Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2020 22:11 - Връзката между сграфито керамиката и троянската керамика
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5224 Коментари: 14 Гласове:
43

Последна промяна: 01.08.2020 06:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        В България Троянската керамика се цени много. На Националното изложение в Орешак, троянско. Гледал съм керамични изделия на други места из България; с. Български извор, Злаоград, Трявна и други. Много хора имат по нещо керамично у дома си. Сграфитокерамиката е от по-страри времена. Българите възприемат сграфито керамиката през XII в. чрез посредничеството наИзточната Римска империя( Византия), която от своя страна я заимства от Близкия изток броени десетилетия по-рано. Сграфитокерамиката е техника за украса на глинения съд, която включва няколко етапа. Първият от тях е покриването му с бяла или бледорозова ангоба. След засъхването й ангобата се гравира с желаните мотиви и орнаменти и съдът се изпича. Най-накрая се прави покритие с прозрачни и цветни глазури, като предметът минава повторно през пещта. При изработка на керамични изделия трябва определена технология и не е лесна работа. На Панаира на занаятите във Варна, който обикновено е през август, но тази година мина през юли има често керамични изделия. Идват майстори от различни места от България и си показват майсторлъка. За занаятите в България няма да пиша подробно, а ще посоча на кое място в моя блог може да прочетете:

Блогът на barin :: Старите занаяти в България.
                       Малко снимки на керамични изделия от 
                   
 
 image          

image
image

image
image
image

                      Чиниите са от изложба на художника Христо Иванов   
                   Според преданието грънчарското колело е дадено на хората от св. Спиридон."  „Свети Спиридон Чудотворец направил грънчарското колело и решил да работи с него. Желанието му било огромно, но въпреки безкрайните опити все нещо не се получавало. Отчаял се свети Спиридон и заплакал. От покапалите сълзи глината се навлажнила и започнала да се извайва под ръцете му….”. Св. Спиридон е наричан още чудотворец. 
                  
Сграфитокерамиката е техника за украса на глинения съд, която включва първо покрива на съдът с ангоба (хума разтворена във вода) след засъхване на ан Същността на техниката е: след нанасяне на слоеве мазилка с различен цвят горният слой се издрасква, т.е. върху него с остър инструмент чрез драскане се създава рисунката- така се открива долният слой, който е в различен цвят. По този начин чрез цветовия контраст се създава изображението. Техниката е била широко използвана в Италия през 16 век.В живописта се използват вдлъбнатините, получени от сграфито, които затрудняват проникването на една живописна основа към пространството на друга. В този вид техниката се използва още през античността, откъдето навлиза в иконописта, западноевропейското изкуство и изобщо във всяка разновидност на живописта, където се рисува върху твърда основа. гобата до восъчна твърдост се гравират желаните орнаменти и съдът се изпича. След изпичането се покрива с прозрачни и цветни глазури и повторно се пече. През средновековието сграфито керамика се среща в изобилие в царските дворци. Използвана е както за трапезата, така и за украса по стените – както правят и днес ценителите.
   
image
от гр. Елена
                       Същността на техниката е: след нанасяне на слоеве мазилка с различен цвят горният слой се издрасква, т.е. върху него с остър инструмент чрез драскане се създава рисунката- така се открива долният слой, който е в различен цвят. По този начин чрез цветовия контраст се създава изображението. Техниката е била широко използвана в Италия през 16 век. В живописта се използват вдлъбнатините, получени от сграфито, които затрудняват проникването на една живописна основа към пространството на друга. В този вид техниката се използва още през античността, откъдето навлиза в иконописта, западноевропейското изкуство и изобщо във всяка разновидност на живописта, където се рисува върху твърда основа.
                 
Една от може би най-развитите школи за времето си е сграфито керамиката, още наричана търновска. Този тип керамика е характерна за Второто Българско царство 12-14 в. И е била предназначена за дворовете на болярските родове, където майсторите и са били крепостни жители, поради този факт търновската керамика остава слабо разпространена, а занаята се губи през времената на робство.
              По време на различни разкопки са открити множество екземпляри, в Велико Търново, Мелник, Червен, Варна и крепостта Акра на н. Калиакра. Именно от тези образци занаята е възстановен технологично, но днес отново е на път да се загуби тъй като намаляли майсторите, които могат да продължат с това занимание.


               Търновската керамика се отличава от останалите сграфито школи в Европа с по-богати те си геометрични орнаменти, флорални мотиви и животни, най-често орли, лъвове и риби. Фини ажури и апликации с животни. И характерните за нея жълтозелена гама. Тя е едно от множеството свидетелства за величието и разкоша на българското средновековие, и едно от нещата заради които може гордо да кажем „аз съм българче!”
                Сграфито керамиката е била разпространена през Второто Българско царство. 
В Червен са открити многобройни фрагменти от разнообразни глинени съдове, а също така и някои изцяло запазени такива. Открити са и техни производствени съоръжения, като например пещи за изпичането им. Пещите, в които са се изпичали съдовете са били разположени предимно в периферната част на града. В тях се откриват глинени трикраки подставки (важни елементи в технoлогичния процес), които служат за разделянето на съдовете в процеса на изпичането им.             

          Тези подставки са предотвратявали залепването на съдовете в пещта, а освен това са образували малки кухини, през които е преминавал горещия въздух.

         image
           
                  А сега за троянската керамика, която е известна не само в България:
                
Грънчарството е един от най-древните занаяти в света. Глинените съдове са известни още от края на каменната епоха. На Балканския полуостров това е периодът от 6000 до 4000 г. пр.Хр., за който е характерно преминаването към уседнал начин на живот. Технологията за производство на керамика била добре позната на древните балкански народи. Глинените изделия служели в сватбените и погребалните През XII-XIV век керамичното изкуство в България се развива още по-интензивно. Характерни за него са растителните елементи с геометрични форми, докато изобразяването на животински и човешки фигури се среща по-р Почти във всеки български дом има грънци за приготвяне и съхраняване на храна. Те внасят топлина и уют в интериора. Заведенията, които пресъздават традиционна българска обстановка и кухня, сервират обикновено в троянска пъстро изрисувана керамика. Общото схващане обаче, че глинените изделия циркулират само от грънчарските работилници до пазара за сувенири и трапезата, е погрешно. Керамиката е изкуство, което се нарежда до скулптурата и живописта. Творците, които работят в тази област, създават изключително разнообразни произведения. ядко. Преобладават зелените, жълтите и кафявите тонове. 

             През първите столетия на османското владичество се наблюдава значителен упадък в керамичното производство по българските земи. Траките, чиито поселения обхващали и българските земи, заменят ръчната изработка на керамика с грънчарско колело още през VII-VI в. пр.Хр. Поради активните търговски и културни връзки с Древна Гърция в тракийските грънчарски произведения се открива влияние на елинските майстори. С преселението на славяните и прабългарите на Балканите нас
ледената тракийска керамика се разнообразява, а в края на IX и началото на X век се поставя началото на българската школа в тази област.От XVII век обаче то постепенно започва да се съживява и развива. А през 1911 г. се открива и грънчарското училище в Троян – днес Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев”.

             Много керамични съдове може да откриете в ЕМО Етъра. Ходил съм много пъти ам и съм гледал изкусните изработки. В българските керамични съдове има много цветове, като преобладавят кафяво, бежово, синьо, жълто.  
 

            Малко снимки на керамични съдове от троянската школа:
 

            imageimage
image
imageimage
  Керамичните съдове са най-различни: стомни, бърдуци, чаши, гювечета, чинии, кани, купи, тави, саксии и други. Особено харесвам да си пия кафето на псък в Трявна или Златоград в керамична чаша. 

    image
керамика от Златоград

                В битовите ресторанти има керамични съдове с типични български народни поктивки. При покривките цветовете са други.
                
Троянският край е богат и разнообразен на занаяти, запазили се и до днес. Занаятите в този регион започват своето развитие още от края на XVIII и началото на XIX век. Статистическите данни от началото на XX век показват, че 12% от населението в Троянския край по онова време се занимава със занаятчийско производство, докато за другите градове в България то е 4%.
image

                 Основно заради керамиката Троян се причислява към занатчийските градове Самоков, Трявна, Златоград, Велико Търново и други.За развитието и утвърждаването на занаятите, както и за формирането на духовната и естетическа култура, от изключително значение са Троянският манастир и ежегодно провежданият на празника на манастира – 15 август, Традиционен панаир на занаятите. Село Орешак, домакин на тазгодишният панаир, събира най-добрите майстори от Троянския регион, който ежегодно се провежда от 12 до 15 август. Ще бъдат организирани ателиета на основните за региона занаяти и представени творби на млади майстори. Характерни за Троянския край са занаятите: грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Днес основно застъпени са грънчарството и дървообработването. 
image
                
Популярността на троянската керамична школа през Възраждането се дължи на даровитостта и опитността на майсторите да създават практични, полезни и красиви съдове. През XX век конкуренцията води до промени в традиционната троянска керамика. С течение на времето този занаят се развива и цветовата гама при съдовете става пъстра. В с. Орешак на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства, както е пълното наименование  има няколко зали с експонати и една, от която можеда се нйаправят покупки. За последно миналата година го посетих на 15 август.  В троянската керамика влизат „захариевите китки“, които освен грънците, красят и дрехи и каруци. Посудата, която балканджийката има в дома си, също е направена от глина. Едни от други по-изящно украсени са паниците, стомните за вода, делвите за съхраняване на жито. 
            Грънчарството е най-известният Троянски занаят. Още траките и , римляните  са далечните предци на първите местни грънчари. Този занаят е давал препитание на многолюдни села и фамилии, с времето се обособява във водеща керамична школа с характерна декоративна система и естетически стил. Декорациите и формите са умело изчистени с времето, но римската традиционна глазура върху грънците се използва и до днес от троянските майстори – грънчари. 
Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. 
image
  Троянския манастир             
               Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня. Троянският манастир е на около половин километър от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. 

                  Малко информация за керамиката: В превод от гръцки език „керамиката“ е „глина“. Ето защо в тесен смисъл се нарича изгорена глина и глинени продукти, които са били изгорени. В широкия смисъл на думата керамиката представлява всичко, което се прави под въздействието на високи температури от неорганични материали, както и техните смеси с различни минерални добавки. От древни времена керамиката се използва като посуда (главно от глина или смесена с други материали). Към днешна дата концепцията значително се разшири. Сега керамиката се използва в областта на строителството, медицината, индустрията, изкуството и други.
            Има два основни вида керамика - фина и груба, които се различават по структура. Най-често срещаните примери за фин вид са порцелан и фаянс, а грубите - керамика. За да създадете порцелан, основните добавки са фелдшпат, пясък и каолин. При производството на грънчарска керамика се използват глинено-горящи глини. Тогава обикновено се покрива с глазура или цветни глинени бои.

image
Изложението в с. Орешак

               Може да намерите значенията на други термини, които ви интересуват по азбучен ред в нашия раздел. Съставите на керамичните маси се различават значително както в първоначалната суровина, така и в тяхното количество. Познавайки свойствата на суровините, опитен керамик лесно може да определи по масов състав кои продукти и при какви условия могат да бъдат направени от него. Далеч не винаги е възможно да се направи маса строго по рецепта, тъй като съставът на суровините варира дори в рамките на едно и също находище. 

image
                По време на приготвянето на керамични маси при производствени условия лабораторията непрекъснато следи химическия състав на постъпващите суровини и прави необходимите корекции на масовия състав. Значително влияние върху свойствата на керамичните маси и качеството на продуктите, произведени от тях, оказват методът на масово приготвяне, методът на образуване на продукта, условията на сушене и по-специално температурните и газовите условия на изпичане. По този начин, само експериментално е възможно да се получат желаните резултати при производството на керамични маси за определени продукти. За керамиката наскоро имаше предаване по телевизия Дестинация.

  




Гласувай:
43



1. barin - Тази сутрин оправих снимките, к...
01.08.2020 06:56
Тази сутрин оправих снимките, които снощи не излязоха. Поради ангажираност извън града на коментарите ще отговоря след 17 ч.
цитирай
2. kvg55 - barin,
01.08.2020 08:06
Стомната държи водата студена, защото водата избива по повърхността, изпарява се и я охлажда.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
01.08.2020 08:34
Троян е фантастичен град! Името му идва от митологията, от Омир
Някои го свързват с Траян, но , защо е с " О" Впрочем има град на името на Траян- Траянополис и той нагледно показва как се казват градовете, носещи името му!
Що се отнася до занаятите, да, грънчарството заема централно място в града от тях И музеят е в центъра на града, редом с останалите значими сгради.....
Троян беше и голям промишлен център Електродвигатели, стругове.....и разбира се -фармацевтичния завод-Трояфарма Той произвеждаше банки за глюкоза, коитио се изнасяха и задоволяваха значителна част от потреблението на соц лагера и Близкия изток Спомням си планината от стъклени банки в завода, резултат от подмяната им с пластвмасови!
Честно казано, като знам през какви игри мина Фярмацевтичния завод, не ми се иска да се интересявам от настощето на Промишлената зона! Но мога да се досетя Има блогър от града- Фенор, но той отдавна не пише нищо Ако се свържа с него, ше го помоля да публикува нещо ,за настоящето на града!...
Като знам какъв съвършен управленчески екип имаше завода и какви калинки, с малки възможности ,но с големи амбиции ги изместиха, не ми се и мисли по въпроса
Общото при калинките е ,че всяка от тях на високо нивво се обгражда с подобни ,но на още по- ниско ниво!
За да изпъква!?
И в резултат на това ,нивото/ на река Дунав/ непрекъснато пада!
Сигурно и занаятите са на същото дередже ? Кой ще наследи способностите на старите майстори? С тях и те ще си отидат!

Хубав ден , Адаш!
цитирай
4. barin - Здравей, kvg55. Мъдра мисъл!
01.08.2020 18:56
Здравей, kvg55. Мъдра мисъл!
цитирай
5. barin - Здравей, Адаш. Много пъти съм ходил ...
01.08.2020 19:03
Здравей, Адаш. Много пъти съм ходил в Троян покрай моите дядо и бабха, които бяха от Ловеч, но често ме водиха в Троян. И аз мисля, че и името му може да се извлече от Троя, а не от император Траян. Занаятчийски град е Троян.
Поздрави!
цитирай
6. ckarlet - Обичам да разглеждам керамични ...
03.08.2020 10:32
Обичам да разглеждам керамични изделия. Много често, когато ходим на такива места, където предлагат подобни предмети и съдове си купувам. Имам вкъщи доста предмети, които използвам по повод на празници за снимки:) Благодаря за удоволствието да разгледам този постинг!
цитирай
7. barin - Здравей, Скарлет. Виждал съм ке...
03.08.2020 11:36
Здравей, Скарлет. Виждал съм керамични съдове и по дворовете в къщи, където съм нощувал. У нас си имам по няколко, които често използвам.На изложението в Орешак след месец пак ще ходя. На път ми се пада.
Поздрави!
цитирай
8. rosiela - Върна ми много хубави спомени, Барин,
03.08.2020 19:44
дълги години работих като журналист със Задруга на майсторите. В това число и с доста грънчари.Троянската керамика я намирам много красива и фигуративна, но не по- малко интересна и уютна е бусинската керамика. Тя ми е любима.
цитирай
9. rosiela - Та да добавя в тази насока,
03.08.2020 19:45
че из моята вила на двата етажа керамика разнородна, колкото щеш!
В София, в апартамента ми - също.
цитирай
10. barin - Здравей, Роси. Нищо не знам за бу...
03.08.2020 19:47
Здравей, Роси. Нищо не знам за бусинската керамика. По-късно вечерта може да се информирам. Така е, случва се да не знам някъде и да ме хванат неподготвен. Затова трябва постоянно да се чете и изучава.
Поздрави!
цитирай
11. rosiela - И аз научих от майсторите. Дълги години работа. Така че не се коси.
04.08.2020 20:31
barin написа:
Здравей, Роси. Нищо не знам за бусинската керамика. По-късно вечерта може да се информирам. Така е, случва се да не знам някъде и да ме хванат неподготвен. Затова трябва постоянно да се чете и изучава.
Поздрави!

цитирай
12. barin - Снощи видях с. Бусинци и си припм...
04.08.2020 20:36
Снощи видях с. Бусинци и си припомних, че Музеят на керамиката го включиха в 50-те малко известни обекта. Близко е до гр.Трън.
цитирай
13. rosiela - За теб, приятелю.
06.08.2020 22:57
""""""""""""""""""

Слънцето, хванато в крондир за сватба,
времето, то се завръща,
спомен в душите се тайно прокрадва,
шета из цялата къща.

Бусинци не е село, а вълшебство,
хората там са неземни,
хем са събрани накуп под небето,
хем са на Бога потребни.

Кой им внуши тези хубави багри
във извъртяните стомни?
От времена - незапомнено стари
майсторът знае и помни.

Вае се глината нежно и бързо
под обиграните пръсти,
бягат годините, ала чевръсто
майсторът с тях се прекръства.

Черпи родата с водица и вино,
думи за благост нарича,
слънцето свети в глазурата силно,
Бог на талант го обрича.

юли 1986г., София
Росица КОПУКОВА
цитирай
14. barin - Благодаря за стихотворението, ...
07.08.2020 05:46
Благодаря за стихотворението, Роси.
Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644069
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031