Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2018 11:11 - сестрите гончарови
Автор: bojo12345 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2967 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



 Екатерина Гончарова (Дантес): живот в сянка на красивата сестра, с печата на   съпруга на убиеца на Пушкин

image
вляво - J.-B. Сабатие. Портрет на баронеса Екатерина Дантес де Хаекерн, 1838 г. вдясно - А. Брюлов. Портрет на Наталия Гончарова, 1832 г.

4 май отбелязва 20-годишнината от рождението на Екатерина Гончарова, по-възрастната сестра на Наталия Гончарова , която се споменава във всички учебници. За Екатерина се  знае много по-малко, макар че тя играе важна роля в историята за фаталния дуел на  Пушкин. Оценката на действията й от съвременниците и биографите й е двусмислена: мнозина я обвиняват, че се омъжва за Дантес "за прикритие" и че не е възпрепятствала дуела, макар да е знаела предварително. Как се е случило всичко в действителност?

image
Д. Арсенин. Сестри Гончарови: Екатерина, Александра, Наталия

През 1834 г., по покана на Наталия Николаевна, сестрите Екатерина и Александра се преместват в дома на Пушкин в Санкт Петербург. И двете са неомъжени, а по-младата сестра се надява, че в столицата бързо ще подреди съдбата си. Въпреки че Наталия Гончарова е наречена най-красивата от сестрите, те не могат да се оженят по друга причина - поради липсата на зестра. Изгледите за Екатерина са много противоречиви: според някои тя не се отличава нито с красотата, нито с разума, а е посредствена и не заслужава внимание. Други твърдят точно обратното: "По-голямата Гончарова без съмнение е култивирано момиче, добре ошлайфано в поезията и е далеч от липса на вкус".

image
Жорж Шарл де Хаекерн Дантес

Екатерина Гончарова среща Дантес през 1834 г. Скоро след това той започва да се грижи за двете сестри, но в светлината на поговорката, че по-голямата  - като прикритие. Но Екатерина наистина е влюбена в него. Някои учени твърдят, че  преди брака си тя става любовница на Дантес, а дори и  факта, че  е била бременна преди брака. Впоследствие тази версия не е потвърдена, но връзката започва, очевидно през лятото на 1836 г.

image
Неизвестен изпълнител. Екатерина Николаевна Дантес-Хекерн,  Гончарова

След скандала, който избухва поради анонимна клевета срещу Наталия Николаевна , използват  Пушкин да се убеди, че  всъщност не се грижи за жена си . Скоро връзката  е обявена. Много хора  приемат  тази новина с недоверие.

image
Ляво - Т. Райт. Барон Джордж Чарлз d"Anthes, 1835. Вдясно - Н. Велц. Е. Дантес де Хаекерн, 1840 г.

По това време мнозина мислят, че бракът на Дантес с по-голямата сестра на Наталия е фарс. Но писмото му до Катерина оцелява: в което искрено говори за чувствата си: "Нека повярвам, че сте щастливи, защото съм толкова щастлив тази сутрин. Не можех да говоря с теб, но сърцето ми е пълна с нежност и обич за теб, защото те обичам, скъпа Катя, и аз искам да го повторя с искреността, която е характерна за моя характер,  "

image
Л. Фишър. Дъщерите на барона и баронеса Гекерн: Леони, Матилда, Берта, 1843 г.

След сватбата обаче Дантес продължава да отдава внимание на Наталия Николаевна, а помирението с Пушкин не се случва. Вероятно Катерина знае за предстоящия двубой и не предупреждава сестра си. Някои съвременници са възмутени от това. 
Така че,  А. Карамзин пише: "... този, който така отдавна играе ролята на кандидат, от своя страна стана любовник, а след това жених. Разбира се, тя спечели от  това, защото  е единствената, която триумфира до този момент. "

image
Жорж Шарл де Хаекерн Дантес. Фрагмент от литографията от портрета на произведението на неизвестен художник, ок. 1830

След дуела Дантес е бил изваден от войниците и депортиран от страната. На последната среща със своите роднини Екатерина не иска да признае вината нито за себе си, нито за Хекерн. В продължение на много години тя трябва да носи клеймото  на жената на убиеца, тя не е  приета в страната и е осъдена да приеме страната на съпруга си. 
Екатерина д"Антес де Хекерн ражда четири деца и умира  34-годишна  след родилна треска. И впоследствие Данте прави блестяща политическа кариера: съдба на убиеца на Пушкин
Источник: https://kulturologia.ru/blogs/040516/29401/


Тагове:   Наталия,   дуел,   дантес,   Пушкин,   сестри,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Поздрави за красивия и съдържателен постинг, Божо.
04.05.2018 14:12
Вижда се, че всяко семейство /както казва и Л.Н.Толстой/ е нещастно по своему.
Благодаря за свежата идея.
цитирай
2. lexparsy - И от мене поздрави за постинга
04.05.2018 15:27
и за интересните факти. Какво ли не са изписали за този дуел...
Напоследък и модерна версията че Пушкин е бил таен агент и дуела инсценировка за да избяга.
цитирай
3. bojo12345 - bven и lexparsy, благодаря за прочита и доброто отношение, че то вече се пускат и много
06.05.2018 13:16
невъзпитани мнения.
Специално за предизвиканата чрез дуел смърт на великия поет, аз съм склонен да приема мнението на акад.Хр.Маджаров:
поетът е работил в историческия архив на империята, явно е прочел нещо, което не е за него и резултатът е дуел. Дантес е бил просто пионката /която винаги се намира/.
Поздрави и хубав и светъл празник на Българската армия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3630933
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031