Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 22:35 - ВЪЗХВАЛА НА МОНОПОЛИТЕ- НОВАТА ЧАЛГА НА ГЕРБ-... КРАДЕМ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО - И СЛЕД ТОВА- ПОСЛЕДЕН ВАЛС
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.02.2013 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВЪЗХВАЛА НА МОНОПОЛИТЕ- НОВАТА ЛЮБИМА ЧАЛГА НА ГЕРБ-...КРАДЕМ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО  - ВЕЧЕ НИ СВИРЯТ ПОСЛЕДЕН ВАЛС ....!
Този път ще ви занимая с нещо, което наистина трови живота на всички ни- характерните за преходна България- „мили”, скъпи!, родни! монополи. Изникнали като гъби след дъжд, през последните 20 години, те са основната пречка пред нашата икономика за да бъде тя истински пазарна. Подобно явление е било характерно за САЩ 30-те години, на някои европейски страни им се е разминало чак през 60-те, а има такива, които са били направо пожалени,  защото са помнели или размириците след преминаването на римските откупвачи на данъци преди новата ера или  патентите на фаворитството в до-Кромуелова Англия, нали помните с какво и как завърши живота си Крал Чарлз Стюарт- 1649, който раздаде монополи на своите любимци и любовници?! Взимайки властта в Англия 1625 г. Чарлз е имал популярност по-голяма от Бойковата в днешна България- 2009 г. 25 години по-късно той е обезглавен- защото така и не разбира какво престъпление към страната си е направил с раздаването на монополите на своите приближени. Нашият "крал" ще свърши още по-зле от него, защото капитализмът и демокрацията не търпят частни моноли.. Нали и християнството възниква като реакция на един вулгарен и деспотичен политически режим на монополност в Галилея или пък срещу самата монополност на един Имперски тираничен режим - тогава наричан status quo /или иначе в днешно време казано „статукво”/. И както в тъмните  средни векове са били дискутирани естествените права на човека от Мирандола и Ренесансистите, така днес ние дискутираме като недосегаеми  „естествените” монополии на българската реалност.
  А нима и водещата сега примерна американска демокрация не започна с един бунт срещу Монопола на пиенето на чай в Бостън.. 1776 ..?!
 Те , монополите, са наистина многобройни и неусетно ни задушават- те имат и първично и вторично влияние върху ежедневието ни. Първичното е пряката им намеса в семейния бюджет, изразено в някоя и друга получена неразумновисока сметка- било за електричество, безалтернативен "Лукойлен"- бензин за колата ни, за ГАЗПРОМСКа доставка, за парно, за вода, за телефон, за GSM, интернет или таксата разделно събиране на „кофата за боклук” пред фирмата или дома ни. Монополизмът в България е законоворегламентиран делегиран държавен абсолютен интерес в безотговорни частни ръце. Той е уродлива форма на бягство на публичното към частния джоб и е един естествен способ за ограбване и „кадифена” корупция - много характерна за късното управление на ГЕРБ. Това е първородното му престъпление, но още по-недопустимо е вторичното му- ураганно завихряне – с което се оскъпяват впоследствие разходите  на промишленото и селскостопанското производство, с което се саботира себестойността на българската продукция. Това подпомага както кризата и безработицата, така и ни прави неконкурентноспособни, забавя  развитието на новите технологии, пречи на икономическия възход и на замогването ни. Представете си само: 50- 60 % от всяка себестойност на нашия труд е ограбена от известен извършител- съответен монополист поставен от някого някъде на входа и на изхода. Оттам поставете отгоре и данъците, които само на пръв поглед са 10 % и се получава откъде стоките и услугите в България са с най-големите себестойности в света/ съобразно жизненият стандарт и показателите на БВП/. В редица европейски държави се е стигало до монополизация през изминалите години, но там за разлика от нас са създавани ефективни обществени регулатори, които наистина са ограничавали негативните последици от принудителното отношение към потребителите. А тук ние имаме едни назначени от олигархията Шушуловци, които само разиграват публични сценки и  калкулират в себестойноста на услугите ни новото Бентли на някои известен или неизвестен "Паша",„Вълк” или "Буда" за будалите... Вълците в тази държава никога няма да свършат, будалите също и тяхното надлъгване е ГРОЗНОТО лице на българския монополизъм. Зад тяхната обикновенно борческо- силова фасада се крият някои от добре познатите ни мазни политици- господари на ефира и градители на фактическия упадък.
      Редом с икономическия монополизъм у нас е създаден и политически такъв. Страната е парцелирана между няколко твърди електорални ядра - така нареченото "ляво" на разпадналата се БКП - в БСП, Пръмова, части от НДСВ и ГЕРБ и "дясно" ниво на разпада на същата тази - БКП СДС, ДСБ, БЗНС, Гергьоведен и т.н. които постоянно се делят, роят, полуразделят, полуконсолидират, преливат и създават привидности  на повече или по-малка коалиционна миражност. Всъщност това е обслужването на политическото статукво, което така се е претъпкало от качващи се и неслизащи от него вече 20 години, че май отказва да се движи дори от инерцията на историята и на земното притегляне.
    Героите му са вече твърде уморени, защото на всеки 4 години трябва да се преформулират наново и то като носители на нещо съвършенно различно. Тази преформуляризация,  обаче  е комична и дестабилизираща, както за дългосрочните национални цели, така и за стратегическата мисия на обикновенната рекострукция на обществото /станала успешно например в Юга на САЩ след Гражданската война, или в дифузната система на Германското обединение от 90-те години на нашия век/. И корените на злото в България всъщност са в неспособността на гражданското общество  да различи тези мимикрични милиционидни прехвърляния на гласовете на статуквото от едно агрегатно състояние в друго. Единственото стабилно в страната са печалните известни герои от системата на монополизма и олигархията, които днес брутално посягат и към фактическата политическа власт.
Дано краят на Крал Чарлз Стюарт Английски и на Бостънското чаепитие да е ясна поука за управлението, за монополистите и за техните фаворими и фаворити..
  Защото има и един друг исторически пример на развитие- якобинската диктатура.. когато не стигат сили за промени на "18-ти Брюмер"..и едната отсечена кралска глава.. (или вицепремиерска)... идва касапницата и гилотините на... "9-ти Термидор"...

НИКОЛАЙ ГАЦЕВ          Монополия - столицата на Милиционидитe- София, 13.02. 2013




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3758805
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031