Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2020 21:54 - Суецката криза: предистория, намеса, развитие, разрешаване, изводи
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5578 Коментари: 10 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Суецкият канал е важен за морския път на плавателните съдове към Индия и далечния изток. Прокопаването му съкращава разстоянието с хиляди морски мили и с това се постига икономия на моторесутс. Началото е замислено много отдавна, но реализирането му става бавно. Впрочем и Панамския канал, тунела под Ламанша и други големи строителни съоръжения стават бавно. Проектирането им е с голяма точност и самата реализация е скъпа. Иска се години неуморна работа. Значение има къде ще отива печалбата, защото през Суецкия канал минават много кораби. Преди се заобикаляше Африка до н. Добра Надежда на юг.
                 Предисорията на Суецкия канал и замисълът е свързан с една омразна за българите личност- лорд Бенджамин Дизраели. През 1875 г. английският премиер-министър  Дизраели, лорд Бийкънсфийлд, без да се посъветва с парламента, купува част от акциите на Суецката компания. Покупката е извършена с ясната цел, че по този начин достъпът на британските войски до Египет ще бъде значително улеснен. По онова време Суецката компания е крупно международно предприятие, чийто административен съвет се намира в Париж, представен от френски, английски и американски капитали. Акциите на компанията са поделени така, че решаващата дума имат английските дипломати. В годините след Втората световна война през канала минават около 1/6 от световния морски трафик, около 1/4 от английския външнотърговски оборот, 8% от френския и значителна част от транспорта на нефт на САЩ. Постепенно Суецката компания получава прозвището „държава в държавата“, тя не спазва египетското законодателство, дори и формално да е египетско предприятие и да е длъжна да се съобразява с египетските закони. Получава се точно обратното – именно Суецката компания диктува местните закони на Египет. За период от 35 години компанията отчита печалба от 45 296 000 долара. Суецкият канал е най-прекият път от северната част на Атлантическия океан и Средиземно море до Индийския океан. Дотук всичко върви по план и от английска гледна позиция добре. През 1875 г. Египет разполага с 44% своя дял от канала към британците, като френските поддържат мажоритарните дялове. Когато Великобритания нахлува в Египет през 1882 г., те превземат страната, включително и самия канал. Каналът е обявен за неутрална зона през 1888 г. по време на Константинополската конвенция. Каналът беше стратегически важен по време на Първата и Втората световна война като път за превоз. След Втората световна война британците укрепиха и засилиха позицията си в Суец. Каналът стана източник на нарастващо напрежение в англо-египетската връзка. През 1951 г. Египет анулира англо-египетския договор от 1936 г., който дава на британския договор отдаване под наем на канала за 20 години. 

            Суецката криза, известна още като Синайска война или Кадишска операция, беше нахлуването в Египет от Израел, Великобритания и Франция в края на 1956 г. с цел да се овладее Суецкият канал и да се свали Гамел Абдел Насер, египетския президент. Въпреки това политическият натиск от САЩ, ООН и Съветския съюз принуди тримата нашественици да се оттеглят, причинявайки унижение на Великобритания и Франция и укрепване на президента Насър. Трите страни постигнаха някои военни цели, но Суецкият канал беше затворен за шест месеца от октомври 1956 г. до март 1957 г., като ООН формира мироопазващите сили на ООН за наблюдение на египетско-израелската граница. Приема се, че операта Аида е написана от Верди именно за церемонията по откриването image
 
                     Суецкият канал е важен и затова никой не иска доброволно да отстъпва. През 1952 г. Движението на свободните офицери извършва военен преврат и принуждава крал Фарук да абдикира в полза на сина си ФуадЮлската революция предава управлението на Египет в ръцете на военните. На 18 юни 1953 г. е провъзгласена република с първи президент генерал Мохамед Нагиб, който заема поста около година и половина.ова обърква нещаа и ги преобръща. През 1954 г. Гамал Абдел Насър, привърженик на панарабизма и реален архитект на движението на офицерите от 1952 г., принуждава Нагиб да подаде оставка. Постът президент остава вакантен две години, докато през юни 1956 г. на него е избран Насър.

             През същия месец британските окупационни сили завършват изтеглянето си от зоната на Суецкия канал. Още на следващия месец Насър обявява национализация на канала, което предизвиква сериозна международна криза. 
Насър в крайна сметка успява да осигури средствата за язовира "Асуан". Но както посочва политологът Томас Демелхубер: "Още откакто е построен от египетските селяни преди 150 години, Суецкият канал е символ на национален престиж, на напредъка в Египет. Тази мисъл положително е изиграла роля и при одържавяването му". Построването на язовира Асуан е против волята и желанието на световние сили. Интересите им ттук се преплитат, защото виждат възможност за голяма печалба. 
"Египетското правителство обявява одържавяването на Суецкия канал." С тези думи, изречени през октомври 1956-а, президентът Гамал Абдел Насър оповестява едно решение, което в Египет предизвиква еуфория, а Европа е ужасена. По онова време Насър напразно очаква американците да отпуснат на страната му кредит за изграждането на язовира "Асуан". Но тъй като в Белия дом се опасяват, че в борбата за надмощие в рамките на Студената война Насър може да премине към съветския лагер, президентът Айзенхауер задържа кредита. Възмутен, Насър решава да осигури друг начин на финансиране, а именно - чрез одържавяването на Суецкия канал. Негов мажоритарен собственик обаче е британско-френското дружество "Суец". И макар Насър да обещава подобаващо обезщетение, двете европейски държави не се съгласяват. Когато по-нататъшните преговори се провалят, двете европейски държави, подкрепяни от Израел, атакуват района на Канала. Реакцията на САЩ и Съветския съюз е чрез ООН да принудят френските, британските и израелските части да се изтеглят. Близкият Изток трябва да е зона на влияние на великите сили, а не на европейците."
image

                  Съвеският съюз  съзира възможност да получи контрол върху канала при смяната на управлението на Египет. Съединените щати няма как да отстъпят. На 26 юли 1956 г. в Александрия президентът Насър публично обявява, че е приет Декретът за национализиране на Суецката компания. Според чл. 1 на Декрета става ясно, че „всичкото ѝ имущество и права преминават в ръцете на държавата, всички съществуващи органи и комисии за управление се разпускат“, а по чл. 2 „управлението на службата за движение по Суецкия канал ще се осъществява от независими органи, имащи юридически лица и имащи връзка с Министерството на търговията на Египет“. Актът за национализацията на канала е в пълно съответствие както с египетското законодателство, така и с нормите на международното право, а египетските управници се позовават и на резолюция, приета от Генералната Асамблея на ООН през 1952 г., в която се признава „правото на народите свободно да се разпореждат със своите естествени богатства и ресурси и свободно да ги експлоатират“. Това е неотменно право на суверенните правови държави съответства и на принципите на Устава на ООН.
image
             През февруари 1956 г. е постигнато споразумение, но при условие, че Великобритания и САЩ се включат, давайки помощ в размер на 70 млн. долара. Двете държави обаче се отказват от даденото по-рано обещание за помощ заради преждевременно сключени договори за закупуване на оръжие между Египет и СССР. На 17 юли 1956 г. британското правителство окончателно отказва да спонсорира построяването на язовира. Въпреки важността си за икономическото развитие на Египет проектът за строеж на язовира пропада. В този труден момент президентът Насър взима категорично решение за национализация на Суецката компания, която има право да експлоатира Суецкия канал и да контролира преминаването през него. Много страни са засегнати от този установен контрол и започва масово недоволство. Оттук нататък би могло да се говори за т.нар. Суецка криза. Тя се разделя на два етапа - първият, в който се водят дипломатически преговори, провеждат се конференции и се води тайна военна подготовка и втори етап, през който се извършват военни атаки от страна на засегнатите Израел, Франция и Великобритания срещу Египет. Именно заради вторият етап на кризата,тя става известна и като „Тройната агресия". След приключване на Суецката криза контролът върху Суецкия канал преминава изцяло в ръцете на египетското правителство.Чуждият икономически монопол постепенно е прекратен. Египет успява да докаже, че може да управлява канала и дори да подобри работата му, а също и дава ясно да се разбере, че не е „незряла" държава. След Суецката криза авторитетът на президента Насър, а и на самата държава, се увеличава не само сред арабските държави, а и в целият свят. 
                След Лондонската конференция и Лондонското съвещание Великобритания и Франция решават да се обърнат към ООН и с това целят спечелване на повече време за подготовката на военното нападение над Египет. На 23 септември 1956 г. правителствата на Франция и Великобритания се обръщат към председателя на Съвета за сигурност към ООН с молба на 26 септември да се проведе заседание, на което да се разгледа „ситуацията, създадена от едностранните действия на египетското правителство, положили края на системата за международна експлоатация на Суецкия канал, която била потвърдена и завършена с конвенцията за Суецкия канал от 1888 г.“ Те заявяват, че национализацията на канала представлява опасност за световния мир.Факти1ческите военни действия започват в края на октомври 1956 г. На 29 октомври същата година в 10 ч. израелски пехотинци навлизат в района на ивицата Газа, а израелски парашутисти извършват десант в проходите Гиди и Митла, на около 5 км от Суецкия канал. Същата нощ британската авиация атакува египетските летища. На 2 ноември 1956 г. израелската армия завзема Бир-гафгафа и опорните пунктове на египтяните в района на Рафиах и ел-Ариш, а по крайбрежието на Червено море – Дахав и Рас-Нацраки. На 31 октомври 1956 г. френски и британски войски извършват морски десанти в района на Суецкия канал, над Порт Саид и Исмаилия, но не успяват да ги окупират и превземат. След няколко дни целият Синайски полуостров е под контрола на Израел. На 5 ноември 1956 г. правителството на СССР изпраща предупредителна нота до Великобритания и Франция. Приета е резолюция на ООН за мирно уреждане на конфликта и изтегляне на чуждите войски от Египет. 
image
 
                  Накрая какво учих за Суецката криза във Военната академия"Г. Раковски", преподавател- Воденичаров:
                Суецката война започва от Англия, Франция и Израел срещу Египет по повод иолизиранетио на Суецкия канал от президента Насър. ой анулира споразумението с Англия и еднолично обявява Суецкия канал за притежание на Египет. Дори го прави свой символ Настъплението започва, което го учих преди като агресия и интервенция. Всъщност е военна намеса във върешните работи, продиктувано от действията, описани по-подробно по-горе. Съветският съюз заплашва Англия и Франция, че ще използва ядрено оръжие Хрушчов е доста "луд", че да го направи. Дава ултиматум от три дена да се оттегилят войските от Египет. Англия и Франция търсят своя съюзник от НАТО Съединените щати. Те не отговарят( някои ще кажат"правят се на американци"). По-късно президентът им Айзенхауер се оправдава, че е имал неотложни ангажименти. Великобритания, Франция и Израел си оттеглят войските и прекратяват стъплението. През 1956 г. Студената война е в разгара си. Според мен кулминацията настъпва по-късно през 60-те години на миналия век, когато в Карибската криза сме били а прга а изтреблеие чрез използване на ядрено оръжие Изводите, които двата съюзника на Израел Великобритания и Франция си правят са корено различни. Ето как в една преждевременно прекратена война два съюзника може да продължат по различен начин. Великобритания разбира, че нищо не трябва да предприема, без предварително да е съгласувано със САЩ. По-късно през 1982 г. по време на Фолкландската война срещу Аржентина го прилага. При предварутелна договорка между"първите братовчеди" Великобритания и САЩ  англичаните ползват американските бази в Атлантическия океан по време на прехода за почивка и попълване на запасите с ГСМ.  Франция си прави съвършено различен извод след Суецката война. САЩ са ненадежден съюзник и трябва сами да се оправяме.Шарл Дьо Гол започва изграждането на собствени отбранителни сили. Той иска да предостави на Франция възможност, в случай на нахлуване на ГДР във ФРГ, за сключване на отделен мир с Източния блок, вместо да бъде въвлечена в по-мащабна война между НАТО и Варшавския договор. През февруари 1959 г. Франция оттегля своя Средиземноморски флот от командването на НАТО. По-късно Дьо Гол забранява разполагането на чуждо ядрено оръжие на френска земя. Това принуждава Съединените щати да прехвърлят двеста военни самолета извън Франция и през 1967 г. да върнат на французите контрола над военновъздушните бази във Франция, с които оперират от 1950 г. Същевременно Франция започва сближаване със своя основен противник в Европа- ГфР( ФРГ) за изграждане на блк за отбрана и противодействие спрямо нападение. С други думи казано- Франция сключва договори едновременно със СССР и ФРГ и играе двойна игра. Тя още тогава излиза от много структури на НАТО, но не изцяло от организацията. Започва да води своя политика и консолифира държавите около себе си. На два пъти блокира присъединяването на Великобритания към Европейския съюз с цел да получи предимство пред англичаните. Що се отнася до Израел- ако не беше ООН и СССР да ги възпират те щяха да си бият профилактично  глупавите араби. Не че не се е случвало по-късно на няколко пъти. 

               Суецката криза преструкурира позициите на силните и промени много развиието на света. През 1979 г. се сключиха Кеймп-Дейвидските споразумения и Израел се сближи с най-върлия си враг дотогава Египет.  През 1870 година през Канала преминават 486 кораба с 26 758 пътници. През 1913 корабите вече са 5 085, а превозените пътници над 234 хиляди. По-късно през годините потокът се е увеличил няколкократно. Това доведе до изграждане на втори канал в района.
  Египет завърши изграждането на новия Суецки канал и първите кораби тръгнаха по него. За разлика от стария, по втория ръкав корабите може да се движат двупосочно, предадоха агенциите.
image

Съоръжението беше построено за 11 месеца, а инвестицията възлезе на 8 млрд. долара. Новият канал върви успоредно на първия 145-годишен канал. Надеждите на Египет са новото съоръжение, което е най-прекия път между Европа и Азия, да увеличи търговията между двата континента. На втория канал се гледа като на символ на национална гордост и основен шанс за стимулиране на икономиката, която страда от голяма безработица, отбелязва агенция "Ройтерс".
            Първият канал носи приходи около 5 млрд. долара годишно на Египет, докато с пускането на втория прогнозите са те да достигнат 15 млрд. долара до 2023 година. Другият плюс е намаляване на половина на времето за преминаване - от 22 на 11 часа. Новият воден път ще бъде официално открит с пищна церемония на 6 август. Освен египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси ще присъстват и редица високопоставени чужди гости. Новият Суецки канал е жизненоважен източник на доходи за Египет.                   




Гласувай:
55



1. zaw12929 - Суецкият канал е символ на нацио...
14.09.2020 09:16
Суецкият канал е символ на национален престиж, на напредъка в Египет. Тази мисъл положително е изиграла роля и при одържавяването му". Построването на язовира Асуан е против волята и желанието на световние сили.
цитирай
2. barin - Вярно е, Зае. Промяната на полож...
14.09.2020 09:20
Вярно е, Зае. Промяната на положението води до реакция на водещите държави. Всеки си гледа интереса.
Поздрави!
цитирай
3. fun1001 - Много много ценен постинг,
14.09.2020 10:57
Стратегическото положение на това грандиозно човешко творение, има не само стопанско, политическо икономическо, но и много важно историко-политическо значение ,бих казала
за историята на Света.

/ имам особено голям интерес, точно към тази точка на Световния Глобус
за първи път в Египет, бях преди 25 год.. посетихме каирският исторически музей, а също и пирамидите край Луксор
специални поздрави, и благодаря Иване!
цитирай
4. barin - Здравей, Юлия. Избрах за Суецкия ...
14.09.2020 11:01
Здравей, Юлия. Избрах за Суецкия канал да пиша, когато го споменаха наскоро по някакви новини. Набързо си припомних какво съм учил по въпроса в Академията. Макар и да бях дистанционна форма всичко си записвах. Стратегически важно място е и затова има спор. Интересно, че Кашмир и Джамия не са стратегически важни, а има 4 войни и още няколко конфликта, минавани за гранични спречквания между Индия и Пакистан.
Поздрави!
цитирай
5. dobrodan - Някога, много отдавна,
14.09.2020 17:45
историята е създавала географията. Днес сме свидетели на обратното.
Браво, барин!
цитирай
6. barin - Добра мисъл, Добродане. Ще я зап...
14.09.2020 18:30
Добра мисъл,Добродане. Ще я запомня.
Поздрави!
цитирай
7. mihala - Здравей,
17.09.2020 12:43
През годините 1956-58г съюза играеше важна роля за нормализиране на положението, защото беше станало много напечено.И тогава бяхме настръхнали за голяма война, но се размина.Тогава ООН вземаше дейно участие, а не като сега -спяща клетка.
цитирай
8. barin - Здравей, mihala. Малко след 1956 г. ...
17.09.2020 12:47
Здравей, mihala. Малко след 1956 г. беше най-напечено. Размина се студената война. Сега ООН гласува резолюции, но не се съобразяват силните държави.
Поздрави!
цитирай
9. bojo12345 - ООН през 1952 г., в която се признава „правото на народите свободно да се разпореждат със своите естествени богатства и ресурси и свободно да ги експлоатират“
20.09.2020 11:20
Ей това цитатче дава стимул на всеки честен българин да се чувства горд със страната си и да постига нейното благополучие - с желание, воля и труд!
Много ми хареса материала ти, barin. То май сега ние се печем на този огън.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Ние сме сред засегнатите, Божо. Ще ...
20.09.2020 14:39
Ние сме сред засегнатите, Божо. Ще чакаме какво ще стане. Има на много места намесили във вътрешните работи и всичко зависи от пропагандата как ще се представи пред света.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644192
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031