Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2017 21:34 - Природният феномен"Северно сияние"
Автор: barin Категория: Новини   
Прочетен: 5296 Коментари: 10 Гласове:
31

Последна промяна: 13.01.2017 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Северното сияние е едно от най-удивителните природни явления. Наблюдава се само от крайните северни географски ширини.Напълно безопасно е да се наблюдава с невъоръжено око, за разлика от слънчевите затъмнения и навлизането на ярки болиди в атмосферата и изгарянето им. На безоблачното небе в края на пролетта и началото на есента се появяват зеленикаво-жълти, червени или виолетови светлини, които се извиват и изпъстрят нощта на Финладска Лапландия. Според древна легенда причината за появяването на тези странни светлини се получава от размахването на опашката на гигантска лисица. Северното сияние се нарича още "Аурора бореалис"( Aurora Borealis). По-научно обяснение е, че заредени частици от слънцето се ускоряват в космоса до 90 000 пъти скоростта на звука и при сблъсъка им с атмосферата на Земята се появява Северното сияние. Светлините никога не са едни и същи - можете да видите искрящ изумрудено-зелен цвят тази вечер, а следващата да прилича на дъга с червен, тюркоазен и цвят, като аметист. Никой не знае колко ще продължи и къде ще се появи сиянието, но ако попаднете на него ще му се насладите истински. Най-добре се наблюдава от северните части на Финландия и НорвегияСамо си представете как в тъмната полярна нощ в небето внезапно се появяват разноцветни лъчи и го осветяват цялото с различни преливащи се цветове. Това явление се нарича северно сияние и може да бъде наблюдавано в близост до магнитните полюси на Земята. На места като Антарктика, в северната част на Канада и Русия, а също и в Шотландия. През Средновековието, когато северният магнитен полюс е бил разположен малко по на изток, полярното сияние често е било наблюдавано и в северната част на Китай. Но освен на север, на юг близо до южния полюс също може да се наблюдава  подобно явление.
           Най-голяма заслуга за разкриването на загадката на полярното сияние има руският учен Михаил Ломоносов. Между другото той е прекарал детството си в северната част на Русия и е можел да гледа и изследва сиянието от близо. Ломоносов провежда редица експерименти и първи стига до заключението, че полярното сияние е свързано с електричеството, което се натрупва в атмосферата. След доста години учените потвърждават тези негови думи, правейки следния опит: напълнили куха тръба с разредени газове и пропуснали през тях електрически заряди. Под тяхно въздействие газовете започнали да светят. Това явление било наречено луминесценция. След още няколко години учените установили и че луминесценция се наблюдава при появата на полярното сияние, като тя се получава в горната част на атмосферата – наречена йоносфера. Също така е установена връзката между това природно явление и Слънцето. То създава енергия дълбоко в своето ядро, където температурата е повече от 14 милиона градуса, а налягането е толкова голямо, че кара водородните атоми да се притискат извънредно близо един към друг. По този начин се получава нов химичен елемент, газ, наречен хелий. Въпреки че вече знаем това, северното сияние все още е голяма загадка, защото учените все още се опитват да разберат защо то най-често се появява в мразовитите нощи или защо, въпреки всички изследвания те не могат да предскажат кога ще се появи или изчезне. Има още неизяснени от науката и изследователите детайли относно северното сияние. За хората, които са го виждали си остава едно от най-необикновените и красиви природни феномени. Обаче само на Скандинавския полуостров може да се види нещо уникално - прочутото Северно сияние. Този невероятен природен феномен може да се наблюдава най-често през февруари. Норвегия е красива страна  и през лятото, когато фиордите примамват със съчетание на наситено зелено и дълбоко синьо, но да се види снежна Норвегия и сиянието, е неописуемо преживяване. При спускането си към полюсите слънчевите частици биват възпрени от земната атмосфера (която действа като ефективен щит) и се сблъскват с газовете в нея. Енергията, получена в резултат на сблъсъка между слънчевите частици и газовите молекули, се излъчва като фотон – светлинна частица. Когато се получат множество подобни сблъсквания, светлината, която сякаш се движи по небето. Играта на светлината по тъмното небе оставя без дъх. Дори да се взирате в сиянието дни наред, пак няма да се наситите на неговата магия сред снегове и лед.
         Северните сияния, известни и като Aurora borealis – от имената на древната богиня на зората Аврора и бога на северния вятър Борей. Южните се наричат  Aurora australis. Сиянията се раждат от заредени частици, насочени към полярните региони от земното магнитно поле, които се сблъскват с въздушните молекули. Могат да достигнат височина от 56 км до 970 км над земята и да обагрят небето във всички цветове на дъгата. Някои са като знамена, други приличат на планини, трети се спускат като завеси, извиват се като арки или просто прорязват тъмнината с мощен лъч. Явлението най-често се наблюдава през месец февруари, около пролетното равноденствие, при слънчеви изригвания и магнитни бури. При разлагането на светлината във видимия спектър се получават невероятно красиви картини, както може да се убедите от снимките.
                Снимки на северното сияние:




image
image
image
image

image
image
               Картините са спиращи дъха. Норвежците в това отношения са за завиждане, но ние пък си имаме други прелести и предимства. За климата, релефа, географското разположение на България, флората и фауната:  http://barin.blog.bg/history/2016/06/29/bylgariia-na-segashnoto-si-miasto.1461182. Ценителите на красивото не може да останат равнодушни от тези картини, а ако видят явлението на живо......
              В крайна сметка северното сияние не се появява на определен период  циклично, а на различни интервали от време, най-често при безоблачно небе в студените зимни дни. Сред астрономическите явления, които се наблюдават на небето със сигурност северното сияние е по-интересно и привлекателно от фата моргана например или навлизането на метеорити и изгарянето им в атмосферата. Интересни са също затъмненията, на които са обръщали внимание древните хора.  От десетте снимки на наблюдение на северното сияние всички  са по различен начин привлекателни.
                   
Много легенди се разказват за произхода на северното сияние. Ето една от най-популярните сред северните народи:
                "Викингите смятали, че това са войни, които препускат с коне из небето, докато ескимосите- че това са светлини, които осветяват пътя на мъртвите към отвъдния свят. Във Финландия го наричат "revontulet", което ще рече шестте лисици- име, което произлиза от древната приказка за полярната лисица, която  размахвайки с рунтавата си опашка по небето създала валма сняг и пламъци. Истината е обаче, че причината за северните сияния е слънцето, чиято атмосфера е съставена най-вече от водород. От най външния й слой непрекъснато се откъсват частици (електрони), които се стичат към Земята като поток, известен като слънчев вятър. Именно от взаимодействието със земната атмосфера се ражда полярното сияние, тъй като в полярните области магнитното поле е най-силно. Резултатът е наистина несравнимо красив - небето засиява в приказни нюанси на червеното, зеленото, синьото или виолетовото.
"


 



Гласувай:
31



1. anin - Привет!
14.01.2017 09:15
Много е красиво!
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления!
14.01.2017 10:55
С удоволствие посещавам блога ти и удовлетворен излизам от него...
Бъди жив и здрав!
цитирай
3. donchevav - Удивителна красота! Прочетох и ...
14.01.2017 15:56
Удивителна красота! Прочетох и разгледах с интерес!
Благодаря ти, Иване! Поздрави!
цитирай
4. vandela007 - Живях две години
14.01.2017 16:33
на север и го видях на живо, но за жалост не беше толкова красиво, като на снимките.
Прекрасни са!
цитирай
5. barin - Благодаря на четиримата за хуба...
15.01.2017 22:11
Благодаря на четиримата за хубавите коментари. Аз съм удовлетворен, че след като сте я прочели сте останали с добри впечатления.
цитирай
6. flymore - Много ми хареса!
16.01.2017 12:46
Насладих се на вселенска красота, за което благодаря, Барин!
цитирай
7. inel379 - Вълнуващи картини!
21.01.2017 16:14
Такова вълшебство душата възкресява...
очите изумява...устата занемява...
Благодаря ти!
цитирай
8. litatru - Прекрасен постинг, Барин!
22.01.2017 12:41
Наслада за очите и душата!
Топъл ден!
Литатру
цитирай
9. ard - Здравей barin
09.07.2018 22:40
Благодаря за подробния постинг.
Действително северното сияние привлича мнозина.
И на мен ми се иска да го видя поне веднъж :)

Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, ard. Мисля, че се опитах да ...
09.07.2018 22:55
Здравей, ard. Мисля, че се опитах да обясня добре Северното сияние, а в темата само споменах, че има и Южно сияние. Красиво е, но има хора, които са ходили на север, но не са го виждали. Няма закономерност кога ще се появи.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644242
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031