Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2018 11:28 - РАЗХОДКА ПО ДОЛНОТО ТЕЧЕНИЕ НА Р. КРУМОВИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1954 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

    Преди да поместя няколко снимки от долното течене на р. Крумовица, ще опиша басеина на тази река.

    Той е твърде голям, заграден от дела на Източни Родопи, наречен Стръмни рид 9 голача краясота!!! - след това от централното било на Родопа изток-запад от прохода Маказа до с. Черничево, след него от един много голям рид, който слиза леко към Крумовград и отново се изкачва, за да достигне през с. Белополци до р. Арда. В този регион само една река, извираща от седловината Звездел, тя се казва Бююкдере, не се влиа в р. Крумовица. Тази река е втората по големина в Източни Роодопи след река Върбица като дебит и водосборна площ, а също и като стихия, когато паднат силни дъждове или при бързо снеготопене.

     Най-дългият приток на р. Крумовица е реката Кьосебаир, която извира от прохода Маказа. Маказ в превод означава ножица, а местата за стригането на овце се наричат къркъм. Село Стрижба някога е носело името Къркъм.

     След Крумовград вече трите реки, събрани в една преминаават през много плодородна долиина, оградена с красиви планини. Има много интересни скали, напр. една скала, подобна на Кула е дала името на две села. Има и много тракийски светилиища, но не са големи. Поледният приток на р. Крумовица е реката Бубалъдере, която тече под едно огромно тракийско светилище Красино – юг. И там е голяма красота.

     За съжаление, този прекрасен рай на България се обезселва. Той бе обезселен от изродителния процес през 1989 г., сега обезселването продължава, защото тук животът е ужасно труден, държавата я няма, правилата ги определят местните феодали.

     Целият този водоослорен басеин на р. Крумовица е /бил!/ населен, защото планината е ниска, като най-високата точка по вододелнато било не надминава 1000 м. По долините живеят или турци или помаци. Най-обезлесеното място е районът на Крумовград, но не съм убеден, че горите са били изсечени, мисля, че просто не ги е имало. По високите полупустинни части някога са живеели само турци, по-късно те слизат в плодородните долиини на реките, затова населението е така смесено. Давам пример с река Дранговса, която е наблизо. По долината й живеят помаци. В съседната долина на р. Каялоба пък живеят турци. За съжаление и двата етноса са яхнати ужасно от ДПС, от които хората са абсолютно зависими - малките населени места без изключение са превърнати във феодални владения, като феодалът е някой верен на ДПС човек. Това означава някой роднина на тукашните турци или помаци, участвали като агенти на ДС по веме на възродителния процес. Тукашните мутри-ограбници на хората са също от ДПС, те са специализирани. Едни „държат” млечните произведения, втори- месото, трети пуйките, четвърти – гъбити и билките и така ограбването на труда на хората тук се извършва под чадъра на ДПС. А ДПС е филиал на БСП и така, зад паравана на турците и помаците при избори от тук набират гласове противниците на оставането ни в ЕС, които говорят от трибуната на Народното събрание в името на народа. Навсякъде има портретии на джуревеца Доган, който зобщо не ее турчин, а също и отчети на изминалите избори олко души от избраните са от ДПС. Няма нито един, който да не е от ДПС. 

     Някога ще опиша и третата толяма река в Източни Родопи, Бяла. Тя е единствената, която не се влива в р. Арда, а напрпаво в Марица. Преминава през Гърция – отнета от нас територия – като земите й са едни от най-плодородните може би на Балканския полуостров. Старозагорският чернозем не може да се мери с този..

 




image

Следват само няколко снимки от долината на р. Крумовица малко преди да се влее в р. Арда. Дъжът попречи на плановете ми днес за достигна до селата Долна и Горна кула.

image



image



image

Равната част покрай брега се залива от р. Крумовица, хората я ползват за пасище за кравите си.

image



image



image



image

Махалите са на тези тераси, недосегаеми от пощурялата при наводнение р. Крумовица.

image

         Ако някой си мисли, че този мост не е построен от ДПС, заблуждава се.

image



image



image



image



image



image

Този мост е за хората и за добитъка. Мост за автомобилите и аруците през реката няма.

image



image



image



image

Не всичко става така, както човек го намисли.  Дъждът обърка плановете ми, снимките ми също не станаха добри...



Гласувай:
2



1. sande - Поздрави, Коста !
17.02.2018 11:44
БАСЕЙНЪТ НА РЕКА Крумовица е благороден, царствен, излъчващ спокойствие и хармония. Прекрасен кът от Отечеството ни.

За съжаление хората ги няма. Човекът избягал от Рая и се заселил в Ада .
Боже !

Всеки ден протестира. За Пирин, против Пирин ... Няма значение.

Изглежда това е съдбата на Човечеството.
цитирай
2. vesever - Ехе, каква прекрасна река! И мостът ...
19.02.2018 12:20
Ехе, каква прекрасна река! И мостът е уникален! Много хубави гледки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185622
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031