Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2017 19:21 - Бербатов и Стоичков- съпоставяне
Автор: barin Категория: Спорт   
Прочетен: 4713 Коментари: 14 Гласове:
20

Последна промяна: 10.07.2017 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

               Двама от най-големите футболисти на нашето време са Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Освен тях има и други, но към настоящия момент никой не се откроява като тях.
                Христо Стоичков е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Той започва футболната си кариера през 1982 г. в отбора на Хеброс- Пловдив. Прави впечатление с добрите си изяви и е забелязан от съгледвачи от ЦСКА. През миналия век футболното ни първенство е с двуполюсен модел- шампиони с малки  изключения става все Левски и ЦСКА. През 1985 г. преминава в ЦСКА.

image
              Още в първия си сезон във финала за Купата на Съветската армия срещу Левски за сбиване е наказан за една година. Сртед наказаните е и вратаря на сините Борислав Михайлов- настоящ презаидент на Футболната федерация. Другият наказан е известния със здравите влизания Емил Велев- Кокъла. Впоследствие наказанията са намалени и Христо Стоичков продължава да играе в ЦСКА. Заедно с Любослав Пенев и Емил Костадинов оформят силно нападателно трио, което бележи почти във всеки мач. Христро Стоичков играе по лявото крило, което му донася прякора"Модерния ляв". По-известен обаче остава другияет му прякор" Камата", защото като кама се врязва в противниковата защита и успява често да надбяга защитниците. За ЦСКА Стоичков изкарва пет сезона- до 1990 г., когато отива в Барселона за рекорден за времето трансфер за български футболист. Футболният гранд от Испания брои 4,5 милиона $ за да купи Христо Стоичков. С ЦСКА е три пъти шампион: 1987, 1989 и 1990 г., четири пъти носител на Купата на Съветската армия. Да поясня, че купа на България по това време няма, а носителят на тази купа ни представлява във вече   несъществуващия турнир"Купа на носителите на националните купи( КНК)". През периода в ЦСКА от 1985 до 1990 г. изиграва 119 мача и вкарва 81 гола. Дебютира за националния отбор на България на 23 септември 1987 г.в световна квалификацияза Европейскио първенство срещу Белгия, която печелим с 2:0. През сезон 1989-1990 г. печели Златната обувка за голмайстор в Европа, като поделя отличието с голмайстора на Реал Мадрид Уго Санчес. ,с 38 гола. Възниква въпроса колко тежат головете в българското първенство и в испанското. Преди това и други източни първенства са излъчвали голмайстори. За Стоичков обаче няма съмнение дали действително е добър реализатор. Особено важни се оказват за неговото развитие като футболист трите гола във вратата на Барселона на полуфинала за КНК.  По това време треньор на испанския гранд е Йохан Кройф, известен още като"Летящия холандец". Само мога да съжалявам, че не съм го гледал на живо, защото на Световното пъррвенство в Аржентина през 1978 г. Кройф отказва да участва и дори във футболните книги пише, че не гледал финала. Чел съм във футболните книги Кройф да казва след полуфиналите на Барселона с ЦСКА"Искам го този нападател". По принципа"Едно куче като лае- вземи го при себе си" успява да убеди управата да го купят. Има и друг българин носител на Златна обувка- Георги Славков, който също участва във финала през 1985 г. и дори той е причината за ескалиране на нпрежението, като вкарва гол с ръка и след като съдията го признава дразни противниковата публика. В българското първенство Стоичков е два пъти поред голмайстор.
              В Барселона Стоичков се изявява отлично. По негово време един отбор може да има четири чужденци, като само три от тях могат да играят. В Барселона това са: Христо Стоичков, Роналд Куман, Михаел Лаудруп и Ромарио. В Барселона Стоичков изиграва 151 мача и вкарва 77 гола. Интересно, че Уго Санчес след идването на Стоиичков постепенно залязва. Истината е, че има тежка контузия и пропуска много мачове и игрова практика. На връчването на Златната обувка правят импровизирано шоу, където двамата трябва да вкарат топката в една дупка с размери малко по-големи от футболна топка. Христо Стоичков вкарва от първия път, а Уго Санчес пробва два или три пъти и не успява. Като гледах репортажа възкликнах   " Нашата обувка е по-златна от чуждата". Стоичков остава в Барселона до 1995 г. После отива за една година в Италия, където играе за силния по това време отбор на Парма и се завръща в Барселона за още две години- до 1998 г.
         С Барселона печели много отличия: пет пъти е шампионх на Испания: четири поредни от 1991 до 1994 г. и през 1998 г., носител е на Купата на Европейските шампиони през 1992 г., като побеждава на финала Сампдория. Има и една КНК, Суперкупа на Европа, купа на Краля( така се нарича националната купа на Испания).
                 Едно от най-ценните отличия е Златната топка за футболист на Европа. Христо Стоичков го печели през 1994 г., а е близо до него и през 1992 г., където според специалисти несправедливо е ощетен нза сметка на Марко ван Бастен. Златна топка се дава на футболиста на годината в Европа. През същата година идва още едно признание за Стоичков- Златен Онз. Дава се на най-добрия футболист в света, като не винаги носителят на Златната топка и Златния Онз е един и същ. 
                  Христо Стоичков участва на две Световни и едно Европейско първенства. Най-успешно за него е Световевното първенство в САЩ 1994 г., като хората опе помнят незабравимото лято, когато станахме четвърти в света, а Стоичков подели голмайсторския приз с Олег Саленко от Русия. Останаха съмнения за истиноста на головете на Саленко, защото пет от шестте бяха във вратата на Камерун, а африканския отбор се беше класирал вече за елиминационната фаза. На Европейското първенство през 1996 г. България беше ощетена в мача срещу Испания, като отмениха чист гол на Стоичков, а после срещу Стоичков вкара гол, който реално не трябваше да се признава, защото топката след като се удари в гредата тупна пред голлинията, но съдията посочи-гол. При такова стечение на обстоятелствата България можеше да премине напред за сметка на Испания. Тук Христо Стоичков бележи във всеки мач- общо три гола. На Световното първенство през 1998 г. той играе, но не вкарва голове. България отпасда след груповата фаза.  В края на кариерата си Стоичков играе за отбори от Саудитска Арабия, Япония и САЩ, като и с тях печели отличия- национални купи. Награден е за спортни заслуги с орден"Стара планина" I степен. Футболист № 2 е за България за XX век след Георги Аспарухов. 
              Пет пъти е обявен за Футболист на годината за България: 1989, 1990, 1991, 1992 и 1994 г., а през 1994 г. е и  Спортист на годината. Дотук с визитната картичка за Христо Стоичков( в съкратен вид).
                 Димитър Бербатов е роден на 30 януари 1981 г. в Благоевград. Сравнението между двамата е условно, защото възрастовата разлика е 15 години, т.е. когато Стоичков е на 35 г. в края на кариерата си като футболист Димитър Бербатов е на 20- млад обещаващ талант и все още нищо повече. 

          
                   
                          Димитър Бербатов играе на друг пост- централен нападател тип"таран". Той е по-висок от Стоичков. До 1998 г. играе за родния си отбор- Пирин Благоевград. През 1998  г. е привлечен в ЦСКА. Отначало играе в дублиращия отбор, но през следващата година е титулярен централен нападател. За отбора на ЦЖСКА има 49 мача и 31 гола. Тук не може да се сравнява със Стоичков, защото има само два сезона в А група и печели само един трофей- Купата на България. Левскарите казват, че няма гол срещу Левски, а Стоичков е нанизал много на вечния съперник. В ЦСКА играе до 2001 г., когато на 20 години- много млад е привлечен от Байер Леверкузен.  Периодът му в Байер Леверкузен е успешен- 1912-1996 г.-161 мача-75 гола- добър показател за чист нападател. Липсва обача купа- три пъти Байер Леверкузен остава втори в германското първенство, губи финал за Шампионската лига от Реал Мадрид и финал за купата на Германия. През  2006 г.  отива в Англия, като играе два сезона в Тотнъм Хотспърс( 70 мача- 27 гола), четири сезона в Манчестър Юнайтед- един от грандовете на Англия и два сезона във Фулъм. Заради Бербатов си спомням, че Фулъм стана симпатичвен отбор за много футболни запалянковци, макар и да няма славно минало. Във Фулъм статисътиката никак не е лоша- 51 мача и 19 гола. С Тотнъм печели Карлинг къп след победа над Челси на финала. 
                   Най-силните му изяви и успехи идват с Манчестър Юнайтед. За отбора вкарва 56 гола в 108 изиграни срещи.   В първия си сезон в Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов става шампион на Англия, печели Карлинг къп и Световното клубно първенство, въпреки че не записва нито една минута на терена. Манчестър Юнайтед разполага с достатъчно силни футболисти. Партньори  в атаката са Теевс, Роналдо и Руни. Следващият сезоин не е толкова успешен- второ място във Висшата лиг
а, но нова Карлинг къп. През третия си сезон Бербатов вкарва в един мач 5 гола( срещу Блякбърн), като по този показател се изравнява  с Алан Шиърър. През този сезон бвележи най-много голове. За Висшата лига има три хеттрика, като това постижение имат само споменатия по-горе реализатор Алун Шиърър и Рууд ван Нистелрой. С 20 гола поделя голмайсторския приз във Висшата лига. През четвъртия сезон по-често е резерва и след края преминава във Фулъм. От края на януари 2014 г. Димитър Бербатов е играч на френския Монако. Остава в отбора до лятото на 2015 г., отчита се с 38 мача и 13 гола. Следва един сезон в ПАОК Солун. За България Димитър Бербатов е седем пъти футболист на годината, за пътрви път през 2002 г. За цялата си кариера Бербатов има 272 гола, с 10 повече от Стоичков.
                 За националния отбор на България нещата са малко по-различни. Бербатов е вкарал един гол повече от Стоичков в мачовете, но участва само на едно Европейско първенство- последното, на което България се класира- 2004 г. Отпадаме след три загуби, особено тежка е тази от омразните за футболните запалянковци шведи- 0:5. Бербатов няма гол на Европейско първенство, а припомням, че Стоичков има три. На кои отбори са вкарвал;и двамата- няма особено значение- нали са бележели. Зависи срещу кого сме договаряли приятелски срещи и срещу кого ще ни изправи жребия в квалификациите. Жалко, че Бербатов не успя да играе на Световно първенство-най-големия футболен форум. Така изглежда визитната картичка на Димитър Бербатов, която още не е завършена, защото футболиста не е "окачил обувките на пирона", но скоро това ще стане.
                   Тук обаче има друг фактор: При Христо Стоичков съотборниците му са от "Златното поколение": Трифон Иванов( лека му пръст), Любо Пенев, Емил Костадинов, Балъков, Лечков, Сираков, Хубчев......При Димитър Бербатов имаме "Три коня": Стилян и Мартин Петрови и самия Бербатов. Сега и тях нямаме, като победата над Холандия с 2:0 е светъл проблясък, но след загубата от Беларус си затворихме пътя към Мондиала. 
               Похвално и за двамата е благотворителната дейност. Миналата година се състоя мача"50 години № 8", а наскоро благотворителния мач между поканени от Димитър Бербатов и Луиш Фиго.
                Целта на написаното не е да показвам кой е по-добър и по-заслужил. Двамата са от различно поколение, играят на различни футболни постове, пътят им е преминал през различни отбори. Всеки си има своите предпочитания за двамата футболисти. Мога да кажа, че Бербатов и Стоичков са направили много за България.
                    . 




Гласувай:
21



1. kvg55 - ЦСКА винаги са продавали успешно ...
10.07.2017 19:48
ЦСКА винаги са продавали успешно свои футболисти на запад.
цитирай
2. barin - Прав си, kvg55. През годините ЦСКА ...
10.07.2017 21:27
Прав си, kvg55. През годините ЦСКА осъществи повече сполучливи трансфери от Левски. За Левски има футболисти, които завинаги останаха в сърцата на феновете, но и има много провалени, за които не искат да се сещат.
цитирай
3. staler - Тук няма какво да се сравнява. . . . ...
10.07.2017 22:45
Тук няма какво да се сравнява....като спортен дух,характер,постижения...Бербатов ще трябва да стъпи на табуретка за да цуне Стоичков по гъзът.
цитирай
4. barin - Здравей, staler. Повече са успе...
10.07.2017 22:51
Здравей, staler. Повече са успехите на Стоичков. Моето съпоставяне малко е в сферата на въображението. Благодаря за изразеното мнение.
цитирай
5. tikoev - Няма място за съпоставяне. Във ф...
12.07.2017 10:18
Няма място за съпоставяне. Във футбола винаги остава нещо скрито за запалянковците, а то е че това е колективна игра и всеки футболист е ценен толкова колкото допринася за нея. И за по-младите читатели: имаше един отбор в който нямаше звезди, но който мачкаше като валяк всички..."Аякс"
цитирай
6. barin - Здравей, tikoev. Точно отбора на ...
12.07.2017 10:27
Здравей, tikoev. Точно отбора на Аякс ми е любим и го давам за пример със школата си и с това, че играе с млади футболисти, които ги продава и въпреки това пак побеждава.
Поздрави!
цитирай
7. born - Спрямо постиженията сравненията ...
15.07.2017 21:10
Спрямо постиженията сравненията са относителни и неточни. Едно е да играеш в отбор със световно известни футболисти и да бележиш /говоря за нападатели/ , друго е да не са ти равностойни. За Аспарухов например се майтапеха навремето, че "Левски" бил Гунди и десет други п@нди. Централният нападател Петко Петков при изваждането на "Берое през 80-те години в Б-група завърши сезона с около 60 гола от 107 общо за отбора. Има и други примери на подобни наши реализатори- примерно Жеков. Не искам да омаловажавам постигнатото от Стоичков - великолепен футболист, но отвратителен простак и комплексиран елементарник. Бербатов е съвсем различен - брилянтен /не силов/ , интелигентен, симпатичен. Дори и по физиономиите им се вижда разликата. И по ползването на чуждите езици !
Разбира се, това си е мое мнение и не го налагам на никого.
И някога няма да забравя великолепния "АЯКС" от 70-те години !
цитирай
8. born - http://www.chambersz.com/news/5350-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2
15.07.2017 21:17
Малка корекция - головете са 56.
цитирай
9. barin - Здравей, born. Благодаря, че сп...
15.07.2017 22:33
Здравей, born. Благодаря, че сподели мнението си. Помня и Петко Петков. Бележеше много голове за Берое- един средно силен отбор. Сега Мартин Камбуров също бележи, дори стана четири пъти голмайстор на българското първенство. От световна величина се открояват двамата-Стоичков и Бербатов. За Жеков- има златна обувка, пропуснах да отбележа, той е с първата, Славков и Стоичков са останалите. Защитниците в отборите малко са ощетени, защото всички гледат и помнят кой вкарва головете, а не кой ги предотвратява.
Поздрави!
цитирай
10. born - Не съм напълно съгласен за защитниците.
16.07.2017 09:18
Защитната тройка на "Интер" от най-силните им години в края на 60-те Бургнич, Факети, Гуарнери /също и на националния им отбор/ бе абсолютно по-популярна от нападателите /може би за мен е така/. А нашите Пената и покойния Трифон Иванов ? И много други. Вярно е , че играта на нападателите е по-атрактивна и прави впечатление на любителите на ефектите. Но големия футболист си е голям, без значение отпоста на който играе.
Хубав неделен ден !
цитирай
11. vladtepes - Стоичков и Бербатов
18.07.2017 09:45
Бербатов е ярък представител на модерния солиден маневрено-позиционен футбол със здрава стратегическа основа - умее да маневрира прецизно по терена, да заема позиция, да наблюдава играта отблизо и да изчаква топката да дойде и положението да узрее за атака. Също е истински лидер на отбора - при неточно подадена топка внимателно обяснява на съотборниците допуснатите грешки вместо да я гони. Стоичков беше един от ярките представители на остарелия комбинационен футбол.
цитирай
12. barin - Здравей, vladtepes. Различни са ...
18.07.2017 09:57
Здравей, vladtepes. Различни са Бербатов и Стоичков. Всеки си има предимства и недостатъци. Футболът се развива и новата игра не прилича на това, което съм гледал през 80-те и 90-те години. И двамата бяха лидери в отборите, в които играха, независимо че в Манчестър Юнайтед и Барселона беше пълно със звезди.
Поздрави!
цитирай
13. zabylgarite - Уточнение за Кройф
24.07.2017 10:00
Тези дни чета автобиографията му, която си купих. Есента на 1977 семейството му преживява опит за отвличане, който испанската власт е настояла да остане в тайна. Сем. Кройф са се съобразили. Стресът е бил голям, по него време вече са с 3 малки деца-на 7 на 5 и на 3 год. малкия Жорди. Месеци наред са съпровождани от полицаи вкл. в дома си. Съотборниците му и нац. треньор Ха
пел не са знаели истината. Страхували са се да оставят семейството без него в продължение на 8 седмици по време на последния лагер преди световното и по време на самото световно. Тогава помня имаше 2 версии основни. Че жена му управлявала или че искал много пари за участието. Но истината я разкрива сам той след много години. По време на финала е поканен и коментира мача заедно с Кевин Кигън в студиото на бибиси. Има даже качен клип от този исторически ден, когато Холандия загуби за втори път финал в продължение на 4 години. Бяха любимци по цял свят. Незабравими.
цитирай
14. barin - Благодаря, zabylgarite. За Кройф ...
24.07.2017 10:59
Благодаря, zabylgarite. За Кройф не вярвах, когато четох футболните книги преди години и в тях пишеше, че "нехаел за мача, защото знаел, че пак ще загуби Холандия. Вярно е, че в двата финала холандците са ощетени от съдиите за сметка на домакините. Тази информация я нямаше.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645511
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031