Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2015 22:14 - Съкровищата на България
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 1959 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 26.11.2015 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        България е страна с хилядолетна славна история. За това свидетелстват многото некрополи, гробници, разкопки, крепости. Едни от най-интересните доказателства за живота по нашите земи представляват многобройните златни и сребърни съкровища, открити в различни части на България. Сред тях се открояват няколко, които привличат сериозен международен интерес и носят важна информация за отминалите цивилизации, обитавали днешните български земи. Най-старото златно съкровище в света е намерено не в Шумер, не в Египет, нито пък в предколумбова Америка или в Мохенджо даро или Харапа, а в България, в един енеолитен некропол, открит до град Варна през 1972 г. Съкровището има изключителна стойност, защото учените го датират от VI хил пр.н.е. Това сензационно откритие изправя науката пред нови въпроси относно древните цивилизации, обитавали българските земи преди траките. Варненското съкровище и до днес привлича вниманието на учени от цял свят.  До момента от некропола са проучени 294 гроба, в които са открити над 3000 златни предмета. Находките впечатляват с изключителното си многообразие - над 38 вида, тежащи общо над 6 килограма. Освен златни, са открити и много медни и кремъчни предмети, изделия от камък и сребро и много глинени съдове. Находките от некропола са изложени в Археологическия музей във Варна, а поради изключителната си ценност и интереса, който предизвикват, често гостуват в музеи в страната и чужбина.
            От многото съкровища, намерени от различни епохи по българските земи интерес предизвикват: Вълчитрънското, Рогозенското, Панагюрското, Хотнишкото, Старозагорското, Летнишкото, Лукйовитското. От по-новооткритите- златната маска на Терес, главата на Севт, Староселските могили, намерените предмети и артефакти от Перперикон и Татул.
              В едно национално гласуване, което се провежда в момента Панагюрското съкровище води класацията.
Панагюрско златно съкровище е тракийски античен златен сервиз за пиене, състоящ се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг и е открито на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище в местността Мерул, в една нива на местен жител. Принадлежало е на неизвестен владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е било използвано за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния. Състои се от 9 златни предмета - една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представени са богове и герои от античната митология
снимка 1- Панагюрското съкровище
                  
- Ритон- съд със специални функции, използван в античността при различни ритуали.
        - Фиала- ниска чаша, използвана за изливане на течности при жертвоприношения.

         Рогозенското съкровище е тракийско сребърно съкровище, открито в началото на 1986 година във врачанското село Рогозен. Това е най-голямото по своите размери съкровище, откривано на територията на България. Състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши, т.е. общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които - позлатени. Поради различията в стила и изработката на съдовете, се счита, че са произведени по различно време и различни места, което прави датировката на съкровището сравнително широка: от края на 6 до първата половина на 4 век пр.н.е.. Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род от племето трибали, които са населявали северозападна България. Сигурно е от времето на най-големия разцвет и мощ на тракийската култура и тракийските държави на Балканския полуостров, като се съди по изяществото на изработка. Съхранява се във Врачанския исторически музей.
.

снимка 2- Рогозенското съкровище
                  

 

 

              Луковитското съкровище е открито през  1953 г. и се състои от 15сребърни съда, пресъздаващи животни.
                Летнишкото съкровище е от IV в. пр. Хр.
Една част от намерените в бронзовия съд апликации са от този тип, но има и други, поставени на фон, ограничен от рамка — нещо, което се среща само в още една гарнитура и е новост в изкуството на тракийските майстори, изработващи този тип украшения. Именно при тази група апликации, които са обрамчени, се наблюдава по-различна украса. Върху единайсет от тях е представена мъжка или женска фигура или цели композиции. Може да го видите в Националния археологически музей.                

 

снимка 3- Летнишкото съкровище
         Радювенското сребърно съкровище е тракийски античен сребърен сервиз за пиене, състоящ се от 10 сребърни фиали, 2 сребърни арибаловидни съда, а също така и от 2 апликации за конска амуниция. Съкровището е от IV-III в.пр.н.е.Името идва от село Радювене, сега Стояново, ловешко.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646619
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031