Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2018 22:19 - Важните моменти в живота
Автор: barin Категория: Тя и той   
Прочетен: 6356 Коментари: 21 Гласове:
46

Последна промяна: 06.01.2018 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                     Човек се ражда на Земята във време, което той не може да контролира. Все още не е известен начин да се повлияе върху раждането на хората. За в бъдеще може и да се открие нещо. Нали живеем във време, през което постоянно се правят важни големи открития във всички области. В живота на човек има важни моменти и събития, които дават облик върху живота. Първото е раждането. Не може да си избираме кога ще стане, ако има прераждане кога ще се случи. Може би Бог или както и да се начрича висшия разум във вселената знае, но на нас не ни е позволено това. При раждаанети зависи от това кога е има причинно-следствени връзки и събития, които влияят. Астролозите винаги са изтъквали значението кога( на кой ден, в коя част от зодията, каква е акцендентата, в колко часа, на кое място) е роден човек. Според мен всичко има значение, но може да се степенува. Например има значение дали човек е роден на 21, 22 или 23 число от месеца, като значението между изброените дати е по-голямо като разлика, в сравнение  с датите от началото на месеца. Има значение, не толкова голямо, но все пак съществено дали рождения ден е в първата, втората или третата десетдневка( декада) от зодията, не от месеца. Малка е разликата при останалите дати от зодиакалния месец. При изготвяне на хороскоп се взема под внимание мястото и часът на раждане. 
                     За обикновените хора едва ли има значение дали е роден в 10:00 или 10:45 ч.  През различния времеви период от деня разположението на звездите е различно и виянието им, както и на трите орисници е различно. Освен това при малки разлики от няколко дена се сменят трите орисници, под чиято закрила се намира човек.  Влиянието на трите орисници е за цял живот. При раждането се прави нещо като снимка на звездното разположение върху небето, както и местата на планетите, за да се изчисли кои светила влияят положително и им отрицателно на на личността. Различните планети имат различно влияние и запознатите отчитат това и се съобразяват. Ние малко знаем за астрологията, по-точно казано малко хора по света я познават като наука и затова не ѝ обръщат внимание. При известните пълководци винаги е имало астролози и ясновидци сред приближените им съветници.
                  Дотук с астрологическото значение на факта, че някой се е родил именно на това място в уречения час. За повече информация желаещите може да видят:
   Блогът на barin :: хороскопите
Блогът на barin :: Съзвездията на небето
                  Раждането на човек не може да се контролира по никакъв познат начин и затова се приема, че е там, където се случи. По-запознатите и знаещи окултните науки ще кажат, че щом сме  се родили в това семейство и в тази държава, значи има защо. Не може с познатите ни научни знания да си го обясним. Затова отчасти мога чрез кармичния закон да го приема с определени резерви, че е така. Казва се, че щом сме се родили при такива условия, значи това сме постигнали през предишния си живот и има да се разплащаме. Дали е така? Всеки казва различно. 
                       Важно е все пак къде човек ще се роди, в каква среда, семейство, близки, роднини. Поговорката гласи:"Приятелите сам си избираш, роднините- каквито се паднат". Както съм писал в предишни теми, във всяка поговорка има частица истина, някъде повече, другаде по-малко. 
                  След раждането започва период на растеж, развитие, пълзене, прохождане и проговаряне. Обикновено около 7 -8 месеца бебето започва да сяда, а към годинката- провървява. Преди това е изкарало първите зъбки, на които роднините се радват. Първият важен значителен момент от развитието на детето е първият рожден ден. Изминал е един времеви цикъл на обиколка на Земята около Слънцето, сменили са се сезоните и е дошъл началният ден- повтаря се за първи път. Прохождането обикновено е някъде около годинката. Затова  разглеждам двете събития на едно място. На годинката се канят много хора и се отбелязва, че е минал един календарен цикъл за Земята- най-малкия. Прохождането е важен етап от развитието, защото движението е основно. Отбелязва се, като се прави пита-прощъпулник, поставят се няколко предмета на едно място и се пуска детето да върви към тях. Може да се насочи, защото отначало то върви натам, накъдето го поставиш. Твърди се, че първото нещо от предметите, което хване и задържи ще определи отчасти съдбата му, като професия. Дали е вярно- може да се промени. От съдбата има част, която може да се промени и друга, от която не може да се избяга. Или казано" Каквото е писано ще стане". 
 Блогът на barin :: Българска мъдрост- пословици и поговорки
                      Следва един седемгодишен период, наречен още "детство". През по-голямата си част от съществуването си човечеството е разделяло първата фаза на развитие на човек на три равни части от по седем години. Наричат се детство, юношество и преди пълнолетие. На седем години детето тръгва на училище и преминава от безгрижния начин на живот към определенияс правила и задължения начин. Затова седмата година е важна за човека. След седем години детето преминава в следващата фаза от разввитието. Или казано на съвременен компютърен език" преминава от първо към второ ниво". Разбира се това е условно, както и следващите анализи и за отделната личност може да настъпят по-рано или по-късно. Изключвам малка част от хората, които са гении или с родени наклонности и способности в дадена област. 
                     На седем години детето тръгва на училище и завързва първите си приятелства. Има случаи, когато първи приятели от детството остават за цял живот, но често след няколко години се забравят. Различно е. Значение има средата, в която детето се ражда за възпитанието и началните години са важни. Всеки е чувал изразите:" Липсват му първите седем години" и "Майка му не го ли  е възпитала". След четвърти клас се получава първият документ- за начално образованиие, след седми- за средно. През вторият период е първата кръгла годишнина или казано още юбилей- десет години.  Не разбирам защо много семейства не го отчитат този първи юбилей. Аз лично преди няколко месеца го отбелязах по-тържествено за сина си. През целият си живот хората обикновено доживяват 7-8 подобни юбилея на години, завършващи на 0. За това предлагам да се отчита този първи юбилей на децата. На четиринадесет години се преминава към гимназията след основното образование(завършен седми клас). Казваме още, че детето преминава на трето ниво. Преди много време, а и на много места по света и в сегашни дни пълнолетието се счита, когато човек е навършил 21 години. Свързано е с периодиката детство-юношество- преди пълнолетие. През Първото Българско царство, например има владетели, които са управлявали до навършване на двадесет и една години( пълнолетие) чрез ртегенти: Омуртаг за малко( година-две), Маламир,Пресиян и Борис I. Оказва се, че четиримата управляват последователно България. Има такива и през Второто Българско царство: Калиман и Михааил II Асен, както и при Третото царство с последнияят ни цар- Симеон II Сакскобурготски. Има примери и в други държави, но като любител историк, пишещ за България предимно давам пример с нашите царе. 
                     Колко трябва да навъпи, за да стане човек пълнолетен? Може тези, които са сметнали навремето, че възрастта 21 г. е подходяща да се окажи, че са прави. Преди навършване на пълнолетие по българските закони-18 години има една годишнина- 16, когато се дават личните карти. Тава си е събитие за всеки. На 18 години обикновено хората още учат, поради факта, че от известно време направиха обучението 12 години. Дали е правилно или не- не съм аз човека, който ще каже. Има си министерство на образованието, инспекторат, директори. На 18 години децата са пораснали и придобиват определени отговорности, права и задължения. Отпадат ограниченията, наложени поради възраст, като посещаване на дискотеки, купуване на цигари и алкохол от магазините и подобни, вече няма кой да прави забележки, имат право на шофьорски книжки, но се появяват други проблеми. Първият е, че младият човек на осемнадесет години няма как да познава напълно законите, а трябва да ги спазва. Носи отговорност пред полицията и властите за тях, а незнанието на закона не е оправдание. Второто е, че отговорностите нарастват. След осемнадесетгодишнината идва дипломирането. След дванадесети клас хората получават диплома за средно или средно-специално образование. Събитието се ознаменува е Абитуриентска вечер- бал в официален костюм/рокля. На това място за първи път може да се почувстваме големи наравно с останалите. Пътят нататък е различен- едни се женят, други започват работа, трети влизат да учат в университети. 
                  Двадесетата година често се пропуска, защото човек обикновено няма много пари им  възможност, а и опит. Или току що е започнал да работи, трябва да се плаща евентуално квартита или е приет и е първи курс студент, като често трябва да работи и учи едновременно, за да може да се издържа. Със завършването на Висшето образование завършва един етап от живота- обучението. После пак може да се учи, например за втора диплома задочно или за специализация на курс, но основната част и образованието вече е придобито. Дипломирането се отбелязва с абсолвентската вечер. Тя малко прилича на абитуриентската, но човек се чувства по-улегнал и пораснал. На 19 мечтите и мислите са различни от на 24-25. От институтите се изиза с много знания, но липса на опит, който започва да се трупа. Има  голямо значение къде ще се започне работа- дали е по специалността, за която човек е учил. Практиката показва, че в повечето случаи човек не учи и не работи това, за което е мечтал и учил. 
                   Тук някъде идва женитбата. За сватбата или обвързването няма определено време, но като съвет- по-добре е да е приключило образованието и да аима човек някякъв договор за работа и няколко месеца поне стаж. Идеалният вариант според различните изследвания, които съм чел е различен, затова- когато се случи. Има една мисъл" Човек им добре да живее се жени" и най-различни вицове, но по-добре е да се обвържи навреме и да има наследници. Датата на сватбата е основно събитие и семеен празник в семейството. Практиката показва, че по-често жените се сещат за датата на сватбата. Защо? Няма да давам обяснение.
                       Навлиза се в един период, когато човек е най-деен, способен, жизнен, мисли най-добре и взема правилни решения. За мъжете и жените физическия и умствения апогей настъпва различно, но за мъжете зная, че от 35 до 40 г. умът работи най-добре. Така поне обясниха през април 2005 г., когато реших теста и ме приеха за член на клуб МЕНСА. Отбелязва се Христовата възраст- 33 гоодини, като повратен момент в живота. Тази година от живота се отбелязва от всички християни- православни и католици. Според разказаното при един семинар след 33 г. започва "слизане надолу", но не мисля, че е така. Някъде към 40, че и повече години се приема, че е средаста на живота. СВсъщност никой не знае за себе си кога е средата и края на живота му, както и какво има да дава и на кого от предишния живот. И по-добре- за да няма отмъщение и разплата или обезателно зададена цел в живота.
                     При коментарите съм забелязвал, че 40-тата година не трябва да се празнува, а трябва други да ти я организират. На пръв прочит не виждам смисъл един юбилей да не се отбелязва по-тържествено от обикновено. Може би има някаква друга неизвестна за мен причина или поверие, но каквото и да е то- не го одобрявам. 
                   С  напредване на времето идват "сребърна сватба", "златна сватба" и "диамантена сватба". Сребърна може да се доживее- 25 години от сватбата, златната е след 50 години- рядко се доживява и от двамата съпрузи, а трябва да са заедно, т.е. да не са се развели/разделили. Диамантената някъде я пишат 75 години, другаде-100. За мен голямо значение няма, защото едва ли има семейство, което да я доживее. Хората не живеят толкова дълго. Женитбата е важен момент от живота, защото по-добре е да си изжереш партньор, който ти подхожда за цял живот, отколкото да се разведеш и сам да си объркаш живота.
                    Една поговорка, може би българска гласи:" Приятелите сам си избираш, роднините- каквито се случат". Има такова нещо.  Човек има няколко момента, когато му се отдава случай да завържи приятелство. Определям ги в следните групи: 
           по местожителство;  от училище, от спортуване( или танци); при обучение в институт, от месторабота, от професията, в зависимост от интересите; според хобито. Рядко се случва да има приятелство извън тези ситуации, което  да остане трайно.
                   Преломен момент смятам, че е 50-годишнината. На 50 години човек има богат опит, преживят и видял е много, по-трудно се лъже. На много места 50-тата годишнина се празнува на ресторант в изискана обстановка и приятелите и колегите държат реч, споменават човека с добро, дават подаръци, говорят си, танцуват. Често юбилярът получчава нааграда, която служи обикновено да си покрие организационните разходи.  Следващата кръгла годишнина- 60-те е свързана с друго събитие и навява тъга. Преди време мъжете се пенсионираха на честдесет години и отбелязването на 60-тата годишнина беше приемано като покана за подаване на молбата за напускане. Сехга пенсионната ввъзраст за старната се вдигна и продължава да расте, а и хората не бързат да напускат работните си места, докато може. При всички случаи на следващата кръгла годишнина- 70 малко хора остават да работят. Повечето са излязли в заслужен отдих и тук идват неволите- цял живот работил, а парите едва стигат за ежедневните нужди. Причини за това положение може да се посочат много: напускане на младите им способниите към чужбина; изяждане на пенсионния фонд от социалистичаското преходно правителство; застаряване на нацията; намаляване нан раждаемостта и други.
                      Смята се, че след 75-80 г., колкото доживее човек е от полза, стига да не е тежко болен. Годините след 80 се приемат като дадени от бога. Казва се още" Колкото бог е решил". При всиччки случаи 75 години си е три-четвърти век- добра възраст и е необходимо да се отбележи подобаващо. Деветдесетата годишнина, стига да се доживее е добре, но колко ще са" С всичкия си", за да я почувстват, а за 100- единици доживяват. 
                   От един възрастен човек преди много години съм чувал: до 10 г.- да е самостоятелен, до 20 г. трябва да има образование( професия), до 30- съпруг/съпруга, до 40- работа и дом, до 50- пари, до 60- нареден живот, след 60- каквото и колкото му е отредено.
    image
                        Колелото на живота от Преображенския манастир край Велико Търново
      



Гласувай:
46



1. donchevav - С някои неща съм съгласна, с други - ...
01.01.2018 23:31
С някои неща съм съгласна, с други - не съвсем - явно с годините зрителният ъгъл се променя:)))
Честита Нова година, Иване! Здраве, щастие, благоденствие на цялото семейство! Весели празници!
цитирай
2. krassko - Тези неща се верни за хората в нашия регион...
02.01.2018 06:21
Но по света има различни традиции и обчаи, които са много по различни от нашите.
И нещо което си пропуснал - хората се променят - променят се генетично и психологически, променят се и технологиите.
цитирай
3. barin - Здравей, Вени. Може би имаш право. ...
02.01.2018 06:38
Здравей, Вени. Може би имаш право. Аз писах общо за развитието кое го оформя. През живота може да настъпят промени, свързани с някое събитие.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, krassko. Написаното е...
02.01.2018 06:41
Здравей, krassko. Написаното епо-общо. С развитието децата се занимават с други неща и игри. Особено с навлизането на мобилните телефони, интернета, цифровата телевизия. Има неща, които остават, а други се влияят от външни фактори. Б
Поздрави!
цитирай
5. tota - За много години! Здраве и благоденствие!
02.01.2018 09:50
Стълбицата на живота...и тя се променя с обстоятелствата и начина на живот. Но възрастовите особености са едни и същи, макар своеобразни за всеки индивид.
цитирай
6. barin - Благодаря, Ати. Обзорът на живота, ...
02.01.2018 10:00
Благодаря, Ати. Обзорът на живота, който направих е на базата на моя живот и наблюденията над другите. За всеки е различно и зависи в коя насока ще тръгне.
Поздрави!
цитирай
7. kvg55 - barin,
02.01.2018 10:02
Денят на смъртта също е важен. Човек умира така, както е живял.
цитирай
8. barin - Важен е за по-нататък, kvg55. Ос...
02.01.2018 10:08
Важен е за по-нататък, kvg55. Особено тези, които вярват в прераждането си го отчитат. Има значение как си заминаваш от Земята, защото с товара ще се появиш след време отново.
Поздрави!
цитирай
9. inel379 - За много години, Barin!:)
02.01.2018 12:37
Здраве и благоденствие
за теб и семейството ти!
Звездите полагат, човек разполага!
Средата е важна за развитието на индивида.
Учението продължава през целия живот,
за да има реална практическа полза от него,
защото светът непрекъснато се променя.
а натрупаната и осмислена мъдрост
е важна за житейските ни дни.
За бъднините също!
Надявам се!:)
Усмивки!:)))
цитирай
10. barin - Благодаря за допълнението, ine...
02.01.2018 12:50
Благодаря за допълнението, inel379. Светът се променя, открития се правят, науките се развиват и човек трябва непрекъснато да учи нови неща и да напредва. Не трябва да се допуска да се задоволи с постигнатото и наученото.
Поздрави!
цитирай
11. bojo12345 - Честити хубави дни през новата година, barin!
02.01.2018 16:40
Хубаво си описал целия човешки живот, само дето всичко зависи от самия човек - каква нагласа има. А това се добива с годините. Бих добавил, че всички са приятели около нас, всеки има своите учители , защото всеки един ден е един урок.
Наздраве за всеки един осъзнат ден и Бог да ни закриля!
цитирай
12. barin - Здравей, bojo12345. Благодаря за ...
02.01.2018 20:50
Здравей, bojo12345. Благодаря за коментара, приемам допълнението ти. При днешното прочитане на темата ми се стори, че всичко е добре описано, но от една група, където разпространявам моите творения ми напомниха, че съм забравил нещо. В следващия си коментар ще го опиша.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Българите преобладаващо са хри...
02.01.2018 21:00
Българите преобладаващо са християни. Затова значение има кръщенето, което се прави в църква или манастир. Има няколко мнения на специалисти анализатори по религиозните въпроси кога трябва детето да се покръсти:
1. колкото може по-рано, за да стане християнче отрано и да се пречисти.
2. при навършване на 2-3 годинки, за да може да каже нещо, защото роднините и близките искат да чуят думички.
3. поне на седем години, защото като порасне трябва поне част от ритуала да си го спомня.
Моето мнение е по-различно и ще обясня защо. Мисля, че няма голямо значение на колко години ще е детето, когато го заведат в църквата за кръщене. По-важно е родителите да са наясно дали трябва да си кръстят детето, къде и кога да стане това. Църковното кръщене не трябва да се прави само за притежание не документ, който освен за сватбата при желание за сключване на църковен брак едва ли може да послужи на друго място, освен ако не се учи в богословския университет.
По-добре е кръщенето да се извърши в някоя по-голяма църква или манастир. За датата- по възможност да се планира и избере да бъде на имения ден на детето. Така е най-добре- на деня на името.
Мисля, че моето мнение ще се споделя от повечето потребители в блога и читатели из сайтовете и групите.
цитирай
14. dinkov - Динков
04.01.2018 03:14
Здравей barin.
Деца да има повече, да придобият истинска ценностна система, да вярват в доброто и самите те да са добри и за себе си и за околните, а останалото е Божа работа.
ЧНГ и наздраве.
Поздрав
Ицко
цитирай
15. barin - Здравей, Ицко. Ние не може да се м...
04.01.2018 05:56
Здравей, Ицко. Ние не може да се месим в божиите работи. Трябва да си обясняваме нещата според нашите познания и закони.
Поздрави!
цитирай
16. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
04.01.2018 13:29
За съдържателния постинг и за Новата 2018 година! Бъди жив и здрав и нека годината донесе на теб и на семейството ти много светлина, радост, любов и благодат във всички, избрани от вас посоки!
цитирай
17. barin - Благодаря, Оги. Предполагам се ...
05.01.2018 14:41
Благодаря, Оги. Предполагам се намери сред цитираните в първия коментар. Реших да поздравя редовните ми читатели и тези, чиито теми харесвам.
Поздрави!
цитирай
18. vesever - Много хубв постинг! Да, колелото ...
07.01.2018 17:00
Много хубв постинг!
Да, колелото на живота се върти.
Някога един приятел ми казваше:
Животът, Ли, е търкалясто нещо. Веднъж си отгоре, друг път си отдолу...
Дай Боже повече моменти на успехи и доброта и обич и вдъхновение!
Поздрави, Иване!
цитирай
19. emelika - Важно е дори неподозираното
26.01.2018 11:40
Някъде денят на зачеването се счита за рождена дата. Било е когато влюбените са знаели...и техните звезди са греели...
цитирай
20. barin - Здравей, Веси. Бях пропуснал да ...
26.01.2018 17:02
Здравей, Веси. Бях пропуснал да отговоря на коментара. Всичко в живота има значение, затова написах темата. За мен освен изброените има по няколко допълнителни празници всеки месец, свързани с мои и на семейството успехи и положителни събития.
Поздрави!
цитирай
21. barin - Здраве, emelika. Забелязал съм, че ...
26.01.2018 17:04
Здраве, emelika. Забелязал съм, че колкото по-навътре навлиза човек във философията забелязва, че все повече неща имат значение за живота и случайности няма. За зачеването- не винаги може да се определи точно, защото за съставяне на хороскопа например имат значение минутите.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626531
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031