Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 22:56 - ПО ГЪРБА НА ПЛАНИНАТА БЯСНА КОБИЛА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3479 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 20.10.2012 00:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Аз публикувах постинг за планината Бясна Кобила, сега в няколко серии от снимки ще се опитам да разкрия красотата й. Тя, подобно на Осоговската ланина прилича много на Балкана. Достъпът до нея става от селата, но може да се достигне с кола много на високо ако се ползва третокласния път от Босилеград за Вранье. Там има превал, на който до 1919 г. е имало граничен пост между България и Сърбия. От този превал започват десетки пътища по централното било на планината и по страничните, където има превъзходни места за лагери. Моят бе до превала и пребиваването ми на таза прекрасна планина съвпадна с пълнолунието. Районът е пълен с чакали. Те "маркираха" изцяло автомобила ми, включително и резервната му гума.

image

      Изходният пункт за Бясна Кобила, град Босилеград. Намира се на 30 км. от града и 1000 м. над него. 

image

    Връх Бясна Кобила. При студено време се вижда пот Черни връх, а от вр. Руй се вижда ако няма мъгла. През него е минавала границата ни със Сърбия до 1919 г.

image

    От тук под връх Бясна Кобила трабва да извира река Драговищица. Ама не извира поради сушата. Поради тази причина са се разселили и дивите животни. Сушата и горещината това лято са незапомнени. Ще поместа снимка на 250 годишен бук, изсъхнал от сушата. Значи такава беда през изминалите 250 години не е имало.

image

                                                      От седловината към върха

image

             Част от билото на Бясна Кобила, погледнато от най-високия й връх.

image

     Навсякъде по планината има пътища. В постинга ми за нея обясних защо те се подържат и сега.Планината, която се вижда в дъното е Осоговската.

image

      Тази част от Бясната Кобила се нарича Дукатска пранина. Зад нея е Македония. Прилича на нашия Централен Балкан.
 
image
     
      Тези селца са в сръбската част на Бясна Кобила. Населението им обаче е българско и е преминало към Сърбия когато турците губят сраженията с австрийците и италианците в края на ХVІІ век. Вижда се долината на река Върла, която завива и отива в река Южна Морава. Там са т. н. моравски българи.

image

    Връх Бясна Кобила, висок 2000 м. н. в. Прилича на нашите Тетевенска Баба, Булованя, Картала, Вежен.

image

    Това е седловината под вр. Бясна Кобила, шосето през която свързва градовете Босилеград и Вранье. Седловината е между 1500 и 1600 м.н.в.  Вранье е на 42 км. от нея, а Босилеград - на 30. Това е модернизирана гранична маркировка от преди 1919 г. на която сърбите са си написали глупостта. А пътят е строен от трудоваците след Освобождението и комай така си стои.

image

    Част от централното било на планината. Горите от смърч са изкуствени, засадени са на мястото на иссечените букови гори. Те изпиват водата за селцата под тях и служат за скривалище на прасета и вълци.

image

    Входът за мечото зимовище. Това е пещера, чиито вход завива два пъти на 90 градуса и достига помещение, където могат да се топлят една друга 4-5 мечки. Така е било някога, иманярите са им разбили къщата.
 
image

   Мечото зимовище. В ляво е входът на пещерата, в дясно педераси са взривили скалата на две места да търсят злато и са разхерметизирали зимовището.

image

                    Иманяри са взривили мечото зимовище да търсят злато.

image

    От лявата страна всички реки текат към град Сурдулица. Водата им постъпва в две ВЕЦ, но може да бъде и изкачена с помпи във Власинското езеро.

image

Поилка за животните и вЪрвище за тях. Днес животните са малко, стада вече няма.

image

                       Лачените обувки на туриста-инок.

image

                  Не е особено леко придвижването по билото на Бясна Кобила.

image(

                Седловина на билото на планината. Тук гя прилича на Мургаш.

image

                                                По билото на Бясна Кобила

image

                                            Вятърът тук има сила да бръсне дървета?

image

                                       Как ли изглежда този гол връх през зимата?

image

Където билото на планината е тясно вместо букова гора има смърчове.

image

                         Билото на Бясна Кобила придоби алпийски характер.

image

             Смърчове и морени - алпийски пейзаж по гърба на планината.

image

     Последният връх в дясно е възлов, на него има останала гранична маркировка от 1919 г. Както вр. Каменица е по-висок от вр. Кралев двор, така и този страничен връх, Стрешер е доста по-висок от централното било.

image

                                                                   Пепелянка

image

    Билото на Бясна Кобила. В ляво се вижда вр. Стрешер - най-красивият връх на планината. Той е на разклонение от централното било от място, където то се чупи на 90 градуса.
 
image

    Това не са декоративно подредени букови дървета, а са запазени, защото изпод тях извира водата за селцето, което е долу в зАветната гънка.

image

   В долината пред предния рид има селца. Окосменото със смърчове било зад рида е част от билото на Бясна Кобила, където е преминавала границата до 1919 г. Където има букови гори има селца, където има смърчове няма населени места, защото природните условия са много сурови. Селцанта тук достигат 1500 м. н. в.    



Гласувай:
9



1. syrmaepon - Хубава е !
20.10.2012 11:50
Хубава е !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183430
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031