Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2017 22:02 - Чешмите около Варна( част първа)
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 12890 Коментари: 7 Гласове:
29

Последна промяна: 18.02.2017 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         Моят роден град е Варна и затова за околностите на град Варна зная много неща. Като съм се разхождал ми е правило впечатление, че има много чешми. Обикновено където има вода има устроени кътчета за сбирки и пикници. На други места из България също има много приятни места, но не зная достатъчно, че да пиша. Някой може да ми подскаже. Крайградските зони за отдих в близост до Варна са няколко: от начална точка кв. "Владислав Варненчик", от Терапията "Св. Марина", кв. "Виница", кв. "Галата", Аладжа манастир, Възраждане 4. От всяко място може да се излезе от града и да се отиде до някое приятно за почивка място. Местата се намират на около 5-15 км. от града, до повечето в близост минава автобус. Маршрутите са лесни с различна продължителност.
                Тъй като обикновено обичам да систематизирам нещата в темите, чешмите около Варна ще ги подредя по крайградски заони и месторазположение, за да може някой ако ползва написаното като справка да имая възможност да избере маршрут за излет. Правя уточнение, че излета е поне 2 ч. и 30 мин. вървене, по-малко вече е пикник, а над един ден- поход( съгласно БТС).
                  Ако започна от кв. Виница, обръщача на автобус № 31 има два варианта на движение:
                 - тръгва се към Аладжа манастир, след десетина минути има обзорно място с беседка, от което преди 10-15 години имаше страхотен изглед към морето, но високите дървета вече са го скрили. Малко след това  пътеката се разделя на две, които са приблизително еднакви по дължина. На указателните табели подробно са описани маршрутите:

Червен:

от кв. Виница до с. Кранево с дължина 14 км и продължителност 270 мин. Маршрута минава покрай Ковшак чешма, добре уредени кътове за пикник и отдих, вековен чинар до Аладжа манастир, чешма “1300 години България” до х. Корабостроител и Кальова чешма, детски кът за игра, чешма “Свети Седмочисленици” и Къта на влюбените. По целия маршрут се редуват различни типове растителност.
                  
Маршрута започва от последната спирка на автобус №31 в кв. Виница на гр. Варна. Пресичайки пътя се насочваме по стръмна пътека през борова гора. Пътеката отново пресича асфалтовия път и се спуска през дъбови гори, които се редуват с габър, черен бор и кедър. Озоваваме се на “Ковшак чешма” около която има изградени пейки, беседки и огнища – място удобно за нашата първа почивка. На Ковшак чешма се правят туристически събирания и чествания. Продължаваме и отляво ни се разкрива вековният чинар разперил корона на 23 м височина. Следват хижа “Аладжа”, а алея с плочки ни отвежда до чешма “1300 г. България”. Продължавайки напред ще ви се открие невероятна гледка, характерна само за лонгозните гори. Пътят ни отвежда до х. Корабостроител и Кальова чешма, около която има оформен детски кът за игра. Редуват се черен бор и габър. Има опознавателни табели за растенията и животните в природен парк "Златни пясъци". Завиваме наляво и от тук започва трудната част на маршрута. След чешма Св. Седмочисленици се откланяме и минаваме по пътека за с. Кранево.

Ковшак чешма- любимо място за отдих за Варненци

 

Син

от Аладжа манастир, покрай х.Аладжа, чешма
“1300 години България”, х. Корабостроител, чешма “Йордан Минков”, р-т “Горски кът” до комплекс “Златни пясъци”. Продължителност – 80 мин.
Този маршрут започва от скалният манастир Аладжа. По плочирана алея се спускаме към чешмата Аладжа. Около нея има удобно място за маркиране на автомобили. Продължаваме към хижа Аладжа. Следваме алеята надолу до чешма “1300 г. България” до която има беседка и огнище. От тук се открива гледка към парка и курортния комплекс. Виеща се, пътеката ни отвежда до характерната за парка лонгозна растителност. Асфалтов път ни отвежда до х. Корабостроител, в района на която е оформен кът за почивка. От ляво на маршрута наблюдаваме култури от дугласка и черен бор. Редуват се габър, дъб, липа и ясен. От лявата страна на пътеката стигаме до чешма “Й. Минков” в района на която можем да наблюдаваме бодлив залист (див чемшир). Преди ресторант “Горски кът ” можем да наблюдаваме скрипка – типичен представител на увивната растителност. Вървейки по алеята успоредно на дола, се озоваваме на курортния комплекс “Златни пясъци”, по-точно зад управлението.
.

чешма Св. Седмочисленици

Чешма Корабостроител с беседка за около 20-25 души, барбекю, малка поляна и постройки тип бунгала.

 

  Жълт

от Аладжа манастир, минава покрай х. “Аладжа”, погледна беседка, Чешма на туристите – ветерани, чешма “Св. Седмочисленици”, р-т “Горски кът” и излиза до комплекс “Златни пясъци”. Продължителност – 90 мин.
Маршрута започва от Аладжа манастир и продължава към х. Аладжа. Следвайки маркировката поемаме по лявата пътека и излизаме на погледна площадка , от която можем да разгледаме парка и комплекса от височина. Добре оформената пътека лъкатуши под скалния венец на Франгенското плато. Отклонение вдясно ни отвежда пред перелина от лиани, като разгръщайки я пред нас се представя сгушен и уютен кът с навес и чешма – на туристите ветерани. Връщайки се на основната пътека продължаваме към чешма “Св. Седмочисленици” .Кратка почивка и поемаме между скални образувания. Старите липи привличат нашето внимание с причудливи форми. Вече сме на ресторант “Горски кът”. Спускайки се по дерето ще се насладим на зеления горски килим от бръшлян разпънат по целия склон. И на раздяла малкото дървено мостче ще ни изпрати до подлеза свързващ парка с комплекса “Златни пясъци”.

  Зелен

от Аладжа манастир, минава покрай чешма “Св. Седмочисленици”, м. Бежаната и през вилната зона и стига до спирка “Панорама”. Продължителност – 150 мин.
Този маршрут се дублира с жълтия до чешмата “Св. Седмочисленици”.  Пътеката ни води през дъбови гори. Излизаме на асфалтов път. Навлизаме отново в дъбова гора и завиваме надясно. Пред нас се открива КК”Златни пясъци” и по-голямата част от парка. Вървейки по ръба на стръмнината започва спускане в района на местността “Бежаната”. През вилната зона се озоваваме на “Панорама” и последната спирка на автобусите 109 и 209. Това е и крайната точка на този маршрут.

  Оранжев

от Аладжа манастир, минав покрай х. Аладжа, “Т”-образното кръстовище и стига до туристическа база “Академик”. Продължителност – 40 мин.
Началната точка на повечето маршрути в парка започва от “Аладжа манастир”. Маршрута маркиран с оранжев цвят започва също от тук. Минаваме през чешмата на паркинга и се озоваваме пред х. Аладжа. По алеята с люляци се спускаме към билото Горно герме за да излезем на Т-образното кръстовище на магистралата. Преминаваме под мост и сме на Почивна станция на Пристанище Варна. Следвайки оградата се озоваваме пред парк-хотел “Биляна”. След хотела маршрута води до Почивна база “Академик”. Това е най-късият маршрут в парка.
                  От Виница може да се поеме в друга посока- към Дом"Майка и дете" нагоре. Откланяме се вдясно и след 15 мин. сме във  вилната зона, пресича се дерето и се стига до скритата чешма, като има два варианта. До чешмата има място за отдих- голяма маса и барбекю. След нея може да се продължи до чешма Дядо Ицо и Тодоровата чешма. Отначало се върви по един път дълго време, преди да се разделят пътеките. От тези чешми може да се стигне до с. Кичево или преди селото да се завие към Чешма с плоча, която се намира до полето. От края на с. Кичево, където има пилчарник. До него може да се  стигне пеша илио с превозно средство от центъра на Кичево. След това съвсем наблизо е чешма Баба Калуша, на пътеката. От нея може да се отклоним до чешма Дядо Ицо или да се продължи напред. Вдясно може на няколко пъти да се отклоним до чешма Гюлбунар- любимото ми място за отдих през лятото. От края на асфалта след Кичево за 40 мин. се стига до Гюлбунар( Кладенец на розите).
       




Гласувай:
29



1. inel379 - Чудесен постинг си сътворил!
11.02.2017 14:53
Тези чешми са вълшебни пътеводители,
там където има нужда от тях.
Човек да поседне, да отдъхне
и водица да си пийне -
наслада за тялото и душата.
По този повод имам чудесен спомен.
Сещам се за бай Георги
/дърводелеца в нашето училище/,
който построи няколко чешми
в околностите на нашия град,
а аз като запален природолюбител
от експедиционния отряд
съм се радвала на на всеотдайното му
родолюбиво дело.
Минали са много години,
но радостта ми продължава да бълбука в мен
като бистроструйно изворче... от тези,
където се строят чешми
или...просто си извират свободно.
Прекрасно!
Сърдечен поздрав!
цитирай
2. anin - Барин,
11.02.2017 18:50
Ех, какъв готин ник си си избрал ;)

Много хубав постинг, жалко, че няма да ги мина тия маршрути, изглеждат приятни...Имаш ли информация, някоя от водите на изброените чешми дали има някакви лечебни свойства, макар че сама по себе си водата е здраве? :)
цитирай
3. barin - Здравей, inel 379. Чешмите са едно ...
11.02.2017 22:18
Здравей, inel 379. Чешмите са едно от най-прекрасните и полезни за бъдещето строежи на човека. Майсторите са строили навремето чешми, дори не всички са си поставяли името. До почти всички от описаните в тази и следващите теми съм ходил.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Ани. Отговорът на въпр...
11.02.2017 22:19
Здравей, Ани. Отговорът на въпроса, който зададе ще намериш в края на следващата ми тема, която преди минути пуснах. Поздрави!
цитирай
5. anin - Мерси,
12.02.2017 10:27
barin написа:
Здравей, Ани. Отговорът на въпроса, който зададе ще намериш в края на следващата ми тема, която преди минути пуснах. Поздрави!

Сега ще го прочета...
Чудя се скоро строени чешми има ли, за Пловдив не се сещам ...
цитирай
6. greenbg - Здравейте
13.03.2019 11:35
Поздрави за прекрасната публикация!

Бих желал да ви поканя да станете доброволец в новостартираща платформа за изворна вода “vodichka(точка)bg” и да добавите чешмите, които сте описали тук в платформата.

Благодарим предварително,
От екипа на vodichka(точка)bg
цитирай
7. barin - Здравейте, greenbg. Благода за ...
13.03.2019 14:38
Здравейте, greenbg. Благода за поканата. Ще се възползвам довечера от поканата , като седна пред компютъра. Има още три частни след тази и сигурно чешми за още една като материал, които тогава не знаех.
Поздрави на екипа наvodichka. bg!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645848
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031