Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2016 22:56 - Изкачването на връх Вежен
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 2509 Коментари: 2 Гласове:
27

Последна промяна: 12.11.2016 23:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                               В края на октомври 2016 г. реших да направя малка разходка за пет дена до гр. Елена, Тетевен, Рибарица. От с. Рибарица реших да изкача връх Вежен( 2198 м.н.в.). На 30 октомври отидох до Рибарица със семейството си, където предварително си бях запазил нощувка.                 Сутринта тръгна сам с колата и се отклоних на едно място от главния път, който продължава през планината до с. Шипково надясно( на юг). Карах срещу течението на р. Заводна. На около 5 км. от главния път има т.н."Удобно място за паркиране". Този термин го има в пътеписите на туристи в различните сайтове и форуми. В действителност до мястото се стига по асфалтов път в сравнително добро като за планински път състояние. Преди това има бариера с опознавателна табела и надписи. Влиза се в парка"Централен Балкан". По-нататък след километър се стрига до разклонение, където наляво от другата страна на река Заводна започва екопътека "Царичина", която се изминава за около 3-3,5 ч. и е кръгова. Подминах разклона и стигнах до т.н."Удобно място за паркиране". Представлява равно място, където отляво има възможност 5-6- автомобила да паркират. Оттук нагоре пътят става лош с каменна настилка и може да се премине само с джиипове. Паркирах колата си, защото е мниска и няма как да се продължи, а и аз исках да извървя пътя до х. Вежен( 1638 м.н.в.) и вр. Вежен( 2198 м.н.в.). Тръгнах към 8:45 ч. След двадесет минути пеша срещу течението на р. Заводна по левия ѝ бряг стигнах до разклкон, отбелязан с табели. Снимката е малко преди да се стигне споменатия разклон, близо до чешма с пейка преди нея. На чешмата има надпис:
" Спри, пийни си водица от Велковата чешмица"      image                   На разклона има указателни  табели: напред е към х. Бенковски и х. Вежен по пътя, където по-нататък се разделя пътя за двете хижи. Наляво тръгва стръмна пътека, отбелязана със зелена маркировка и табели за х. Вежен.( в темата има още информация за района около вр.. Вежен:  http://barin.blog.bg/history/2016/11/01/tetevenskiiat-krai.1486594). Отначало пътеката е много стръмна за около 30 мин., после е по-равна с отделни леко по-стръмни участъци. Неусетно излязах на пътя в един участък, отбелязан с ниски прави колчета. Леко наляво след стотина метра е х. Вежен( на снимкатае информационния център до хижата).   
image

               За малко спрях на хижата да кажа "две приказки" с хижаря, погледнах часовника си и установих, че от паркирането на колата на т.н."Удобно място за паркиране" за 1 ч. и 16 мин. съм стигнал хижа Вежен. Веднага потеглих към върха. Предварително бях разучил подробно маршрута и от хижаря само профилактично попитах от къде се тръгва, нещо характерно като ориентир по пътеката и за колко време се стига до върха.( снимка по-отблизо до информационния център). image                  От хижата се тръгва покрай два вертикални бетонени стълбчета( високи около метър) и до тях има маркировка. Досега вървях в широколистна гора и времето беше тихо. Хижа Вежен се намира на границата между широколистната и иглолистната гора. Над хижата започва резерват "Царичина". ( описан е в темата:  http://barin.blog.bg/turizam/2015/12/13/parkovete-v-bylgariia.1414706) image             След хижа Вежен навлязох в резервата, където са забранени всякакви действия. Затова след около 15-20 мин. се стига до едно място с грозна гледка( на снимката под текста). Има много нападали дървета, които си стоят, както и клони. Останалите прави дървета са с посивели стебла и малко или почти без клони. На бука стеблото е сиво, но  в случая причината е друга- дърветата са изсъхнали и мъртви. Затова мястото се нарича "Мъртвата гора". Като се върнах от хижаря разбрах, че тъй като е резерват дори и падналите дървета не може да се разчистват. Сложен е процесът по сдобиване на разрешение  за разчистване на гората. image                   На снимката по-долу- началото на пътеката от х. Вежен за вр. Вежен. Всъщност се тръгва по пътека, която води до няколко дестинации. Малко след "Мъртвата гора" се стига до разклон, от който надясно се продължава за х. Бенковски(1545 м.н.в.) и след около 2 часа се достига, а наляво - за вр. Вежен и х. Ехо. Минаха още около 20 минути и9 идва вторият и последен разклон: надясно е зимната пътека за вр. Вежен, а направо- лятната пътека  и х. Ехо. Като се върнах от поляната до поста за Планинската спасителна служба се вижда "Съседната" на изток х. Ехо(1645 м.н.в.), която е на около 4ч. и 30-45 мин. пеша, като има няколко варианта.
image

                    По зимната пътека малко след началото ѝ  има поставена метална проволка. Между другото някъде половин час след ж. Вежен заваля суграшица, задуха вятър, койтои към високата част се усилваше. Наложи се да си сложа шапката. Видимостта рязко се влоши. По снега и леда по колчетата за върха и проволката разбрах, че близките няколко дена никой не беше минавал оттук. Сти9гнах края на проволката и по колчетата се отправих към върха. От едното колче се виждаше само следващото. На слизане отдалеч виждах оранжевия покрив на поста от Планинската спасителна служба, който е действително старата хижа Вежен накрая на поляната до новата хижа. На поляната имаше пейки, маси, указателни табели и платна, места за палене на огън, оградени с камъни.( снимката е правена на връщане към хижа Вежен) image                     Достигнах до вр. Вежен за 1 ч. и 10 мин. , мерено от х. Вежен. Снимка от върха няма, защото там се спрях и опитах да изчистя табелата с котата, която беше цялата в сняг и скреж. Не успях и снимах само заснежената колонка. Поради силния  вятър не се бавих, а веднага тръгнах на обратно. Почивах за малко, когато намерих място на завет. Поради лошата видимост изтървах правилната пътека и излязах на около 150 м. към пътеката за х. Бенковски. Надолу е по-лесно и бързо се върнах в хижата. Обядвах и пих кафе. На обратния път пак правих много снимки, защото на слизане се виждат други неща от природата. Стигнах до х. Вежен за 1 ч., а оттам до мястото, където беше колата ми за 51 мин. Не срещнах нито човек, нито животно птрез целия път. Маркировката беше отлична, разбрах, че е подновявана миналата година.  За ходенето черпих предварителна  информация от туристическите форуми и саайтове, един пътепис, хижарите на х. Вежен и х. Бенковски, персонала на ВПД Рибарица. Останах доволен от прекарания ден сред планината. Препоръчвам който има време и възможноист да отиге по маршрута, но да избере по-подходящо време. Едно пояснение: времената трябва да са по-големи, защото вървя бързо. При правене на разчети трябвеа да се добава около 15 мин. на всеки изминат час. Засега все още е така, след години може вече поради възрастта да не е.



Гласувай:
27



1. donchevav - Чудесна разходка! Нали съм ба...
16.11.2016 20:28
Чудесна разходка!
Нали съм балканджийско чедо, обожавам природата на Централен Балкан - върховете, резерватите, планинските хижи, страхотните преходи по билото от "Тъжа" до "Мазалат", от х. "Плевен" до х. "Рай". На много места има вече такива изсъхнали гори - страшно потискаща гледка е, минаваш като през гробище. Някаква болест, мисля, че корояд или някакви други насекоми, поразяващи предимно кората на възрастните растения, е в основата на масовото изсъхване на буковите дървета. Сигурно има начин горите да се спасят, но правилно казваш - процедурите в тези защитени райони, противно на всякаква логика, са много тромави и неефективни. Дори санитарната сеч е забранена!!!
Благодаря ти за чудесния пътеводител! Не съм ходила на вр. Вежен, хубава идея за пролетта, през май например:))) Поздрави, Иване!
цитирай
2. barin - Здравей, Вени. Аз съм ходил много из ...
16.11.2016 21:31
Здравей, Вени. Аз съм ходил много из планините, като по маршрута от х. Тъжа до х. Плевен, дори Васил Левски съм ходил. Не съм ходил около х. Ехо, върховете Левски и Купена. Вежен е много внушителен връх, но сега като ходих не се виждаше нищо. Препоръчвам ти да отидеш до него. През май, може би и юни е идеално, стига да случиш подходящо време. Не е за първи път да стигам до някой връх при развалено време. Само обърни внимание на времената, че аз вървя бързо, дори на връщане от х. Вежен до колата стигнах за 50 мин., но не посмях да го напиша, защото като разказах в туристическото дружество не повярваха. Има една грешка, която един читател от Планинарски форум забеляза- маркировката не е зелена, а синя.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3676297
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67393
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930