Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2018 21:30 - Изгонете търговците от Здравеопазването
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4406 Коментари: 16 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                              Изгонете  търговците от Здравеопазването!

        Всичко, което сте сътворили и наложили като система на здравеопазването, не е в унисон с Хипократовата клетва, която медиците са положили. ..."Ще запазя живота си чист  и свещен, като моето изкуство." Тази система,  не им позволява да вършат всичко по силите си. Те не са търговци. Изгонете търговците и създайте подобаваща за професията им и положената клетва система, ако искате земята ни да е населена с хора.





Гласувай:
23



1. krassko - Какво общо има Хипократовата кл...
28.06.2018 10:24
Какво общо има Хипократовата клетва и съвременното здравеопазване.
По времето на Хипократ са лекували с билки и кръвопускане и с пиявици.
Цезарово сечение не са правили, не са слагали стендове, не са правени трансплантации и смяна на тазобедрени стави и спирам до тук защото списъка е огромен. А лечението струва пари и всички искаме да е безплатно...
И накрая просто за сведение и по времето на Хипократ болните са плащали на лекарите.
цитирай
2. tota - Какво общо има Хипократовата кл...
28.06.2018 11:05
krassko написа:
Какво общо има Хипократовата клетва и съвременното здравеопазване.
По времето на Хипократ са лекували с билки и кръвопускане и с пиявици.
Цезарово сечение не са правили, не са слагали стендове, не са правени трансплантации и смяна на тазобедрени стави и спирам до тук защото списъка е огромен. А лечението струва пари и всички искаме да е безплатно...
И накрая просто за сведение и по времето на Хипократ болните са плащали на лекарите.

Много общо има, защото става въпрос за морал. Но, явно не съм разбрана. Става въпрос, че грижата за здравето на хората не е търговия. Не е редно личният лекар да е регистриран, като едноличен търговец. Здравето не е стока, то е грижа. Не казах - услуга, а грижа. Друго, не може личният лекар да бъде само в ролята на диспечер, да разпределя отпуснатия му лимит за специалисти. Нима може да се предвиди, какъв здравословен проблем ще имат пациентите му и дали ще удовлетвори нуждите им? Ами в болничните заведения - да се правят ненужни изследвания, интервенции, само и само да има постъпления на средства? И не само. Друго, най - съществено във връзка с организацията на работа е липсата на електронен картон, в който да са отразени всички посещения при специалисти, изследвания и т. н. Сега всичко е оставено в ръцете на личния лекар - за пациентите с хронични заболявания, а останалите, ако съобразят, че трябва да пазят амбулаторните листове от прегледите. Това води до безредие, но най - вече до невъзможност да се проследи картината на заболяването. Каквото и да ми възразявате, сегашната система на здравеопазване не е единен механизъм. Колкото до заплащането, здравеопазването у нас никога не е било безплатно. Става въпрос и за годините преди преврата през 1989 г. Поставям въпроса не заради заплащането, а заради несъвършената организация на системата. Залитна се и в другата крайност - прекалено много здравни центрове и заведения на едно място без да имат постоянен персонал. Това рефлектира върху качеството на грижата
цитирай
3. tota - Ще допълня
28.06.2018 11:13
"А лечението струва пари и всички искаме да е безплатно..." Да, така е, но какво направи държавата с хората, които трябваше да се трудят в новата действителност. Нима създаде условия, хората адекватно да бъдат възнаградени за труда си ( за тези, които имаха работни места) за да могат да си позволят и платят с достойнство грижата за здравето им. Ами пенсиите, регулирани и определяни по коефициенти, които да отговорят на бюджетните постъпления. Няма пенсионен фонд. Та, накратко, почти всички реформи (не само в здравеопазването) са взети на готово и приложени без да се отчете своеобразието.
цитирай
4. syrmaepon - За съжаление търговците днес са ...
29.06.2018 14:23
За съжаление търговците днес са навсякъде - в храма, в изкуството и т.н. Скоро може да се наложи да въведем не само министерство по екологията, което без друго нищо не прави, но и министерство на хранеопазването, наукоопазването и прочие други. А най-вероятно като алхимиците от средновековието ще се крием в мазетата да си превържем сами раните, да си извадим зъб или да си отворим тайно буркан с домати от забранена лична градина. Понеже всички ниви ще са засяти с разрешена марихуана.
цитирай
5. tota - За съжаление търговците днес са ...
29.06.2018 19:37
syrmaepon написа:
За съжаление търговците днес са навсякъде - в храма, в изкуството и т.н. Скоро може да се наложи да въведем не само министерство по екологията, което без друго нищо не прави, но и министерство на хранеопазването, наукоопазването и прочие други. А най-вероятно като алхимиците от средновековието ще се крием в мазетата да си превържем сами раните, да си извадим зъб или да си отворим тайно буркан с домати от забранена лична градина. Понеже всички ниви ще са засяти с разрешена марихуана.

Сирме, истини, от които боли. Така е, там където капиталът "вършее". Парите замъгляват разума. Кому беше необходимо махалото до отиде в другата крайност - от всичко държавна собственост - в частна. Погледнах списъка със здравните институции и се ужасих - медицински центрове един до друг, лаборатории на всеки ъгъл, болници, аптеки и т. н. Вероятно здравната каса е добър и сигурен донор за всички тези структури. Кога успяха да натрупат капитал за да развият тази дейност? В същото време оголените населени места - без здравни пунктове , с пътуващ личен лекар по график, а райони без болници. Здравната карта ще определя, къде какво е необходимо. Цели се оптимизиране, но не там където трябва.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Поздравления за темата, Тота!
30.06.2018 10:25
Понеже всяко следствие има основна причина, нека да я потърсим. Според мен първоизточникът на всяко злодеяние у нас е, че в семейството и в училище у децата не се изгражда хуманна, благородна и етична ценностна система, която да стимулира духовността, стремежът към знания и контрола над егото, а се прави точно обратното, поради което духовните ценности стават за посмешище, а у поколенията се изгражда егоцентричен, консуматорски манталитет без хуманност, съзидателност, лична отговорност и етика.
Нашето общество в голямата си част бълва тарикати, връзкари, измамници, крадци, насилници и егоисти, сиреч все хора с примитивно съзнание, които поставят добродетелните, знаещите и можещите пред дилемата дали да се слеят с безнравственото стадо, или да се прежалят и в името на почтеността да се превърнат в духовно извисени бедняци и аутсайдери.
Както всички виждаме, с този наложил се примитивен манталитет се постига и съответното примитивно общество на хаоса, в което всичко е с главата надолу. А клетвите, които непочтените полагат, без значение пред Бога, пред парламента или пред себеподобните си, колкото и добре да са заучени, не струват пукната пара, защото съдържащата се в тях отговорност въобще не е осъзната. Те са просто кухи, механично запаметени цитати без никаква стойност!
За по-голяма яснота ще вмъкна една мисъл на Конфуций: "... Ако твоята собствена страна се намира на добрия път, ще бъде позор да си безпомощен и непознат, но ако е иначе, считай за позор да си богат и почитан."
Хубав ден, Тота!
цитирай
7. tota - batogo,
30.06.2018 11:13
Благодаря за коментара! Вярна преценка на причините за състоянието не само на здравната система, а като цяло и на обществото. Това, което сте споделили за манталитета ме връща назад във времето, пак в тези години, когато се извършваше трансформация на собствеността, как в разговор за интересна книга, един от стоящите на масата, каза:" Говори ми за пари, не за книги!"Докосвала съм се два пъти продължително до системата, като придружител, грижейки се за мои близки. Първата, в годините преди преврата. С диагноза - инсулт - за приблизително два месеца изправиха болния на крака, да бъде полезен за себе си и да не е в тежест на близките си. Сега със същата диагноза - 7 дни по клинична пътека и каквото ще да става, не е грижа на системата. Втората - в годините на прехода, нагледах се на всичко - всеки можеше да влезе в здравното заведение, крадеше се от храната на болните, работното място в място за разговори и т. н. Прокрадваха се вече, новите тенденции на здравеопазването - при реагиране от моя страна, лекар специалист сподели, че разбира само от своята област и не предприе действия за консултация с друг специалист по очертаващия се нов проблем, който се оказа сигнал за друга неизлечима диагноза. Сега се натъквам на друго - лаборатории, трудно можеш да ги изброиш, всяка използва свой метод на изследване и се получава разминаване в резултатите. Това ме навява на мисълта, че се цели веднъж плащане от касата, втория път от пациента. Или пари да падат. Учуди ме и заетият персонал, от което възникна въпрос: "Как се издържат? Или добре печелят на гърба на страданието на обикновените хора. Някой може да възрази и да каже ще оцелеят най - добрите, но ...къде са институциите, които трябва да регулират и контролират дейността им. И пак стигаме до отговорността. Но, тя отсъства в общества " на хаоса, в което всичко е с главата надолу. А клетвите, които непочтените полагат са просто кухи, механично запаметени цитати без никаква стойност!" За голямо съжаление!
цитирай
8. donchevav - Мила Ати, споделеното от тебе е т...
30.06.2018 19:08
Мила Ати, споделеното от тебе е толкова вярно - и размислящо, и тревожно, и плашещо. Коментарите на нашите приятели също много ми харесаха - напълно съм съгласна с тях. Не мисля да повтарям казаното дотук - всички знаем как стоят нещата в здравеопазването, колко страшно е днес да попаднеш в една българска болница.
Случи ми се миналата есен - някаква вирусна история, която ме задържа близо месец в едно от най-страшните отделения - инфекциозното. Мръсотия, липса на лекарства, на дезинфектанти, на нормални тоалетни дори, болезнен недостиг на персонал / 3 сестри и един лекар покриват 24-часово дежурство над 12 болнични стаи с 40 легла/. Ноооо - какъв персонал - през цялото време не ме напусна усещането, че съм в някакъв филм, че не е истина! Усмихнати, сърдечни, сутрин ми препичаха филийки! /не съм ги молила, даже отказвах, съзнавайки колко са заети/. Намират време за всеки пациент, влизат някак под кожата на всички. Месеци, след като излязох от болницата, като в някакъв стокхолмски синдром:))) тъгувах за тях, липсваха ми. Представи си, носят торби за кошчетата за боклук и препарати за дезинфекция от вкъщи, когато лимитираните им количества свършат! А лекарят - няма да повярваш, но той живее в болницата - през цялото време на престоя ми се е прибирал да спи у дома си 2 или 3 пъти/ а разбрах, че има при кого/. За мене това не е просто професия - тази самоотверженост при тия ужасяващи условия граничи с героизъм. И не е измислица, в конкретния случай няма грам хипербола или идеализация - кълна се, такъв е персоналът в инфекциозното отделение на нашата болница. И го разказвам, защото предполагам, че у всеки здравен работник в България, за да оцелява в тази търгашеска система, има поне частица от този героизъм. Имаме най-ценното богатство - човешкия фактор, а го пилеем с лека ръка. Не съм се замисляла за Хипократовата клетва - вярно, че е анахронизъм, но едва ли ни е виновна тя - колкото е виновна Темида за правосъдните ни батаци.
Поздравления за хубавия постинг! Прегръдка!
цитирай
9. tota - donchevav
01.07.2018 23:36
Мила Вени, разказвайки за преживяното от теб, си очертала един друг не малък проблем за болничните заведения в общинските центрове. Там, наистина картината е такава. С неимоверни усилия, останалите да работят лекари специалисти, медицински сестри и санитарки успоредно с грижите "закърпват" бюджетите на здравните заведения, за да оцелеят. Не само заради работата си, а и защото са потребни на хората там, където са. В големите градове нещата стоят по друг начин. Там има "пътуващи" лекари, т. е. работещи на няколко места. Потокът от парите върви в различни посоки, заради неясни критерии. Мисля, че има нещо сбъркано в цялата система на здравеопазването. Липсва профилактика, личният лекар не е като предишния участъков лекар. Достъпът до специалисти, ограничен. Различия във възнагражденията им също е от значение. Лекар не се става за един ден, затова е необходимо или да се усъвършенства системата или да се създаде такава, която да е насочена основно към грижата за здравето на хората, и заетите в системата специалисти на различни нива. Поздрави и на теб, Вени!
цитирай
10. tota - До края на септември - два модела за развитие на здравеопазването
02.07.2018 13:04
Прочети още на: http://www.puls/health/news/news_31429.html?utm_source=dnesbox&utm_medium=link&utm_campaign=footer
цитирай
11. planinitenabulgaria - За да усвоят всичките средства по определена пътека ми правиха ненужно
04.07.2018 06:37
изследване за пак, държаха ме два дни в болница, пак заради пътеката. Изкараха ми акъла. Но имаше и комичен момент.
В стаята при мен имаше трима генерали. Стана въпрос за една личност, бивш фукционер във Водоснабдяване и канализация, мошеник, чиито дела ми разказа друг сужител. Единият от генералите му бил съсед. Казах, че този В и К служител е бил агент на ДС, къде е бил изпращан, какво е откраднал след разпада на дужеството, къде има вила върху подарена земя и др. подробности. Генералите ме попитаха от къде знам тези неща, а аз отговорих, че съм пенсиониран генерал от ДС и ако пожелая още сега чрез телефона си мога да изтегля всички данни за тях.
Това обааче имаше и страничен ефект - един русенец, критикар на Нинова, веднага се "обърна" и стана пръв неин подкрепник, да не го издам може би. Всякакви обмени на мнения за България, за света, секнаха, настана ппълно мълчание.
Не казах, че съм се пошегувал, защото можеше и да ме набият...
За изложеното в постинга ти - поздравления, положението е още по-зле. Почти всичките ми роднини работеха в здравеопазването, голямата ми дъщря е лекарка, имам доста информация.
цитирай
12. bojo12345 - А според тв Евроком, от нова година в новата държава на македонците здравеопазването ще е напълно безплатно!!!
04.07.2018 11:43
Дали да отидем там?!
цитирай
13. tota - изследване за пак, държаха ме два ...
04.07.2018 22:25
planinitenabulgaria написа:
изследване за пак, държаха ме два дни в болница, пак заради пътеката. Изкараха ми акъла. Но имаше и комичен момент.
В стаята при мен имаше трима генерали. Стана въпрос за една личност, бивш фукционер във Водоснабдяване и канализация, мошеник, чиито дела ми разказа друг сужител. Единият от генералите му бил съсед. Казах, че този В и К служител е бил агент на ДС, къде е бил изпращан, какво е откраднал след разпада на дужеството, къде има вила върху подарена земя и др. подробности. Генералите ме попитаха от къде знам тези неща, а аз отговорих, че съм пенсиониран генерал от ДС и ако пожелая още сега чрез телефона си мога да изтегля всички данни за тях.
Това обааче имаше и страничен ефект - един русенец, критикар на Нинова, веднага се "обърна" и стана пръв неин подкрепник, да не го издам може би. Всякакви обмени на мнения за България, за света, секнаха, настана ппълно мълчание.
Не казах, че съм се пошегувал, защото можеше и да ме набият...
За изложеното в постинга ти - поздравления, положението е още по-зле. Почти всичките ми роднини работеха в здравеопазването, голямата ми дъщря е лекарка, имам доста информация.

Коста, обичаш да се шегуваш и в това няма нищо лошо, но здравеопазването не е за подценяване. За съжаления наложения ни модел не може да реши проблемите на хората. Дано се намерят експерти, които да направят необходимото за да се променят нещата. Да се обърне внимание на профилактиката. Нещо, което пропуснах да отбележа за децата. Не може да бъдат обгрижвани заедно с другите възрастови групи при личния лекар. Това също трябва де са промени.
Хубава вечер!
цитирай
14. tota - Дали да отидем там?! Интересна ...
04.07.2018 22:28
bojo12345 написа:
Дали да отидем там?!


Интересна новина. За съжаление, няма нищо безплатно. Не съм попадала на такава информация., за да продължа отговора си.
Приятна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148187
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031