Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2018 12:39 - Морска гара Варна
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2018 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 18.01.2018 10:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През VІ век пр. н. е. преселници от град Милет, Мала Азия основават древногръцкия полис Одесос, който става важно пристанище на Черно море. Това продължава също в римско време и в Източната Римска Империя (Византия). По времето на Втората Българска Империя Варна е най-важното българско пристанище. Тук често пристигат кораби от Генуа, Венеция, Дубровник и Константинопол. Значението на Варна като пристанище се запазва и в Османската империя и след Освобождението на България. Днешният вълнолом е изграден между 1896 и 1901. Той е изграден в две части: приморски и южен и защитава днешното варненско пристанище. Морска гара Варна е построена от вътрешната страна на вълнолома близо до пристанище Варна изток на западния бряг на Варненския залив. Открита е през 1968, когато са добавени и половин km кейови стени. Модерната сграда е визитка на Варна като морски град. Тя е на 3 етажа. Тук има ГКПП (Граничен контролно – пропускателен пункт), митница, пасажерски терминал, ресторант, безмитни магазини и офиси, както и магазин за яхтено оборудване. Морска гара Варна обслужва както товарни, така и круизни и линейни пасажерски кораби. Преди години оттук тръгваха и корабчетата на подводни криле Комета. Тя разполага с 2 кейови места за големи круизни кораби и малко яхтено пристанище, стопанисвано от Яхтклуб Порт Варна. Пристанът на баркентината Калиакра също е тук. На третия етаж има панорамна тераса, от която се разкрива гледка към целия пристанищен комплекс. Особено популярен е ресторанта. Преди години той беше в системата на Балкантурист и се наричаше Морска сирена”, после беше Captain Cook, а сега е Happy. През 2016 е обособена новата Зона за отдих и развлечения на площ от 27 декара, където се провежда международната ветроходна регата “Tall Ships”.

image

image

image

image




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Разнежих се.
14.01.2018 14:02
Що яхти са се взимали оттука, що туристически кораби за дълги разходки, не е истина. Разказвай, показвай, връщаш ми хубави спомени от Варна.
цитирай
2. nkf - Добре е, когато се представя една ...
14.01.2018 15:41
Добре е, когато се представя една информация, то да се представя максимално истинно, както и да се търси, доколкото е възможно, истината за нещата. Какво имам предвид: започваш поста си с очевидно крайно неверен цитат от...някъде. Първо, Варна е много по-старо селище от датировката 6-ти век преди Христа, това се отнася и за района около Варна. Културна човешка битност е имало там хиляди години преди някой изобщо да чуе за някакви си гърци. В този смисъл схемата :"гърци от мала азия създали Варна като Одесос" е крайно грешна и направо лъжлива. Поздрав.
цитирай
3. laval - Темата
14.01.2018 16:38
ми е за Морска гара, каквато е построена чак в 1968. Идеята ми беше с 1-2 изречения да кажа, че Варна е пристанище още от създаването си като град. Нямал съм за цел да разказвам праисторията на Варненския регион, а и тя не ми е позната. Съгласен съм, че вероятно тук е първата човешка цивилизация, но каква връзка има това с Морската гара? Не разполагам с никакви данни, а и никъде няма такива, какво е било тук преди Одесос. Така че съм написал това, което съм знаел. Съжалявам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100838
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962