Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 22:39 - Значението на Добруджа за развитието на България
Автор: barin Категория: Политика   
Прочетен: 9221 Коментари: 12 Гласове:
32

Последна промяна: 08.09.2017 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
P { margin-bottom: 0.21cm; }STRONG.ctl { font-weight: normal; }

              България е на Балканския полуостров от преди идването на кан Аспарух през 680 г. Той идва на място, където преди него е имало българи. Те са населявали Балканския полуостров и са били известни на историците от различни народи. Държавите наоколо са ги знаели като мизи, гети, траки, беси. Много от старите народи на Балканския полуостров не са точно българи, но са свързани с българите. Поради тези причини може да се каже, че българи е имало много преди кан Аспарух да дойде на Балканския полуостров и да основе държавата България. Кан Аспарух е дошъл точно в земите, където е Добруджа. Основните географски области в България, отчитайки населението са: Тракия, Мизия, Добруджа и Македония. От тях двете( Тракия и Мизия) са изцяло в пределите на България, а другите две- разделени и части от тях са извън пределите на сегашните ни граници.          Първоначално кан Аспарух иска от Константин IV Погонат да разреши на неговия народ да се засели около делтата на р. Дунав като федерат. Исканетои му е да се засели в законните земи, населявани отдавна с българи. След като му е отказано започва първата война между България и Византия. При кан Аспарух българската държава се създава и отстоява земите си. Кан Аспарух е настоявал точно на тези земи да бъде основана държавата България. Той идва в нашите земи през 680 г., а войната с Византия приключва през 681 г. с победата при Онгъла. Тук е първата и най-важна победа на кан Аспарух и тя е постигната над една от най-силните държави в света по това време. Онгълът е бил укрепена местност, намираща се в делтата на река Дунав. До смъртта си Константин Погонат се задължил и действително е плащал годишен данък на Аспарух и българите.


Административна карта на България
                         P { margin-bottom: 0.21cm; }STRONG.ctl { font-weight: normal; }

               Договорът от 681 г. се счита за начало на българската държава. Мисля, че началото е много по-рано- през 165(153) г. Според непотвърдени данни 26 март или поне ако може да се признае 632 г.- началото на Велика Кубратова България. До края на управлението на император Константин IV Погонат(668-685 г.) няма военни действия срещу империята. При следващият император отношенията веднъж се изострят. През 685 г. на византийския престол се възкачва Юстиниан II Ринотмет( носоотрязания). За мен той е колеблив по-слаб император и коварен по характер. Почувствал се по-уверен временно и нападнал България през 688 г. Може би му се сторило обидно, че трябва да плаща унизителен данък на ( както византийските летописец се изразяват" варвари"). Кан Аспарух е действал правилно, като се е сражавал и победил три различни противника по два пъти. Тези противници са били едни от най-силните държави в момента: Аварския хаганат, Хазарския хаганат и Византийската империя. Използвали сме двойнорефлекснияв лък, наричан"Картечницата на древния свят"
http://barin.blog.bg/history/2017/07/02/bylgarskiiat-dvoinorefleksen-lyk.1554991
            За победите на кан Аспарух, по две срещу всяка от изброените държави: 
http://barin.blog.bg/history/2016/04/28/pobedite-na-kan-asparuh.1448086                  

P { margin-bottom: 0.21cm; }STRONG.ctl { font-weight: normal; }

                 Дали и доколко държавите, сродни с България може да се считат за български се съди не само от името, а от произхода  и самоопределянето на населението в техните предели. През старите времена народа не винаги има съзнанието за етническа принадлежност, тъй като се приобщават съседни завладяни народи и се навлиза в друга територия, населена с други племена и народи. За България е характерно, че само половин век след асимилиране на някой народ от него не остават хора, а населението се претопява и влива в бълкгарското. Затова може да кажем, че във вените на съвременните българи кръвта е смесена с над десет, дори петнадесет народа. Преценявам, че кан Аспарух(681-700 г.) е действал съвсем правилно, като е получил първо признание(принудително) от една Велика сила- Източната Римска империя( Византия), после я победил при смяната на владетеля, очертал е първо далечната от гледна точка на посоката на идване граница с две, макар и не съществени победи над Аварите и накрая се е справил с врага, от който бяга- Хазарите, отново на два пъти. Кан Аспарух, както и следващите трима владетели от рода Дуло нямат загуби. Вярно, че Кормесий и Севар не са се били, но Тервел е постигнал забележителнио успехи. Нямаме загуба и след смяната на рода Дуло с Вокил до идването на власт на Телец от рода Угаин. Дори сега се навършват 1300 г. от победата му над Арабския халифат край Константинопол. Победата над Арабския халифат е втора за България след тази на Кубрат в Кавказ през 648 г.  Най-важна за нас българите си остава първата победа срещу Византия при Онгъла, защото тя дава началото на новата Дунавска България. Първоначално се заема областта Добруджа до делтата на река Дунав. Голямата река е била естествена граница при много държави в различни векове, от Римската империя до XXI  в. Като продължим разсъжденията в друга насока: можело ли е да    изберем друга територия? Отговорът е "не". Защо?
         
Защото наблизо до сегашното ни място цялата територия е заета. Дали наистина няма празно място? Всъщност има незаети територии на северозапад от Карпатите и в западните области на Балканския полуостров, защото траките са оредели, даките ги няма, келтите са си заминали оит своето царство, основано от Кавар, Римската империя е разделена и съществува само източната- Византия, илирите и бесите поначало са малко. По-на запад същои може да се намерят незаети територии.      По земите край Дуранкулак, Крапец и Шабла са се зародили древни цивилизации много преди да се развият културите в Месопотасмия и по река Инд( Мохенджо-Даро и Харапа).От това може да се съди, че добруджанските земи са заселени от много отдавна. Некрополът във Варна, Провадия, Дуранкулак, намерените старини в Румъния, дунавската цивилизация, култура Блатрница, плочката от Винча са доказателства, че североизточните земи на България са заселени от много отдавна. Дори спокойно може да се кажа, че предхождат цивилизациите в Месопотамия
http://barin.blog.bg/history/2016/01/12/mesopotamiia-liulka-na-civilizaciite.1422029
и по река Инд( Мохенджо-Даро и Харапа)
http://barin.blog.bg/history/2015/11/03/civilizaciite-po-r-ind.1404401
                  
P { margin-bottom: 0.21cm; }

                 От гледна точка на особеностите се получава следната ситуация:
                  1. От
гледна точка на почвите и плодородието може да се каже, че нашата земя дава достатъчно реколта, стига да има кой да я обработва, за да може да се изхраним и да изнасяме в чужбина. На север земите не са така плодородни. На юг от нас също положението не е по-хубаво. Като сравнявам българските плодове с гръцките и турските разликата във вкусовите качества е много в наша полза. Разбира се нашите южни стъседи си имат цитруси, лаврови дървета, маслини, киви, но българските плодове и зеленчуци не отстъпват. Във Великобритания и по атлантическото крайбрежие дъждовете пречат да узреят плодовете и да стане реколтатаЗа българите Добруджа и Тракия са много ценни, но целостта им към настоящето не са запазени. Основно за български земи разглеждам Онгъла, където първоначално се установява държавата и земите, които задълго са включени в пределите. Много важна е Добруджа, но северната е дадена съвсем незаслужено на Румъния след Междусъюзническата война от 1913 г. и оставена в пределите ѝ.
P { margin-bottom: 0.21cm; }

               Поради ограниченията в момента излиза само 1/3 от материала. Следва продължение.......             




Гласувай:
32



1. brancaleon - Зравей,
08.09.2017 23:08
Да разбирам, че българите са търсели не просто територии, но също така и плодородна земя. Място за уседнал начин на живот?
цитирай
2. barin - Здравей, brancaleon. Българите не ...
09.09.2017 05:31
Здравей, brancaleon. Българите не са номади. Те са създавали държави и са търсили по-добро място за живеене. При идването на Балканския полуостров има движение на още народи, от Азия към Европа.
Поздрави!
цитирай
3. rosiela - Така е. Винаги интересен!
09.09.2017 08:41
barin написа:
Здравей, brancaleon. Българите не са номади. Те са създавали държави и са търсили по-добро място за живеене. При идването на Балканския полуостров има движение на още народи, от Азия към Европа.
Поздрави!

цитирай
4. barin - Благодаря, rosiela. Темата е ин...
09.09.2017 08:50
Благодаря, rosiela. Темата е интересна, но администраторите направиха така, че да не мога да напиша всичко.
Поздрави!
цитирай
5. kvg55 - Българските царе са завладявали ...
09.09.2017 09:34
Българските царе са завладявали земи, чуждата династия ги пилее.
цитирай
6. laval - Здравей, barin!
09.09.2017 11:06
Поздравления за добрата статия! И аз съм писал накратко за Добруджа, известна като Малка Скития: http://laval.blog/lichni-dnevnici/2017/08/06/malka-skitiia.1560497
цитирай
7. nkf - Нито Тракия, нито Мизия са изцяло в ...
09.09.2017 12:54
Нито Тракия, нито Мизия са изцяло в пределите на днешна България, защото беломорска тракия се владее - напълно незаконно впрочем - от гърция, а одринска тракия е в турция; Мизия на Запад стига до Белград / включително/. Днес тези земи, известни и като Поморавие и български по своя характер, са държани от изкуствената, марионетна руска псведодържавица наречена сърбия.. Между другото първото "даване" на Добруджа на романия е веднага след войната между русия и турция 1877-1878 г. За царските династии: няма смяна на династии, това, което пише в учебниците е глупост на квадрат, понеже тези "историци" и идея си нямат какво е царска/монархическа власт и как става традицията и на кого. Династията дуло винаги е управлявала България, и това няма как да е по друг начин. Кланове като Вокил, Угаин, няма как да сложат короната, ако не са свързани сериозно с Дуло. Никой не би посмял, дори не би си помислил, че нещо такова е възможно. В нашите стари царства тези правила са били железни и са се спазвали без уговорки. Защо Асеневци стават царе, след възстановяването на Царството? Ами, защото са преки потомци на цар Симеон, цар Петър, цар Самуил, техните вени тече същата Аспарухова и Кубратова кръв, впрочем и папа Инокентий трети потвърждава това. За самосъзнанието: не подценявай хората от старите времена - те нито са били глупаци, нито някакви неосъзнати примитиви: племенното и народностно самосъзнание е било на несравнимо по-високо ниво, отколкото е сега.
цитирай
8. barin - Вярна констатация, kvg55. Борили ...
09.09.2017 20:29
Вярна констатация, kvg55. Борили сме се за по-добри земи.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, laval. Ще прегледам от...
09.09.2017 20:29
Здравей, laval. Ще прегледам отново твоята тема за Добруджа, дори и да съм я чел. По-късно мисля да пусна продължението.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, nkf. Мизия мисля, че е до ...
09.09.2017 20:34
Здравей, nkf. Мизия мисля, че е до река Тимок, макар че и Поморавието трябва да е наше. Западните покрайнини не са чак толкова апетитна земя, но все пак е територия, която е населена трайно с българи. За Тракия трябва да призная, че съм сгрешил Големи части от историческата област Тракия в момента са в пределите на Турция и Гърция. В следващата тема ще се опитам да разясня предимствата на Добруджа и значението за доброто на България. Благодаря за забележката и коментара, уместен беше, за да се поправя.
Поздрави!
цитирай
11. zaw12929 - АКТУАЛНО, ПОЛЕЗНО. ДОБРЕ НАПИС...
11.09.2017 16:59
АКТУАЛНО, ПОЛЕЗНО. ДОБРЕ НАПИСАНО!
ПОЗДРАВЛЕНИЕ!
цитирай
12. barin - Здравей, zaw12929. Радвам се, че ти ...
11.09.2017 21:01
Здравей, zaw12929. Радвам се, че ти харесват моите теми. Продължавам да пиша в блога на различна тематика и да акцентирам на българското.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645638
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031