичка, където три облечени в бяло жени долавяли от шумоленето на листата волята на бога-гръмотвержец и я предавали на хората. Дъбът често е  улучван от мълнии и затова се вярва, че по време на буря не бива да се стои под  дървото. Освен това се смята за символ на устойчивост, добродетел и истина. 

"Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви "Съединението прави силата".

                   Гербът на Република България - основата, върху която стоят лъвовете са две кръстосани дъбови клонки с листа и плодове:

image

                 
                 Сред моите засега 35 посадени дървета има 17 дъба. Това стана през 2018 г., когато имаше акция по засаждане на гора от дъб- цер в района на с. Слънчево по посока към с. Баново. Като видях наблизо как изглржда посадените от други хора преди 4 години дъбове се ужедих още веднъж, че дъбът расте изключително бавно. Те бяха с една педа по-високи от тези, които посадих. След година през този октомври отидох да ги видя и не забелязах разлика във височината. З ада се отгледа дъб трябва търпения и да се чака много, затова често се предлагат други по-бързо растящи дървета за засяждане, като особено подходящи за България са каталпите:
Блогът на barin :: Дърво Каталпа
                  Дъбът е основно дърво за гората и става голямо с хубава корона.

 




Гласувай:
52



1. kvg55 - barin,
01.12.2019 21:42
Полезен постинг. В моето село има няколко дъба, на които не се знаят годините.
цитирай
2. barin - Здравей, kvg55. Виждал съм много ...
01.12.2019 21:51
Здравей, kvg55. Виждал съм много стари дъбове. Дори някои са описани в моя стара тема. Издържливо дърво е дъбът, но бавно расте.
Поздрави!
цитирай
3. missana - Прекрасен материал, Барин! http://izsofia.blogspot.com/2016/11/blog-post.html
01.12.2019 23:00
Научих доста полезни неща от него. На хълма над кокалянския манастир съществуваше допреди няколко години т.нар. Кръстат или Аспарухов дъб, наречен така, защото беше на повече от 1300г. Наистина уникален дъб. Вижда се на линка най-горе. За жалост върху него падна мълния и го унищожи. Ето и картина посветена на същия дъб:

https://bazar/obiava-22615936/kartina-asparuhoviiat-dab

На Плана има още едно хилядолетно дърво - гигантски бук със ствол приличащ на ствол на баобаб:

https://www/1532991413585105/photos/ms.cAMxDYK1Mv~_iwXRIecvQVGytSUjK2Krdd0~;CuDhImndf6B9YIPGwrBnXKPkgXKfMjZsbmTeFjlDGY25hi0NACcI3FEcScEIt3Se4UVgAGz0~;tZm5QMw~_JbRX3SWjUVD2dg7PZN3LH5Mecfef8z8~;6MFhjQB1oo9cCM1BAUjv0k6Vc4~-.bps.a.1705456083005303/1705456449671933/?type=3&theater

Уникално в него е още и това, че в ствола му има извор на вода, разположен на около метър над земята. А дървото се намира на най-високия връх на Плана - връх Манастирище!

Пожелавам ти успешна и творческа седмица!
цитирай
4. tikoev - Кораво и благородно дърво е дъбът. ...
01.12.2019 23:22
Кораво и благородно дърво е дъбът. Спомням си че като малък на Геоложкият обект вероятно имаше проблеми със снабдяването на дърва за огрев. Събраха се пет-шест мъже да секат един голям изсъхнал дъб. Трябваше им почти цял ден за да го отсекат и цял ден аз не се отървах от чувството че те убиваха дървото макар и неживо вече. Благодаря ти, barin за хубавият пост!
цитирай
5. barin - Благодаря за информацията, Мла...
02.12.2019 06:50
Благодаря за информацията, Младене. Съществували са и други видове дъбове, но са изчезнали. Някои например имат няколко имена, познати по различните места и затова идва объркването. В планината Плана не съм ходил и не съм виждал бука с изворчето. Буковете растат по- нависоко и когато ме учиха на дърветата ги нямаше. Наложи се веднъж да отида с дядо си над Троян, за да ми покаже по време на една разходка.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Тищо. Дъбовете се изпо...
02.12.2019 06:53
Здравей, Тищо. Дъбовете се използват за направа на мебели. Трудно се секат големи дървета. Преди няколко години до блока на майка ми имаше две тополи, които се извисяваха на пететажния блок с десетина метра и цял ден до късно ги резаха. Те не са трайни, като дъбовете и буковете, например.
Поздрави!
цитирай
7. missana - Ето го линка с бука на Плана: https://www.facebook.com/1532991413585105/photos/ms.c.eJxFkMcNAzAMxDYK1Mv~_iwXRIecvQVGytSUjK2Krdd0~;CuDhImndf6B9YIPGwrBnXKPkgXKfMj
02.12.2019 13:42
от по-близък план. Най-уникалното дърво, което съм виждал през живота си.

Сърдечен поздрав!
цитирай
8. barin - Сега се отвори, Младене. Сутринта ...
02.12.2019 13:53
Сега се отвори, Младене. Сутринта не се отваряше, не знам защо. Наистина е уникален бука в Плана. Планината не е висока, може да отида да го видя, когато ходя в района.
Поздрави!
цитирай
9. donchevav - Много приятен за четене, богато ...
02.12.2019 20:18
Много приятен за четене, богато онагледен познавателен постинг!
При нас, в Предбалкана, дъбовете са обичайна дървесна растителност. Като деца по цяло лято беряхме манатарки в широко разлатите дъбови сенки, пълнехме торби и ги предавахме на изкупвателния пункт, а оттам ни даваха бележки за отчитане на пионерските поръчения:))). Поне веднъж годишно със семейството ми ходим за гъби и сега - но нищо не е същото, включително и гъбите. Такива нови отровни двойници са се навъдили:)
Много от дъбовите гори по нашия край бяха изсечени от дървената мафия - кое нелегално, с кражби, кое "планово" и в "санитарна сеч", но за щастие, на вековните, знакови дървета сред ливадите, всяко едно от които със свое име и легендарна история, все още никой не е посмял да посегне - докога ли?
А дъбовете наистина са изключителни дървета - внушителни с размерите си, впечатляващи с възрастта си, създаващи усещане за достолепие и мъдрост.
Благодаря ти за чудесния постинг! Поздрави, Иване!
цитирай
10. barin - Здравей, Вени. Дъбовете са здрави и ...
02.12.2019 21:47
Здравей, Вени. Дъбовете са здрави и вилни дървета с внушителни размери. Има ги много в нашите гори. Запомнил съм едно ходене в Странджа, когато почти половин час вървях в дъбова гора, близо да турската граница. И в градовете се срещат.
Поздрави!
цитирай
11. nedovolen - Добър поучителен постинг. Спомням ...
03.12.2019 18:16
Добър поучителен постинг.
Спомням си от ботаниката, има 8 основни вида дъб. С много под видове и вариации.
Преди години в Странджа наблюдавах много иглолистни култури. На времето дъба е изкоренен, за да се създадат. Сега дъба е на височината на иглолистните, смесена гора. Къде каквото е имало, ще си го има.
Дъба запазва способността да се възобнови от корените повече от 30 години. Примерно ако има 30-годишен пожар.
Общо дървесната растителност се е появила 300 млн години преди човешката.
Кой е по по най ?
:)))
цитирай
12. shtaparov - Браво за важната и полезна ...
03.12.2019 19:02
Браво за важната и полезна информация,която си поднесъл: много се зарадвах като видях цера и пърнара сред нея,а се оказа че тук има изключително важни подробности,които съвпадат с резултатите от някои мои проучвания и това ме зарадва още повече!
цитирай
13. barin - Здравей, Николай. Дъбовете наи...
03.12.2019 21:59
Здравей, Николай. Дъбовете наистина са били 8, но единият вече го няма. Те растат бавно, но могат да се унищожат лесно. Занимавал съм се с дървета о сега, помагам за хербария от сушени листа на сина си
Поздрави!
цитирай
14. barin - Благодаря, Щапаров. Добре, че п...
03.12.2019 22:02
Благодаря, Щапаров. Добре, че помня наученото. Допълних си информацията, като и тук, както при къщите-музеи на П.Волов и Г. Бенковски хората бяха отзивчиви.
Поздрави!
цитирай
15. vesever - Голяма красота са! И ние имаме ...
04.12.2019 12:01
Голяма красота са!
И ние имаме дъбова гора наблизо и обичахме като малки с децата да събираме нападалите "човечета с каплачета", рисувахме им личица.
Поздрави, Иване!
цитирай
16. barin - Здравей, Веси. И аз от малък зная ...
04.12.2019 16:19
Здравей, Веси. И аз от малък зная дъбовете и са ми правили впечатление. Дори помня, когато в Източните Родопи се разхождах една есен по жълъди. Една от снимките ми се повтаря в темата за есента- ярко оцветеният дъб в района на Делфинариума.
Поздрави!
цитирай
17. rosiela - Нашият е като този
05.12.2019 08:20
от Силистренско. Много интересен материал в постинга, Барин. Голямо благодаря.
цитирай
18. barin - Благодаря, Роси Всеки може да се ...
05.12.2019 08:22
Благодаря, Роси Всеки може да се опита да ги различи. Поне най-малко да познават дъба, когато няма жълъди.
Поздрави!
цитирай
19. bven - Беше ми приятно да освежа знанията си за дъба, barin.
05.12.2019 11:28
Мога да споделя и една рецепта с кора от дъб, която е много добра за имунитета:
равни количества от билките мащерка, риган и жълт кантарион и кора от дъб се запарват . Кората от дъб придава много приятен вкус - без нея чаят губи от вкуса си.
Поздрави за идеята и хубав ден!
цитирай
20. barin - Такава рецепта не съм чувал, Тат...
05.12.2019 13:16
Такава рецепта не съм чувал, Татяна. Благодаря, че сподели.
Поздрави!
цитирай
21. zaw12929 - Спомних си забравена информация и ...
08.12.2019 07:59
Спомних си забравена информация и научих много по вече Благодаря, Роси Много полезен разказ с нагледни картинки! Успехи!
цитирай
22. barin - Здравей, Зав. Полезно е да си при...
08.12.2019 09:22
Здравей, Зав. Полезно е да си припомняме за някои неща. Дъбовете са ми превили впечатление, изглеждат величествени. Буковете също са хубави, но по-малко ги зная, защото ги нямаше из моя район.
Поздрави!
цитирай
23. vled - Горун
08.12.2019 21:54
Дъбът е свещено дърво за много народи, но най-вече за Траките.
Наричали са го ГОРУН, останало и до днес в някои села и градове на България.
цитирай
24. barin - Здравей, vled. Мисля, че зимният ...
08.12.2019 21:59
Здравей, vled. Мисля, че зимният дъб се нарича горун или още тракийски дъб. Другото му има е познатото от моето детство в Ловешкия и Великотърновския края дъб граница( ударениерто е на буквата"и"). Думата по фонетичен състав е близка до гора. Има населени места и области, в които се е запазло наименованието горун.
Поздрави!
цитирай
25. sparotok - !
16.02.2020 20:06
Едно време България е била голяма гора, поради това и възниква израза Bulgarica silva.
цитирай
26. barin - Здравей, Спароток. Може би е така. ...
16.02.2020 20:29
Здравей, Спароток. Може би е така. Горите са били много повече навсякъде. Дъбът като дълголетно дърво се е запазил и в България е широко разпространен.
поздрави!
цитирай
27. heavenland - Керкус Илекс
16.02.2021 03:11
Ами казват, че този вид Керкус Илекс може да се консумира.
В миналото са правели питки и брашно от този вид дъб. А вкусът му бил като на хранителният кестен. Стори ми се интересно, за да ти споделя.
цитирай
28. barin - Благодаря за споделянето, heav...
16.02.2021 05:53
Благодаря за споделянето, heavenland. Не знаех за това. Аз ще споделя прочетено от една книга: защо бадемът е одомашнен, а дъбът- не. Причините бяха две: дъбът расте много бавно и катеричките са много бързи, а желъдите са им любима храна. Аз през 2019 г. посадих дъбове при акция по залесяване край с. Слънчево. След година и половина като отидох да ги видя не забелязах, че са порастнали.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644837
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031