Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2016 23:05 - Загадката на Великденските острови
Автор: barin Категория: Новини   
Прочетен: 3172 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 10.01.2016 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  Великденските острови са открити на връх Великден през 1722 г.от холандския адмирал Якоб Рогевен.Те се наричат още Пасха. Най-големият остров се нарича Рапа Нуи( Райската земя). Когато са ги открили холандците са заварили местно население около2500-300 души. Освен хотрата на острова са видяли около 900 моари- каменни гигантски статуи, високи от 2 до 10 метра, като най-високият нарекли " Паро"-тежащ почти 75 тона.Загадката се състои в това какво се е случвало преди да бъдат  открити за света Великденските острови, как и от кого са били построени огромните моари. Трябва да се прибави и въпросът защо са били построени? На всичките въпроси няма еднозначен отговор. Статуите са високи до 10 метра, някои са изправени, а други са паднали на земята. Изглеждат на отдавна построени и изоставени  на произвола на съдбата.  Направени са изследвание с въглерод С-14, които показват, че са строени около 1250-1500 г. Моарите са гигантски статуи, заровени в земята( тези, които са изправени).   

image
              снимка на гигантските статуи на Великденските острови
              От снимката се забелязват огромните глави, издължени с нехарактерна за човешкия череп форма и структура. Освен моарите има и друга загадка- т.н."пъп на света". Самата цивилизация, населявала някога Великденските острови е смятала своя дом за центъра на света. Пъпът на света представлява най-кръглия и най-гладкия камък.. Друга голяма мистерия са многобройните пещери под целите острови. Ако се приеме, че са били скривалищаза евакуация,то се пита откого толлкова много са се страхували местните хора.Островът е достатъчно отдалечен от коятои да е суша.С плавателните средства до XVI-XVII в.( Великите географски открития) е било невъзможно някой да ги достигне. В такъв случай остава неясен въпросът как са се населили островите. Откъде се е взело местното население?

image

             Карта на Великденските острови-най-големия остров Рапа Нуи   
              Изглежда, че загадката за разплитане на въпроса за произходана цивилизацията е почти невъзможна за разрешаване. Направени са и генетични изследвания на населението на островите. Населениетона островите към края на XIX в. толкова е намаляло,че са били останали само 111 души.Има известни предположения и виждания на науката как е намалялотолкова много за век и половина. Предполага се, че Великденският остров е заселен между 300-1200 г. от полинезийци. В периода на най-голям разцвет на културата на Рапа Нуи (16-17 в.) вероятно там са живяли 10 000-15 000 души. Те са били обособени в два различни народа – „дългоухи“ и „късоухи“. „Дългоухите“ са по-многочислени и облагодетелствани, докато „късоухите“ заемат подчинено положение(били са почти като роби). Смята се, че „късоухите“ вдигат въстание, вследствие на което „дългоухите“ са напълно избити. Постепенно, поради непрекъснатите войни и човешката дейност, която редуцира и без това ограничените ресурси, културата на Рапа Нуи запада, населението намалява и се отдава на канибализъм и робовладелчески отношения. Като причина може да се изтъкне отсичането на дърветата. Разположени насред океана Великденските острови са били изложени постоянно на океанските ветрове. Като са изсекли дърветата е нямало какво да спира ветровете, които са носели навътре солена океанска вода.По този начин постепенно почвата около крайбрежието и малко по-навътре е станала солена и неплодородна. Като се е намалил добивът на растения и култури  е бил предизвикан недостиг на храна. Освен това са се появили болести и хората са станали по-слабо устойчиви. Недохранването е причина за намаляване на раждаемостта и увеличаване на смъртността сред населението.Изчерпали са се ресурсите и цивилизацията се е самоунищожила.Нешо подобно се е случило на съвсем отдалечено от Великденските острови място- кхмерите в Камбоджа. Поради отдалечеността цивилизацията на Великденските острови е живяла около 1000 г. в пълна изолация.  Размерите на Рапа Нуи са 22-11 км. Наай-близката суша е на 2075 км- островите Питкерн, а Южна Америка е на около 4000 км.Според Тур Хейердал, като е направил изследвания и е провел плавания с примитивни средства е достигнал до извода, че Великденските острови, както и островите от Полинезия са населени от Южна Америка, а не от Африка. Изследвани са културите, растителността, обичаите, боговетеилегендите, за да се достигне до този извод.  Специално за РапаНуи се налага мнението, че е населен от земите на древно перу с тамошните жители, живели много преди инките. 

  image

              Моарите- огромни кйаменни глави, вкопани в земята
           Трябва да се прави разлика между Моари и Маори. Последните са коренните жители на Нова Зеландия, но не точно така. Те са били по-малко на брой, но са стигнали до новозеландските острови и са победили мориорите, като са се настанили на тяхно място.
           Ккави сили и средства трябва да са притежавали примитивните хора отострова, че да изместят толкова тежки монолитни каменни бликове? Едва ли са били пренасяни на ръце. Да са ги търкаляли или избутвали с подемни устройства изглежда невероятно? Най-близката каменоиломна е била на16 км.      
         Тези
величествени статуи, които се извисяват и показват наличие на божествен живот се наричат моаи. Те изобразяват човешки фигури с варираща височина от 2 до 10 метра. Броят им е 900. В каменна кариера на острова се намират много недовършени и съответно неизправни фигури, една от които е трябвало да бъде висока цели 20 метра. Странното е, че всички гледат към сушата и са обърнали гръб на морето. Телата им са представени само от кръста нагоре. Изследователите смятат, че това са високопоставени хора или герои на местно плем
е, отдавна изчезнало.
       Една от хипопотезите за изработването на статуите е, че впоследствие съседни племена или малко от оцелелите им наследници на стара цивилизация са изработили фигурите от големи камъни. Първо са издялквали лицето, след това са оформяли статуята. От едната страна изравяли ров, за да могат да я изправят като зад фигурата изсипвали постепенно чакъл и пясък. Накрая идвал един от най-трудните етапи. Предполага се, че са поставяли статуята на нещо като люлка или люлеещ се стол върху въжета. Теглели ги внимателно и така статуята бавно се придвижвала до определеното място. Там фигурата била завъртана заедно с люлката си и изправяна, като отново насипвали чакъл и пясък.

          
image
Ето как изглеждат хората пред статуите
              Не е обяснимо защо е толкова голям броят им( около 900). Ако днешното население, представители на победителите" Късоухите" е искало да заппази някакъв спомен от старите времена защо е трябвало да прави тези грамадни статуи.Кого ли изобразяват те? Може би някакви божества.
            Друга необяснима загадка е, че на Великденските острови възниква единствената азбука по тихоокеанските острови- ронго-ронго. За съжаление тя все още не е разчетена. Откъде може да се е взела-може би някъде от Южна Америка.Ако се направи сравнение с азбуките в този регион може да се даде отговор на въпроса.
   
image
плоча със знаци на  писменост ронго-ронго
            Когато дошли холандските пътешественици нямало следа от някаква цивилизация. Местното население живеело твърде окаяно, личал залезът на отминала култура.

        За този демографски колапс учените винят европейците. Те смятат, че нашественици, които донесли непознати болести и отвели част от населението в робство. Плъховете, които пък дошли още с първите полинезийски заселници и се разпространили мълниеносно из острова, също са сочени за фактор, ускорил загиването на цивилизацията. На научна конференция през 2008 г. учен занимаващ се с демографски проблеми представи доказателства, че популацията от плъхове вероятно е достигнала 20 милиона, тъй като на острова гризачите нямали естествен хищник, който да регулира броя им. Според него плъховете унищожили палмовите семена, в резултат на което дърветата изчезнали.
           Има и една загадка,свързана с медицината. Рапамицинът е бактериаален продукт, открит след 1970 г., след като с вземани проби отпочвата на най-отдалечените полинезийски острови. Веществото е наречено на името наголемия остров Рапа Нуи. Използва се за определяне възрастта на гризачите. Правени са опити в института в щата Тексас и лабораторията Джаксън. След лечение с рапамицин животът на мишките се е увеличил в лабораторни условия с около четвърт отъ животът им. Интересно е, че веществото рапамицин не се среща друдаде по земята.  Този факт е малко известен, защото при споменаване на Великденските острови се сещаме първо за каменните статуи на моарите. 
           
Джеймс Кук също достигнал острова и дори му направил няколко много сполучливи карти. Великденският остров - това късче земя в Южния Пасифик, е образуван от серия мощни вулканични изригвания и в продължение на много години е бил населен само от морски птици и водни кончета. А стръмните му склонове са имали притегателна сила за уморените полинезийски мореплаватели. Пещерите мисля, че са се образували под действие на лавата след изригване на вулканите. Лавата си е приправяла път презземята и е издълбала множество пещери.  Ако е така тозагадките стават с една по-малко, но пак са много. Скулпторите били истински виртуози в работата си. Направата на статуите била съпроводена с различни церемонии и ритуали. Статуите могат да се видят издълбани навсякъде в скалите. Ако в скалата имало някакъв дефект, островитяните изоставяли работата си и се премествали на ново място. Те използвали пукнатините във вулканичните стени и различните цветове на скалите. Накратко - островитяните били наистина хора на изкуството.

image
Брега на Великденските острови
            
Когато палмовете дървета били унищожени, настъпили дни на оскъдица и лишения, които тласнали към гибел островитяните.Ккатосе е случило с много други   цивилизации, чието изчезване е било причинено от екологични катастрофа, и съдбата на хората на Рапа Нуи не била много по-различна. Идването на европейците е било като довършващ удар на процеса на западане и спиране на нивото на развитие на цивилизацията, изградила тези монументи. Уфолозите не изключват извънземна намеса, но аз изключвам такава на това място. На други места по планетата ни е по-вероятно да има такава. За изследванре и обогатяване на географските познания за Великденските острови заслуга има Джон Фленли- един от първите учени,провел сериозни задълбочени изследвания и описал островите.




Гласувай:
5



1. kvg55 - За "Загадката на Великден...
16.01.2016 18:14
За "Загадката на Великденските острови" съм чел още преди петдесет години в списание "Космос". И аз мисля, че загадката е неразгадаема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3682261
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67397
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930