Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 12:22 - ЗА 24 МАЙ, ГОРДОСТТА И ВИДОВЕТЕ МЪЛЧАНИЕ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.05.2017 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Както е тръгнало, ще си намразим уникалния празник 24 май! Уникален е, защото няма друг народ с национален празник на просвещението. А вместо да празнуваме като просветени хора, всяка година си завихряме толкова скандали около него, че го правим най-скандалния си празник и сами го опорочаваме.
Безспорно е, че няколко поколения трябва да коригират знанията си за кирилската писменост, получени в средното училище преди десетилетия. Началното и средното училище преподават опростено тези знания – това е традиция от времето на българското Възраждане, когато нашите възрожденци са се опитвали да създадат силно национално самосъзнание сред българите. Но солунските двама братя Кирил и Методий са създали глаголицата - а не А, Б, В, както сигурно и днес се преподава някъде на децата. Трябва да осъзнаем, че създаването и утвърждаването на една писменост е процес сложен, продължителен във времето, зависим от множество политически и религиозни обстоятелства и не може да бъде дело на един или двама души. А в случая участие в него имат дори няколко държави. Не е полезно както да омаловажаваме, така и да преувеличаваме българския принос в този процес. Чета, че някои се чувствали “поругани” от любезността на Путин към македонския премиер. Никой не ни е поругал, такава чувствителност е напълно излишна. Ако на някого не му достига образование, това не е наш проблем. Македонците от години си измислят каква ли не история, но това не променя историческите истини, установени от учените. Ние престанахме да им обръщаме внимание, защото сме по-умни и по-стабилни от тях като държава. Историческите неистини, които говорят, не ни заплашват, а предизвикват у нас само смях. Нека не превръщаме гордостта от сътвореното от предците ни в наше слабо място. Подскачането от всеки намек за пренебрегване на приноса на българите в утвърждаването на кирилската писменост издава слабост, а не сила. Слабият се мъчи да уязви, но само силният може да си позволи да го подмине. Мълчанието на силния може да бъде и презрително. А ние сме силни с научни доказателства – факти, които никой не може да унищожи.
И премиерът Борисов, и външният министър г-жа Захариева направиха навременни и напълно адекватни изявления по въпроса. Някои твърдят, че ако не се опълчим на секундата, това щяло да бъде “раболепно мълчание”. Но с това си твърдение издават своята лична слабост и неувереност. Само с предци и минало се гордеят слабите и неуспелите нации, а силните и успелите се гордеят и със себе си и настоящето си. Нека вложим енергията си в собствени постижения, за да могат и нашите деца да се гордеят с нас!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 908735
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930