Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2017 21:09 - Изпростяваме бързо и усетно почти. Да те е срам да си спомниш за "Държавата на духа"
Автор: 1997 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2420 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дума 22. Май 2017 , брой: 97 Велиана Христова
"Имам бебче на 2 месеца и постоянно го урочасват, моля, посъветвайте ме какво да правим.
- Слагайте нещо долно наопаки. Било то чорапче или камизолката.
- Аз в джобчето на каката съм слагала скелидка чесън.
- А как разбирате, че е урочасано? Питам, защото и аз имам бебе на 40 дни и искам да знам, че напоследък започна да плаче доста."

Цитирам един диалог между млади майки, каквито ще намерите стотици - без преувеличение - из интернет. Колкото повече възможности за информация във века на неограничените комуникации, толкова по-прости и необразовани. Допреди 5-6 години оглупяването на българина не се забелязваше толкова, но както знаем, количествените натрупвания водят до качествени изменения.

"Аз съм прост, и вие сте прости,

затова се разбираме" - това откровение на премиера ни като че ли най-ясно очертава трагедията, до която сме се търкулнали.
Преди 18 години имаше един министър на просветата, който навръх 24 май напъти децата да не учат много, ами повече да играят. Един президент пък, пак навръх 24 май, искаше да сменим кирилицата с латиница, щото била удобна за интернет. Явно са ги послушали, понеже онези деца тогава сега се чудят с чорапче или с чесънче да премахнат уроките от бебетата си и чатят неграмотно на полубългарски в интернет. Ще рече човек, че сме се върнали в Средновековието, ако прочете обявите на стотици врачки, гадатели, магове, предоставящи окултни услуги, ясновидци, които се рекламират в интернет и по вестниците. Ретроградният Меркурий най-сетне дал път на "Слънцето и асцедента в Рак", а понеже гласуването прескочило след злокобния час 11,55, това изчистило негативната карма от правителството Борисово. И тази достойна за евтините жълти вестничета на ХІХ век "сензация" се поднася на народа от челната страница на уж уважаван национален всекидневник!
И докато преди 24 май министърът на културата Банов праща поздрави за рождения ден на Криско (онзи с "дупарата" и "най ми е удобно дупето ти сочно"), по телевизиите се кипрят едни момичета и момчета, които с отворена уста и светнал поглед "интервюират" поредния мошеник или луд, който лекува рака, среща се с извънземни, пали водата или пък открива "гена на българите" в историческите дебри преди 40 000 години. Творението на авторите на научни сензации задължително е уникално, няма еквивалент в света, действа със светкавична бързина и е най-евтиното на цялата планета. Ако чуе такива неща, образованият човек веднага "скроява шапката" на въпросния лъжеучен и като минимум не го прави медийна звезда. Целта на тези герои на деня обикновено е да изкопчат пари за "масово внедряване" на поредното перпетуум мобиле. Нали помните преди 10-ина години нашумелите торсионни генератори, с които Константин Тренчев под диктовката на едни руски и украински мошеници искаше да произвежда енергия от нищото из училища и болници... срещу два милиона от българската хазна? Беше увлякъл и политици с идеята, докато срещу нея не се изправиха образовани хора. Та като видях - с едри букви на първа страница, че наша фирма щяла за 15 дни да очисти водата на Хасково от урана с озон - технологията е единствена в света, уникална и патентована, в пъти по-евтина от западните (май че все пак не е единствена?), се запитах как се чисти радиоактивен елемент с озон. Отговарят: уранът щял да се окислява до неразтворим, а инсталацията щяла да променя структурата на водата и тя повече нямало да поема замърсители. Е, как да не се сети човек за нашумялата преди няколко години в Русия и Англия "структурирана вода", която си променяше структурата като един голям сапунен мехур, както предупредиха учените по света? Ама пък, знае ли човек?

Не искам да кажа, че няма интелигентни медийни предавания и материали, подготвени от образовани и мислещи журналисти. Има ги. Но те все повече стават изключение в общия поток. Нещо повече - образованият човек май вече изглежда досаден. Ако пък невежеството край него е и агресивно, каквото обикновено е политическото невежество, като го слушаш всеки ден, простотията става норма. И интелигентният човек

се затваря в свой кръг от себеподобни,

а обществото се разпада. В цивилизованите страни по принцип е практика по проблеми от особена важност - като медицината, науката, образованието, които изискват специални познания, да работят специализирани журналисти. Това се смята за един от елементите за формиране на "общество на знанието", което Европа си е поставила за цел да изгради. За съжаление, в журналистическите факултети у нас специализирано обучение липсва. Журналистиката все повече придобива пиар насоченост, а тя е една от професиите, от които зависят мисленето и менталното здраве на нацията. Знаещият журналист трудно ще бъде подлъган от псевдосензации или от политически фойерверки, най-малкото няма да внушава у населението обожание към измислени фетиши и "авторитети". А когато медиите ти пак са "колективен агитатор, пропагандатор и организатор" (Ленин) на правителствената политика, те заливат не само с "археологически"

небивалици за вампири,

но и със "здравни" обещания за здравеопазване с клиники без клинични пътеки или с "икономически" прогнози за забогатяване чрез замразяване на пенсии и заплати. Това няма как да създаде общество на знанието и информирано гражданско поведение.
Някога големият приятел на страната ни акад. Дмитрий Лихачов беше нарекъл България "Държава на духа" - заради делото на Кирил и Методий и техните ученици, заради разпространението на славянските писмена и православието, заради възраждането на българската държава след петвековно турско робство чрез читалищата, училищата и науката. Заради химна, какъвто няма нито един друг народ: "Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!" Срам да го хване човек, когато сме се оставили да ни заливат турски сериали, "Биг брадъри", "Сървайвъри", малоумни шоута и реклами тип

"Не си ти, когато си гладен"

Не четем, не ходим на опера, но театрално обвиняваме Слави, че опростачва народа. Престъпление е да позволяваме държавата да влага за наука жалките 0,2 % от БВП - 10 пъти по-малко от средното за Европа! Да се примиряваме, че 41 на сто от децата ни са функционално неграмотни и не разбират смисъла на това, което четат, ако то е извън "дупари и дупета" и извън стоте думи, които употребяват. И да спорим дали да се премахнел пълният член, за да им е по-лесно на неграмотните! Щото общинари дори пишели Омортаг и Ханку Брат! И когато президентът Радев говори в Батак за Юго, Гарибалди, Гладстон и Уайлд, Достоевски, Тургенев, Толстой, Макгахан и Скайлър, колко млади хора разбират какво казва той? Защо се примирихме, че от програмите в училище тези имена и половината българска литература и история са изгонени? Защо никой не реагира, че в момента отнемат националния статут на емблематични гимназии като НПМГ и НГДЕК? А нима ни топли това, че имаме един елит от образовани и знаещи деца в София и още няколко големи града, които напускат България при първа сгода, а останалите

имат дипломи, но нямат знания

Хайде, плюйте в пазва и вижте указанията в интернет: "Уроките са най-опасни, когато хора със зли мисли или лош поглед говорят с думи на възхищение и удивление." Трябва да спрем да се възхищаваме от псевдокултурата, псевдонауката, псевдополитиката и техните носители! Иначе след два дни, на 24 май, обуйте два различни чорапа или единия наопаки и турете чесънче в джоба, белким отклоним черната магия. По чорапите ще се познаем.



Гласувай:
4



1. raders - Вярно е това за оглупяването на н...
21.05.2017 21:25
Вярно е това за оглупяването на нацията. Всички симптоми са налице. Но има и неща, които не са ясни на науката и трябва да премълчаваме, след като не можем да си ги обясним. Този проблем с "урочасването" струва ми се, че не е за осмиване, защото хиляди години се наблюдава по целия свят. Вероятно е някакво внушение, някаква неволна хипноза, нещо свързано с човешката психика или нещо от тоя род; никой не знае засега. А психиката на едно кърмаче е съвсем крехка, така че... Аз съм най-големия скептик на света и не вярвам изобщо на "бабини диветини", но не смея да отхвърля абсолютно всичко, защото "не всичко, което не разбираме, не съществува" /Ал. Блок/
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - В коя държава камунистите не са диваци и варвари?
22.05.2017 22:07
Глупи, тия, дето докараха камунизъма в България, бяха съвецки простаци, които ръководеха българските простаци. Строитеството на камунизма беше най-просташката проява на работническо-селската власт. Освен всичко, дори збранихте старите градски песни (заради буржоазния им характер), та на тяхно място дойде сръбската "музика", заместена после успешно от пайнърската чалга.
Да не говорим за цялата простотия, наречена "строителство" на цоциализма. След като се провали, той най-добре показа какво бе успял да направи с хората - и то не закъсня да се прояви. Защото започна веднага след 10. 11. 89 г. - не е от вчера, а просто е продължение на цоциалистическата простотия с нови, посткомнистически средства.
Ясно ли ти е, курве просто?
цитирай
3. 1997 - Тъкмо за такива говорим. Благодаря за илюстрацията. Ще я запазя да не изтриеш блестящия си текст.
22.05.2017 22:55
slavimirgenchev1953 написа:
Глупи, тия, дето докараха камунизъма в България, бяха съвецки простаци, които ръководеха българските простаци. Строитеството на камунизма беше най-просташката проява на работническо-селската власт. Освен всичко, дори збранихте старите градски песни (заради буржоазния им характер), та на тяхно място дойде сръбската "музика", заместена после успешно от пайнърската чалга.
Да не говорим за цялата простотия, наречена "строителство" на цоциализма. След като се провали, той най-добре показа какво бе успял да направи с хората - и то не закъсня да се прояви. Защото започна веднага след 10. 11. 89 г. - не е от вчера, а просто е продължение на цоциалистическата простотия с нови, посткомнистически средства.
Ясно ли ти е, курве просто?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032302
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031