Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2020 21:50 - Лейди Странгфорд, Априлското въстание, Батак и България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5492 Коментари: 14 Гласове:
43


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        През юни тази година за пореден път посетих Батак. Един град, свързан с погрома на Априлското въстание. Преди не беше ми правило впечатление, че има паметник на Лейди Странгфорд. на главната улица. Заинтересувах се защо има паметник на англичанка в България. Оказа се, че с основание признателните хора са построили паметник нан главната улица на Батак и наблизо старческия дом носи нейното име. Тя е благодетел и спонсор той да бъде построен. До паметника имаше кратък текст за нея. Като се върнах от екскурзията потърсих допълнителна информация за Лейди Странгфорд. . Eмили Ан Бофорт е родена през 1826 г. в семейството на британския морски адмирал сър Френсис Бофорт, създател на скалата за измерване на силата на ветровете, и Алиша Магдалина Бофорт. Има 4 братя и 2 сестри. Младостта ѝ преминава в пътувания на кораба на баща ѝ, които през 1858 г. решава да опише в книга. 
image
                   Рисуван портрет на лейди Странгфорд
                 Лейди Странгфорд се омъжва се за лорд Пърси Странгфорд, който е специалист по Източни въпроси и първи дипломат на консулството в Истанбул. Често лордът е цитиран, че именно българите, а не сърбите ще станат водещи в политиката на Балканите след залязването на Османската империя. След смъртта му и в негова памет виконтесата отдава своето внимание на България, като особен интерес за нея представляват местата, известни с жестокото потушаване на бунтовете през април. След погрома на Априлското въстание и масовото клане в Батак, тя пристига в лично в България и започва социална дейност за да помогне на населението. Априлското въстание е дало трайна следа в нейния живот. 
 
imageIvan Popov
                         Емили Странгфорд строи 6 болници и една трапезария. Трапезарията е в Копривщица, където е сега аптеката, старото кафене после е построено… С тези лекари пристига и посещава всички места, където е избухнало въстанието – Батак, Перущица… най-пострадалите райони – Панагюрище, Петрич. Една от болниците в с. Радилово е запазена и превърната в музей. Лейди Странгфорд е един невероятен благодетел за България. Тя е била човек, който се е занимавал изключително с благотворителност. На 24 март 1887 г., на път за Суец, където отива да строи поредната болница там някъде, умира от инфаркт на кораба. И така завършва нейната история…“.

              След погребението тялото на Емили Странгфорд е балсамирано в Неапол и след това изпратено в Англия, където е погребана на 18 април до гроба на нvейния съпруг.

                 Улица в Пловдив носи името на Лейди Странгфорд – жената, повярвала в бъдещето на българите, с тъга в гласа завършва разказа си художникът, оставил за бъдещето лика на прекрасната лейди за поколения българи, които искат да научат историята на родината си. Но и с обещание за други разкази…
Построените с нейни пари 6 болници са в най-опустошените селища след Априлското въстание: Батак, Радилово, Перущица, Панагюрище, Карлово и с. Петрѝч.
За лейди Странгфорд намерих отразена информация в пресата- вестник Труд: 

              "В Община Перущица продължават културните мероприятия по повод 141-та годишнина от Априлското въстание през 1876 година. Те започнаха с патронния празник на ОУ "Петър Бонев" и поднасяне на венец на паметника на ръководителя на въстанието в Перущица, а след това учениците представиха в салона на Народно читалище "Просвета-1862" драматизации по разкази, рецитал, народни и модерни танци, песни. Ученици от клуб "Изобразително изкуство" пък рисуваха в двора на Дановото училище, а на класните дъски най-добрите млади художници пресъздадоха своите чувства към Перущица. Техните съученици, родители и учители ги наблюдаваха с голям интерес и ги оцениха с най-висока оценка.

Вечерта завърши с прожекция на документален филм за лейди Емили Странгфорд на журналиста Цветан Симеонов и телевизия Дестинация България. От първо лице своите впечатления за заснемането на филма в Перущица сподели Кристина Василева - екскурзовод в Историческия музей. Перущенци се преклониха пред английската общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за България по време на Априлското въстание и след Освобождението.

 

               Лейди Странгфорд има важна роля за формирането на британското обществено мнение за тежката участ на българите. Създадената от нея фондация набира средства, благодарение на които тя помага на най-засегнатите селища - Перущица, Батак, Радилово, Панагюрище, Карлово, село Петрич. Името на тази велика англичанка, обикнала България като своя втора родина и помогнала в най-критичните моменти от историята ни, не трябва да бъде забравено, твърдят перущенци."
image

 Паметникът в Батак
                 Като отивам в Батак винаги ме  обхваща едно чувство на тъга, а като вляза в църквата и видя черепите още повече. Синът ми вече е ходил три пъти и знае за черепите, историята и текста на песента на група Епизод. 
               "Виконтeca Странгфорд е английска общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за България по времето на Априлското въстание и след Освобождението. След погрома на Априлското въстание и масовото клане в Батак, тя пристига в селото и започва социална дейност за да помогне на населението".
                     

Виконтeca Странгфорд организира безплатна обществена кухня и подслони за болни.  Чрез създадената от нея фондация в Англия са събрани пари, чрез които тя оборудва 6 болници в най-опустошените след възстанието селища - Батак, Радилово, Перущица, Панагюрище, Карлово и село Петрич (община Златица).  Паметна плоча на лейди Странгфорд има също и в село Радилово, върху сградата, в която се е помещавала една от тези шест лечебници.
            След зверските кланета в Батак, Перущица, Брацигово и други селища в обхвата на Четвърти революционен окръг лейди Странгфорд започва да събира пари, които се наема лично да отнесе и разпредели сред нуждаещите се българи. Събира сериозната за времето си сума от 30 000 лири и през септември 1876 година се отправя към пострадалите български селища. След като обикаля много български градове и села и навсякъде раздава помощи през декември лейди Странгфорд пристига в Перущица и е потресена от това, което заварва. От 2000-те жители на селото след потушаването на въстанието остават само около 150 и всички са били в много тежко, направо окаяно състояние. Английската благородничка веднага се заема със своята човеколюбива мисия и организира създаването на болница. Освен болницата в Перущица лейди Странгфорд подпомага организирането на здравни заведения в Батак и в още 4 български селища. След това се заема с грижи за сираците и хората, които не могат сами да преживеят зимата. Благодарение на цялостната й дейност са спасени хиляди българи, в чиито сърца името на англичанката остава завинаги.
image
                  През пролетта на 1877 година лейди Странгфорд се отправя към Лондон, но не забравя българската кауза. Завръща се за втори път в България в навечерието на Съединението през 1884 година, като отново предприема обиколка в Южна България, която тогава е отделена в автономната провинция Източна Румелия. Лейди Странгфорд се изказва в подкрепа на идеята за Съединението, като по този начин още веднъж доказва любовта си към българите и отдадеността си на нашата кауза. През 1887 година напуска този свят след като е показала на практика какво означават понятията човеколюбие и състрадание. Именно заради тези свои качества лейди Емили Странгфорд завинаги ще остане в сърцата на българите и днес множество населени места в Родопите я тачат като своя благодетелка.
image
                  Връщайки се към ранните години на лейди Емили Странгфорд откриваме написани книги:

"След смъртта на баща си, през 1858 г., младата Емили предприема голямо пътуване из Мала Азия, Египет и Сирия. Публикуваният в 1861 г. неин пътепис става повод за среща с друг млад познавач и изследовател на Изтока – дипломатът лорд Пърси Странгфорд. Двамата сключват брак през 1862 г., като остават да живеят в този регион. През 1864 г. тя публикува втората си книга – „Източният бряг на Адриатика“, в която описва пътуванията си със своя съпруг, под чието влияние Емили Странгфорд развива своя интерес към политическата съдба на Балканите и споделя симпатиите към българите и вярата в тяхното политическо бъдеще. Смъртта на лорд Странгфорд в 1869 г. е повратна точка в живота й. Тя се посвещава на милосърдие и организирана благотворителна дейност, като се обръща към света на обществената несправедливост, болестите, бедността и страданието. Изострянето на Източния въпрос и криза през средата на 70-те години на века я ангажират със съдбата на жертвите на османските репресии. 
image

               Показаната тук мастилница, изработена в Англия, е едно от материалните свидетелства за връзките на лейди Странгфорд с България. Върху масивната сребърна основа са гравирани девет алегорични фигури, представляващи характерните за Англия през XIX век занаяти. Между трите групи изображения може да се види кадуцей - жезълът носен от бог Меркурий, покровител на търговците. Мастилницата е подарена от лейди Странгфорд на Михаил Милков, фелдшер от Пловдив.

              През август 1876 г. Лейди Странгфорд излиза с Апел за създаване на Фонд за подпомагане на българите. В продължение на няколко месеца тя предприема мащабна дейност в Пловдивско: изгражда няколко болници /в Батак, Карлово, Панагюрище, Перущица, Петрич и Радилово/, доставя за пострадалите български села дрехи, лекарства, болнично оборудване, храни, сглобяеми къщички. Тя сама извършва голяма част от работата не само по организирането на събирането на средства в Англия, но и по осигуряването на доставките в България и за целта обикаля селата, проучва нуждите и привлича местни дейци – свещеници, учители и представителки на женски дружества. Емили Странгфорд продължава благотворителната си дейност и в следващите години. През 1887 г. тя умира на път за Египет, където подготвя откриването на нова болница. Днес на нейното име е кръстена улицата на Сахат тепе пред Протестантската църква. Лейди Странгфорд  стига до Истанбул, където той е назначена за дипломат. Семейството първо разкрива на Англия и Европа, че българите са просветителите на Балканите и подпомагат движението ни за църковна независимост. Прибрала се в Лондон през 1869 г., тя се връща по нашите земи след първите новини за зверското потушаване на Априлското въстание. Тя идва спешно и обикаля най-пострадалите места: Батак, Перущица, Панагюрище, Карлово, Брацигово, раздава храна и дрехи на оцелелите от кланетата българи, финансира 6 болници. Подпомага Макгахан истината за робството у нас да стигне до света. Създава фондация Bulgarian Present Relief Fund, при положение, че България е само географско понятие тогава и реално е първото институционализиране на името. Обикаля общо около 59 селища.
image

                Улица Лейди Странгфорд в Пловдив
                   Признателните българи почитат паметта на Емили Странгфорд. На нейно има има улица, Хоспис, паметници, а патриархът на българската литература Иван Вазов ѝ посвещава стихотворение:
                  Словото

В тежки часове, несгодни

За народа ни злочест,

Пълна с чувства благородни —

Идеш ни на помощ днес.

        Идеш да дадеш утеха

На разбитите сърца,

На тез що са голи — дреха,

— Хляб на гладните деца.

        С милост нежна във сърцето,

С дума блага на уста,

Балсам да лейш навред, дето

Се намира жалостта.

Чест на тебе, леди славна!

Милозлива, кат жена,

Ти по доблест нямаш равна,

По сърдечна добрина.

        Да, че сичко ти оттласна:

Блясък, мир, живот такъв,

И дойде в страна нещастна,

Пълна с плач и дим, и кръв!

        И на тоя що се вайка,

И утеха се избра,

На сирачетата — майка,

На вдовиците — сестра.

 

На Странгфорда наш делото

Ти пригърна го с любов,

Ти обади ни се в злото,

Чу печалния ни зов.

        И като почете строго

Паметта на твой съпруг,

Ти обикна йощ по-много

Тези, що любил он тук.

        Леди, той беше наш бранител,

Стълп на наште правдини;

Ти си ангел утешител

В най-злочестите ни дни!

 

Гостенко! Бъди честита!

В теб сюрмаха тоя път

Има помощ и защита —

Ти доказа на светът,

        Че във тоя век ужасни,

Век на подлост, злоба, срам,

Чувства светли и прекрасни

Греят йоще сам и там!

        Че ак някой сълзи рони,

Има кой да ги суши,

Че ак има зли демони,

Бдят и ангелски души.

 

Следвай подвига си красни!

Ах, разливай милостта!

И на хиляди нещастни

Ти услаждай горестта!

        Всички, що от мраз треперят,

Що гладуват, що търпат,

Ти направи да намерят

В тебе майка тоя път!

        И във всички хижи скромни,

И под секи беден свод

Да се слави, да се помни

Вечно името Странгфорд!

 

19 септемврий 1876




Гласувай:
44



1. dobrodan - "Свали си шапката, когато говориш със дама!"
22.07.2020 23:33
И оня неподражаем британски акцент :).
Благодаря ти, отново резултатен труд си положил. То си ти е навик това:).
цитирай
2. barin - Англичаните са по традициите. Една ...
23.07.2020 05:24
Англичаните са по традициите. Една от положителните им черти, Добродане.
Поздрави!
цитирай
3. elizabethborislavova - Поздравления за статията
23.07.2020 08:48
Заслужава признателност тази жена. Браво.
цитирай
4. barin - Заслужава, Елизабет, а не съм ср...
23.07.2020 12:00
Заслужава, Елизабет, а не съм срещал в блога писано за лейди Странгфорд.
Поздрави!
цитирай
5. donchevav - Прочетох с интерес! Специално б...
23.07.2020 12:27
Прочетох с интерес! Специално благодаря за стихотворението на Иван Вазов. На видната английска общественичка и приятелка на България Емили Странгфорд стихове е посветил и Петко Рачев Славейков. С лейди Странгфорд той се среща в Стара Загора като учител в класното училище, по повод нейната мисия по спасяване на близо 150 деца, сираци от Априлското въстание. Срещата датира от началото на 1877г., малко преди виконтесата да отпътува за Лондон.
Ярка фигура, силна, необикновена личност! Благодаря ти, Иване!
Поздрави!
цитирай
6. barin - Силна личност е била, Вени със за...
23.07.2020 13:38
Силна личност е била, Вени със заслуги за България. Бях забравил за нея преди да отида през миналия месец в Батак. За П. Р. Славейков не си спомням стихотворение за лейди Странгфорд, но ще видя в книгите.
Поздрави!
цитирай
7. germantiger - +
23.07.2020 17:58
Не знаех за тази жена и не съм чувал нищо до момента

Благодаря за постинга/инфото, също за стихотворението на Вазов непознато за мен до момента

ПС
ще напомня, че в червеното руско време за личности като тази премълчаваха, просто зщаото е била "западнячка"
цитирай
8. barin - Здравей, Митак. През руско за ан...
23.07.2020 20:22
Здравей, Митак. През руско за англичани не се допускаше да се споменава. Всичките бяха черни и омразни, като Дизраели. Правилно съм избрал да напиша за една личност, за която има малко информация, както и друг път правя.
Поздрави!
цитирай
9. monarh1991 - Здравей, Иване!
23.07.2020 22:01
И аз мисля да напиша статия за нея, но това, че вече си създал такава, не пречи и те поздравявам! Аз за нея научих от едно предаване на професор Иван Илчев на историческа тематика по БНТ1 навремето - някъде 2007 година. Стана дума, че е помагала на сираците и обезчестените девойки. Всички тези чужденци заслужават поклон, без оглед на това дали са руснаци или западняци. Човеколюбецът си остава такъв. Впрочем, тя присъства като персонаж в сериала ,,Пътят към София". Едно време го засичах също по Телевизията майка, но нея не съм я запомнил ясно, повече Вито Позитано, Леандър Леге и Сенклер.
цитирай
10. barin - Здравей, Симеоне. Няма лошо и ти да ...
24.07.2020 07:00
Здравей, Симеоне. Няма лошо и ти да напишеш нещо за лейди Странгфорд. Не може да съм написал всичко, все нещо ново, което съм пропуснал или въобще не знам има.
Поздрави!
цитирай
11. rosiela - Браво, Барин.
27.07.2020 08:34
Велика жена, за която съм чела много. Винаги е интересно да прочета нещо повече и от теб. Бъди здрав.
цитирай
12. barin - Благодаря, Роси. Малко са англи...
27.07.2020 09:26
Благодаря, Роси. Малко са англичаните, които са направили нещо за България.
Поздрави!
цитирай
13. elenkokoschkov - И В СОФИЯ ИМА УЛИЦА ,КОЯТО НОСИ НЕЙНОТО ИМЕ!
12.08.2020 06:45
КВ."ЗАХАРНА ФАБРИКА",НО НЕ ЗНАЕХ НИЩО ЗА ТАЗИ ЖЕНА!
БРАВО!!!
:):)!!
цитирай
14. barin - Благодаря, elenkokoschkov. И аз не ...
12.08.2020 09:17
Благодаря, elenkokoschkov. И аз не знаех за улицата в София, но предполагах, че може да има.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645877
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031