Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2017 23:12 - Импресионизмът и импресионистите и техните картини
Автор: barin Категория: Изкуство   
Прочетен: 18504 Коментари: 35 Гласове:
54

Последна промяна: 27.08.2017 23:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Стиловете в изобразителното икзкуство са много, но може да се сведат до:
                      Класицизъм, модернизъм, импресионизъм, постимпресионизъм, неокласицизъм, футуризъм, барок, ренесанс, живопис, графика, натюрморт, портрет, романтизъм., реализъм
                          Импресионизмът е своеобразно продължение на реализма, при което обаче в пълна степен се разчита на сетивното възприятие на действителността. Появява се към 60-те години на XIX в. във Франция и нормално по-известните импресионисти да са французи. Реализмът търси обективното пресъздаване на природата във всичките ѝ аспекти. Импресионизмът се ограничава в отразяване на субективното ѝ зрително възприемане. С други думи художникът вече не рисува своя обект от гледна точна на това, какво знае за него, а пресъздава само онова, което вижда в конкретния момент. Импресионистите прегръщат идеята за отразяване на мимолетното моментно състояние на нещата. Художникът се опитва да улови в картината си един кратък отрязък от текущия времеви поток. Търси цялостното усещане за изобразяваните обекти точно в момента на тяхното изобразяване. За разлика от класическите художници, импресионистите съзнателно търсят усещане за незавършеност на картините си. Това е пряко следствие от концепцията за възприемане на времето като постоянен поток, от който художникът улавя само един моментен отрязък в творбата си. Възприемането на тази концепция се свързва с отдаването на все по-голямо значение на фактурата на картината.  Импресионистите си поставят за цел да отразятт светлината и изменението на багрите под нейното въздействие, да предадат променящите се нюанси и полутонове, които се получават от отражението на един цвят върху друг.Те започват като пленеристи – на открито /plain-air/.Проследяват светлините и цветните феерии през различните часове на деня и за тях това е съшественото,а не сюжетът и съдържанието на творбата. Те използват откритието на Нютон за разлагане на светлината и спектъра, като стигат до там, че търсят получаването на сложни тонове – зелено, оранжево – чрез смесване на цветовете, което се извършва направо в окото. Предпочитан става малкият формат на платното. Идеята за незавършеност диктува и отказа на импресионистите да полагат ферниз върху картините си.
                         Известни импресионисти:
                    Едуард Мане(1832- 1883 г.) е художникът, който на практика прави прехода от реализма към импресионизма. Той е свързващото звено между двете течения, не толкова във формален, колкото в концептуален план. Мане първи започва да следва революционната концепция да изобразява нещата спрямо начина по който ги виждаме, а не спрямо онова, което знаем за тях. Вглеждането в реалния свят го убеждава, че традиционното изкуство далеч не представя света така, както в действителност го вижда окото. Предметите и моделите застинали в неестествената светлина на ателието при класическата живопис предлагат плавни светлосянъчни преходи и плътност на цвета, каквито не можем да видим в непреднамерена ситуация на слънчева светлина.Картини: "Закуска на тревата"; "Олимпия"; "Венера от Урбино"; "Флейтистът".
                   "В лодката"

                     Клод Моне (1840-1926 г.) е най-чистият представител на  импресионизма и в най-голяма степен е повлиян от японското изкуство. Основно място в творчеството му заемат небезуспешните опити да улови атмосферата в сюжетите си. Светлината остава водеща в цялото му творчество. Именно той убеждава останалите от групата да рисуват картините си изцяло на открито и до край остава верен на тези принципи. Много незапознати бъркат Моне с Мане. Известни картини: "Импресия"; "Катедралата в Руан"; "Водни лилии""Тополи".
                  "Водни лилии"
image
                    Камий Писаро(1830-1903 г.) е художникът, който единствен взима участие във всички осем изложби на импресионистите. Въпреки че рисува повече селски сцени, Писаро е известен преди всичко с градските си пейзажи. В тях той изследва облика на съвременния град. Основните сюжети в тези негови творби са парижките булеварди със забързаните хора, трамваите и файтоните. Сред известните му творби са:"Разговор край оградата"; "Игра с пръчки"; "Градина в Понтоаз"; "Булевард Монмартр"; "Сенокос в Ерани".
            "Разговор край оградата"
image
                  Едгар Дега(1834-1917 г.) е художник от поколението на Мане, който в известна степен се дистанцира от групата на импресионистите. В същото време творчеството му пряко кореспондира с техните идеи. Дега рисува фигурални композиции на сюжети от ежедневието. Задълбочено изследва ракурса и взаимодействието на светлините и сенките върху човешкото тяло. Запазената му марка са балерините, които изобразява в различни непреднамерени ситуации. В творчеството му се усеща влиянието на японските гравюри. Често в композициите можем да открием принципите на фотографското кадриране. Много от картините на Дега изглеждат така, сякаш са гледани през визьора на фотоапарата. Обича да използва пастелите, като изобразителен материал. Произведения: "Уроци по танци"; "Четири танцьорки"; "Жокей преди състезание"; " Танцьорки в синьо"; "Танцьорки в зелено"; "Балет в Парижката опера"; "Преди изпълнението".
                    "Урок по танци"



                 Пиер-Огюст Реноар(1841-1919 г.) е близък приятел на Моне, но разлика от него обръща повече внимание на човешката фигура и портрета. В случая обаче изобщо не можем да говорим за класически академичен портрет. Реноар обича да изобразява забавленията на съвременния тогава човек, като набляга на облеклото и непринудената атмосфера. Рисува танци, концерти, театри и кафенета. Сред известните му творби са: "Люлката"; "Закуска на гребците"; "Къпещи се жени"; "Бал в Мулен"; "Момиче с ветрило"; "Момичета с пиано".
                       "Одалиска"
image
                   Алфред Сисле (1839-1899г.) е френски живописец от английски произход, представител на импресионизма. Художникът е известен най-вече с картините си, на които изобразява невероятни пейзажи. През 1862 г. Алфред Сисле се записва в школата на Шарл Глейр. Там се запознава с Клод Моне и Пиер-Огюст Реноар. Тримата творци стават близки приятели и често рисуват заедно. Творби: "Град на брега на Сена"; ""Ябълки в разцвет"; "Сутрин в Луана"; "Мост в морето"; "Тополи".
                 "Град на брега на Сена"
image

                  Жан Фредерик Базил(1841-1870 г.), е френски художник- живописец, един от основателите на импресионизма. Той е роден на 6 декември 1841 г. във френския град Монпелие (департамент Еро), в буржоазно протестантско семейство. Увлича се по живописта под въздействието на картините на Йожен Дьолакроа. През 1859 г. започва да изучава медицина. През 1862 г. пристига в Париж, за да продължи обучението си. Там среща Реноар и започва да се занимава с изобразително изкуство. Художникът е убит на 28 ноември 1870 г. в боя под Бон-ла-Роланд в хода на Френско-пруската война.   За краткия си живот остава известен с:     
„Селски изглед"„ 1867
Семеен кръг“,, 1868 

 "Розова рокля“. 1864,
„Огюст Реноар“, 1867,

                 Пол Сезан(1839-1906 г.) е роден в Екс ан Прованс и там започва училище. От 1859 до 1861г. той изучава право, но продължава да взема уроци по рисуване. Въпреки протестите на своя баща, Сезан ре??ава да продължи с артистична кариера и през 1861 г. заминава за Париж със своя приятел Емил Зола. Постепенно баща му се примирява с този негов избор и започва да го подкрепя.
В Париж той се запознава с Камий Писаро и други импресионисти. Известен е с:"Автоипортрет с палитра"; "Автопортрет с шапка"; "Картоиграчи"; "Планината св. Виктория";
                   "Картоиграчи"
image

                     Има и още импресионисти, но тези са основните, според мен. В повечето9 случаи картините им са представяни във Франция. За основоположник на течението се смята Мане. Неговата най-скандална работа е "Закуска на тревата", представляваща две голи женски фигури в компанията на двама облечени мъже, на фона на пейзаж.
                     Много от импресионистите са световноизвестни и прочути художници и живописци. Течениевто е представено и от други държави, но основните са французите.




Гласувай:
54



1. kvg55 - Поздравления за постинга!
27.08.2017 23:32
Импресионистите не може да не са изпитали влиянието на философските течения и особено на Хегел, при който светът се раздвижва. Да не забравяме гьотевото "О, миг, поспри ...".
Много ги обичам импресионистите.
цитирай
2. stela50 - Прекрасен постинг !
27.08.2017 23:56
Поздрави !
цитирай
3. get - Французите, като една изтънчена нация са модните диктатори в изкуството, поради ...
28.08.2017 06:43
... със саздаването от тях през 1671 г. Училището за ИЗЯЩНИ изкуства - се налага следното деление на същите?
Живопис, скулптура, музика, архитектура, танц и литература.
В последствие при изобразителните изкуства се отделя графиката, а по-късно и художествената фотография!

Съответно според спецификата, за всеки един от видовете, можем да отбележим стилове и/или жанрове?

Пример за жанрове в живописта можем да посочим: портретна, натюрморт, батална, маринистика(морска) и др.?

Вече като стил можем да посочим реализма при ренесанса, или съществувалите наред със импресионизма!(стил повлиян от колористиката, тоест наука за цветовете) експресионизма. Последният не бива да пропускаме предвид големите творци в това направление(стил) Едуард Мунк, Пол Гоген и Ван Гог!

Темата е много голяма, тъй като имаме припокриване и м/у архитектура и живопис, както е при арт-нуово и другият арт-деко ... тук вече отиваме в дизайна ... но ще спра да се правя на изкуствовед :)))!

Поздрав!
цитирай
4. elineli - Постингът
28.08.2017 08:33
ти ме върна назад в добрите традиции на блог бг. Беше ми изключително, изключително приятно да ти гостувам! Реверанс!
цитирай
5. 4oskies - ти си профил на Полигор - Канибал...
28.08.2017 08:45
ти си профил на Полигор - Канибал!
Чу
цитирай
6. barin - Здравей, kvg55. И този път хареса ...
28.08.2017 09:50
Здравей, kvg55. И този път хареса различната от останалите теми. Избрах импресионистите, защото гледах наскоро изложба на картини с различна тематика, а когато бях в Чешкото дружество отговарях за подредбата на картините при изложбите( веднъж-два пъти годишно имах допълнителен ангажимент).
Поздрави!
цитирай
7. barin - Благодаря, stela50.
28.08.2017 09:50
Благодаря, stela50.
цитирай
8. barin - Здравей, get. Благодаря за допъ...
28.08.2017 09:56
Здравей, get. Благодаря за допълнението по темата, което е от полза не само на мен, но и на останалите читатели. За импресионистите и теченията в изкуството може да се напишат още две теми, но предвид ограниченото място написах само най-важното накратко. Засега опитът да се представя в друга област изглежда сполучлив. Французите са новатори в много неща, като дори си спомням, че във военната академия ме учеха, че новостите в Европа идват от Германия, но се възприемат по-добре от "френска уста" представени. Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, elineli. Реших да опитам ...
28.08.2017 09:58
Здравей, elineli. Реших да опитам малко и в други области, освен историята, за да може повече хора да четат. Благодаря, че ме включи в"любими".
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, 4oskiеs. Нямам нищо общо с ...
28.08.2017 10:07
Здравей, 4oskiеs. Нямам нищо общо с Полигор и Канибал. Не ми е ясно за какво говориш в коментар 5.
Поздрави!
цитирай
11. анонимен - Хахаха, оня тъп предатор, който ме ...
28.08.2017 12:12
Хахаха, оня тъп предатор, който ме нарича варненски чекиджия, може да си ръфне отзад!
Напомпах се и на двата си блога и съм на първа!

Чу
цитирай
12. 4oskies - Предаторът е един кретен, който се ...
28.08.2017 12:14
Предаторът е един кретен, който се мъчи да ме държи далече от първа!
Но тя е само за мен!

Чу
цитирай
13. sestra - Здравейте,
28.08.2017 13:18
Доста верни факти за импресионистите, поздрав. Би могло да се добави, че те са доста повлияни и от най- големия пейзажист на романтизма - Джоузеф Търнър и неговите материализации на стихиите... Освен това Сезан не е импресионист. Той е постимпресионист, макар и техен съвременник. Неговият живописен принцип е съвершено нов и различен спрямо този на импресионистите, а постимпресионизмът възниква заедно със символизма в края на 19 в. В общи линии 19 век е векът, в който се извършва вододелът между класицизма и модернизма и съвършено правилно Сте отбелязали, че импресионистите продължават реалистичните тенденции на модернизма. Така, че импресионистите са повлияни равностойно от двата стила - романтизъм и реализъм. Успешен ден и седмица!
цитирай
14. vania23 - Благодаря
28.08.2017 13:58
за ограмотяването!
цитирай
15. barin - Здравей, Чу. Който заслужава, нека ...
28.08.2017 17:29
Здравей, Чу. Който заслужава, нека да е на първа страница и напред в класациите. Тук не очаквам добър резултат, защото не ми е основна област, но съм доволен на това, което се получи.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Здравей, sestra. Благодаря за д...
28.08.2017 17:31
Здравей, sestra. Благодаря за допълнението за импресионистите и другите стилове. Винаги при появата на нов стил има влияние от предишните.
Поздрави!
цитирай
17. barin - Здравей, vania23. Радвам се, че ти е ...
28.08.2017 17:32
Здравей, vania23. Радвам се, че ти е харесала темата и си научила нови неща.
Поздрави!
цитирай
18. wonder - Хубаво е да се напомня за хората п...
28.08.2017 18:14
Хубаво е да се напомня за хората променили необратимо Изкуството с красотата на погледа си към света и природата. Обожавам Моне - художникът на светлината, който рисувал картина за 45 минути. Харесвам и Сезан, нарисувал 60 картини на една и съща планина - Сент Виктоар. Невероятен е и Сисле. :)))
След живото съзерцание на творбите им, най-доброто изказано за тях е претвореното в 3-серийния английски филм от 2006 г. "Импресоинистите". Там са всички: Моне, Реноар, Дега, Мане, Сезан... А филмът е създаден на базата на известни факти, архивни писма, запазени интервюта.
Всички те са били страхотни приятели, творили на фона на война, революция, дуели, кризи..., но помагали си и подкрепяли се по прекрасен начин.
цитирай
19. barin - Здравей, wonder. Приятно ми е да ...
28.08.2017 21:44
Здравей, wonder. Приятно ми е да видя твоето мнение за импресионистите и изкуството въобще. Без да съм гледал филма, който споменаваш съм написал за петимата импресионисти. Запомних ги от една неотдавнашна изложба, която гледах и слушах внимателно беседата.
Поздрави!
цитирай
20. sestra - Можем да се добави още нещо, значимо, според мен:
28.08.2017 23:05
barin написа:
Здравей, sestra. Благодаря за допълнението за импресионистите и другите стилове. Винаги при появата на нов стил има влияние от предишните.
Поздрави!

Името импресионисти, художниците получават от ироничните изказвания на един критик в пресата по повод картината на Моне „ Импресия изгрев” или „Импресия Изгряващо слънце” в салона на независимите, както те искали да бъдат наричани през 1872 г. Така била окачествена първоначално цитираната от Вас търсена незавършеност. Въпросът за взаимното влияние на стиловете и художниците един от друг е от първостепенна важност за историята и теорията на изкуството. Постимпресионистите Сезан, Гоген, Ван Гог, Сьора, Синяк и Тулуз Лотрек развиват принципите на импресионизма, вземайки свои посоки, които в началото на 20 век ще доведат до формирането на съвършено нови направления, наречени с общия термин европейски авангард. Много е интересна темата и си заслужава да бъде популяризирана. Поздрав пак.
цитирай
21. sestra - И една забележка, ако позволите,
28.08.2017 23:32
но само ако позволите, ще Ви я кажа.
цитирай
22. brancaleon - Ивтересно.
29.08.2017 00:07
Как ли ще изобразят импресионистите Бат Бойко и други известни люде. Сигурно ще изглеждат по един и същи начин, без значение от текущия момент на времевия поток ....
цитирай
23. barin - Здравей, sestra. За името"...
29.08.2017 06:13
Здравей, sestra.За името"импресионист" откъде идва не знаех. Този път не се задълбочих, когато писах темата, затова има още какво да се добави. Нямам нищо против забележките и ако искаш може да добавиш още нещо.
Благодаря!
цитирай
24. barin - Здравей, brancaleon. Нашите по...
29.08.2017 06:15
Здравей, brancaleon. Нашите политици са далеч от истината и импресионистите наистина може да не направят разлика между хората. За разбиране на изкуството се иска интелект.
Поздрави!
цитирай
25. sestra - На ти, окей.
29.08.2017 09:32
barin написа:
Здравей, sestra.За името"импресионист" откъде идва не знаех. Този път не се задълбочих, когато писах темата, затова има още какво да се добави. Нямам нищо против забележките и ако искаш може да добавиш още нещо.
Благодаря!

Ето какво имах предвид: изложението в началото. „ Стиловете в изобразителното икзкуство са много, но може да се сведат до:
Класицизъм, модернизъм, импресионизъм, постимпресионизъм, неокласицизъм, футуризъм, барок, ренесанс, живопис, графика, натюрморт, портрет, романтизъм., реализъм”
Като професионално ангажирана в темата намирам изреждането на стиловете произволно и непълно. Освен това понятията живопис, графика и от друга страна натюрморт, портрет и т.н. не са стилове! Едното са разновидности, вид, другото - жанр. Ако не боравим с точността на понятията, няма как да убедим хората и себе си дори, че разбираме добре материята, която описваме. Нашата дисциплина се учи в училище, но за съжаление м н ого колеги неглижират теоретичната част, което... не е добре. Все пак, похвални усилия за интереса по темата.
цитирай
26. barin - Още веднъж благодаря, sestra за ...
29.08.2017 10:16
Още веднъж благодаря, sestra за поясненията и обясненията по темата. Вярно, че написаното е по спомен от отдавна ученото в училище, а и аз не съм най-добрия специалист по изобразително изкуство. Разбира се, че има разлика между стилове, разновидности и жанрове, като малко ги смесих. Приемам забележката без задни мисли, защото е направена от професионално ангажиран човек. Тя само може да ме амбицира по-добре да изпипвам темите и да ги поднасям по достъпен начин за четене. Мога да приветствам твоите познания в областта на изкуството.
Поздрави!
цитирай
27. sestra - За мен да обсъдим темата
29.08.2017 11:32
е винаги радост и вдъхновение. А познанията ми са плод на любовта към моята работа. Историята на изкуството е такова нещо, че колкото и пъти да се докоснеш до нея, винаги си тръгваш с още факти и това е като хубава, умна игра. С най- добри пожелания, Барин, приятно ми беше :)
цитирай
28. to4icata111 - Романтична тема, Иване!
29.08.2017 16:26
Обичам да гледам картини рисувани в "онези времена". В тях има чувства, те говорят. Потапят те, карат те да мечтаеш, да си представяш...
Хубав пост!
Поздрави!
цитирай
29. laval - Браво!
29.08.2017 17:46
Импресионизмът ми е любим стил, особено в платната на Моне! Виж тази картина:
http://laval.blog/lichni-dnevnici/2017/02/08/kyshtata-na-hudojnika.1508481
цитирай
30. barin - Здравей, Точице. Харесвам крас...
29.08.2017 21:08
Здравей, Точице. Харесвам красивото, като винаги поставям, където приляга по някоя красива снимка или картина. Благодаря, че ме добави в"Любими".
Поздрави!
цитирай
31. barin - Здравей, laval. Ще видя предост...
29.08.2017 21:09
Здравей, laval. Ще видя предоставения от теб линк към твоята тема. Може да съм я преглеждал преди, но не си спомням.
Поздрави!
цитирай
32. bezistena - Здравий,Приятел!
31.08.2017 12:11
Поздрав и от нашия екип!

Ето и дълбоките корени и сакрален генезис и етимология на импресионизма,упражняван само от феноменни генетични потомци на Исус и Мариа Магдалена от Дуло,Българи пребиваващи сред разселените на запад тракийски племена като техни духовни водачи и интелектуален творчески елит на тия народи,които са културен и цивилизационен генно – инженерен продукт продукт на Българите!

ИМПРЕСИОНИЗЪМ=Исуз и Богиня Ма (Майка) Мария

МОДЕРНИЗЪМ=Иза и Мад Мария –

и още 900 монографични статии по тази тема

Бъди благословен,Приятелю,и давай заедно към Истината!

ИСТИНА=ИС ТИАН=Иса и Диана
цитирай
33. barin - Здравей, bezistena. Поздрави на ...
31.08.2017 16:32
Здравей, bezistena. Поздрави на екипа, който пише интересните теми и правилно вижда истините за ролята на българите в световната история. Където има нещо, което изглежда да е българско се ровя и търся правдата.
цитирай
34. avangardi - Здравей, barin!
15.03.2018 18:20
Прекрасен постинг за творците от импресионизма!
Прекрасна вечер!
цитирай
35. barin - Благодаря, avangardi. Изглежда се ...
15.03.2018 19:43
Благодаря, avangardi. Изглежда се е получила добра тема в една по-малко позната за мен област. Поне коментарите от тук, от групите и от чужбина са положителни.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644473
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031