Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2016 20:16 - Състав на симфоничния оркестър
Автор: barin Категория: Музика   
Прочетен: 13285 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 13.09.2016 20:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Дълги години класическата музика се смята за най-добра. Изобщо слушането на класическа музика се приема добре в културните среди сред интелигентните хора. През последните години симфоничната музика остана малко на заден план за сметка на естрадната, рока, рапа и други стилове. Който си е слушал класика и сега трудно променя предпочитанията и вкуса си. Затова билетитена симфонични концерти са доста скъпи и не по джоба на всеки. Класиката не е за обикновените хора. На концертите обикновено идват представително облечени  хора, като в много държави се смята за престижно да се слуша симфонична музика. По своето съдържание симфоничната музика има различни жанрове. За някои композитори и техни творби може да научите или да си припомните, ако знаете оттук:
http://barin.blog.bg/muzika/2015/12/30/informaciia-za-klasicheskata-muzika.1418795
               При класическата музика има някои термини,които е добре да ги публикувам така,кактоса написани в "Музикални термини-терминологичен речник":

       Капелмайстор: (от немски Kapellmeister) е музикант, който отговаря за изпълнението на непублични музикални изпълнения. Наименованието произлиза от латинското capella - параклис - първоначалното значение на термина е свързан именно с музиканта, който организира и ръководи богослуженията в параклисите.
         Концертмайстор: (
от немски Konzertmeister), музикален термин, с който се обозначава първият цигулар - солист на даден оркестър, а понякога и водачът на една от инструменталните групи в рамките на този оркестър. В музикалния ансамбъл той има втората водеща роля, след диригента. Ролята му е да води музикалната линия, очертана от диригента, както и да осигури (не само по време на концерт, но и в предшестващите репетиции, звуковия баланс при различните части от оркестъра, както и общото звучене. Понятието възниква по време на бароковата и ренесансовата музика, когато концертмайсторът е едновременно и солист, и диригент на оркестъра. Много концертмайстори и днес имат собствени солови изяви. В симфоничния и камерния оркестър концертмайстор по правило е първият цигулар. При други музикални ансамбли, дапример при джаза, макар и условно за концертмайстор може да бъде възприет водещият музикант - тромпетист, пианист, саксофонист и т. н.                  Симфоничен оркестър: е голяма инструментална група, която включва повече от 13 души. В зависимост от броя на инструменталистите той може да бъде камерен (около 40 души), стандартен (около 80 души) и голям (104 и повече), като има строги пропорции какъв да бъде броят на инструментите от всеки вид, които се използват в оркестъра.
              Ария: (от италианското aria, „въздух“) е съставна част от музикално произведение (опера, оратория, кантата) за соло пеене (за разлика от хор). Основна оперна форма, която се използва широко и във вокално-инструменталните жанрове (оратории, кантати, пасиони и др.) и се изпълнява от солист със съпровод на оркестър. Като правило ариите пресъздават чувствата на героите и се отличават с красиви и изразителни мелодии. Много често ариите изобилстват с виртуозни пасажи, което дава възможност на изпълнителите да покажат певческото си майсторство. В оперите през 17 и началото на 18 век преобладават ариите от типа da capo, при които третият дял е буквално повторение на първия и не се изписва в партитурата.

               Едва ли има човек, разбиращ от класическа и хубава музика,който на 1-ви януари да не иска да чуе новогодишния концерт на Виенската филхармония. Обикновено повечето произведения са на фамилия Щраус, а през някои години, когато има кръгла годишнина на някой композитор класик-от него преобладават. Например през 2006 г. се случи да бъде кръгла годишнина от ражденето на Волфганг Амадеус Моцарт. За най-престижен оркестър се смята Виенската филхармония, след нея Берлинската и Лондонската. По БНТ са  давали концертни изпълнения от всичките три филхармонии. 

На снимка 1- Виенската филхармония
                 България има таланти в класическата музика. На първи януари 2014 г. всички видяха, че българката Албена Данаилова беше концертмайстор. Най-високата позиция, която може да се достигне от цигулар и въобще от музикант в симфоничния оркестър е концертмайстора. Затова копирах определението, което музикалния речник дава за концертмайстор. След него се нарецжда водещата мелодията първа цигулка. За много музиканти да се стигне до позиция концертмайстор във Виенската филхармония е мечта. Сред най-добрите цигулари има българи: Минчо Минчев, Васко Василев, Васко Абаджиев и други. В това отношение има с какво да се гордеем. Имаме си и добри диригенти, като един от най-добрите през последните години е Емил Табаков. 
               Симфоничния оркестър се състои от няколко секции:
       - Струнни инструменти- цигулка, виола,виолончело и контрабас. Наричат се още "Кордофонни инструменти". За по-голяма разбираемост и достъпност на материала няма да ги наричам с термина от музиката, а "Струнни инструменти", кактовсички непрофесионални музиканти ги знаят. Те са най-много в оркестрите и имат водеща роля. Цигуларите се разделая на първа и втора цигулка, като на първата цигулка са по-сложните мотиви. Концертмайсторът седи обикновено отляво на диригента, гледано от страна на публиката. До него се нареждат първите и вторите цигулки. Концертмайсторът  е най-добре подготвения музикант сред цигуларите и с много опит. От струнните музикални инструменти повече са цигулките. Те не се подреждат безразборно, а по точно определен ред. Зад цигулките са виолите, встрани от тях- виолончелата, а отдясно по-назад-контрабасите. Контрабасите са от четири до шест.

 
На снимка 2- разположение на струнните инструменти
                Духови инструменти- подразделят се на две категории: дървени и медни. Към дървените спадат: флейта, кларинет, обой, фагот и контрафагот. Към медните спадат: тромпет, валдхорна, цуг-тромбон, еуфониум. От изброените последният е най-непознат за слушателите.  Затова го показвам на снимка 3 как изглежда. Мнозина са го виждали без да знаят наименованието му.                  

снимка 3- еуфониум

                   Духовите инструменти не са постоянни за оркестрите, а зависят от това какво произведение ще се изпълнява.  Когато се свири нещо от Берлиоз или Вагнер има повече духови инструменти. Духовите инструменти придават повече тържественост на музиката. Подредбата им е специфична, като са разположени на няколко реда. Флейтите са в съседство с кларинетите и пиколото( малката флейта). Валдхорните( на снимка 4) са пред тях, а от дясната им страна са тромпетите.
               Понякога има концерти, в които е включено пиано и пианистът изпълнява солова роля. Кани се някой известен пианист, който не е към състава на оркестъра. Има творби, в които водещи са две цигулки, виолончело или някой духов инструмент. Най- често водеща роля има цигулката. Най-знаменитите световни цигулари не се включват като членове на симфоничен оркестър, а се канят самостоятелно и това е събитие за населеното място и за целия оркестър.

image
             снимка 4 - валдхорна   
          Все пак си мисля, че написването на класическо произведение, било концерт, опера, валс, полка..... е трудна работа и се иска много голям музикален талант. Известните класически композитори, като Моцарт, Шуберт, Бетовен, Белини, Верди..... са имали талант и качества и заслужено са световно признати и  се свирят вече толкова години по целия свят. Класическата музика не се слуша "по никое време" или когато човек е зает с някаква работа, която му пречи да вникне в мелодията. Има си музика за слушане по всяко време, но има и за официални случаи и тържества.



Гласувай:
15



1. born - Малко и незначително допълнение към текста.
14.09.2016 23:21
Другото популярно название на валдхорната е "корна".
Прави Ви чест, че съвсем популярно и концентрирано правите твърде успешен и определено професионален опит за повишаване музикалната култура на интересуващите се. Дано повечко са тези, които прочетат това, което сте написали. Адмирации.
цитирай
2. born - Моля за извинение, че се включвам отново.
14.09.2016 23:28
Използвам случая да припомня един български световноизвестен диригент, който за съжаление си отиде от този свят твърде рано - Емил Чакъров.
цитирай
3. barin - Благодаря, born за допълненията. ...
15.09.2016 06:19
Благодаря, born за допълненията. Зная за Емил Чакъров, който вече не е сред живите. Мисля, че се получи добре написаното от мен за класическата музика.
цитирай
4. born - Благодаря, born за допълненията. ...
16.09.2016 17:07
barin написа:
Благодаря, born за допълненията. Зная за Емил Чакъров, който вече не е сред живите. Мисля, че се получи добре написаното от мен за класическата музика.

Без да четкам автора мисля, че е изключително добре. И много полезно за хората, които досега не са навлизали в тази материя.

цитирай
5. emi1ts - Да,
17.09.2016 08:40
класическата музика е много специална.Убедена съм,че има да научaваме още за нея като звуци и вибрация ,които ни въздействат по особен начин!Мисля,че всеки от известните композитори има свой стил на композиране и не всяка музика може да се възприеме от всеки който я слуша!Благодаря за интересната информация ,свързана с тази прекрасна музика!Хубави дни!
цитирай
6. barin - Благодаря на born и Еми за хубавите ...
17.09.2016 21:18
Благодаря на born и Еми за хубавите думи в коментарите.Това е едва втората ми тема за класическата музика и общо трета за музиката. Има моменти, в които предпочитам класиката.
цитирай
7. barin - Благодаря на musikgirl81 за ком...
19.09.2016 20:44
Благодаря на musikgirl81 за коментара и че се заинтересува от темата за класическата музика, както и от други мои публикации. Не зная защо излизаш като анонимен потребител. Може би трябва първо да влезеш в профила и след като го запомня на браузъра на компютъра и лаптопа повече не ми се е налагало да влизам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626359
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031