Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2016 20:57 - Успехите на българските спортисти
Автор: barin Категория: Спорт   
Прочетен: 5076 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 09.07.2017 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            България не е от най-спортните нации в света, нокато се има предвид, че сме малко по население може да се каже, че имаме достатъчно спортни успехи. Ако се гледат спортовете има начин да се систематизират, за да може по-лесно да се отчитат успехите на българите в спорта. Много хора се интересуват от спорт, но има тенденция у някои по-млади,които не спортуват. Споровете се делят на зимни и летни, олимпийски и не олимпийски, колективни и индивидуални. Може да се класифицират и по други начини. България има успехи в различни спортове, но по начало държавите спонсорират и развиват тези спортове, които са традиционни за  тях и имат дългогодишни успехи. Има спортове, които не са популярни в България, като сепак такроу, за който чух преди две години за първи път. Убеден съм, че повечето ,които ще четат написаното не са чували за такъв спорт. Освен това има и бопйни спортове, които идват от далечния изток и постепенно навлизат в България.Забелязвам много малки деца, които спортуват айкидо, таекуондо, у-шу, или както синът ми- шъндао. От българските спортисти смятам за най-разумно и правилно да започна с Дан Колов. За него съм споменал в темата"Бележитите българи", но тук ще се спра по-подробно.              

          Дан Колов е един от най- успешните български спортисти за всички времена. Дончо Колев Данев е петото дете в семейството на Яна Живкова и Кольо Данев. Ражда се в севлиевското село Сенник на 26 декември 1892 година.  В центъра нба селото има негоив паметна. Една случайност насочва българина към спорта. Като част от цирково представление, куражлии от публиката получават възможността да се изправят срещу  професионален борец на име Джеф Лоуранс. Дончо излиза на манежа и го побеждава, а това е гаранция, че той има таланта да се бие на най- високо ниво. След няколко години аматьорски схватки неизбежното се случва и през 1917 година Колов подписва професионален договор и излиза на тепиха като професионалист. В началото на миналия век свободната борба в Америка се е наричала “кеч” и по своята същност е била много тежка дисциплина, в която ограниченията почти са липсвали. Понякога схватките са завършвали и с фатален край. В този спорт, който изпитва предела на човешките възможности, българинът участва в над 1500 професионални срещи и печели почти всяка една от тях. Първият двубой срещу Сбишко Циганевич е загубен, но следва низ от забележителни победи. Славата и парите растат, а вестниците дават на българина прозвища като „Кинг Конг“, „Царят на кеча“ и „Балканският лъв“.  Хватката „Самолет“ се превръща в запазена марка на бореца. Тя е следната – вдигайки съперниците си за краката, ги завърта над главата си и  ги хвърля на ринга. С нея Колов записва стотици победи. Признанията тепърва започват да валят. Идва първото от многобройните предложения за смяна на българското гражданство с американско. Дан Колов го отклонява с една от знаменитите си реплики: „Чувствам се силен, защото съм българин.“Победите из цяла Америка предпоставят и първото турне извън границите на Съединените щати. То е проведено в Япония през 1924 година и е белязано от една от най- известните победи на Колов, която за малко не коства живота му. Българинът се изправя срещу местния любимец Джики Хиген- Удушвача. Плашещият му прякор е следствие на коронната му хватка- душене на противника с крака. Японците не могат да приемат загубата, която чужденецът нанася на обожествявания от тях борец и след мача срещу Колов е извършено покушение. За щастие той успява да напусне острова никога повече не се връща. Слиза от ринга непобеден.



                  Летни спортове:
           Лека атлетика:
           

Имаме все още два действащи световни рекорда- на Стефка Костадинопва в дисциплината Висок скок и на Йорданка Дончева в "Бягане с препятствия 100 м.". Спортистите в бягането с препятствия се наричат още" хърделисти". Тези два световни рекорда са от далечните 1986-1987 г. и вече три десетилетия не са подобрени. Малко са толкова отдавнашните рекорди в света. В някои спортове, като новите или плуването често се подобряват рекордите и почти не минава първенство без нов рекорд. 
             Таблица с олимпийските шампиони на България:

Състезател Спорт олимпиада Година
Н. Станчев борба Мелбърн 1956
Д. Добрев борба Рим 1960
Е. Вълчев борба Токио 1964
П. Гарджев борба Токио 1964
Б. Радев борба Токио, Мексико 1964, 1968
П. Киров борба Мексико, Мюнхен 1968, 1972
Г. Костадинов бокс Мюнхен 1972
Г. Мърков борба Мюнхен 1972
Й. Биков вдигане на тежести Мюнхен 1972
А. Николов вдигане на тежести Мюнхен 1972
Н. Нурикян вдигане на тежести Мюнхен, Монреал 1972, 1976
Х. Исаев борба Монреал 1976
Й. Митков вдигане на тежести Монреал 1976
З. Йорданова/С. Оцетова гребане Монреал 1976
С. Келбечева/С. Груйчева гребане Монреал 1976
И. Христова лека атлетика Монреал 1976
П. Лесов бокс Москва 1980
В. Райчев борба Москва 1980
И. Абилов борба Москва 1980
Г. Райков борба Москва 1980
Я. Русев вдигане на тежести Москва 1980
А. Златев вдигане на тежести Москва 1980
С. Делчев спортна гимнастика Москва 1980
Л. Любенов кану-каяк Москва 1980
И. Маринов бокс Сеул 1988
А. Комшев борба Сеул 1988
С. Маринов вдигане на тежести Сеул 1988
Б. Гидиков вдигане на тежести Сеул 1988
В. Гешева кану-каяк Сеул 1988
Й. Донкова лека атлетика Сеул 1988
Х. Марков лека атлетика Сеул 1988
Т. Богомилова плуване Сеул 1988
Л. Герасков спортна гимнастика Сеул 1988
Т. Киряков спортна стрелба Сеул, Сидни 1988, 2000
И. Иванов вдигане на тежести Барселона 1992
Н. Бухалов кану-каяк Барселона 1992, 1992
Д. Петров бокс Атланта 1996
В. Йорданов борба Атланта 1996
С. Костадинова лека атлетика Атланта 1996
Е. Дафовска биатлон Нагано 1998
А. Назарян борба Сидни 2000
Г. Боевски вдигане на тежести Сидни 2000
Т. Маринова лека атлетика Сидни 2000
М. Гроздева спортна стрелба Сидни, Атина 2000, 2004
М. Добрев вдигане на тежести Атина 2004
Р. Нейкова гребане Сидни 2008

               Както виждате таблицата е пълна със заслужили състезатели, станали олимпийски шампиони. Олимпиадите през
1976, 1980, 1988, 2000 г. са най-успешните ни. На тях малка България спечели много отличия и се класира доста напред в класацията по спечелени медали. Разбира се ние няма как да спорим с Русия, САЩ, Китай, Германия, които имат многобройно население, развиват много спортове и държавата отделя много средства за бази, лагери, подготовка и тренировки.
             Йорданка Донкова е с първо и трето места на олимпийски игри и европейска шампионка на бягане с препятствия.  Стефка Костадинова е със
златен медал  от олимпиадата в Аталанта 1996 г. и сребърен медал  от Сеул 1988 г. Има много поправки на световни рекорди и досега въпреки опитите не е надминат нейния рекорд от 209 см.  Тереза Маринова също е голяма наша атлетка-печели златен медал от олимпиадата в Сидни 2000 г. в тройния скок За съжаление многото контузии я отказват рано. Същото може да се каже и за Ивет Лалова- най-бързата бяла жена в света през последните години.  Тя се завръща много пъти победно на пистата след контузиите, които ѝ попречиха да участва в Атина 2004 г. на олимпийските игри. Пропусна много състезания от диамантената лига и световни първенства. Слава за България в леката атлетика са донесли Анелия Нунева, Гинка Загорчева, Николина Щерева и Тотка Петрова в средните дистанции, Николай Антонов, Георги Марков( троен скок). Продължавам със  спортната гимнастика- един спорт, в който има кръстено съчетание на Стоян Делчев. В по-новото време Йордан Йовчев( на снимката) е пример за спортно дълголетие. Той е известен със съчетанията си на халки, но се е състезавал и има успехи и на кон с гривни и земна гимнастика. Носител е на пет олимпийски отличия, като в Атина 2004 г. беше грубо ощетен от съдийската комисия и не му беше присъден напълно заслужен златен медал.    
          

 
                 От индивидуалните спортове има отделни проблясъци в тениса( сестри Малееви). Най-голямата Мануела достигна до четвърто място в световната ранглиста и бронзов олимпийски медал. Има победа в турнири. Преди година-две се радвахме на успехите на Григор Димитров.  Епизодични успехи имаме в бадминтона(Петя Неделчева) и тенис на маса( Даниела Гергелчева), както и световните титли на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Двамата са били едновременно световни шампиони през 2005 г., като до преди това не е имало година, в която при мъжете и жените едновременно шампионите да не са руснаци.  В един друг спорт, който се смята за запазен за японците и изобщо за азиатците Калоян Махлянов, известен със състезателното си име Котоошу стигна до втория по сила ранг в сумото" одзеки" и успешно го защитаваше години наред. Отказа се, когато беше на върха и запази до последно ранга си. Беше близо да стане йокодзуна, но не успя. Той спечели императорска купа в турнир и стана първия европеец с победа в турнир и с ранг одзеки. Петър Стойчев също има победи и множество добри класирания в дългите дистаснции на плуването в открити води. Петър Стойчев има едно първо(Шанхай-2011 г. на 25 км.) и три трети места от световни първенства. 
             Успешни за България са силовите спортове- борба- свободен и класически стил, вдигане на тежести, бокс. При вдигането на тежести има много спортисти, като Наим Сюлейманов, но успехите са свързани с треньора Иван Абаджиев. При борбата Валентин Йорданов и Армен Назарян са  многократни световни и европейски шампиони. Много от медалите ни от първенствата бяха в силовите спортове и художествената гимнастика.  Сега се радваме на Кубрат Пулев, койтопобеждава наред на ринга в професионалния бокс и може би ще донесе шампионски пояс у нас.
               Спортната стрелба също ни носеше успехи, но Таньо Киряков и Мария Гроздева остаряха. От новото попълнение няма такива колоритни личности. Най-много олимпийски медали за България е завоювала Мария Гроздева в стрелбата с пистолет.
                При плуването помня Таня Богомилова и Антоанета Френкева, които спечелиха олимпийски медали.
                Колективнио спортове:
                Обикновено под"Колективни спортове" разбираме футбола и други, които се играят с топка. При футбола-най-популярния и най-гледания спорт България няма значителни успехи. На Световното първенство през 1994 г. в САЩ България изживя своя звезден миг. Станахме четвърти в света, катобяхме елиминирани на полуфинала от Италия след безобразно съдийство. Имали сме през всички години добри футболисти. Христо Стоичков не е единствения, но си остава най-добрия за всички времена. -възрастните имат добри впечатления от Георги Аспарухов( Гунди), Атанас Михайлов, Пламен Гетов, Георги Славков. Те нямаха шанса и възможността да играят в силни отбори. Христо Стоичков стана голмайстор на световно първенство, носител на златна топка през 1994 г. и златна обувка. Нещо, непостигано от много силни футболисти. Беше няколко кратен шампион на България и Испания, участва и вкара три гола на Европейско първенство през 1996 г., спечели с Барселона Купата на европейските шампиони( КЕШ).Освен него имахме силно поколение: Балъков, Лечков, Костадинов, Трифон Иванов( лека му пръст), Сираков и други. В по-ново време имахме Бербатов, М. Петров и Ст. Петров. Сега по време на Европейското  първенство ми става мъчно, че при наличието за първи път на 24 отбора нас ни няма. Нещо повече; Исландия, Уелс и Албания( наричани от мен"Реотаните") да са там и дори да печелят точки, а шкиптърите при добро за тях стечение на обстоятелствата могат до продължат в елиминационната фаза.
             Друг спорт, в който се представяме добре е волейбола. На волейбол-мъже България няколко пъти стига до малките финали на световни първенства, което несъмнено е успех. Имаме участия и на олимпиади. При жените успехите са по-малко. Баскетболът не ни носи радост и успехи. Хандбалът и водната топка не се развиват у нас.
                 Успешен за България колективен спорт е художествената гимнастика. Успехи имат много състезателки, но всички те се свързват с името на Нешка Робева. Много хора помнят имената на Илияна Раева, Нели Раленкова, Лили Игнатова, Диляна Георгиева, Бианка Панова, Мария Петрова, сестрите Дунавски. Всички те имат много успеди и медали от състезания. Съдиите ни порязваха и пак печелихме срещу рускините. Говори се за "златните момичета". Сега има лъч надежда най-вече с ансамбъла, който печели по няколко медала от първенствата. Нашите грации са спечелили много отличия и престиж за България.
                Зимни спортове:
          Обикновено зимните спортове са индивидуални, защото в един от малкото колективни зимни спортове-хокей на лед всички ни бият.  В индивидуалните дисциплини първият ни златен медал е на Екатерина Дафовска от Нагано-1998 г. на индивидуалната дисциплина( 20км.с четири стрелби). По-късно имахме успехи при жените на биатлон и при мъжете през последните години, но те се ограничават до влизане в зоната на точките( до 40-то място). Първият ни олимпийски медал е на Иван Лебанов на ски-бягането. Петър Попангелов има една победа за световната купа и сребърен медал от световно първенство, като в дисциплината"Гигантски слалом" непосредствено след най-добрият скиор в алпийските ски за всички времена- Ингемар Стенмарк. При фигурното пързаляне Албена Денкова и Максим Ставийски са двукратни световни шампиони( 2006 и 2007 г.), но на олимпийските игри бяха ощетени от съдиите. 
                В по-новите спортове, като шорттрек Евгения Раданова спечели три олимпийски медали( сребърен и бронзов медал от Солт лейк сити 2002 и сребърен медал от  Торина 2006 г.), а на Александра Жекова за малко не ѝ стигна да  се добере до олимпийски медал. Тя има три победи за световната купа и седемнадесет подиума в периода 2006-2016 г. През изминалия сезон сензация предизвика Радослав Янков, който в сноуборда спечели голям кристален глобус- първи за България в зимни игри.( Голям кристален глобус се дава на комплексния победител  в състезанията на няколкосходни дисциплини през зимния сезон) . Той е нашата надежда за по-добро представяне на зимните олимпиади и въоще в зимните спортове. При зимните спортове нямаме условията на Австрия, Швейцария и скандинавските страни, но въпреки всичко понякога печелим. 
 



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Барин!
21.06.2016 09:37
Хубава статия! Поздравления!
- "... световните титли на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Двамата са били едновременно световни шампиони през 2005 г., като до преди това не е имало година, в която при мъжете и жените едновременно шампионите да не са руснаци." - става въпрос за игра на ШАХ, което е състезание за умове!
- Името Мария Гигова - художествена гимнастика, също да прибавим
...
Поздрави!
цитирай
2. barin - Здравей, indiram,
21.06.2016 12:04
На друго място ме питаха за бойните спортове, но там по-малко зная. Имали сме добри спортисти, но сега на малките успехи се радваме. Мисля да пиша и за личното ми спортуване. Няма да бъде дълго, защото малко съм спортувал. Поздрави!
цитирай
3. zaw12929 - Невероятно полезен материал. П...
21.06.2016 13:38
Невероятно полезен материал. Поздрави!
цитирай
4. barin - Благодаря, приятелю zaw 12929.
21.06.2016 14:54
Благодаря, приятелю zaw 12929.
цитирай
5. katan - Материал точно на време!
23.06.2016 11:57
Чета имената и на някои се усмихвам:) - с едни от тях живеехме в един блок, с други и сега живеем ...
Като ги видиш и поговориш с тях разбираш колко са истински.
Много спомени имам с някои от тях и дори сега се усмихвам на един спомен с Антонио Кръстев /вдигане на тежести/, който като влезеше в асансьора и той потъваше под тежестта му:).
Стефан Топуров /вдигане тежести/ беше първият човек на планетата вдигнал 3 пъти собственото си тегло ...
Пиша само за тях, защото отдавна не живеят в България.
Спортна стрелба, троен скок, висок скок, волейболисти /те ми създаваха комплекси:) с височината си:)/, борба и още много все в блока и съседните.
Все пак Дан Колов, ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРИН е за мен най-великият - /носталгия по неговото време/!
Настоявал на афиша да пише БЪЛГАРИН!

Поздрави и пожелания за нови титли на нашите спортисти!

цитирай
6. emi1ts - Поздрави
23.06.2016 19:06
за идеята да систематизирате информацията за тези велики личности !Постижения им са на хора отдадени на своята кауза,талантливи с много силна воля, вложени усилия и упорство!Мисля,че всеки истински българин патриот се гордее с постигнатото от тях!Хубави дни!
цитирай
7. barin - Благодаря на Катя и Еми за хубавите ...
23.06.2016 21:08
Благодаря на Катя и Еми за хубавите думи и пожеланията. Да се спортува е добре, а аз мисля по-нататък да напиша и за моето участие в спортни мероприятия.По-напред гледам да напиша за римските легиони.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646179
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031