Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2020 22:26 - Вишеградската четворка
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9384 Коментари: 16 Гласове:
52

Последна промяна: 04.08.2020 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Една от по-новите политически и икономически структури в Европа е Вишеградската четворка. Тя е създадена на 15 февруари 1991 г. Премиерът на Унгария Йожеф Антал, президентът на Полша Лех Валенса и президентът на Чехословакия Вацлав Хавел се срещат в унгарския замък Вишеград и учредяват Вишеградския триъгълник. След разделянето на Чехия и Словакия двете нови държави остават част от обединението. Изборът на двореца в града край река Дунав не е случаен. Именно там през 1339 г. се провежда среща между краля на Унгария Карл І, краля на Полша Кажимеж ІІІ и Ян Люксембургски, крал на Бохемия, на която е договорен нов търговски път, позволяващ на трите държави да избегнат монопола на своя мощен съсед, Австрия. В историята на обединението могат да се обособят няколко етапа, отличаващи се с различна динамика на отношенията между парньорите. В първия (1991 – 1994) водещ е евроидеализмът и стремежът към политическа и икономическа интеграция на страните в Централна Европа. Между 1994 и 1998 г. всяка от държавите поема самостоятелен път за присъединяване към Европейския съюз и между тях се появяват разногласия. Четирите държави имат много общи неща в миналото. Последният период е белязан с приемането на държавите от Вишеградската четворка в ЕС. Тогава се създават отново благоприятни условия за сътрудничество с цел отстояване на общите политически и икономически интереси пред европейските институции. 
image
  
                     Председателството на Вишеградската четворка се сменя на 1 юли на ротационен принцип. Четирите държави през последните години обикновено си помагат и подкрепят. Прави впечатление политическата им линия, че си следват националните интереси и ги поставят над общите на Европейския съюз и останалите структури. Четирите страни Полша, Чехия, Унгария и Словакия са с общо минали, населено от група, определяна като"западни славяни". Унгарците са различни, но има смесване с другите държави, поради съседството и включването в състава на Австроунгарската империя. Те са част от тази империя, разположени са на изток и юг от Германия и не са били в особено добри отношения с нея през годините. Всичките 4 държави бяха включени в Източния блок, Варшавския договор и СИВ. При тях имаше опит за отделяне от Социалистическия свят, потушен от СССР. Затова не таят приятелски чувства и към Русия. Поради други причини не са привързани и към Великобритания. Особено си пролича тяхната твърда позиция през 2017 г., когато от Брюксел настояваха за квота за приемане на бежанци. Ние също не се поддадохме, като подробности може да прочетете в моята тема:
Блогът на barin :: За емигрантите и бежанския проблем
                            Ако се разглеждаше като единна национална държава, Вишеградската четворка би била петата по големина икономика в Европа и 12-тата в световен мащаб. С 64 милионна население тя би заемала 22-ро място в света и 4-то място в Европа. Общата икономиката на Европейския съюз се очаква да отбележи ръст от 1.4% през 2019 г. , а за страните от еврозоната той се очаква да достигне 1.2%. Докато забавеният икономически растеж на Германия остава основната причина за безпокойство, перспективите на други европейски държави също не изглеждат особено обещаващи. На фона на тези прогнози страните от централна Европа се оказват с най-бързо развиващи се икономики в съюза. Страните от Вишеградската четворка вървят добре във възходяща линия като начин на управление, социален живот, икономика, жизнен стандарт. Те не могат да се мерят с икономически по-развитите европейски и световни сили, но са много по-напред от останалите източноевропейски и социалистически държави. При тях процесите по интегриране и приобщаване към пазарната икономика протекоха по-бързо. Може би организацията и манталитетът им са други, в сравнение с България и Румъния например. 
      
image
                        Държавите от Вишеградската четворка няма как да застигнат силно развитите държави. Другите не стоят на едно място да ги чакат, но може да направят разликата не толкова голяма. Как стоят фактически нещата в икономически аспект:
               1. Полша определено догонва Западна Европа - между 1992 и 2019 г. икономическото развитие на страната е в непрекъснат подем и понастоящем възлиза на $ 525 (€ 475) милиарда. Полската икономика е вече седмата по големина в ЕС. С население от 38 милиона души, страната престава да бъде определяна като нововъзникващ пазар за инвеститорите през 2018 г.. Една от най-важните характеристики на полската икономика е големият ѝ вътрешен потребителски пазар, който съставлява 61% от Брутния вътрешен продукт (БВП) и надвишава средните стойности за ЕС. Това означава, че зависимостта от германската икономика намалява, въпреки че по-голямата западна съседка е все още най-значителният търговски партньор на Полша. По отношение на инвестициите в инфраструктура Полша е най-големият получател на средства от ЕС - 102 милиарда евро за периода от 2007 г. до 2013 г. и 106 милиарда евро от 2014 г. до 2020 г..
Рейтинговата агенция Moody"s наскоро отбеляза, че въпреки икономическия подем, Полша управлява един от най-големите фискални дефицити в Източна Европа, който намалява ефектите от икономическите цикли с 2% от БВП. Съществува и риск от по-ниски финансови постъпления от бюджета на ЕС, които могат да бъдат намалени допълнително във фискалния план за периода след 2020 г., ако блокът реши да постави условия за отпускането на средства въз основа на зачитането на демократичните ценности.
           2. Чехия: с
траната, в която живеят  10, 6 милиона души, показва най-разочароващи резултати сред икономиките на Вишеградската група - ръстът достига едва 2,6% през 2019 г. и 2,4% през 2020 година. Чешката република, която е член на Европейския съюз от 1 май 2004 г., е и част от Шенгенската зона за свободно придвижване, но се противопоставя на въвеждането на еврото за сметка на собствената си крона. Силно зависима от производството на автомобили и износа за еврозоната, чешката икономика се възстанови от дълга криза през 2013 г. и сега се гордее с най-ниската безработица в ЕС - 2,2%. Кристин Лагард посочи Чехия като пример, когато предупреди за опасностите от американските тарифи за европейските продукти. Според нея, въпреки че прекият износ на автомобилни части от Чешката република към САЩ е много нисък, това не означава, че Чехия ще бъде имунизирана срещу последиците от подобно събитие.
                   3. Словакия: в
ъпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) класира Словакия като най-бързо растящата развита икономика в света, страната се нарежда непосредствено след Полша, с прогнозен ръст на БВП от 3.8% през 2019 г. и 3.4% през следващата година - в сравнение с 4.1% през 2018 година. Безработицата също се очаква да спадне до 5,9% през 2019 г. в сравнение с 6,5% през миналата година. Конкуренцията от по-евтините пазари в Югоизточна Европа, преминаването към електрически превозни средства и напрежението в световната търговия са сред водещите предизвикателства, които имат отражение върху Словакия. Автомобилната индустрия представлява 44% от промишленото производство и 40% от износа. В края на 2017 г. словашкият клон на Фолксваген нае 13 700 души, за да произвеждат Touareg SUV, Audi Q7 и Porsche Cayenne за американския пазар.
                  4. Унгария: с
 ръст от 3,7% през 2019 г., според прогнозите на Европейската комисия, Унгария се нарежда на пето място сред най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Унгария е на второ място след Румъния по размер на инфлацията - 3,2%, която е два пъти по-голяма от средната за съюза. Очаква се безработицата да се стабилизира на около 3,5%. Страната би била значително засегната от световна търговска война, заради зависимостта ѝ от външната търговия.

                Въпреки проблемите, вишеградските държави продължават да играят основна роля поне за германските износители. Според Центъра за европейски реформи, Полша, Словакия, Чешката република и Унгария се превърнаха в най-важния търговски партньор на Германия през 2017 г., по-значим дори от Китай и Съединените щати, поради интегрирането им във веригата за доставки в целия ЕС.
                    Помня как през 2017 г. Европейският съюз( ЕС) искаше да се гласува Унгария да бъде санкционирана за някои свои действия. Тогава Полша първа се противопостави, а след нея и другите две страни подкрепиха своя партньор. През тази пролет ЕС се опита да наложи наказание на Полша и Унгария ѝ върна жеста. Примерът е показателен как трябва да се подкрепят икономически и политически партньори и съюзници. Четирите държави изградиха стена срещу бежанците и не ги допуснаха. Действията им бяха правилни, което съм го написал и в моята посочена по-горе тема. Отново ще повторя, че не се касае за някакви 200-300 души, които от хуманна гледна точка да се приемат, а за хиляди младежи, бягащи към Европа, които трайно ще се настанят. След това ще имат потомство и по някое не толкова далечно време ще бъдат по-голям процент и ще претендиреат да бъдат в управлението на някои държави.  
              "Европейският съюз трябва да заобиколи националните правителства, които пренебрегват демократичните стандарти и да взаимодействат директно с общините, които могат да извършат „чудеса“ в сфери като климатичните промени. Около това мнение се обединиха днес кметовете на столиците на страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия Унгария и Чехия, предаде Ройтерс.

           ЕС ги обвинява, особено Полша и Унгария в ерозия на върховенството на закона през последните години и заплаши да прекрати правото на глас на двете източноевропейски страни членки. При стартирането на новия алианс днес, насочен към осигуряване на повече преки евросубсидии, кметовете на Братислава, Будапеща, Варшава и Прага заявиха, че могат да изразходват средствата по-ефективно от своите правителства, доминирани предимно от евроскептични националисти. „Въпросът е дали Европа може да излезе извън сянката си и да прави проекти директно“, заяви Гергей Карачон, либерал, чиято победа на кметските избори в Будапеща през октомври удари по доминацията на премиера националист Виктор Орбан. Според някои страни членки изразходването на еврофондове за инфраструктура и други проекти трябва да зависи от спазването на демократичните стандарти и върховенството на закона. Правителството на Орбан и управляващите консервативни националисти в Полша са обвинявани, че не се придържат към тези стандарти, а те на свой ред отричат това." 
   image

           Полският президент Анджей Дуда заяви, че бюджетът на ЕС за следващите седем години трябва да бъде щедър към страните от Централна Европа, за да им помогне да възстановят икономиките си след рецесията, предизвикана от коронакризата, предаде АП. Дуда говори на откриването на срещата на ниво премиери на Вишеградската четворка, чието 12-месечно ротационно председателство пое Полша.  Искаме регионът ни да бъде един от стълбовете на развитието в Европа след пандемията. Имаме големи амбиции, но и големи нужди да се развиваме, каза полският държавен глава. Поради тази причина искаме амбициозен европейски бюджет, който да бъде насочен основно към развитието, към европейската кохезия и големите структурни инвестиции, което ще подхрани европейската икономика в нашия регион, допълни той."
   
image        

                     В областта на енергийната сигурност действаме за изграждането на свободен диверсифициран пазар на газ в Средноизточна Европа. Газовият хъб, който Полша предлага за близко сътрудничество между газовите терминали на Адриатическо море (Хърватия), Черно море (България) и Балтийско море, както и концепцията за газопровод "Балтик пайп" са част от тази визия. Може ли Вишеградската четворка да стане икономически независима от останалите държави? Едва ли, колкото и добре да вървят тези средноевропейски държави. Може би в по-далечно бъдеще, но е трудно да се прогнозира.  
                   При всички случаи Полша, Чехия, Словакия и Унгария често попадат в новинарските емисии.  "Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за пореден път изразиха несъгласие с политиката на ЕС за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за "нов проект" за Европа, съобщи Асошиейтед прес. Орбан изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да е по-конкурентоспособна."  Харесах това, че на първо място беше поставен националния интерес.  Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страните ѝ, които са с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности. Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че "силната, интегрира Европа" трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, както искат някои от западните страни. 
            Четирите държави не са много големи, ощетени са от Новия Световен ред и в икономическо отношение бяха изостанали спрямо останалите западноевропейски страни.  На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за необходимостта от разговори за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от съюза.
image
            В документа се казва, че институциите на ЕС трябва да се отнасят еднакво към всички държави членки и да действат строго в рамките на компетенциите си. Трябва да се зачита правото на държавите членки да извършват вътрешнополитически реформи", се казва също в общото становище. По въпроса за миграцията отново се подчертава, че "фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа". Не е допустимо други държави да налафгат на някои квоти за приемане на мигранти, дори и да не са с друго вероизповедание. 
               Президенти в момента на четирите държави са: Полша- Анджей Дуда, преизбран през тази година, държавен секретар на Чехия е Милош Земан, който също кара втори мандат, през 2018 г. Зузана Чапутова замени Андрей Киска, на Унгария от по-дълго време е Виктор Орбан. 
image

    image
image

image
           
image
                   Към кого трябва да се прикрепи България, за да бъде добре? През началото на XX в. бяхме в съюз с Германия, но приключихме с национална катастрофа и загуби във войните. По-късно се прикрепихме към Съвеки съюз и изостанахме безнадеждно. Това, че през 1939 г. сме били със стандарта на Белгия и Нидерландия малко е пресилено. Били сме на предела нна възможностите и дори да не е имало Втора Световна война нямаше да си го запазим. След 1989 г. имаше преходен период, който се проточи дълго. Сега сме закачени за Съединените щати, което също се оказва, че не е толкова добре. Особено при политиката на оттегляне от няколко споразумения на Доналд Тръмп. Забелязва се, че по-добре щеше да бъде да слевдваме ЕС. Ние не може да се мерим с Франция, Германия, Нидерландия, нито със скандинавските страни. Вишеградската четворка ни е по-близка. Ако трябва да сме прикрепени към някоя"велика сила", то Русия ни е по-близка, но сме си изпатили вече, Китай ни е много далечна. Приказките за дръпнатите "прабългари" от китайско не са вече актуални и ги опровергаха. Дори и да сме били съседи на запад то Китай не означава, че сме монголоидни. САЩ са държава, образувана от различни етноси. Въпреки това американците са ни по-близким от китайците. Други велики сили в момента няма. Западна Европа, по-специално Европейския съюз може да се разгледа като единна икономическа сила, която може да противостои на някоя от останалите. България не може да бъде в някакъв Балкански съюз, поради различията, които не са от миналия век. Затова по-скоро би спечелила, ако засили връзките си с Вишеградската четворка. Сега това е една просперираща организация. Всичко  е въпрос на политическа линия и междудържавни отношения.      

                  

                    




Гласувай:
52



1. elizabethborislavova - Няма време за прикрепяне кък никого
04.08.2020 22:32
Ситуацията е следната: В момента статутът ни е на роби във Вавилон. Вавилон е духовен и световен. ЕС е символ на световния Вавилон. Ние сме роби, защото никой не ни е питал и са ни взели за да ни използват, а зад всичко това стои злата сила.
Това, което следва е падането на духовния и световен Вавилон. След него няма нищо, нито блокове, нито нищо - пада Вавилон и идва възкресението.
Предстоят важни и славни събития, на които има да се чудим как и защо са станали.
цитирай
2. barin - Здравей, Елизабет. Времето като че ...
04.08.2020 22:46
Здравей, Елизабет. Времето като че ли тече по-бързо през последните години. Животът и политическите събития са по-динамични. Въпрос на държавнически усет е към кога да бъдем и как да лавираме, за да избегнем евентуална конфронтация. От падането на Вавилон е минало много време, като са се случили много събития. Не всичко, измислено от човек е полезно занапред. Бъдещето трудно може да се предположи, но ще сме свидетели на важни събития.
Поздрави!
цитирай
3. dobrodan - Всичките тези държави ние сме ги направили, "дръпнатите".
05.08.2020 01:09
Не сме били точно "китайци". Макар и там да имаме пръст. То навсякъде :), дето бутна, излиза по нещо ;).
Барин, аз съм "за". Те обаче дали ни искат?
Името Кази-мир знаеш ли откъде идва и какво означава :)?
Ако искаш да научиш, кажи. Думата "казва", "казвам", "газия" в арабски са от един и същ корен...
цитирай
4. barin - Знам, Добродане. Нали чета редовно ...
05.08.2020 05:59
Знам, Добродане. Нали чета редовно какво пишеш. Ние сме създали много държави по света. Българите са носители на държавност и цивилизация.
Поздрави!
цитирай
5. radostinalassa - 3. dobrodan
05.08.2020 19:02
Пак бъркаш двата щата. Опазил ни Господ да имаме кръгли арапски очи.
цитирай
6. vaquero - barin,
05.08.2020 23:12
Четворката може и да се разпадне - Унгария държи на себе си, Чехия - също, Полша държи на САЩ, Словакия на Руската федерация.
цитирай
7. barin - Нищо не е вечно, Вакеро. Появяват се ...
06.08.2020 05:50
Нищо не е вечно, Вакеро. Появяват се разногласия, но според мен ще се оправят. И в ЕС има противоречия, но не се разпада.
Поздрави!
цитирай
8. zaw12929 - ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ И НИЕ КЪМ ТЯХ
10.08.2020 12:50
1. Полша определено догонва Западна Европа - между 1992 и 2019 г. икономическото развитие на страната е в непрекъснат подем
2. Чехия: страната, в която живеят 10, 6 милиона души, показва най-разочароващи резултати сред икономиките на Вишеградската група - ръстът достига едва 2,6% през 2019 г. и 2,4% през 2020 година. Чешката република, която е член на Европейския съюз от 1 май 2004 г.,
3. Словакия: въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) класира Словакия като най-бързо растящата развита икономика в света, страната се нарежда непосредствено след Полша, с прогнозен ръст на БВП от 3.8% през 2019 г. и 3.4% през следващата година - в сравнение с 4.1% през 2018 година. Безработицата също се очаква да спадне до 5,9% през 2019 г. в сравнение с 6,5% през миналата година. Конкуренцията от по-евтините пазари в Югоизточна Европа, преминаването към електрически превозни средства и напрежението в световната търговия са сред водещите предизвикателства
4. Унгария: с ръст от 3,7% през 2019 г., според прогнозите на Европейската комисия, Унгария се нарежда на пето място сред най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Унгария е на второ място след Румъния по размер на инфлацията - 3,2%, която е два пъти по-голяма от средната за съюза. Очаква се безработицата да се стабилизира на около 3,5%. Страната би била значително засегната от световна търговска война, заради зависимостта ѝ от външната търговия.
цитирай
9. barin - Здравей, Зав. И аз мисля, че може да ...
10.08.2020 12:56
Здравей, Зав. И аз мисля, че може да се'закачим" за тях и да бъдем добре. Скандинавските страни са много напред, с големите в Европа не може да се мерим. Поне по Вишеградската четворка може да се равняваме и да виждаме накъде сме.
Поздрави!
цитирай
10. bven - Всяка коза за своя крак виси!
10.08.2020 18:59
Според мен българите винаги са имали своя политика. Такава, каквато ни липсваше последните 80 години. Време е за промени.
цитирай
11. barin - До началото на миналия век е така, ...
10.08.2020 19:45
До началото на миналия век е така, Татяна. Сега не можем да водим самостоятелна политика, като например Швейцария за Европа или други неутрални страни.
Поздрави!
цитирай
12. bven - Засега си прав, barin. Но няма вечни приятели, както и договори, които не могат да се променят.
11.08.2020 15:33
Промените в света са всяка минута и хората не желаят да живеят, манипулирани и блокирани от чужди воли. А Швейцария е само една международна банка и нищо повече. Никакъв фактор през вековете.
Поздрави!
цитирай
13. stix - България трябва да има неутрална ...
13.08.2020 15:00
България трябва да има неутрална политика, която да ни гарантира относителна сигурност, но...положението на държавите е ръководено свише, тоест ние участваме в една игра - икономическа, политическа и физическа ... Според желанието на тези, които контролират света... България може да бъде богата страна, ако използва природните си богатства /редки метали вода и благоприятното си географско положение -като транспортен възел, от който може да спечелим/...но да не забравяме, че Бог е създал тази имагинерна система, в която участваме... Най-вероятно парите ще бъдат изместени от криптовалута, социалната ни комуникация също ще се промени, както и ценностната ни система... Дано да е за доброто на човечеството, защото досега хората са показвали само ниско ниво на интелект...
цитирай
14. barin - И аз съм за неутралната политика, ...
13.08.2020 15:24
И аз съм за неутралната политика, Светослава. Трудно е, но не невъзможно. Ако се използват правилно природните ресурси може да дръпнем напред и да не сме сред най-изостаналите в Европа. Сега трябва да сме на страната на печелившите, защото през миналия век все бяхме на грешната губеща страна.
Поздрави!
цитирай
15. kolevdobri - Здравей!
13.08.2020 17:29
Обемен труд. Вишеградската четворка е клуб на католици. Няма как България и Румъния да влязат там. Последните пък си имат търкания от много години с Унгария за Трансилвания. Имаме голямо бъдеще, само ако приложим моделът на ПЕРМАНЕНТНАТА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. Тогава икономиката ни ще се взриви, в положителния смисъл на тази дума. Арабите в Дубай дадоха икономическа свобода на инвеститорите и Дубай от едни пясъци стана това, което е сега - една от най-богатите страни в света. Нефтът доколкото знам допринася само 8% от БВП на страната. Управителите им преди 50 години управляваха бедуина чергари. Но за разлика от нашите дървеняци, там нямаше комунисти и социалисти. Дубай е показателен пример, какво правят инвеститорите, когато ги оставиш свободно да работят и не ги тормозиш с администрация, данъци, прокуратура и тем подобни български и не само български глупости. Но за разлика от Дубай, ние, българите и европейците, имаме нужда от политическа свобода, която да гарантира икономическата свобода, която пък от своя страна е източник на богатството на народите. Затова - ПРЯКА ПЕРМАНЕНТНА ДЕМОКРАЦИЯ. САМО ТАКА, ПОЛИТИЦИТЕ И ЧИНОВНИЦИТЕ ЩЕ СЛУЖАТ ИСТИНСКИ НА НАРОДА, ЗАЩОТО ТЯХНОТО ИЗБИРАНЕ И УВОЛНЯВАНЕ ЩЕ ЗАВИСИ ПРЯКО ОТ НАРОДА. ВСЕКИ ЧИНОВНИК СЕ КЛАНЯ САМО НА ТОЗИ, КОЙТО МОЖЕ ДА ГО НАЗНАЧИ И ДА ГО УВОЛНИ. САМО ОТ НЕГО ТОЙ СЕ СТРАХУВА. Плюс от мен.
цитирай
16. barin - Здравей, Добри. Има значение ве...
13.08.2020 17:39
Здравей, Добри. Има значение вероизповеданието, дори и общо казано да е християнско. Има обаче примери. на политически съюзи и коалиции, в които влизат държави с различна религия. Например СЕАТО и СЕНТО мисля че са такива. Румъния и Унгария имат отдавнашен териториален спор, който не може да се разреши. България обикновено я поставят на една черта с Румъния. Спомням си, че на два пъти сме били канени да присъстваме като поканени на среща на страните от Вишеградската четворка.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645526
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031