Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.08.2018 20:02 - Скрипал отровени с наркотик, а не Новичок?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5037 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.08.2018 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всеки път когато историята с отравянето на бившия шпионин Скрипал и дъщеря му в британския Солсбъри започне да отшумява, западните медии внезапно подхвърлят някоя сензация по случая, която да напомни на читателя колко страшна и опасна е Русия.

Последно за Скрипал се чу преди дни, когато Вашингтон обяви, че налага нови санкции срещу Русия именно заради случая „Новичок”. Всъщност повода е формален, защото санкции щяха да бъдат наложени със или без повод (Москва отрича да е тровила някого, но никой не иска да я слуша).

И така, времето си тече, но по случая „Новичок” няма никакъв прогрес. Това, което британските медии ни сервират като „факти”, не може да се възприема сериозно – журналистите не следят какво пише в собствените им статии и всяка следваща новина противоречи на предишната.

Да започнем с това, че дори не знаем с какво са били отровени Скрипал в Солсбъри и двамата наркомани в Еймсбъри. Първо, че характера на отравяне не съответства на версията с химическо оръжие (още повече не се връзва версията с Новичок, който е описван като „10 пъти по-смъртоносен от най-смъртоносния британски газ VX”). Второ, британците изброиха всички възможни агрегатни състояния на Новичок – първо беше газ, после газа се превърна в гел, а накрая гелът стана на… парфюм. Трето, британските служби не могат дори да възстановят картината на престъплението. Кой, кога и по какъв начин отрови Скрипал не е ясно. Британските таблоиди скоро писаха, че вече имало заподозрени и британските власти ще искат екстрадицията на двама руски агенти. Ден след тази публикация британските служби отрекоха да има конкретни заподозрени и че не се канят да искат екстрадицията на който и да е.

image

Със заподозрените също е голям проблем. Първо отровителя беше един човек, после група от над десет агента, после казаха, че виновен е 52-годишния „агент Гордън”, а накрая за виновни определиха група от 6 души, предвождана от жена. Но дори и това не е окончателната версия, така че можем да очакваме британските медии скоро да съчинят нова шантава шпионска история.

Медиите упорито продължават да игнорират най-подозрителния детайл в тази история – и двете отравяния се случиха в кръг с радиус едва десетина километра, при това в центъра на тази окръжност се намира… британската лаборатория за химическо оръжие Портън Даун.

Но да се върна на въпроса от заглавието на постинга – дали наистина в Солсбъри бе използвано химическо оръжие или все пак говорим за някакъв наркотик, възможно фентанил? Подозрения, че става въпрос за наркотици имаше още в първите дни след инцидента. Все пак Скрипал бяха приети в болница с подозрения за наркотично отравяне, а не химическо. През март тази година Гардиън и Телеграф писаха (позовавайки се на свои източници в службите), че бившия агент на ГРУ и дъщеря му са могли да бъдат отровени с фентанил (синтетичен аналог на хероина и морфина с още по-силно действие). Също така още в началото на 2018г. се съобщаваше за разпространението на хероин, примесен с фентанил, в графство Уилтшър (Солсбъри и Еймсбъри са на 80км южно от него) и местните здравни власти дори пуснаха официално предупреждение, че се разпространява опасен наркотик. Само за последните осем месеца на 2017-а фентанилът отнема живота на над 60 души в този регион на Британия.

image
[Карта на района, в който се случиха инцидентите с "новичок". Прави впечатление компактното разположение на локациите и подозрителната им близост до британските военни обекти.]

Тук възниква един любопитен въпрос – дали в Портън Даун не се правят експерименти с вещества подобни на фентанила и дали препаратът, използван срещу Скрипал, не идва именно от тази лаборатория?

Странните съвпадения не свършват дотук. Майката и бившия съпруг на Дон Стърджис, наркоманката, която официално стана първата жертва на Новичок, са работели във военната база Боскъмб Даун край Еймсбъри и са имали достъп до секретна информация. В същата тази база се е разполагал персоналът, който се занимава с експериментите в основната лаборатория в Портън Даун.

Боскъмб Даун е стопанисвана от частната компания Qinetiq, образувана през 2001 в резултат на разделянето на държавната агенция Defence Evaluation and Research Agency (DERA). За компанията е известно, че се занимава с изследвания в областта на бойните лазери, роботика и изкуствен интелект (въпреки частния статус на фирмата британското МО продължава да контролира дейността ѝ). Тя е единствения чуждестранен партньор на щатската DARPA, която разработва перспективни въоръжения за армията на САЩ. Втората фирма, образувана от държавната DERA, пък се нарича DSTL и управлява лабораторията в Портън Даун.

Подозрителни съвпадения има и около самия Сергей Скрипал. Работата е там, че негов куратор от времето, когато Скрипал още работи в ГРУ, е бившия агент на Ми-6 Кристофър Стийл, който ръководи частната консултантска фирма Orbis Business Intelligence. Именно Orbis е фирмата, която по поръчка на щаба на Клинтън и консултантската фирма Fusion GPS (свързана с правосъдното министерство на САЩ) състави т.нар. „руско досие” на Тръмп, което залегна в основата на обвиненията на щатския президент.

Със същия Стийл в близкото минало са работили и ФБР, но през 2012г. Бюрото се отказва от услугите на Orbis, тъй като данните, предоставяни от Стийл, в повечето случаи се оказват или непроверени или изсмукани от пръста (тоест съчинени от самия Стийл). Въпреки тези противоречиви факти хората на Клинтън решават да се обърнат именно към Orbis при това посредник в сделката става не кой да е, а Виктория Нуланд, заместник държавен секретар и представител на САЩ в Украйна (именно тя раздаваше бисквити на площада по времето на държавния преврат в Киев през 2014г.).

При положение, че Стийл бе нает с цел да намери компромат срещу Тръмп, повече от ясно е, че компромат щеше да бъде намерен във всички случаи дори на шефа на Orbis да се беше наложило пак да си измисля фактите (което всъщност и стана). Факти в „руското досие” както обикновено липсват и единствените доказателства срещу Тръмп се основават върху показанията на анонимни „агенти” на ФСБ.

През март 2018 британския Телеграф писа, че Сергей Скрипал е работел за Orbis, а изданието Business Insider добавя, че Скрипал и Стийл активно са взаимодействали именно в периода, когато се е съчинявало „руското досие на Тръмп”.

Най-интересното е, че британските следователи не искат да се занимават със Стийл и да го разпитват за връзките му със Скрипал и случая Новичок.

Друг очебиен въпрос в случая с Новичок е защо химическите атаки и в двата случая се извършват именно до химическата лаборатория на британските военни? И защо главни заподозрени са някакви „руски агенти”, които никой не може до ден днешен да определи? Британските медии вече „доказаха” вината на Русия въпреки, че всички улики водят в обратната посока – към британските служби (и американските им ментори). Между другото наскоро стана известно, че британските власти са кремирали останките на Дон Стърджис (единствената починала уж от „Новичок”), което значи, че вече е невъзможно да се извърши повторна аутопсия и да се определи истинската причина за отравяне. Защо ли британците така бързат да унищожават доказателства? Риторичен въпрос.  

image
 

Явно ни предстои да чуем още много сензационни „разкрития” по случая Новичок, при което фактите и занапред ще се заменят с пропагандистки медийни измишльотини, коя от коя по-абсурдна. Отговори на въпросите, които лежат на повърхността, няма шанс скоро да получим. Но защо ли са нужни логични отговори, когато на всички и така им е ясно – за всичко е виновна Русия дори когато фактите сочат обратното.                      




Гласувай:
5



1. pando - Стара песен,но на нов глас
20.08.2018 10:45
Като "ходенето"до луната....
цитирай
2. apostapostoloff - Скрипал ми е през кура, та
20.08.2018 11:34
оттатък.

Но ти си ми крайно неприятен с твоите русофилистични драсканици. Редовият, нормалнят българин 5 пари не дава за изостаналата, западнала страна Русия, която има БВП два пъти по- нисък от холандския.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214166
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031