Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 19:35 - Произведено в Китай: Как чехите са купили десетки милиони стари боеприпаси
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 645 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image    



Произведено в Китай: Как чехите са купили десетки милиони стари боеприпаси   https://www.occrp.org/en/wardogmillionaire/made-in-china-how-czech-companies-bought-tens-of-millions-of-rounds-of-old-ammunition
 През 2008 г. опитите за извеждане от експлоатация на част от застаряването на смъртоносните боеприпаси на бомбардировките от ерата на Студената война в Албания станаха ужасно погрешни.

По обед на 15 март поредица от експлозии в съоръжение в село Гердек изпрати огнени топки в небето, артилерийски черупки в домове и ударни вълни, които се забиха в близката столица Тирана. При бедствието са убити най-малко 26 души.

Трагедията на Албания обаче се оказа бизнес възможност за две конкурентни чешки компании.

Интервютата и документите, получени от OCCRP, показват, че катастрофата, като накара албанското правителство да разтовари своите опасни боеприпаси от комунистическа епоха, отвори пътя за чешките компании Real Trade Praha и STV Group, контролирани от оръжейните магнатори Ярослав Стрън и Мартин Дрда в страната на мръсотията евтини, но нестабилни запаси.

Екран за STV Group на панаир за оръжие за 2017 г. в чешкия град Бърно.Кредит: STV Group

Между 2010 г. и 2015 г. "Реал Трейд" - сдружението, свързано със Стрдан, и контролираната от Дрда STV Group купиха десетки милиони стари китайски боеприпаси между тях, според вътрешните документи на албанската държавна военна компания за внос на износ (MEICO ).

Документите показват също, че над 100 тона експлозив RDX са били продадени от албански запаси на купувачи в Чешката република, независимо от тревогата на американските дипломати за нестабилността на материала.

Покупките на боеприпаси повдигат въпроси за това, което фирмите са направили с десетките си милиони кръгове. Декрет и ненадеждни китайски боеприпаси от типа, съхраняван в албански запаси, трудно се продават на международния пазар. Тя не се използва от армиите на държавите-членки на НАТО, включително от тази на Чешката република. Но, заедно със старите чешки кръгове, китайските боеприпаси отдавна се превръщат в бойни полета в Африка и Близкия изток.

"Няма да има интерес от страна на военните или полицията [в Европа]", каза Питер Д. Веземан, старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). - Не мога да си представя това изобщо.

Вместо това той каза, че типичните купувачи на такива боеприпаси могат да бъдат "страни, които имат сравнително малко пари, които да похарчат, които са в неотложна нужда, защото те са в конфликт и имат система за възлагане на обществени поръчки, която не функционира особено добре".

Жорж Бержезан, изследовател в Групата за изследвания и информация за мира и сигурността (GRIP), заяви, че е вероятно "чешките фирми да реекспортират китайско-албанските боеприпаси на трети страни и че най-накрая амунициите са се озовали в ръцете на сирийски бунтовници, иракски кюрди или сили на централната власт или афганистански сили за сигурност. "

"Йемен или бедна и конфликтирана африканска страна, като Южен Судан, също може да бъде възможна дестинация."

Отделен набор от пропуснати имейли, получени от репортери, хвърлят повече светлина върху сделките на "Реал Трейд". Те показват, че в стремежа си да изгладят движението на една пратка компанията търси помощ от Петър Крьогорац, сръбски бизнесмен, който преди това е разследван за опит за продажба на оръжия на ислямистки бойци в Либия.

"Бях щастлив да вляза"

Документите в MEICO разкриват конкретни подробности за девет сделки, извършени от албанския оръжеен износител с чешките компании.

Те показват, че между 2010 г. и 2015 г. МЕЙКО продаде общо над 81 милиона рунда боеприпаси - повечето от тях са произведени от Китай и най-вече от типове, използвани за пушки и картечници в Съветски стил - в Чешката република. Той също така продава 358 цигара и почти 110 тона експлозив RDX.

От 81-те милиона рунда, Real Trade Praha, фирма от портфолиото на Strnad, внесе близо 34 милиона в различни калибри (както и 358 цикъла). Съперникът на DRDA STV Group внася около 31 милиона рунда боеприпаси с размери 7.62х39 мм, използван за нападението AK-47 и други оръжия от съветски тип. Те струват общо $ 920,160 - около три цента на един кръг.

image Кликнете, за да уголемите.Кредит: Еди Пасович

Останалите кръгове - почти 17 милиона - бяха продадени и от MEICO на Чешката република, но не е ясно коя компания ги е купила.

Потенциалната продажба на взривни вещества RDX бе наблюдавана внимателно от американските дипломати в Албания още през 2009 г., според кабел на Държавния департамент от юли тази година, издаден от Уикилийкс.

Американски представители поискаха от албанските власти да унищожат - а не да изнасят - запасите си от 150 тона RDX след катастрофата в Гердек, според кабела. (RDX е бил съхраняван на отделен обект.) Кабелът обаче отбелязва, че американските дипломати вече са чули слухове, че една неназована чешка компания се е опитала да купи експлозивите.

Документите на MEICO, получени от OCCRP, показват, че през 2010 г. са продадени близо 110 тона RDX. Те не показват коя компания купи експлозивите, което само показва, че Чешката република е крайната дестинация.

След смъртоносната експлозия на Gлrdec, един нов режисьор Гранит Лека бе представен начело на MEICO. Той бързо изясни, че иска да продаде опасните запаси на Албания.

Последствията от експлозиите през 2008 г. в боклука в Гердек, Албания, убиха 26 души.Кредит: STV Group

Лека потвърди на OCCRP, че MEICO е продала амуниции на чешки компании.

"Бях щастлив да подпиша договори с фирми от държава от ЕС, с удостоверения за крайни потребители", каза Лека. "Подписахме договорите незабавно, защото ни направиха добри оферти."

"Според договорите чешките фирми са управлявали транспортирането на боеприпасите от Албания."

"Кой би купил тези неща?"

Не е ясно какво правят чешките компании с купените от тях боеприпаси.

Едно е сигурно: компаниите не го продадоха на чешката армия. В отговор на въпроси говорител каза, че въоръжените сили на страната са съсредоточени върху стандартите на НАТО и не използват китайски оръжия или боеприпаси.

Представители на фирмите на Strnad потвърдиха, че "компании от Чехословашката група купуват излишни боеприпаси, оръжия, военно оборудване или резервни части в различни европейски страни, включително Албания", и настояха повечето от покупките да бъдат продадени на клиенти в ЕС.

Представители на STV Group отказаха да отговорят на въпросите на репортерите.

Специалистите по оръжия, с които са се консултирали репортери, изразиха скептицизъм, че боеприпасите ще намерят европейски купувачи, като се позовават на възрастта, вида и вероятното лошо състояние.

"Сигурен съм, че [голяма] част от партидата е неизползваема, което обяснява нейната много ниска цена", каза Бергeзан.

Един източник с вътрешно познание за първоначалната сделка на Real Trade за 2010 г., който отказва да бъде назован, защото се страхува от възмездие, заяви, че боеприпасите вероятно са били предназначени за препродажба в конфликтни зони, особено в Африка. Той не предостави допълнителна документация, за да подкрепи искането си.

"Специалните амуниции, за които питате, помислете ... кой би купил тези неща? Не е армия, а не американците, а не руснаците ", каза източникът.

- От кутия от 100 куршума, може би 30 или 10 няма да работят на всички, които могат да знаят с такива бойни боеприпаси. Но въоръжените цивилни и банди в Африка няма да им пукат. "

Wezeman, изследовател на оръжията SIPRI, заяви, че чешките износители ще се справят с няколко правни пречки, които изнасят боеприпасите за повечето страни или въоръжени групи, стига те да получат разрешение от чешкото правителство.

"Шансовете, че ще получат разрешение за износ, бих казал, че са доста високи, има много малко места, които не могат да изнасят," каза той.

Като възможни изключения той нарече държави, подложени на ембарго от ЕС или ООН, като например Южен Судан, Судан и Иран.

Представител на "Реал Трейд" заяви: "Дружествата на CSG Group спазват всички национални и международни правила, регулиращи търговията с военно оборудване. Следователно целият износ се извършва въз основа на валидни лицензи за крайни потребители. "

"СТРОГО ПОВЕРИТЕЛНО!!!"

Набор от пропуснати имейли от служителите на Strnad, получени от OCCRP и партньори, хвърлиха още по-голяма светлина върху балканските сделки.

Имейлите, изпратени до потенциални бизнес партньори в други балкански държави, показват, че фирмите му се опитват да купят повече боеприпаси на друго място, този път не на китайско производство. Те потвърждават, че Стрън е лично в брега на бизнеса. И разкриват, че един от неговите ръководители е бил в допир с известен сръбски търговец на оръжие, обвинен в различни престъпления.

image Ярослав СтрандКредит: ЧТК / Озана Ярослав

В имейл от март 2010 г. от изпълнителния директор на "Реал", Петър Русек до македонски бизнес партньор, носещ предупреждението "STRICTLY CONFIDENTIAL !!!" - Русек оповести първия си договор за закупуване на китайски изкуствени боеприпаси от албанското MEICO. След това обяснява, че търси различни боеприпаси в различни калибри, като посочва, че повечето от тях трябва да бъдат произведени другаде ("няма Китай").

Електронната поща беше достъпна за Сборд и друг от неговите ръководители.

В отделен имейл Русек отправя молба към сръбски човек, който адресира като "г-н Трнинич "за помощ за осигуряване на безопасно преминаване на един камион от боеприпаси през Сърбия. Електронната поща отбелязва, че вече са направени договорености за транзитно преминаване през Македония и Унгария, което потвърждава сухопътния маршрут, който се появява в документите на MEICO.

Камионът, който бе предвиден да направи пътуването в края на януари, вероятно ще бъде първият от многото, пише Русек.

Русек също каза на Трнинич, че той му е бил отнесен от Петър Крьогорац, собственик на сръбската оръжейна фирма КПП Импекс.

Crnogorac е изправен пред множество обвинения в огъване и нарушаване на закона. Предишно разследване на OCCRP и партньори установи, че CPR Impex са действали като посредници, които да продават европейски оръжия на Саудитска Арабия, които вероятно са се оказали със сирийски бунтовници.

През 2014 г. Crnogorac беше арестуван в Сърбия по обвинения, че е получил вътрешна информация за военните изгодни оферти; таксите по-късно са отпадани.

Експертна група на ООН през 2015 г. разследва дъщерно дружество на CPR Impex за обвиненията, че е продала оръжия на ислямистите в Либия. Crnogorac потвърди, че са проведени дискусии относно износа на оръжия за Либия, но заяви, че сделката никога не е била напреднала.

Групата на ООН докладва през 2016 г., че правителствата на Черна гора и Сърбия са ги информирали, че не са получили искания за износ на оръжие за Либия.

Crnogorac отхвърли искането за коментар.

Прочетете, за да научите за заводите, закупени от чехите в бивша Югославия.

 

Допълнителни доклади от Александра Денковска и Синеад Каролан.

Историята е съобщена в сътрудничество с BIRN Албания, Чешкия център за разследваща журналистика, мрежата за докладване на престъпността и корупцията (KRIK) и NOVA TV.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39922202
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31038
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930